Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opony zimowe

mazi07

Recommended Posts

Zima coraz bliżej więc i czas rozejrzeć się za jakimiś oponami zimowymi. Znajomy z firmy który interesuje się samochodami wyczytał że dobrze sprawdzają się Yokohama V905 w zimowych warunkach. Miał ktoś z Was te opony albo tego producenta i może potwierdzić tą opinię? Albo coś innego polecacie z własnego doświadczenia.

• 2 weeks później...
Ja też mam Dębice Frigo 2 od 5 lat i mogę polecić, nie jest to opona z najwyższej półki ale daje radę. Świetnie sprawdza się w śniegu nawet tym głębokim, trochę gorzej w błocie pośniegowym lub topniejącym śniegu, najgorzej sprawdza się w deszczu, noga z gazu. Ale większość zimówek tak ma. Zim teraz nie ma srogich, śniegu niewiele, ale za to deszczu, oszronienia, gołoledzi tego mamy dużo. Teraz zastanawiałbym się czy kupić oponę lepszą na deszcz, kałuże czy na głęboki śnieg. No chyba że mieszkasz albo używasz auta w górach ;)

Gość Konto usunięte_1*
Ja od kiedy kupiłem opony całoroczne już innych czyli sezonowy bym nie kupił szkoda kasy , ja mam wredestein quadrac 3 rewelka zimą lepsze niż połowa zimówek a latem to samo natomiast na deszczu najlepsze , rewelka , dodam że opona jest niesamowicie cicha czego nie można powiedzieć o innych markach a wiem co gadam bo sporo oponek już zjechałem

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Też byłem ostatnio na przeglądzie i podbili mi warunkowo - twierdząc, że opony są do wymiany, ze względu na kiepski stan ogumienia. Że jak mnie policja złapie, to na własną odpowiedzialność.

Też myślałem o yokohamach. Ten model o którym piszesz mazi07, to jest konkretnie ten http://www.oponeo.pl/dane-opony/yokohama-w-drive-v905-205-55-r16-91-t-rpb#127474216 ??

Jak się sprawują?

• 9 months później...

A ja mam Kumho czy dobre?......hamują na sniegu i błocie p.śniegowym, czy są głośne ...słychać je, ale nie bardziej niż letnie. Mam je drugi sezon 18" na Hondzie CRV wcześniej miałem 17 na VW i nigdy nie było z nimi problemu.

Polecam ze względu na trwałość i jakość i cenę.... jako użytkownik.

Na swoich zimówkach jeżdze już 6 sezon, nie widać żadnych, większych śladów zużycia. Fakt swoje kosztowały, pewnie jeszcze parę zim wytrzymają.

Jasne, że jeśli opony mają bieżnik większy niż 4 mm (zimowe) to można je nadal eksploatować. Pamiętać jednak należy, że mieszanka, z której wykonana jest opona wraz z upływem czasu traci swoje właściwości i nie zapewnia takiego poziomu przyczepności, kierowalności i poziomu hamowania co nowa. Dlatego też zaleca się by nie używać opon starszych niż 5-6 lat.

Edytowane przez jola_krzysiek

Wydaje mi się, ze istotną sprawą jest sposób ich przechowywania. Im mniej są one narażone na promienie UV tym ich trwałość jest większa. Nie bez znaczenia jest profil prędkości opony, im wyższy tym sama opona jest mocniejsza.

Indeks prędkości, to raz a dwa - będziesz pędził w zimie 200 km/h?