Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

Widziałem ale on nie wszystko widzi .Zobaczy także to po 23.00 ?

Zastanawiam się czy w kominku spełni to wszelkie oczekiwania

No tego nie ma szans. Na niektórych nie ma rady. Szkoda nawet.. Jak moderatorzy nie zareagowali jak wyzywał mnie od "idiotów" to czego sie spodziewać. No Ala ja to nie funfel modkow. Pewne osoby mam gdzieś i leje no to co piszą. Kto sie kanarkiem uradzil orłem nie umrze. Niech se ze swoim hamerykanskiem kolega pseudo bogaczem pisze co chcą. Pewnie pali w tym swoim zniczu i żal mu pupcie ściska.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tego nie ma szans. Na niektórych nie ma rady. Szkoda nawet.. Jak moderatorzy nie zareagowali jak wyzywał mnie od "idiotów" to czego sie spodziewać. No Ala ja to nie funfel modkow. Pewne osoby mam gdzieś i leje no to co piszą. Kto sie kanarkiem uradzil orłem nie umrze. Niech se ze swoim hamerykanskiem kolega pseudo bogaczem pisze co chcą. Pewnie pali w tym swoim zniczu i żal mu pupcie ściska.

Nic nie zrobimy. Kolega z charakterem destrukcyjnym chce istnieć ale nie do przesady i jeszcze dziadzio , już nie ma z kim pisać to i w "Róbcie kominki w domu " che reputację nadszarpniętą naprawiać. Dziwie się ,że Tomasz jako mod jest aż tak niesprawiedliwy.:D.

Edytowane przez niktspecjalny

Znowu te SROXY

No rozumiem rozgoryczenie jak ktoś źle pali i to jeszcze jakimś syfem.Ok zgoda.Wytyczne ,tabelki pokazane jak tego unikać.Temat woda ale tu na FM doskonale kontrolowany i te złe aspekty przyszłym inwestorom wywałkowane :D.Krnąbrność 5 stopnia za nim przemawia. Założyłem mu topik w dobrej wierze .To nie jak mówisz sroxy przesłaniają mu cały świat. Żenua.

Jaki jest sens wchodzić w dyskusję z "wikipediowym ekspertem od wszystkiego", zwykłym trollem, który po usunięciu z forum wątków politycznych próbuje się odnaleźć w wątkach budowlanych z opłakanym, żenującym skutkiem? Na takich polecam listę ignorowanych i po temacie.

... wprawdzie to nie do mnie ... ale ...

Przypomniałeś sobie o tym forum ? :)

Rozpocząłeś kampanię wyborczą na FM ? :)

Liczysz na jakieś głosy uczestników tego forum ? ;)

ps - w "tematach politycznych" udzielałeś się namiętnie :)

Edytowane przez Chef Paul
ps
  • Like 1

jam widz niemy od kilku (czy nastu stron) i nurtuje mnie jedna rzecz, to się odezwę.

Z tego nurtowania mam prośbę do obu stron, miło mi będzie jak spełnicie:)

napiszcie proszę źródła energii w waszym świecie idealnym co i ile powinno być używane.

Może np w podziale na przemysł i gospodarstwa domowe, chyba, że ktoś będzie chciał dokładniej podzielić.

Ja prosty czytelnik jestem i wiem że jedna strona lubi drewno druga nie, ale tak dokładnie to nie wychwyciłem co byłoby najlepsze w całkowitym ujęciu w waszej opinii.

100% prąd z fuzji jądrowej.

w idealnym świecie, bez podziału na odbiorców:

- energia słoneczna

- energia wiatrowa

- energia geotermalna

- energia wodna

czyli prawdziwe oze.

Energia jądrowa też jeżeli będzie możliwość bezpiecznej produkcji i bezproblemowego utylizowania / przerabiania na nieszkodliwe odpady lub produky do dalszego bezpiecznego użytkowania.

Może jakaś inna energia której jeszcze nie znamy?

A jaka będzie odpowiedź w świecie nieidealnym tzn. w Polsce teraz?

Najtańsze. Na ile starczy sił - tanie (bo w nieidealnym świecie rządzi ekonomia - ekologiczne jest tylko przy okazji) drewno do ogrzewania. Reszta prąd (w większości z węgla) na ile pozwoli komfort w taniej strefie G12, G12w, G12as, G13 czy innej strefowej (nieekologiczne, ale tanie).

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...I nie chodzi mi o fakt pozycji ekonomicznej, dostępu do mediów tylko poziomu rozwoju i świadomości z tego wynikającej. U nas mamy nagonkę na drewno, która w Niemczech i Austrii też miała miejsce. Skończyło się tym, że w Austrii trafiłem kiedyś na źródła podające, że 80% energii cieplnej czerpie się tam z drewna. Bo mają, bo najtaniej, bo umieją palić i budować konstrukcje do tych celów. Mają kilka szkół zduńskich i kilka aktywnych organizacji...Gaz jako rezerwowe źródło ciepła. Ciekawy będzie obecny kierunek, w którym dąży się do wyeliminowania gazu. A w Niemczech? Już o tym gadałem...:

http://blog.kominki-batura.pl/po-drodze-do-norymbergii-czesc-i/

http://blog.kominki-batura.pl/po-drodze-do-norymbergi-czesc-2/

Panie Piotrze, mam pytanie. Czy piece kominkowe serii Alpera bądź Aledo spełniają normy Ekoprojektu i mogą być używane na terenach na których te przepisy obowiązują/ będą obowiązywać? Z parametrów na stronie wnioskuję że tak, aczkolwiek nie jest to napisane wprost, więc wolę się upewnić.

Pozdrawiam.

Panie Piotrze, mam pytanie. Czy piece kominkowe serii Alpera bądź Aledo spełniają normy Ekoprojektu i mogą być używane na terenach na których te przepisy obowiązują/ będą obowiązywać? Z parametrów na stronie wnioskuję że tak, aczkolwiek nie jest to napisane wprost, więc wolę się upewnić.

Pozdrawiam.

Nie wydaje mi się, by Romotop wypuszczał coś co nie ma papierów...;)

Nie wydaje mi się, by Romotop wypuszczał coś co nie ma papierów...;)

Też wychodzę z takiego założenia, ale lepiej się upewnić.

P.S. Znalazłem informację na stronie:

Firma ROMOTOP spol. s.r.o deklaruje, że wszystkie modele pieców i wkładów kominkowych marki ROMOTOP spełniają warunki prawne uchwały sejmiku (patrz poniżej) w celu wprowadzenia na rynek polski w/w produktów grzewczych.

UCHWAŁA NR XXXII/452/17 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO,

UCHWAŁA NR XXXII/367/2017 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO z dnia 26 września 2017r. w sprawie wprowadzenia na obszarze Województwa Opolskiego ograniczeń w zakresie eksploatacji instalacji, w których następuje spalanie paliw,

UCHWAŁA NR V/36/1/2017 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO z dnia 7 kwietnia 2017r. w sprawie wprowadzenia na obszarze Województwa Śląskiego ograniczeń w zakresie eksploatacji instalacji, w których następuje spalanie paliw,

UCHWAŁA NR XLI/1405/17 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO,

UCHWAŁA NR XXXIX/941/17 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA WIELKOPOLSKIEGO z dnia 18 grudnia 2017 r. w sprawie wprowadzenia, na obszarze Województwa Wielkopolskiego, ograniczeń lub zakazów w zakresie eksploatacji instalacji, w których następuje spalanie paliw. Termin wejścia w życie uchwały antysmogowej został ustalony na 1 maja 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 r. w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe.

W powyższym nie ma wspomnianej uchwały antysmogowej dla Mazowsza, ale to wybolodowane jest bardziej restrykcyjne niż wspomniana uchwała, więc jak rozumiem, rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Edytowane przez kemot_p

W Polsce teraz musimy korzystać z tego co mamy i dążenie do wspomnianych wcześniej

- energia słoneczna

- energia wiatrowa

- energia geotermalna

- energia wodna

czyli prawdziwe oze

Nie powinniśmy budować kolejnych elektrowni na węgiel.

Węgla i tak już w tej chwili mamy za mało (wydobycia).

Może z jednej strony lepiej bo mniej niszczy to środowisko i zdrowie ludzi tam mieszkających a z drugiej strony uzależnienie od importu.

Może nawet importowany wychodzi globalnie taniej.

Złoża węgla też mamy za małe aby wystarczyło na kolejne dziesiątki lat.

Drewna w Polsce nie wystarczy na zasilenie elektrowni w opał.

W Polsce teraz musimy korzystać z tego co mamy i dążenie do wspomnianych wcześniej

Nie powinniśmy budować kolejnych elektrowni na węgiel.

Węgla i tak już w tej chwili mamy za mało (wydobycia).

Może z jednej strony lepiej bo mniej niszczy to środowisko i zdrowie ludzi tam mieszkających a z drugiej strony uzależnienie od importu.

Może nawet importowany wychodzi globalnie taniej.

Złoża węgla też mamy za małe aby wystarczyło na kolejne dziesiątki lat.

Drewna w Polsce nie wystarczy na zasilenie elektrowni w opał.

Geniuszu. Słońca też nie wystarczy....wiatru też....wody też mało...

Skończyło się tym, że w Austrii trafiłem kiedyś na źródła podające, że 80% energii cieplnej czerpie się tam z drewna. Bo mają, bo najtaniej, bo umieją palić i budować konstrukcje do tych celów.

A jeżeli chodzi o zużycie gazu, to Austria na głowę mieszkańca konsumuje nieco więcej gazu niż Niemcy, a te ponad dwa razy więcej niż Polska.

Pewnie dlatego tak im tęskno do ruskich ;)

A jeżeli chodzi o zużycie gazu, to Austria na głowę mieszkańca konsumuje nieco więcej gazu niż Niemcy, a te ponad dwa razy więcej niż Polska.

Taka statystyka

attachment.php?attachmentid=434784

To całkowite zużycie energii w gospodarstwach domowych - nie tylko na ogrzewanie.

Jak widać % biopaliwa stałego do całości zużycia energii w gospodarstwach domowych wynosi:

Austria 23,3%

Polska 13,14%

Ale jeszcze ciekawiej się robi, jak popatrzymy na zmianę w czasie. W Austrii zużycie gazu spada a stałych biopaliw rośnie:

attachment.php?attachmentid=434785

Paliwa.jpg

PaliwaAustria.jpg

Taka statystyka

attachment.php?attachmentid=434784

To całkowite zużycie energii w gospodarstwach domowych - nie tylko na ogrzewanie.

Jak widać % biopaliwa stałego do całości zużycia energii w gospodarstwach domowych wynosi:

Austria 23,3%

Polska 13,14%

Ale jeszcze ciekawiej się robi, jak popatrzymy na zmianę w czasie. W Austrii zużycie gazu spada a stałych biopaliw rośnie:

attachment.php?attachmentid=434785

Dokładnie. U nas tendencja odwrotna. W 2025 będzie u nas zużycie ok 25 mld m3 gazu a 2030 zużycie 30mld m3.

No i 2024 rok to uwolnienie cen gazu.

:popcorn:

Najlepsze jest to że do tej całej infrastruktury gaz portów i gaz rurek hamerykanie się nie dokładają. My za to płacimy. No ale oni będziemy mogli od nich kupować gaz. Bosko. "Czyste ekologiczne paliwo". LNG.

Jak tam @muchenz? Co u Naminskiego słychać?

Austria 23,3%

Polska 13,14%

Ale mamy lepiej od Niemiec, które mają 9.7%, a bardzo często pojawiają się w kontekście popularności kominków i opalania drewnem - co jak widać nie jest prawdą.

Austria ma specyficzną geografię. 2/3 to Alpy, a 50% kraju to lasy (w Polsce ok 30%). Do tego mają też ok. 20% mniejszą gęstość zaludnienia więc na głowę mają ok. dwa razy więcej lasu niż Polak - może stąd to się bierze.

Austria ma specyficzną geografię. 2/3 to Alpy, a 50% kraju to lasy (w Polsce ok 30%).

Do tego mają też ok. 20% mniejszą gęstość zaludnienia więc na głowę mają ok. dwa razy więcej lasu niż Polak - może stąd to się bierze.

Spalanie biopaliw rośnie, bo są zacofani? Bo łatwiej transportować drewno po górach, niż gaz czy prąd? Czy są leniwi, i łatwiej narąbać drewna i wrzucać do kotła niż odpalić pompę ciepła czy kocioł gazowy?

W liczbach bezwzględnych Austria ma 3,96 mln ha lasów a spala 1533, czyli 387,12/mln ha

Polska ponad 9 mln ha a spala 2620, czyli 291,11/mln ha

Więc to nie % powierzchni lasów czy ilość ha lasów robi różnicę, skoro z hektara lasu spalamy 25% mniej, niż Austriacy.

A co do preferencji ... Norwegia... Kraina zbudowana na gazie i ropie. W domach z gazu mają 7,696 (a i tak to 2x wzrost w 2017 w stosunku do poprzednich lat) z 4097, czyli 0,19%.

Spalanie biopaliw też niby wygląda blado - 12,2% (ale to niespełna 1pp mniej, niż w Polsce). Ale wyjaśnieniem jest ponad 83% z prądu, głównie ze źródeł odnawialnych.

Edytowane przez Kaizen

Ale mamy lepiej od Niemiec, które mają 9.7%, a bardzo często pojawiają się w kontekście popularności kominków i opalania drewnem - co jak widać nie jest prawdą.

Austria ma specyficzną geografię. 2/3 to Alpy, a 50% kraju to lasy (w Polsce ok 30%). Do tego mają też ok. 20% mniejszą gęstość zaludnienia więc na głowę mają ok. dwa razy więcej lasu niż Polak - może stąd to się bierze.

No brawo. Porównujemy się do Niemców. No jesteśmy od nich lepsi.

Najgorsze co może być. No ale fakt Duńczycy tamto, Finowie sramto. Zresztą u na się nic nie dam. Tam rąbią drzewa tylko wiór leci. Chłopie jest u na tyle nieużytków, które można wykorzystać na biomasę. Nie lepiej kupować gaz. Brawo. Szwaby już tam myślą jak wybudować NS3, bo im niedługo tego czystego gazu zabraknie. Efekty widać już w tym roku we Wrocku jak zaciągnęło czyste powietrze od szwabów. Pisałem o tym nieraz, ale jakoś widać ciężko.

Zresztą we Wrocku już chyba zrozumieli, że ta antysmogówka im nic nie da. Widziałem ostatnio mają program gdzie można dostać ulgę podatkową jak zainstaluje się w domu niskoemisyjne źródła ciepła takie jak PV lub pompa ciepła. . Nie ma tam gazu. Na gaz nie ma ulgi podatkowej. Jeszcze raz : niskoemisjene jak PV lub PC. W końcu ktoś może rozumie o co w tym chodzi.

No brawo. Porównujemy się do Niemców. No jesteśmy od nich lepsi.

Bo spalamy w domach 13x więcej węgla?

Z dwojga złego faktycznie lepiej gaz, niż węgiel. Ale i tak paliwa kopalne w Niemczech to w sumie 40%, a w Polsce 53,7% całego zużycia energii w gospodarstwach domowych. Nędza u nas raz, że dużo większy udział paliw kopalnych, dwa, że spośród kopalnych lwią część stanowi węgiel i to najczęściej źle spalanego w domach.