Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak przyłączyliście kabel 5x10 do budynku

Recommended Posts

Witam,

Wykopałem rowek pod kabel 5x10 od skrzynki zewnętrznej ( z licznkiem ) do budynku i miejsca w budynku w którym kabel ten będzie wchodził do budynku.Przyjechał elektryk przeniósł mi rbetkę z zewnątrz do środka budynku i podłączył kabel 5x10 do rbetki wewnątrz. Wywiercił dziurę w ścianie i przeciągnął kabel z zewnątrz do budynku. WYgląda to teraz następująco: na zewnątrz budynku kabel wystaje z ziemii i przy styropianie fundamentowym (oparty o styropian fundamentowy) idzie do sćiany i do dziury wykutej w ścianie.( nie mam jeszcze elewacji zrobionej). Jak mam schować ten kabel na zewnątrz budynku? i wydlubać w styropianie fundamentowym dziurę i tam go puścić? czy może oderwać styropian fundamentowy i wykuć ścieżkę w ścianie następnie przykryć styropianem fundamentowym?

dzięki za pomoc

Witam,

[....]

Jak mam schować ten kabel na zewnątrz budynku? i wydlubać w styropianie fundamentowym dziurę i tam go puścić? czy może oderwać styropian fundamentowy i wykuć ścieżkę w ścianie następnie przykryć styropianem fundamentowym?

dzięki za pomoc

Radziłbym, jak się da, zdjąć styropian. Daj wychodząc z ziemi rurkę PCV na kabel, z odpowiednim kolankiem i przez ścianę. Zamocuj to uchwytami albo taśmą stalową do ściany i wtedy zakryj styropianem. Zrób na wszelki wypadek zdjęcia.

Gdzie arot pomiędzy wejściem do budynku a wylotem z posadzki przy rozdzielnicy ? Gdzie bednarka wystająca z fundamentu w odpowiednim miejscu ?

To samo zrobiliście z wodą, kanalizacją ewentualnie gazem ?

Gratuluję kierownika budowy i murarzy od fundamentów.

Swoją drogą do czego ta piąta żyła od skrzynki zewnętrznej do rozdzielnicy budynku ?

Jakaś ozdoba ?

Edytowane przez elpapiotr

Gdzie arot pomiędzy wejściem do budynku a wylotem z posadzki przy rozdzielnicy ? Gdzie bednarka wystająca z fundamentu w odpowiednim miejscu ?

To samo zrobiliście z wodą, kanalizacją ewentualnie gazem ?

Gratuluję kierownika budowy i murarzy od fundamentów.

Swoją drogą do czego ta piąta żyła od skrzynki zewnętrznej do rozdzielnicy budynku ?

Jakaś ozdoba ?

To nie do końca wina autora. Inwestor nie musi znać tych rzeczy ale powinien mieć elektryka i to od etapu ław fundamentowych. Czego elektryk nie zrobi (o ile takowy jest na budowie) i KB nie dopilnuje tego murarz/zbrojarz/betoniarz nigdy i nigdzie nie wykona.

Piąta żyłą w WLZ najczęściej jest pomysłem projektanta :)

Skoro projekt do d..., kierbud również, to tylko i wyłącznie kumaty elektryk znający Prawo budowlane i Rozporządzenia wykonawcze do niego oraz dogłębna znajomość Polskich Norm.

Praktyka również swoje robi.

Podstawowe założenia -

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690

Kompendium wiedzy znajduje się tutaj - http://edwardmusial.republika.pl/

Ale po co ona laikowi ?

I na co powinienem zwrócić uwagę podczas wylewania ław i projektu ?

Na etapie wylewania ław przede wszystkim na wykonanie uziomu fundamentowego bo potem będzie jakiś ersatz. Poszukaj kumatego elektryka przed wylaniem ław, zrobi już teraz Wlz zakończy erbetką, będzie na czas budowy. Wlz w projekcie dostosowany do warunków przyłaczenia i posadowienia budynku a nie na wszelki wypadek.

• 4 weeks później...
ok czyli prawidłowo rozwiązane to powinno być tak jak pisaliście wyżej tzn na etapie ław fundamentowych (i wprowadzenie od chudziaka?) . to pozostaje mi w takim razie teraz zrobic tak jak pisałem post wyżej tzn zrobić rowek w styropianie fundamentowym i tam wporwadzić kabel + zapiankować całość?