Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

Kolejność jest następująca: NSA, TK, i wtedy dopiero można skarżyć w Uni (czyli tam gdzie jest realna szansa na realny kontakt z prawem). Skarżymy działania niezgodne z ochroną klimatu i właściwie pojętą ekologią - wykluczenie biomasy. Gaz to kopalina która przyczynia się do przyśpieszania zmian klimatycznych, więc skargi moim zdaniem nie będzie.

On nie był murzynem , on był tylko afroamerykaninem

https://pl.wikipedia.org/wiki/Afroamerykanie

Nie biomasa a drewno...

Piotr pisze o biomasie, Ty o drewnie a ja o tym że generalnie spala się drewno (specjalnie ścięte drzewa) i nie jest to biomasa bo nie jest to drewno odpadowe.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z jakiej definicji korzystasz, że nie uznajesz drewna za biomasę?

Z Wikipedii:

Rodzaje biomasy

Do celów energetycznych wykorzystuje się najczęściej:

drewno o niskiej jakości technologicznej oraz odpadowe;

[...]

W Polsce na potrzeby produkcji biomasy można uprawiać rośliny szybko rosnące:

wierzba wiciowa (Salix viminalis)

Z Wikipedii

Biomasa – oznacza ulegającą biodegradacji frakcję produktów, odpadów i pozostałości z produkcji rolnej (w tym substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego), leśnej i powiązanych gałęzi przemysłu, w tym rybołówstwa i akwakultury, a także biogazy i ulegającą biodegradacji frakcję odpadów przemysłowych i komunalnych

Generalnie odpady poprodukcyjne a nie specjalnie ścinane drzewa w celu "przerobienia" na drewno kominkowe lub pellet kominkowy.

Wycinak pielęgnacyjna drzew kiepskiej jakości technologicznej może być traktowana jak źródło biomasy.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Biomasa

Edytowane przez d7d
link

Z Wikipedii

Generalnie odpady poprodukcyjne a nie specjalnie ścinane drzewa w celu "przerobienia" na drewno kominkowe lub pellet kominkowy.

Wycinak pielęgnacyjna drzew kiepskiej jakości technologicznej może być traktowana jak źródło biomasy.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Biomasa

Po co odzywasz się w temacie o którym nie masz pojęcia? Biomasą jest np. rzepak i kukurydza, które to mogłyby wyżywić tysiące głodujących. Biomasą mogą być zarówno drzewa dębowe jak i skrawki odpadów z tartaku.

Poza tym biomasa ma tyle wspólnego z dbaniem o środowisko co KOD z demokracją ;) więc nie po co w ogóle do niej nawiązywać. A cytując Wikipedie, sam wystawiasz sobie świadectwo.

Biomasa – oznacza ulegającą biodegradacji frakcję produktów, odpadów i pozostałości

Sam cytujesz, że mogą być to produkty. Mogą też być odpady i pozostałości. Biomasą jest drewno nawet specjalnie uprawianych i ścinanych wierzb czy oxy tree.

Biomasa – oznacza ulegającą biodegradacji frakcję produktów, odpadów i pozostałości

Sam cytujesz, że mogą być to produkty. Mogą też być odpady i pozostałości. Biomasą jest drewno nawet specjalnie uprawianych i ścinanych wierzb czy oxy tree.

Masz rację co do specjalnych upraw roślin do celów energetycznych.

Spalanie drewna z naturalnych lasów, wg mnie, nie jest właściwe.

Nie chodzi tylko o wątpliwy neutralny bilans CO2. Chodzi także o wpływ lasów na gospodarkę wodną, na klimat.

Po co odzywasz się w temacie o którym nie masz pojęcia? Biomasą jest np. rzepak i kukurydza, które to mogłyby wyżywić tysiące głodujących. Biomasą mogą być zarówno drzewa dębowe jak i skrawki odpadów z tartaku.

Poza tym biomasa ma tyle wspólnego z dbaniem o środowisko co KOD z demokracją ;) więc nie po co w ogóle do niej nawiązywać. A cytując Wikipedie, sam wystawiasz sobie świadectwo.

Chciażby po to abyś Ty, donvitobandito, mógł zabrać udział w dyskusji ze swoim mądrym głosem.

Sam napisałeś, że biomasa np. rzepak i kukurydza może wyżywić tysiące głodujących.

A Ty wolisz to spalić w kominku dla uzyskania "przyjemnego klimatu" ??

Spalanie biomasy - tak ale jako odpad poprodukcyjny a nie spalanie lasów.

Parafrazując Ciebie: Tyle masz mądrego do powiedzenia co ... - wstaw to co lubisz. :)

Brzmisz dumnie.

Chciażby po to abyś Ty, donvitobandito, mógł zabrać udział w dyskusji ze swoim mądrym głosem.

Sam napisałeś, że biomasa np. rzepak i kukurydza może wyżywić tysiące głodujących.

A Ty wolisz to spalić w kominku dla uzyskania "przyjemnego klimatu" ??

Spalanie biomasy - tak ale jako odpad poprodukcyjny a nie spalanie lasów.

Parafrazując Ciebie: Tyle masz mądrego do powiedzenia co ... - wstaw to co lubisz. :)

Brzmisz dumnie.

Filozofujesz trochę jak chłopek roztropek....Weź się ogarnij jak nie chcesz by Cie ludzie zaczęli ignorować, bo szkoda czasu na takie czcze gadanie....:)

Piotrze, to było już podane w tym wątku :)

Wkład to Romotop HEAT 2g 80.50.01

Moim zdaniem jest to wkład, który zniesie ograniczoną ilość przepływu powietrza wentylującego obudowę. Niestety producent może mieć inne na ten temat zdanie i słusznie, bo do obudów akumulacyjnych ma specjalnie dedykowane urządzenia. Tak więc mając kominek w postaci mieszanki systemów, albo raczej groch / mydło / powidło, możesz sobie pogratulować niekompetencji wykonanej konstrukcji w razie problemów....Nie wiem jakich - daj Boże żadnych!

Filozofujesz trochę jak chłopek roztropek....Weź się ogarnij jak nie chcesz by Cie ludzie zaczęli ignorować, bo szkoda czasu na takie czcze gadanie....:)

Ciekawa wypowiedź ale rozumiem że bronisz swojego interesu.

W końcu to twoja praca i z tego żyjesz więc musisz tego bronić do końca.

PS Przypadkowa zbieżność poparcia "mądrego" wpisu @donvitobandito ?

Całość wykonał Pan Piotr Batura, obecny na tym forum. Na razie jestem bardzo zadowolony i szczerze polecam! Jak będzie w przyszłości podczas użytkowania napewno dam znać ;)

[ATTACH=CONFIG]434110[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]434111[/ATTACH]

:D

Edytowane przez d7d
PS

Ciekawa wypowiedź ale rozumiem że bronisz swojego interesu.

W końcu to twoja praca i z tego żyjesz więc musisz tego bronić do końca.

PS Przypadkowa zbieżność poparcia "mądrego" wpisu @donvitobandito ?

:D

Wiesz, że stawiając takie zarzuty, narażasz się na konsekwencje? W internecie nie jesteś anonimowy, a próbujesz zrobić kryptoreklamę, której ja osobiście bym Ci nie odpuścił. Firma Pana Piotra nie musi się reklamować, gdyż przemawia za nią jakość, o której m.in. tu na forum było dziesiątki postów. Nie muszę ich wklejać z innych tematów, bo każdy przeglądający to Forum dotrze do nich bez problemu. Podobnie jak do moich zdjęć piecokominka wykonanego przez Firmę Pana Piotra.

Ty natomiast siejesz zamęt np. odzywając się w temacie energii odnawialnej o którym nie masz pojęcia. Moja Firma robi z tej tematyki wykłady m.in. dla Państwowych Instytutów Badawczych. Zmieniasz zdanie co post i próbujesz wplątać forumowiczów w swoją chorą grę. Przykre, że ludzie często machają ręką i nie chcą wyciągać wobec Ciebie konsekwencji, bo na pewno wtedy być się czegoś nauczył.

W dziale "Dachy" podobnie- próbujesz podważyć zdanie Pana Andrzeja Wilhelmi- jednego z najlepszych dekarzy na tym Forum. I to tylko to co w przeciągu paru dni zaprezentowałeś.

Nie będę już Ci więcej odpisywał, bo szkoda mojego czasu. Od swojego wychowania miałeś rodziców, ja na pewno nie chcę się w nie angażować, a boję się, że dalsza polemika z Tobą by do tego doprowadziła ;) Pozdrawiam.

Edytowane przez donvitobandito

Wiesz, że stawiając takie zarzuty, narażasz się na konsekwencje? W internecie nie jesteś anonimowy, a próbujesz zrobić kryptoreklamę, której ja osobiście bym Ci nie odpuścił. Firma Pana Piotra nie musi się reklamować, gdyż przemawia za nią jakość, o której m.in. tu na forum było dziesiątki postów. Nie muszę ich wklejać z innych tematów, bo każdy przeglądający to Forum dotrze do nich bez problemu. Podobnie jak do moich zdjęć piecokominka wykonanego przez Firmę Pana Piotra.

Ty natomiast siejesz zamęt np. odzywając się w temacie energii odnawialnej o którym nie masz pojęcia. Moja Firma robi z tej tematyki wykłady m.in. dla Państwowych Instytutów Badawczych. Zmieniasz zdanie co post i próbujesz wplątać forumowiczów w swoją chorą grę. Przykre, że ludzie często machają ręką i nie chcą wyciągać wobec Ciebie konsekwencji, bo na pewno wtedy być się czegoś nauczył.

W dziale "Dachy" podobnie- próbujesz podważyć zdanie Pana Andrzeja Wilhelmi- jednego z najlepszych dekarzy na tym Forum. I to tylko to co w przeciągu paru dni zaprezentowałeś.

Nie będę już Ci więcej odpisywał, bo szkoda mojego czasu. Od swojego wychowania miałeś rodziców, ja na pewno nie chcę się w nie angażować, a boję się, że dalsza polemika z Tobą by do tego doprowadziła ;) Pozdrawiam.

ad. 1

Nie robię kryptoreklamy, niczego nie reklamuję

Co masz na myśli stawiając taki zarzut?

Nie wiem dlaczego Piotr Batura tak napisał jak napisał, raczej jego wpis nie jest zgodny z zasadami FM.

ad.2 Biomasa - każdy może mieć własne zdanie na ten temat.

To że Twoja Firma robi wykłady na ten temat dal Państwowych Instytutów Badawczych to jeszcze nie znaczy że Wszystko Wiesz Dobrze i Bezstronnie.

Jakie to są Państwowe Instytuty Badawcze - w sensie czym się zajmują że zatrudniają Twoją Firmę do prowadzenia Wykładów na temat OZE ?

ad.3

Dział Dachy - w czym podważam zdanie Pana Andrzeja Wilhelmiego?

Na temat wpustów awaryjnych i ogrzewania wpustów dachowych ?

Szanuję Pana Andrzeja i jego wiedzę ale na ten temat mam odmienne zdanie.

ad.4

Rodzice wychowali dobrze.

Lepiej niż niektórych wychowanie.

Edytowane przez d7d
uzupełnienie o post źródłowy

Masz rację, wkurzony byłem, złego słowa użyłem. Oczernianie byłoby tu słowem właściwszym.

Tego co powyżej napisałeś tez chyba nie rozumiesz.

Na tym polega FM że można pytać i udzielać odpowiedzi w dobrej wierze i wg własnej wiedzy.

To że ktoś ma inne zdanie na jakiś temat nie znaczy że nie może tego odmiennego, własnego zdania wyrazić.

Czego nie chcesz mi odpuścić?

Kryptoreklamy (??) podanej w nerwach?

Oczernianie ? Hmmm ...

Jesteś zdenerwowany to nie pisz bez sensu i nie oskarżaj bezpodstawnie.

Z twoich wpisów można wyciągnąć wniosek który sam napisałeś ale dotyczy twojego wychowania

Od swojego wychowania miałeś rodziców, ja na pewno nie chcę się w nie angażować, a boję się, że dalsza polemika z Tobą by do tego doprowadziła ;)

Moim zdaniem jest to wkład, który zniesie ograniczoną ilość przepływu powietrza wentylującego obudowę. Niestety producent może mieć inne na ten temat zdanie i słusznie, bo do obudów akumulacyjnych ma specjalnie dedykowane urządzenia. Tak więc mając kominek w postaci mieszanki systemów, albo raczej groch / mydło / powidło, możesz sobie pogratulować niekompetencji wykonanej konstrukcji w razie problemów....Nie wiem jakich - daj Boże żadnych!

Romotop rodzina modelowa HEAT to wkłady do typowych zabudów KONWEKCYJNYCH .

Do zabudów akumulacyjnych ,bez przekazywania ciepła w drodze konwekcji wewnątrz obudowy , przeznaczone są wkłady zduńskie Romotop rodzina DYNAMIC.

Do zabudów "kombinowanych" nadają się także wkłady Romotop IMPRESSION , można je także montować całkowicie bez konwekcji ale wymaga to dokładnego przestrzegania zaleceń producenta. Wkłady IMPRESSION w wersji z prostą szyba maja montowane standardowo dwie szyby , do wyboru szamot jasny lub czarny.

Krbova_vlozka_Romotop_Impression_2g_80.60.01_natur_samot_s_logem_.jpg

Skarżą organizacje kominkowe i zduńskie. W NSA było OSKP, teraz MCZ (Małopolski Cech Zdunów).

No czytałem te uzasadnienia, bo mam kupla ze studiów co się wkurza, bo ma grill i wędzarnie o nic se już nie zrobi. Jedno słowo się nasuwa na literę d, ale nie będę psiał, bo sa tacy co zaraz polecą, że mu słowa nie pasują. :yes:

Generalnie to chodzi o zdrowie a nie o ochronę klimatu według magistratu i sądu. :bash: Kolejne słowa się nasuwają.

Spokojnie niedługo się obudzą z ręką w nocniku i będą zakazywać ruchu pojazdów tak ich NOx wykończy z piecyków gazowych i samochodów. :lol2: A no i NOx jest głównym powodem astmy u dzieci. No gratulacje - zdrowie najważniejsze. Wrocław już się buja, a jak tam zawieje od zachodu, bo Hans spala "czysty" gaz to się robi bardzo ciekawie. Piecyk gazowy w każdym domu. :p Brawo.

@donvitobandito brawo. Ja już mu rozjaśniałem, ale widać nic nie dociera. Nie tylko do niego . Oni używają czystego ekologicznego gazu. Do tego @d7d twierdz, że gaz to paliwo odnawialne tyko dłużej. Dobre. :lol2:

Finlandia ma o ile pamiętam ponad 35% udziału OZE no i właśnie dzięki biomasie z lasów, a posiada ich bardzo dużo. U nas? Ekologiczny gaz ziemny.

Finlandia :lol:

Gestośc zaludnienia:

Finlandia 16os/km2

Polska 123os/km2

W Finlandii lasy zajmują 78 procent powierzchni kraju wynoszącej 338 000 km2. Dla porównania: dla Polski jest to ok. 29 procent powierzchni 312 000 km2. Przy proporcjach ludności 5,5 do 38 milionów

Świetny przykład :)

Ale Finowie tez tacy święci nie są:

Wiosną 2019 r. Finlandia wystąpiła do Unii Europejskiej o zgodę na zwiększenie pozyskiwania drewna o 10-18 mln m3 rocznie, z obecnego poziomu ok. 70 mln metrów sześciennych. Powodem jest planowana przez koncern Metsä Group budowa nowego zakładu celulozowo-papierniczego w Kemi.

Szybko wyliczono, że dodatkowo pozyskane drewno wypełniłoby rząd ciężarówek (po 50 m3 na ciężarówce) sięgający od Finlandii do Chin. Spowodowałoby to zmniejszenie absorbcji CO2 przez fińskie lasy o jedną trzecią, czyli o 10 mln ton rocznie. Odpowiada to rocznej emisji CO2 przez cały ruch drogowy w tym kraju

Edytowane przez fotohobby

Rozumiesz znaczenie slowa kryptoreklama ?

Chyba nie...

Halo ja tam widzę PP i dobrze wykonaną pracę.

Są wątki gdzie niektórzy szaleją bez PP i inni włażą im do d.... Tam się jakoś nie udzielasz,, a jesteś tutaj wszędzie. :D Dlaczego? Czekaj. Jasne. To jest odpowiedź na pytanie postawione w pewnym wątku. :p

:bye: