Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

Kolejny powód za kominkiem mam teraz grypsko i niema jak wpakować rano i późnym popołudniem do kozy 4-5 kostek brykietu uwalić się pod kołdrą oglądać tv z przerwami na spanie . Na razie uczę się palić tylko samym brykietem bo patyczaki niema już. Efekt taki że tani(liściasto iglasty) brykiet to gówno droższy (dębowy) pali się midzio.

Nie obrażaj to raz, naucz się pisać, to dwa.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czym Cię tutaj obraziłem??

A pisownią jakoś nigdy się nie przejmowałem

Faktycznie, nie obraziłeś. Zwracam honor. Zagalopowałem się. Wracając do tematu, najlepszy moim zdaniem brykiet to Barlinek oraz typu Pini Key. Na brykiecie przejechałem całą zimę, częściowo na w/w oraz na wytworze lokalnego producenta (500 zł/t).

• 4 months później...
Rzuć przed kominek baranicę ( skóra z barana ) , na tą skórę połóż drugą skórę ( może być blondi ) ,,,,,,,,, tylko nie zapomnij zajarać kominka i podjarać partnerki . Uważaj bo włosy z baranicy wplątują się w d.......... !

Hehe to się uśmiałem.No to jest argument na plus dla kominka ,tym bardziej,że do kominka pasuje płonący konar i to bez braweranu :

pobrane (1).jpg

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Pamiętaj, że są domy inne niż energooszczędne i pasywne, jak sam napisałeś. I do czego Ci inne wyniki, czyżbyś tym nie ufał? :)

???

Link dotyczy postu z wynikami badań wpływu spalin ze spalania drewna. Że akurat jest umieszczony w wątku 'kominki w pasywnych', nie ma żadnego znaczenia. Trują tak samo w każdym domu.

Prośba jest o badania, które zaprzeczą tym wskazanym. Ja im ufam, ale może zwolennicy kominków dysponują takimi, w których np. stwierdza się dobroczynne działanie spalin ze spalania drewna na zdrowie ludzi. :bash:

???

Link dotyczy postu z wynikami badań wpływu spalin ze spalania drewna. Że akurat jest umieszczony w wątku 'kominki w pasywnych', nie ma żadnego znaczenia. Trują tak samo w każdym domu.

Prośba jest o badania, które zaprzeczą tym wskazanym. Ja im ufam, ale może zwolennicy kominków dysponują takimi, w których np. stwierdza się dobroczynne działanie spalin ze spalania drewna na zdrowie ludzi. :bash:

???

Ja wierzę, że są poprawne. Dym że spalania drewna szkodzi- wprost proporcjonalnie do ilości jakimi się "zaciągniemy" i czasu trwania "wdechu". Wartość szkodliwości zależy od składu chemicznego dymu. Podobnie zresztą jest ze szkodliwością innych dymów/spalin (np samochodowych).

Edytowane przez przemo1

Róbcie kominki w domu !

Generalnie warto, bo zawsze można w nim zutylizować jakieś stare śmieci, ubrania, buty czy nawet pozostałości po lakierowaniu jak ktoś hobbystycznie zajmuje się pracami warsztatowymi - szkoda kalorii na śmietnik wyrzucać, nawet jest to nieetyczne jak wyrzucanie dobrego jedzenia inni przecież głodują i marzną, a tu takie marnotrastwo :).

Edytowane przez muchenz

Generalnie warto, bo zawsze można w nim zutylizować jakieś stare śmieci, ubrania, buty czy nawet pozostałości po lakierowaniu jak ktoś hobbystycznie zajmuje się pracami warsztatowymi - szkoda kalorii na śmietnik wyrzucać, nawet jest to nieetyczne jak wyrzucanie dobrego jedzenia inni przecież głodują i marzną, a tu takie marnotrastwo :).

Taaa, jak przyjdzie mroźna zima, to nawet letnimi oponami napalisz :wtf::wtf::wtf: Kamery monitoringu na własny komin nie masz, bo i po co?

Taaa, jak przyjdzie mroźna zima, to nawet letnimi oponami napalisz :wtf::wtf::wtf: Kamery monitoringu na własny komin nie masz, bo i po co?

Trzeba je pociąć kątówką i zmieszać 40% na 60% z drewnem iglastym. Wtedy sąsiedzi robią WTF, bo nie wiedzą co jest spalane i myślą, ze to żywica z drzewa tak kopci :).

Po za tym to jest działanie ekologiczne. Ile energii trzeba zużyć na utylizację opony, zwłaszcza transport. A tak, bach do kominka i matce ziemi jest nieco lżej - sąsiadom ciężej, ale to mniejsze zło.

Warto mieć kominek.