Pytajnick 22.09.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 W biogazowni produkuje się gaz, nie spala. W tej statystyce są to paliwa stałe spalane w gospodarstwach domowych. Nie dostarczane do biogazowni. Czym jest - podałem Ci przykłady. To do jakiej kategorii zaliczane są domy, które mają CWU i CO z biogazowni rolniczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 (edytowane) To do jakiej kategorii zaliczane są domy, które mają CWU i CO z biogazowni rolniczej ? Nie domy, tylko nośnik energii. To nie jest statystyka ogrzewania - tylko całkowitego zużycia energii. Razem z oświetleniem, ładowaniem telefonu itd. Biogaz to R5300 (jak najedziesz na liście wyboru - to po prawej pojawia się symbol kategorii statystycznej). Edytowane 22 Września 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.09.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Po co mam podawać, jak nie czytasz? bo... podałem linka gdzie sobie przestawiasz i porównujesz jakie chcesz dane z Eurostatu. Porównywałem i zmieniałem dane wejściowe i paliwa. Podałeś wybiórczo chyba trzy paliwa a trzeba porównywać wszystkie paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Podałeś wybiórczo chyba trzy paliwa a trzeba porównywać wszystkie paliwa. Chcesz, to sobie porównuj. Ja odnosiłem się do twierdzenia A jeżeli chodzi o zużycie gazu, to Austria na głowę mieszkańca konsumuje nieco więcej gazu niż Niemcy, a te ponad dwa razy więcej niż Polska. i do tematu wątku. Do tego dobrałem potrzebne moim zdaniem dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.09.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 OK, tylko wyjaśnij mi czy z tych danych które podałeś wynika, że w Austrii spalają dużo wiecęj drewna w kominkach domowych niż w Polsce czy jednak z tych danych nie można wyciągnąć takich wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 22.09.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Proszę nie zaśmiecać wątku. Poniżej link do odpowiedniego tematu. Tam proszę pisać. Kominkowe za i przeciw d7d .Wszystko o biomasie i drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 22.09.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Zostaw trochę do wędzenia;). Wędziłem ostatnio zrębkami wiśniowymi. Mam trochę wiśni, bo już stare były albo rak je zeżarł. Dzięki. Będę wędził i sprzedawał razem z pieczywkiem. Tak jak pisałem wcześniej. Jak by coś to zawsze w kominku też można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 22.09.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Kaizen ma rację co do paliw i ich miejsca w tabelce (ja się myliłem) Lecz co do sposobu spalania, to można się "kłócić" Piece zgazowujące drewno raczej kominkami nie są a wedle tego co wiem od rodziny, to te są dominujące. Są też wypierane przez biogazownie rolnicze zakładane coraz powszechniej przez mieszkańców małych miejscowości przy udziale państwa, bo koszt CO i CWU jest ok 30% niższy. Oczywiście, by opłacało pociągnąć ciepłociąg, trzeba w miarę zbitej infrastruktury więc gospodarstwa oddalone od granic wsi czy miasteczek muszą stosować inne rodzaje paliw. Tyle się dowiedziałem. Wracając do tabelek eurostatu...makabrycznie wygląda Polska w tabelce solid fossil fuels czyli węgiel spalany w domach ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 OK, tylko wyjaśnij mi czy z tych danych które podałeś wynika, że w Austrii spalają dużo wiecęj drewna w kominkach domowych niż w Polsce czy jednak z tych danych nie można wyciągnąć takich wniosków. Nie, z tych danych nie wynika, czy spalają w domach więcej pelletu, brykietu, drewna, czy innego stałego biopaliwa. Wynika, że większy % zapotrzebowania na energie pokrywają stałym biopaliwem i że w ostatnich latach wyprzedziło ono gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.09.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Sami spalają w domowych urządzeniach te stałe biopaliwa czy są to jakieś zewnętrzne spalarnie dla większej grupy odbiorców?Spalanie tych stałych biopaliw daje tylko energię cieplną czy także elektryczne do ogrzewania domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Sami spalają w domowych urządzeniach te stałe biopaliwa czy są to jakieś zewnętrzne spalarnie dla większej grupy odbiorców? Spalanie tych stałych biopaliw daje tylko energię cieplną czy także elektryczne do ogrzewania domów? Sami spalają. Energia elektryczna i ciepło systemowe są w innych pozycjach. Znasz jakąś dostępną domową technologię produkcji energii elektrycznej z biopaliwa? Byłbym zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 22.09.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Kolejny raz proszę nie zaśmiecać wątku. Poniżej link do odpowiedniego tematu. Tam proszę pisać. Kominkowe za i przeciw d7d .Wszystko o biomasie i drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.09.2019 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 (edytowane) Sami spalają. Energia elektryczna i ciepło systemowe są w innych pozycjach. Znasz jakąś dostępną domową technologię produkcji energii elektrycznej z biopaliwa? Byłbym zainteresowany. Nie znam Czyli zwiększa się ilość spalanego biopaliwa stałego i to chyba piecach na pellet lub w kominkach. Chyba likwidują piece na węgiel i stare piece na gaz ziemny? Edytowane 22 Września 2019 przez d7d literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.09.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 mam trochę wiśni, bo już stare były albo rak je zeżarł. Dzięki. Będę wędził i sprzedawał razem z pieczywkiem. Tak jak pisałem wcześniej. Jak by coś to zawsze w kominku też można. :d:d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 23.09.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 A ja wczoraj przywlokłem 3 tony fajnego opału. Mieli też promocję - 15 zł za 25 kg worek... https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiTyqOG0eHkAhUkuaQKHYMvDy0QFjAAegQIABAC&url=http%3A%2F%2Fwww.eco-pal.pl%2F&usg=AOvVaw2L_0YQou_JHdgulZqS_I1r Coś mi dziś facet od kominka mówił że niby brykiet ma wysoką temperaturę spalania i w dłuższej perspektywie może uszkodzić wkład... chyba że mnie źle zrozumiał i mówił o brykiecie takim jak do grilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.09.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Coś mi dziś facet od kominka mówił że niby brykiet ma wysoką temperaturę spalania i w dłuższej perspektywie może uszkodzić wkład... chyba że mnie źle zrozumiał i mówił o brykiecie takim jak do grilla Dlatego do palenia rekomenduję paleniska a nie wkłady kominkowe....Wkłady kominkowe zostawiam dla klientów którym zależy na klimacie albo oświetleniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 23.09.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Ja się jeszcze bujam z zakupem brykietu. Poprzedniego sezonu poeksperymentowałem z brykietem od różnych lokalnych dostawców i wychodzi na to, że najpewniejszy oferują małe zakłady produkujące wyroby drewniane, najczęściej z buka. Cena ok 600-700 zł/t za walec i RUF. Brykiety marketowe, albo ze składów nie pachniały czystym drewnem i dawały dymka. Na OLX znalazłem RUF bukowo-sosnowy za 490 zł/t, kupię trochę i zobaczę jak ta domieszka sosny wpłynie na czystość spalania. Cena kusząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 12.10.2019 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 Kiedyś parę lat temu jak eksperymentowałem z brykietem zawsze wychodziło ,że im droższy tym lepszy . Po paru latach stwierdziłem ,że nad wysuszone twarde drewno nie ma nic :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 12.10.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 Brykiet kupiony. Na mojego nosa to czysty buk, kiepsko sprasowany, za to niedrogi. Fakt, te droższe są lepiej zbite i pala się dłużej. Mi akurat zależy na szybkim spalaniu, brykietu okrągłego używam do porannego palenia przy ostrzejszej zimie. Wypala się w 1-1,5 godz, kiedy przed wyjściem do pracy zamykam dolot powietrza jest już tylko żar. Do głównego palenia wieczornego mam brzozę Kupiłem na wiosnę w metrówkach, połupałem i pociąłem, na chwilę obecną jest praktycznie sucha. Ważyłem co jakiś czas kilka zaznaczonych pieńków, najpierw spadały z wagą na łeb, na szyję, teraz ich waga bardziej zależy od pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 12.10.2019 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 Też mam brzozę tegoroczną z zimowej wycinki ale będę nią palił dopiero za dwa lata . Z ciekawości jutro sprawdzę wilgotność miernikiem . Od wiosny trochę za krótko się suszy ale podobno brzoza nawet mokra się pali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts