Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła duże zużycie prądu - dom 200m2 podłogówka i klimakonwektory

uli27

Recommended Posts

No właśnie dużo tańsza boje się żeby nie zrobić trochę termosu. Wełna zawsze oddycha a styropian nie. Koledzy radzili dać 15 cm styropianu ale znowu przy takiej grubości muru bede miał głębokie wnęki okienne i postanowiłem dać 10 cm.

jiFfM.jpg

Edytowane przez Myjk

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Im lepsze ocieplenie tym mniejsze rachunki za ogrzewanie . Najtańszy w usłudze ocieplenia jest styropian , najdroższa robocizna

Odnośnie prostoty układu ogrzewania , skontaktuj się z map78.

Już niejednemu koledze z forum pomógł i są zadowoleni .

Wg. map78 ;

Zamontowany zawór 3D termostatyczny na dobiegu podłogówki, dzięki temu mogę puścić 10 st na KK, a w tym samym czasie zasilać podłogę temp. np 15 st. Rozwiązanie proste i skuteczne . U mnie na ;

- pierwszym obiegu pracują 3 klimakonwektory ( wstawione w miejsce zlikwidowanych grzejników) plus 2 grzejniki i 2 drabinki bez bufora i wszystko działa czwarty sezon znakomicie,

- na drugim obiegu pracuje podłogówka

Obiegówka jest tylko jedna ta w pompie,

Edytowane przez Andrzej5101

to co nie przesadzać tylko dać styropian 10 cm. A może zainwestować w grafitowy czy raczej nie ma sensu ?

ja dałem 20 cm grafitowego... i dałbym więcej gdybym mógł :p

im dasz więcej, tym lepiej, jak dasz grafitowy to też lepiej niz biały :p

a dasz taki, jaki będziesz chcieć i na ile będzie cię stać...

Tylko że autor zrobił ścianę 1W 50cm, pewnie osadził okna mniej więcej w połowie muru, jak doda 20 cm styro, to mu okna znikną. Trzeba pamiętać, że 50 cm ściany już ma, to całkiem sporo, ale IMO 15 cm to absolutne minimum. Aby zminimalizować skutki osadzenia okien, można spróbować zastosować taki patent (ale ile to da, to nie wiem, tak tylko kombinowałem jak to zrobić u siebie aby dać więcej światła przez stosunkowo małe okna):

http://emide.pl/dom/okno4.jpg

W ogóle to najlepiej chyba przeliczyć różnicę pomiędzy styro 10cm a 15-20cm w OZC.

Im lepsze ocieplenie tym mniejsze rachunki za ogrzewanie . Najtańszy w usłudze ocieplenia jest styropian , najdroższa robocizna

Odnośnie prostoty układu ogrzewania , skontaktuj się z map78.

Już niejednemu koledze z forum pomógł i są zadowoleni .

Wg. map78 ;

Zamontowany zawór 3D termostatyczny na dobiegu podłogówki, dzięki temu mogę puścić 10 st na KK, a w tym samym czasie zasilać podłogę temp. np 15 st. Rozwiązanie proste i skuteczne . U mnie na ;

- pierwszym obiegu pracują 3 klimakonwektory ( wstawione w miejsce zlikwidowanych grzejników) plus 2 grzejniki i 2 drabinki bez bufora i wszystko działa czwarty sezon znakomicie,

- na drugim obiegu pracuje podłogówka

Obiegówka jest tylko jedna ta w pompie,

Kolego a czy w moim schemacie to by pomogło w które miejsce musiałbym wsadzić ten zawór 3d termostatyczny?

Ogrzewanie dom1.jpg

uli27.

-W które miejsce musiałbym wsadzić ten zawór 3d termostatyczny?

Patrz poniżej , zdjęcie ;

Węzeł !.jpg

Przepływy Nominalne dla Panasonica ;

Przepływ Nominalny.jpg

Czy masz policzone OZC ?

Czy pompa dobrana na pałę czy wg. OZC ?

-Czy u Ciebie zda egzamin to rozwiązanie, to musi określić instalator,

-Musi on za pomocą przepływomierza pomierzyć, czy pompa uzyska Nominalny Przepływ

-Większość instalatorów aby chronić swoje 4-ry litery montuje sprzęgło hydrauliczne bez pomiarów ,

-Skontaktuj się z map78 lub bobrow ( ma sprzęgło ) ,

-Na każde piętro warto zastosować sterownik temperaturowy , bo inaczej grzejesz dół a inaczej górę,

-Pompa ciepła ma działać wg. danych katalogowych ,

-Bardzo istotne, aby średnice wewnętrzne rur instalacji grzewczej wychodzących jak i wchodzących do PC były o takiej samej średnicy wewnętrznej jak te przy jednostce pompy ciepła, aby nie następowało dławienie czynnika roboczego

Węzeł !.jpg

Edytowane przez Andrzej5101

• 5 months później...

Właśnie dostałem rachunek za prąd - masakra :bash:

Za dwa miesiące zużycie 2.650 kW - koszt 1.420 zł.

A miało być tak ekonomicznie, oszczędnie ... W ofercie podali ze roczne zużycie PC to 4.460 kW :confused:

PC średnie dzienne zużycie 25 kW a pogoda jak na razie na plusie cały czas.

Dom 210 m2 w tym garaż 40 m2

PC NIBE 1245 8,2 kW + rekuperacja- 2x100 m odwierty.

Jakiś pomysł jak obniżyć koszty ???

A miało być tak ekonomicznie, oszczędnie ... W ofercie podali ze roczne zużycie PC to 4.460 kW :confused:

25kwh na dobe to nie tak źle, u nas średnia z 2 ostatnich miesięcy to ok 10,5kwh i dom o połowe mniejszy, ale my grzejemy w 2t, weekendy samopas cwu 13-6 rano.

Nam prawdopodobnie przyjdzie rachunek ok 600zł za grudzień i styczeń. Przynajmniej tak wychodzi z kalkulatora pge.

Edytowane przez cob_ra

Jakie izolacje? Podłogówka wszędzie? Jakie temperatury? od kiedy dom zamieszkany?

Gość Arturo72

Jak człowiek jest "suwerenem" i bezmyślnie i bez angażowania własnego rozumu idzie jak owieczka na żeś to tak bywa :D

Gruntowa w dzisiejszych czasach i to tak bezmyślnie to tylko 500+ pozostaje :D

Macierewicz podał,że był zamach to jaki typ człowieka mu uwierzył ? ;)

Jak obniżyć koszty ? Pomyśleć co przez siebie samego zostało spieprzone i to naprawić. Ale wątpię,że jesteś w stanie to zrobić ;)

P.S

U mnie przy powietrznej roczne zużycie na c.o i cwu to 3500kWh i tak podobnie już od 5 latu

Edytowane przez Arturo72

Jak człowiek jest "suwerenem" i bezmyślnie i bez angażowania własnego rozumu idzie jak owieczka na żeś to tak bywa :D

Gruntowa w dzisiejszych czasach i to tak bezmyślnie to tylko 500+ pozostaje :D

Macierewicz podał,że był zamach to jaki typ człowieka mu uwierzył ? ;)

Jak obniżyć koszty ? Pomyśleć co przez siebie samego zostało spieprzone i to naprawić. Ale wątpię,że jesteś w stanie to zrobić ;)

Co się dziwić człowiekowi jak ostatnio jeden znajomy u którego robiłem dostał na 10 ofert 7 z pompami gruntowymi...? A dom izolacje 30 od gruntu, 20 ściany 30 dachu i rekuperacja plus okna ciepły montaż wysokiej klasy... Średnia cena systemu 60 tys zł.

Gość Arturo72
Co się dziwić człowiekowi jak ostatnio jeden znajomy u którego robiłem dostał na 10 ofert 7 z pompami gruntowymi...? A dom izolacje 30 od gruntu, 20 ściany 30 dachu i rekuperacja plus okna ciepły montaż wysokiej klasy... Średnia cena systemu 60 tys zł.

No cóż..."suweren" slucha jedynie głos z Torunia a resztę olewa ;)

Niestety nasze społeczeństwo właśnie w tych 40% a nawet więcej jest totalnie oglupiale.

Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Może Rydzyk łącznie z Kaczyńskim dosypuja do czegoś tam jakies prochy ???

To powoduje,że ludziska pod wpływem nie myślą kompletnie w życiu doczesnym

Edytowane przez Arturo72