Colllumb 14.10.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Witam.Proszę o porównanie tych dwóch kotłów, który lepiej wybrać.Który bedzie tanszy w eksploatacji, zużycie gazu prądu serwis i jak z awaryjnośćią?? Obydwa serwisy dostępne u mnie w mieście.Jaki zasobnik wybrać w przypadku Vaillanta 90l czy 150l?? Założenia:dom pow. użytkowa 136m2 z poddaszem.wszędzie wyłacznie podłogówka3 osoby2 łazienkiporotherm 25+20cm styro grafit, poddasze 25cm wełny minimum 0.035rekuperacja pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.10.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Obydwa kotły są raczej porównywalne.Nie wiem skąd kol. @ pegaziatko ma dane ale według mnie Kocioł VITODENS 222-F o mocy 3,2-19kW, natomiast Vaillant VC 206 ma moc 4,2 - 21,2 kW tak więc porównywalne.Nie wiadomo jaki zestaw Tobie zaproponowano ale jeśli jako regulator pogodowy dostaniesz coś w typie Vitotronic 200 lub Multimatic 700 ewentualnie Calormatic 470 to możesz być zadowolony.Ze względu na parametry budynku czyli jego ocieplenie polecam coś mniejszego niż 21kWSzkoda że wycofali z oferty kotły VC 186 bo te 16 - 19kW było by w sam raz ale Viessman ma 19kW więc będzie tu ok tym bardziej że ma troszkę niższą moc minimalną.Odnośnie zasobnika to przy vaillancie minimum to VIH R120 ale dla 3 osób i 2 łazienek można pokusić się o 150l natomiast Viessman to 100l lub 130l i ten drugi powinien wystarczyć, tym bardziej ze chyba jest on zintegrowany razem z kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 16.10.2016 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Wszedzie gdzie czytam podaja ze vitodens ma 3.2kw minimalnej. Kocioł ma byc z zasobnikiem warstwowym wiec w viessmanie jest zintegrowany 100l tak jak vaillant.czy Dla 3 osob i 2 łazienek nie wystarczy zasobnik warstwowy 90-100 litrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 16.10.2016 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 A może jakaś alternatywa (z zasobnikiem warstwowym) dla tych kotłów? Szczególnie dla Vitodensa bo ku niemu sie skłaniam Dzieki tej mocy minimalnej. I jak z ta pojemnoscia zasobnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.10.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Zintegrowane zasobniki mają wyższą wydajność i jest ona porównywalna z ustawionym osobno podgrzewaczem pojemnościowym o pojemności 150 litrów tak więc powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 18.10.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Ktos zaproponuje jakis kociol konkurencyjny do tych dwóch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 25.10.2016 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Nikt nic nie doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 25.10.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 (edytowane) Ja mam berette kondensata 3,5 -14 kW i nie mam uwag. Kosztowała 3 500zł. I oddzielny zasobnik. Edytowane 25 Października 2016 przez Jacek6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykz 27.10.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Ja mam zestaw Vaillant 146 + zasobnik 150 l przy 4 osobowej rodzinie. Ogólnie jestem zadowolony. CWU przy mocy 14 kw nagrzewa do 45 st. w 25 minut. Myślę, że przy trzech osobach i 120 litrów by wystarczyło. Odnośnie doboru kotła, to żałuję że nie wybrałem kotła z mniejszą mocą minimalną. Ten ma bodajże 3,3 kw. Moim zdaniem wybieraj kocioł właśnie z jak najmniejszą mocą minimalną. Ps. Nie jestem jakimś fachowcem w tych sprawach i wypowiadam się biorąc pod uwagę roczne zamieszkiwanie oraz opinię kolegów, którzy mają wełnę na poddaszu, ale zastanów się czy nie lepiej założyć 30 cm wełny, a najlepiej piankę otwartokomórkową. Ja mam tą drugą wersję i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.10.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A z czego jesteś zadowolony? Masz porównanie do wełny w tym samym domie? Bez sensu pisanie, każdy chwali to co ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 27.10.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Jedynie co można podpowiedzieć to bierz ten z mniejszą mocą minimalną. Przy podłogówce i pogodówce sprawdzi się na 100%, oczywiście ten z większą min. też się sprawdzi, ale pewnie będzie taktował jak u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 27.10.2016 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 No to z kotłów ze zintegrowanym zasobnikiem warstwowym najmniejsza moc min. Ma viessmann. Jest jeszcze wolf ale malo opinii o nim i serwis 70km od mojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykz 01.11.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Oczywiście jeżeli ktoś ociepla pianą, to nie ma wełny w tym samym domu. Ja decydując się na pianę brałem pod uwagę opinię kolegi, który miał porównanie. Akurat miał możliwość bycia w bliźniaku, gdzie w jednej części była wełna, w drugiej piana. Wybrał pianę. Oczywiście wszystko zależy od tego jak tą wełnę się położy. Drugi z kolegów niedawno wybudował sobie całoroczny dom letniskowy. Zależało mu na metrach użytkowych na poddaszu, bo domek mały i każdy cm się liczy. Za moją poradą wybrał pianę. Rozmawiałem z nim (on też ma porównanie, po mieszka w domu od około 10 lat i ma wełnę na poddaszu) i jest bardzo zadowolony (latem poddasze nie przegrzane, zimy jeszcze nie doświadczył). Oczywiście wybór należy do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.11.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 No to z kotłów ze zintegrowanym zasobnikiem warstwowym najmniejsza moc min. Ma viessmann. Jest jeszcze wolf ale malo opinii o nim i serwis 70km od mojego domu. Witam, Ciesze się, że jesteś zainteresowany urządzeniem Firmy Viessmann. Dodam tylko, że mamy bardzo rozbudowaną sieć serwisową, 10-letnią gwarancję na wymiennik, a dodatkowo, to nowa linia kotłów, której dedykowane są liczne aplikacje mobilne, ułatwiające użytkowanie. Mamy też usługę Serwis 24. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące urządzenia - jestem do dyspozycji. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 12.11.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Mam nadzieje że cena tego Vitodensa do Lipca 2017 znacząco spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.11.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Mam nadzieje że cena tego Vitodensa do Lipca 2017 znacząco spadnie. Witam! Zawsze można się starać o rabat u autoryzowanego dystrybutora, tutaj masz ich wszystkich, wystarczy TUTAJ wpisać swoją lokalizację oraz najlepiej umówić się na rozmowę. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 06.04.2017 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 A czy do mojego domu nie wystarczyłby Immergas 12x tt 2erp z zasobnikiem 150-160l i pogodówką CAR V2?Mała moc minimalna 1.9kw gwarancja 5 lat i cena połowe Viessmana.Tylko czy nie zamała ta moc 12kw? Powierzchnia uzytkowa domu wzrosla z 136 do 145m2.Czy byłby tak samo ekonomiczny jak Viessmann? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 13.04.2017 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Rozumiem ze nie jest problemem wyczyscic wymiennik w immergasie?Czyszczenie wymienniki usredniona cena 200zl.Roznica w zakupie kompletnego kotła 5tys zł.To chyba wole. O rok wyczyscic wymiennik. Czy mozna w jakis sposob zapobiec odkladaniu sie tego syfu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 13.04.2017 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Jak zapobiec/zminimalizowac odkladanie sie zanieczyszczen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts