biku11 14.10.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Witam,Wykopałem rowek pod kabel 5x10 od skrzynki zewnętrznej ( z licznkiem ) do budynku i miejsca w budynku w którym kabel ten będzie wchodził do budynku.Przyjechał elektryk przeniósł mi rbetkę z zewnątrz do środka budynku i podłączył kabel 5x10 do rbetki wewnątrz. Wywiercił dziurę w ścianie i przeciągnął kabel z zewnątrz do budynku. WYgląda to teraz następująco: na zewnątrz budynku kabel wystaje z ziemii i przy styropianie fundamentowym (oparty o styropian fundamentowy) idzie do sćiany i do dziury wykutej w ścianie.( nie mam jeszcze elewacji zrobionej). Jak mam schować ten kabel na zewnątrz budynku? i wydlubać w styropianie fundamentowym dziurę i tam go puścić? czy może oderwać styropian fundamentowy i wykuć ścieżkę w ścianie następnie przykryć styropianem fundamentowym? dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 15.10.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Witam, [....] Jak mam schować ten kabel na zewnątrz budynku? i wydlubać w styropianie fundamentowym dziurę i tam go puścić? czy może oderwać styropian fundamentowy i wykuć ścieżkę w ścianie następnie przykryć styropianem fundamentowym? dzięki za pomoc Radziłbym, jak się da, zdjąć styropian. Daj wychodząc z ziemi rurkę PCV na kabel, z odpowiednim kolankiem i przez ścianę. Zamocuj to uchwytami albo taśmą stalową do ściany i wtedy zakryj styropianem. Zrób na wszelki wypadek zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.10.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 (edytowane) Gdzie arot pomiędzy wejściem do budynku a wylotem z posadzki przy rozdzielnicy ? Gdzie bednarka wystająca z fundamentu w odpowiednim miejscu ?To samo zrobiliście z wodą, kanalizacją ewentualnie gazem ?Gratuluję kierownika budowy i murarzy od fundamentów. Swoją drogą do czego ta piąta żyła od skrzynki zewnętrznej do rozdzielnicy budynku ?Jakaś ozdoba ? Edytowane 16 Października 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 16.10.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Gdzie arot pomiędzy wejściem do budynku a wylotem z posadzki przy rozdzielnicy ? Gdzie bednarka wystająca z fundamentu w odpowiednim miejscu ? To samo zrobiliście z wodą, kanalizacją ewentualnie gazem ? Gratuluję kierownika budowy i murarzy od fundamentów. Swoją drogą do czego ta piąta żyła od skrzynki zewnętrznej do rozdzielnicy budynku ? Jakaś ozdoba ? To nie do końca wina autora. Inwestor nie musi znać tych rzeczy ale powinien mieć elektryka i to od etapu ław fundamentowych. Czego elektryk nie zrobi (o ile takowy jest na budowie) i KB nie dopilnuje tego murarz/zbrojarz/betoniarz nigdy i nigdzie nie wykona. Piąta żyłą w WLZ najczęściej jest pomysłem projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.10.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 No cóż, "projektant" tak samo niedouczony, jak kierbud.Zdobyli UB i naukę mają w nosie. Niektórzy zatrzymali się na etapie wczesnego Gierka, i ani kroku dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKostek 16.10.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 A jak to powinno być prawidłowo wykonane ? I na co powinienem zwrócić uwagę podczas wylewania ław i projektu ? Jestem w tej chwili na etapie adaptacji projektu i uczę się czego tylko mogę aby być w pełni świadomym inwestorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.10.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Skoro projekt do d..., kierbud również, to tylko i wyłącznie kumaty elektryk znający Prawo budowlane i Rozporządzenia wykonawcze do niego oraz dogłębna znajomość Polskich Norm.Praktyka również swoje robi. Podstawowe założenia - http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690 Kompendium wiedzy znajduje się tutaj - http://edwardmusial.republika.pl/ Ale po co ona laikowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.10.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 I na co powinienem zwrócić uwagę podczas wylewania ław i projektu ? Na etapie wylewania ław przede wszystkim na wykonanie uziomu fundamentowego bo potem będzie jakiś ersatz. Poszukaj kumatego elektryka przed wylaniem ław, zrobi już teraz Wlz zakończy erbetką, będzie na czas budowy. Wlz w projekcie dostosowany do warunków przyłaczenia i posadowienia budynku a nie na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 I to by było na tyle w sprawie kopania rowków, dłubania w styropianie, ścieżek w ścianie i innych wynalazków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 14.11.2016 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 elpapiotr na tyle tzn? ja nie mam dalej odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.11.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 I bardzo dobrze.A jest kumaty elektryk na budowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 15.11.2016 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 ale co bardzo dobrze? może rozwiń trochę wypowiedź nie jestem wróżką żeby się domyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 15.11.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Chodziło o to, że nie masz szukać odpowiedzi "jak to zrobić" tylko osoby, która "wie jak to zrobić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 15.11.2016 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 elektryk mi podpowiadał że powinienem wyciąć w styropianie fundamentowym rowek i tam wsadzić ten kabel. Chce się upewnić czy to własicwy sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.11.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Cokolwiek nie zrobisz, już innej możliwości nie ma.Jedyne wyjście to zabezpieczyć kabel przed uszkodzeniami mechanicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 16.11.2016 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 ok czyli prawidłowo rozwiązane to powinno być tak jak pisaliście wyżej tzn na etapie ław fundamentowych (i wprowadzenie od chudziaka?) . to pozostaje mi w takim razie teraz zrobic tak jak pisałem post wyżej tzn zrobić rowek w styropianie fundamentowym i tam wporwadzić kabel + zapiankować całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.11.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Jakieś dziwne zwyczaje z zapiankowywaniem kabli.Co na to elektryk, który wykonał podłączenie ? Jak on to widzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 17.11.2016 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 to własnie elektryk który wykonywał przyłącze zaproponował takie rozwiązanie. Gość pracuje w ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.11.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Im się nie wierzy.Oni nie znają się na tego typu robotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 21.11.2016 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 będą wdzięczny za więcej odpowiedzi. elpapiotr nie wiem czy ty ironizujesz czy mówisz poważnie rozwiń wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts