janm 15.10.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Cześć, chciałbym poznać Waszą opinię na temat poniższego zapisu z MPZP obejmującego moją działkę. Chodzi o zapis dotyczący koloru dachu. Wiem, że urzędnicy mogą to i tak po swojemu zupełnie inaczej zinterpretować ale Waszym zdaniem - czy połać w tym przypadku może być z czarnych dachówek, czy tylko typowe czerwone ceglaste? W sumie to brzmi dość jasno ten zapis, ale mam nadzieję, że może jednak da rade czarne, bo na takich mi zależy "Dla nowych i nadbudowanych budynków mieszkalnych jednorodzinnych albo rekreacji indywidualnej obowiązuje realizacja dachów spadzistych o kącie nachylenia połaci dachu min. 20 stopni z pokryciem dachowym w kolorystyce naturalnych materiałów ceramicznych." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.10.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Ja mam podobny zapis w MPZP - czerwień i jego odcienie i szczerze olewam to. Kolor dachu będzie taki jak ja sobie wybiorę (chcę grafit). Żaden urzędnik nie będzie mi mówił jaki kolor dachu mam mieć. To moje pieniądze i ja decyduję, jeśli urzędnikowi się nie podoba niech zapłaci za dachówkę. Kary nałożyć nie mogą, zrywać czy wymieniać też nie mogą nakazać. Jeśli któryś będzie miał coś przeciwko nie zawaham się skierować sprawy do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janm 15.10.2016 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 a czy to nie jest tak, że mogą nie wyrazić zgody na budowę? Chyba, że w projekcie będziesz miał czerwony a zamontujesz grafitowe. To już sprawa po fakcie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.10.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 W projekcie będzie dostosowany do wymagań MPZP, a jaki zrobię to już moja sprawa. Dla przykładu domy obok mojej działki mają różne kolory dachów i powstały w różnych latach. Dom ma wyglądać i pasować w całości a nie spełniać chore wizje urzędnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Właśnie dlatego, że wszyscy uważają, że MPZP to "wymysł urzędnika" a nie spójna koncepcja planistyczna, w twojej okolicy jest taki kolorystyczny bajzel na dachach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 16.10.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Janm u Ciebie spraw jest prosta - taki sam zapis miałem u mnie. Dzieki temu możesz dać każdą dostępna dachówkę ceramiczną. Taki zapis jest po to by ludzie nie robili sobie dachów niebieskich, zielonych rózowych (znam takie domy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.10.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Właśnie dlatego, że wszyscy uważają, że MPZP to "wymysł urzędnika" a nie spójna koncepcja planistyczna, w twojej okolicy jest taki kolorystyczny bajzel na dachach. Nie można ustanawiać wspólnej koncepcji planistycznej na prywatnej własności. Mnie się taki kolorystyczny bajzel podoba i większości ludzi których znam. I MPZP to jest wymysł urzędnika, bo powinien dostosować go do ludzi a nie ludzi ustawiać do swoich widzi mi się, bo to nie on inwestuje ciężko zarobione pieniądze. Rozumiem że taki MPZP wymaga jakichś wyrzeczeń i zaostrzeń i ja się do nich stosuję, stawiam dom tak by nie kolidował z zapisami, ale wymagania co do koloru jest ingerencją zbyt głęboką a tak głęboko łap pchać nie pozwolę. To tak jakby nakazać wszystkim ludziom w Poznaniu żeby jeździli autami tylko w kolorze białym, to nie te czasy żeby tak sobie pozwalać. Mnie się tam niebieskie dachy podobają, zielone i różowe też i nikomu nic do tego, nie jesteśmy robotami żeby tańczyć jak nam zagrają. Fajnie jest wyjść i popatrzeć na trochę kolorów a nie tylko jednakowe monotonne kawałki dachów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 (edytowane) ano można, bowiem jest to przestrzeń publiczna. Cały cywilizowany świat ma plany zagospodarowania określające wysokość budynków, ukształtowanie bryły i paletę kolorystyczną.A MPZP nie ustala urzędnik tylko urbanista. To zewnętrzny dokument. Nie pomyślałeś, że bez uporządkowania zasad, ktoś może ci postawić na sąsiedniej działce wieżowiec lub fabrykę? http://archirama.muratorplus.pl/architektura/wrzask-w-przestrzeni-czy-w-polskiej-architekturze-zadza-kicz-i-brzydota,67_1518.html# Edytowane 16 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 dlaczego takie miasta określamy jako ładne, harmonijne?Czy one są nudne? http://i.wp.pl/a/f/jpeg/33456/800-dubrownik-fotolia_29661856_aleksandar_todorovic.jpeg http://1dib1q3k1s3e11a5av3bhlnb.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/10/hallstatt-village.jpg http://bi.gazeta.pl/im/3/9745/z9745723Q,Santorini--Grecja.jpg Jakby Polak kupił tam dom, to pewnie dla "oryginalności" walnął niebieski dach i ściany na różowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.10.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 A ja uważam, że nie można bo przestrzeń publiczna jest poza moim ogrodzeniem a nie wewnątrz. Z całym szacunkiem żeby nikogo nie obrazić, bo wiem że architekt, urbanista czy ktokolwiek inny z tej branży swoje przeszli w nauce, studiowali, męczyli się, mają wiedzę, doświadczenie tylko co tego jak nie zważają na to co robią. Dom ma służyć mnie i mojej rodzinie a nie urbanistyce i ma spełniać moje a nie innych oczekiwania. Nie można porównywać zmiany koloru dachu do stawiania fabryki za płotem bo niewspółmierne są wartości takich zamierzeń. Kolor dachu nie szkodzi środowisku, ani sąsiadowi, może psuć mu humor ale to już jest jego problem . Uwierz mi porównywanie naszego otoczenia do całego świata jest nie trafione bo ów świat wcale nie jest taki cywilizowany. Narzucanie komuś jak ma żyć nie jest cywilizacją tylko ubezwłasnowolnieniem, a ja nie przypominam sobie żebym miał wyrok sądowy o ograniczeniu praw obywatelskich no i żadnej umowy z urbanistą nie podpisywałem więc samo kupno działki nie zobowiązuje mnie do rygorystycznego przestrzegania każdej z zasad. Może jacyś urbaniści, architekci i urzędnicy to przeczytają, więc to słowo dla nich - zanim narzucicie coś innym, zapytajcie co inni chcą, bo tworzycie dla innych nie dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.10.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 dlaczego takie miasta określamy jako ładne, harmonijne? Czy one są nudne? Jakby Polak kupił tam dom, to pewnie dla "oryginalności" walnął niebieski dach i ściany na różowo. Są ładne, podobają mi się i pewnie nic bym w nich nie zmieniał. Gdyby ktoś pomalował dach czy ściany na niebiesko też by mi się podobał i nie miałbym nic przeciwko. Miasta są ładne jeśli ich mieszkańcy są zadowoleni a nie jak domy są ładnie pomalowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 (edytowane) Wieżowiec też nikomu nie psuje środowiska, ot, denerwuje cię, że sasiedzi mają wgląd na cały twój ogród. Kolejny przykład z polskiego podwórka - te domy są NOWE:http://2.bp.blogspot.com/-k3UYX5e8OEQ/TgsOfsVCK_I/AAAAAAAAG_U/wqQdx177fy0/s1600/embed.php.jpg Kiedyś architekt kupił w starej warmińskiej wsi wsi działkę i postawił dom o kubaturze, kształcie dachu i kolorystyce podobnej do starych domów. Przyjechali znajomi, zachwycili się i wybudowali podobny. Domy pojawiły się w czasopiśmie poświęconym architekturze. Działki kupili następni inwestorzy i...poprosili znów o podobne domy. Bo wiedzieli, że największą wartością tej wsi jest spójność architektoniczna, osadzenie w krajobrazie kulturowym. Że nie ma brzydoty, chaosu i sobiepaństwa. W tej chwili gdyby ktoś tam postanowił sobie machnąć niebieski dach, zostałby chyba zlinczowany przez sąsiadów. A tu przykład "kreatywności":http://i786.photobucket.com/albums/yy147/grzybson888/DSC_0270.jpgNaprawdę to jest ładne?! jeśli tak, to widać, jak wielką krzywdą społeczną jest zaniechanie nauki plastyki w szkołach. Edytowane 16 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.10.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Naprawdę to jest ładne?! A czy grafitowy kolor dachu będzie mniej ładny od czerwonego ? Nie ... bo "ładność" koloru jest cechą indywidualną, jeden woli czerwony drugi woli niebieski i to właśnie jest ładne że ludzie są inni. Inaczej wszystko byłoby szare. Czy kolor firanek też ma być pod MPZP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 tu nie chodzi o "ładność" koloru tylko harmonię przestrzeni. Różowy jeśli tylko zastosowany jest w sposób spójny też jest ładny http://bi.gazeta.pl/im/5/4999/z4999845Q,Rozowe-Miasto.jpg W końcu nikt nikomu wewenątrz domu nie zabrania delektować się żółtym sufitem i różowymi ścianami. Ale niech nie katuje tym widokiem otoczenia robiąc takie zestawienie na elewacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.10.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Ale niech nie katuje tym widokiem otoczenia robiąc takie zestawienie na elewacji! A co to komu przeszkadza jaki ma kolor elewacji, za swoje pomalował, takie mu się podoba i nikomu nic do tego. Ja chciałbym mieć na całej północnej ścianie ścianie graffiti i czy ktoś jest w stanie mi zabronić takiego czegoś ? Jak ktoś ma tatuaż na twarzy to też psuje otoczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Każdemu z minimalnym poczuciem estetyki, który jest zmuszony na to patrzeć, z okien własnego domu lub jadąc ulicą, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 16.10.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 (edytowane) Niestety Elfir nie wytłumaczysz. u nich liczy się tylko "moja ziemia" i "moje ciężko zarobione pieniądze". Nie zrozumieją że liczy się też dbanie o krajobraz czy spójność architektoniczną miejsca.Współczuję ich sąsiadom. Edytowane 17 Października 2016 przez Elfir kultura wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 17.10.2016 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Niestety Elfir prostakom nie wytłumaczysz. u nich liczy się tylko "moja ziemia" i "moje ciężko zarobione pieniądze". Nie zrozumieją że liczy się też dbanie o krajobraz czy spójność architektoniczną miejsca. Współczuję ich sąsiadom. A janpo troche zgadzam sie z elfir i z kemotem. Jezeli jest planowane jakies osieele to robi sie takie zapisy w mpzp zeby wszystko sie kupy trzymalo, tak jak na zdjeciach elfir. Ale jak juz jest osoedle i jakis urbanista wymysli ze na tym obszarze maja byc takie wymayania a nawet nie ruszyl tylka zza biurka zeby zobaczyc co jest w realu to nie bedzie ladnie. Np na moim osiedlu plan zkienial sie kilka razy i domy stoja w.roznych odlegloscosch i gdzoe tu porzadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.10.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Niestety Elfir prostakom nie wytłumaczysz. u nich liczy się tylko "moja ziemia" i "moje ciężko zarobione pieniądze". Nie zrozumieją że liczy się też dbanie o krajobraz czy spójność architektoniczną miejsca. Współczuję ich sąsiadom. Kogo nazywasz prostakiem ? Tak liczy się tylko moja ziemia i moje ciężko zarobione pieniądze, chcesz sobie dbać o ład i porządek to dbaj i odczep się od innych. Możesz zamiatać kostkę wokół całego osiedla i grabić liście w parku i nic mi do tego. Spójność architektoniczną mam gdzieś za przeproszeniem, jakiś urbanista wziął za to pieniądze i to jego problem, nie mój. Ta cała urbanistyka przypomina trochę to co się dzieje na wybiegu dla modelek podczas pokazu. Łamią sobie nogi i przewracają się ... ale najważniejsze są "piękne" modne buty i kapelusz z owocami na głowie ... żenada a nie moda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 17.10.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Niestety Elfir prostakom nie wytłumaczysz. u nich liczy się tylko "moja ziemia" i "moje ciężko zarobione pieniądze". Nie zrozumieją że liczy się też dbanie o krajobraz czy spójność architektoniczną miejsca. Współczuję ich sąsiadom. a ja popieram kolegę, który założył wątek jego pieniądze, jego ziemia i wara komukolwiek od niej będzie chciał, to postawi sobie szklany dach i ma do tego prawo na swojej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts