Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła duże zużycie prądu - dom 200m2 podłogówka i klimakonwektory

uli27

Recommended Posts

Witam

Jestem szczerze średnio zadowolony z grzania pompą ciepła zeszły sezon wyniósł mnie ok 3700zł grzanie od października 2015 do maja 2016r taryfa g11 z energi przy temperaturze 22 stopnie w budynku.

Budynek 200m2 pustak ceramiczny 50cm, okna trójszybowe petecki, poddasze 30cm wełny.

Jeśli chodzi o podłogówkę to jest super bez zastrzeżeń. Problem jest z klimakonwektorami grzeją tylko wtedy jak załączy się pompa ciepła i dostaną temperatury. Pompa załącza się średnio co godzinę do dwóch i chodzi ok 20 minut wszystko oczywiście zależy od temperatury zewnętrznej.

Chciałbym w tym roku przejść na taryfę g12w ale pompy danfoss nie mają możliwości grzania w wybranych taryfach jak sobie radzą użytkownicy tych pomp?

Poniżej dokładny schemat mojej instalacji może ktoś coś mi doradzi

Ogrzewanie dom1.jpg

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz instalację CO pod piec węglowy a nie pod pompę ciepła. Wywal te mieszacze z rozdzielaczy i te pompki prądożerne i już będzie 500zł w kieszeni.

Masz tylko pustak bez ocieplenia? Ludzie się często nabierają na "grube mury".

Weź pompiarza i Ci wyprostuje instalację bo niestety wielu po gazie i węglu myśli,że dobrze robią pompy. Podłogówke masz źle wykonaną 7 pętli na 100m2 . Brak rurki w podłodze trzeba nadrabiać temperaturą. Widać, że w ostatniej chwili zmieniłeś zdanie z pieca na pompę i teraz jest problem.

Edytowane przez oberwatorPC

Ja będąc na Twoim miejscu, a byłem klika lat temu, byłem zły a nie niezadowolony. Ale lektura tego forum i dobre rady doprowadziły do zadowolenia. Mieszacz przy podłogówce i pompie ciepła....po co grzać coś do wysokiej temperatury aby następnie to chłodzić?? Gazownik robił Ci instalację Edytowane przez photos

Gość Arturo72
Zacytuje siebie z innego wątku ale dot.tego tematu bo łapy opadają ;)
To pokazuje właśnie jak inwestorzy są ciemni :)Bajbaga mówił,że pompy są nie dla idiotów i miał rację i z tym się zgadzam :DPrzecież ta instalacja jest od początku do końca nie pod pompę ciepła a sadzę,że inwestor był tak "mądry" jak większość grzejacych weglem,ze zapakował do domu archaiczne grzejniki scienne a potem kombinował z klimakonwesktorami.Pompa nie przystosowana do pracy w dwóch taryfach i to danfoss ? To pokazuje,że są to badziewne pompy :D Mówiłem,że nie dla idiotów :D Idiotów nie rodzą,sami się sieją ;)
No i faktycznie,sciana 1W to naprawdę już porażka na całego :) Nowy dom a od początku już spieprzony na maksa. Edytowane przez Arturo72

Nie kpijcie Panowie :) Człowiek chce porady...

1. Ocieplić ściany styropianem

2. Sprowadzić do instalacji fachowca (nie hydraulika, kotlarza, gazownika)

Coś z tego będzie.

Przecież tak zostało napisane. :)

3. Zmiana taryfy na G12(w)

Rzeczywiście styropian na ściany i więcej waty na dach powinno pomóc tej 7.5kW pompie.

Jak nie masz bufora i klimakonwektory podłączone bezpośrednio do PC, to jak miałyby chodzić, gdy PC nie chodzi?

Żeby działały sensownie, musiałbyś dać kolejną pompę i bufor i z niego zasilać klimakonwektory.

Masz ściny jednowarstwowe? U ok. 0,3? To rozrzutność, więc nic dziwnego że dużo płacisz. Sensownie ocieplone domy mają U co najmniej 2x mniejsze.

Możliwe też, że słaby COP wychodzi, jak PC grzeje wodę do zbyt wysokiej temperatury - podłogówka sobie miesza i podłoga jest OK, ale COP spada i grzejesz drożej, niż mógłbyś.

Masz rekuperator?

Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło? Liczył ktoś podłogówkę i PC? Bo coś mi to trochę słabo wygląda - mam sporo mniejszy dom, dużo lepiej ocieplone ściany (U=0,13) i zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania ponad 5kW przy -20*. To by przez samą powierzchnię u Ciebie dawało 8,5kW a ponieważ ściany masz ponad 2x słabiej ocieplone, to pewnie ze 12kW by się przydało, żeby coś jeszcze na CWU zostało... Coś mi się zdaje, że znaczną część pieniążków pożarła grzałka, bo sprężarka sama nie dała rady obskoczyć.

Obstawiam, że owszem, w następnym sezonie (jeżeli to będzie drugi sezon grzewczy) zapłacisz sporo mniej, niż w pierwszym niezależnie od wybranej taryfy. Ale zmiana taryfy raczej się nie sprawdzi - za duże straty ciepła, żeby grzać głównie w tańszej taryfie. Sam piszesz, że włącza się co dwie godziny - ale to teraz? Przy obecnej pogodzie, czy w mrozy?

Zbyt odczuwalne będą zmiany temperatury, jak będziesz grzał tylko w taniej taryfie (najprawdopodobniej - sprawdziłbym, czy da się tak ustawić pompa i jak to będzie odczuwalne przed zmianą taryfy).

Edytowane przez Kaizen

oberwatorPC

Tak mam tylko pustak bez ocieplenia 50cm w przyszłości mam zamiar docieplić ok 5cm styropianu. Zgadza się instalacja była początkowo wykonana pod piec węglowy ale pompiarz ją przerabiał i tak zostawił.

Tu mam zdjęcie podłogówki i gęstości rurek

DSC_0141.jpg

Powiem Ci że problemu za dużego nie było kiedy grzała sama podłoga w tedy pompki w mieszaczach miałem wyłączone i było ok. Problem zaczął się jak doszły klimakonwektory do grzania i drabinki w łazienkach. Wtedy pompa chyba nie dawała rady popchnąć wody w podłogówkę tylko pchała tam gdzie jej było lżej w efekcie podłogówka przestała grzać.

photos

nie grzeje do wysokiej temperatury integral mam ustawiony na 36 stopni temp na wyjściu mam 50 stopni po dłuższym rozbujaniu

Jak nie masz bufora i klimakonwektory podłączone bezpośrednio do PC, to jak miałyby chodzić, gdy PC nie chodzi?

Żeby działały sensownie, musiałbyś dać kolejną pompę i bufor i z niego zasilać klimakonwektory.

Masz ściny jednowarstwowe? .

Właśnie tak myślę na dołożeniem bufora tylko wciąż zastanawiam się jak to wykonać sensownie. Czy dać go bezpośrednio za pompą czy tylko do węzła zasilającego klimakonwektory i dodatkowo pompkę obiegową? No i jaka wielkość bufora?

Tak ściany jedno warstwowe ale pustak 50 cm. Ile sensowne było by dołożenie steropianu do tej grubości?

photos

nie grzeje do wysokiej temperatury integral mam ustawiony na 36 stopni temp na wyjściu mam 50 stopni po dłuższym rozbujaniu

50 stopni to moja pompa widzi jak grzeje CWU.

Przy minus 20 grzeje do 34 stopni w podłogówce wiec na zasilaniu na sam koniec jest około 38-40

Co do ocieplenia te 5cm to.....hmmm nawet nie srednio, Daj przynajmniej 10cm 0,31 grafit.

Nie wiem czy zaglada tu jeszcze rwxw zdaje się że on ma u siebie na górze klimakonwektory (ale nie jestem pewny) i potrafił to zgrac bez bufora z podłogówką. Napisz do niego na pw

Edytowane przez photos

5cm styro to nawet się do tego nie zabieraj. Szkoda kasy.

Z PC jak i grzejąc elektrycznie musisz mieć naprawdę dobrze ocieplony dom. Koledzy Ci już wytłumaczą co znaczy "dobrze ocieplony"

oberwatorPC

Tak mam tylko pustak bez ocieplenia 50cm w przyszłości mam zamiar docieplić ok 5cm styropianu. Zgadza się instalacja była początkowo wykonana pod piec węglowy ale pompiarz ją przerabiał i tak zostawił.

Tu mam zdjęcie podłogówki i gęstości rurek

[ATTACH=CONFIG]370425[/ATTACH]

Powiem Ci że problemu za dużego nie było kiedy grzała sama podłoga w tedy pompki w mieszaczach miałem wyłączone i było ok. Problem zaczął się jak doszły klimakonwektory do grzania i drabinki w łazienkach. Wtedy pompa chyba nie dawała rady popchnąć wody w podłogówkę tylko pchała tam gdzie jej było lżej w efekcie podłogówka przestała grzać.

photos

Z PC jak i grzejąc elektrycznie musisz mieć naprawdę dobrze ocieplony dom. Koledzy Ci już wytłumaczą co znaczy "dobrze ocieplony"

akurat to nieprawda. przy grzałce owszem. przy PC dom może być taki jak na węgiel, tylko instalacja musi być zrobiona porządnie - jak największy przepływ i jak najniższa temperatura zasilania.

Dobrze to wiem że mam docieplić budynek ale to zrobię najprędzej w przyszłym roku. Może na chwilę obecną doradzicie mi jak zmodyfikować obecną instalację żeby to sensownie chodziło?

Tu, jak widzisz, każdy coś innego nie pasującego do całości znajduje. Skoro zamierzasz jeszcze ocieplać, to też trzeba przyjąć, że to, co chcesz teraz zrobić, będzie tymczasowe. Więc tym bardziej trzeba to zrobić z głową, żeby nie wyrzucić za rok do kosza pracy i pieniędzy wyłożonych dzisiaj.

IMO warto zacząć od policzenia, ile ciepła potrzebujesz teraz i i zdecydować, jak docieplić za rok i ile wtedy będzie potrzeba ciepła. A IMO warto przyjąć założenie, że ma wystarczyć obecna PC, bo raczej jest za mała i trzeba docieplić, żeby wystarczyła.

Trzeba sprawdzić parametry pompy obiegowej w PC. Uwzględnić długości pętli, ich opory i zdecydować, jak napędzać wodę.

Jak się da, to sprawdzić jaki COP wyciągnęła pompa, ile grzała grzałką.

Generalnie robota dla ogarniętego speca. Bo nieogarnięty weźmie kasę, zaorze to co zrobił poprzedni, a może niewiele poprawić sytuację.

Jeszcze raz:

1 Wywalić mieszacze i pompki i rozdzielaczy

2 Zrobić bufor albo sprzęgło i rozdzielić na 2 układy albo oszukać klimakonwektory aby działały na niższym zasilaniu. prawdopodobnie nie ruszą poniżej 35C.

3 Ocieplić ściany nie 5 cm tylko 10 lub 15

4 Zdjęcie podłogówki jest na górze w łazience jak sie domyślam - miernota

5 Tanią taryfą przy tak słabej pompie nie objedziesz jakie masz odwierty?