Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła gruntowe do 20 tys - przegląd, najlepsze oferty

drza

Recommended Posts

Witam,

Niedługo stanę przed wyborem gruntowej pompy ciepła. Zrobiłem rozpoznanie w ofertach i wybrałem najbardziej popularne modele. Poniżej lista i cena najniższa jaką znalazłem. Pompy tylko do 20 tys.

1. NIBE Biawar F1126 - 18 tys

2. ECOPOWER C7 - 14700

3. Ekontech 8kw - 14tys

4. GALMET New ML Compact 6 GT - 20tys

Kiedyś jeszcze były pompy Buderus WPS 7 w dobrej cenie do 20tys, ale już ich nie widzę bo weszły jakieś inne modele BUDERUS Logatherm WPS 6K-1 w cenie najtaniej 24tys znalazłem.

Co jeszcze polecacie w cenie do 20 tys? Jaka będzie dobra cena za 1m odwiertu pod pompę gruntową? Chcę robić sam poziomy kolektor, ale jak się trafi firma, która za 50zł/m zrobi odwiert to nie opłaca się bawić samemu w poziomy.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile potrzebujesz ciepła przy -20*?

Ile rocznie kWh potrzebujesz na ogrzewanie, a ile na CWU?

Liczyłeś, kiedy Ci się zwróci?

forum.muratordom.pl/entry.php?131352-Kolektor-poziomy-projekt-i-zapotrzebowanie

Edytowane przez Kaizen

Ile potrzebujesz ciepła przy -20*?

Ile rocznie kWh potrzebujesz na ogrzewanie, a ile na CWU?

Liczyłeś, kiedy Ci się zwróci?

forum.muratordom.pl/entry.php?131352-Kolektor-poziomy-projekt-i-zapotrzebowanie

Tutaj link do cieplowlasciwe:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1okd

Grzanie prądem nie wchodzi w rachubę, gazu nie ma, pozostaje tylko pompa ciepła. Nie chcę powietrznej bo wyjdzie niewiele taniej od gruntowej.

Także skupiam się tylko i wyłącznie na gruntowej.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1okd

Grzanie prądem nie wchodzi w rachubę, gazu nie ma, pozostaje tylko pompa ciepła. Nie chcę powietrznej bo wyjdzie niewiele taniej od gruntowej.

Dlaczego grzanie prądem nie wchodzi w grę? PC za 14K do CO zwróci się po ładnych kilkunastu latach. Za 20+k zł nigdy, bo wcześniej się rozsypie.

PC PW wyjdzie dużo taniej - za całe wyposażenie kotłowni zapłacisz z montażem mniej więcej tyle, co dla gruntowej za samą PC bez montażu. Albo jeszcze taniej, jak zrobisz prostą instalację PC PW.

Co do odwiertów 50zł/m - dość niskie ceny - pamiętaj, że odwiert to polowa sukcesu - dobre wypełnienie, odpowiednie wykonanie i izolacja, ma przetrwać pompę ciepła - na tym bym nie oszczędzał.

Ja mogę zaproponować Vitocal 200-G (pompa ciepła solanka-woda typ BWC, o znamionowej mocy grzewczej 5,8 kW:) cena katalogowa ok. 22 tyś.

Lub Vitocal 300-G cena również od ok. 22 tyś.

Co Ty na to?

Pozdrawiam!

Wyjątkowo uparty jesteś... Jak w końcu otworzysz oczy, to będziesz kwiczeć.

Dlaczego grzanie prądem nie wchodzi w grę? PC za 14K do CO zwróci się po ładnych kilkunastu latach. Za 20+k zł nigdy, bo wcześniej się rozsypie.

PC PW wyjdzie dużo taniej - za całe wyposażenie kotłowni zapłacisz z montażem mniej więcej tyle, co dla gruntowej za samą PC bez montażu. Albo jeszcze taniej, jak zrobisz prostą instalację PC PW.

To nie jest prawda, że PC PW wychodzi dużo taniej. Prawdą natomiast jest, że najsensowniej będzie grzać JEGO dom prądem. Wielokrotnie i przez wielu drza miał to napisane, ale niestety nie chce zrobić OZC, nie chce usiąść i tego policzyć, tylko upiera się w tym swoim ślepym planie. Teraz jeszcze pomysł na odwierty... :/

Są jeszcze dobre pompy HCT z Torunia.

Brałem wycenę, drogie są. Jak się skończyły "negocjacje", nawet nie będę przywoływać.

Co do odwiertów 50zł/m - dość niskie ceny - pamiętaj, że odwiert to polowa sukcesu - dobre wypełnienie, odpowiednie wykonanie i izolacja, ma przetrwać pompę ciepła - na tym bym nie oszczędzał.

Ja mogę zaproponować Vitocal 200-G (pompa ciepła solanka-woda typ BWC, o znamionowej mocy grzewczej 5,8 kW:) cena katalogowa ok. 22 tyś. Lub Vitocal 300-G cena również od ok. 22 tyś.

Co to jest ZNAMIONOWA moc grzewcza? Dla jakich parametrów ta znamionowa moc i ile ma mocy przy -20sC na zewnątrz i 22sC w domu?

Co Ty na to?

Ja na to, że nic nie wiadomo, a i tak drogo jak diabli.

Edytowane przez Myjk

Wyjątkowo uparty jesteś... Jak w końcu otworzysz oczy, to będziesz kwiczeć.

To nie jest prawda, że PC PW wychodzi dużo taniej. Prawdą natomiast jest, że najsensowniej będzie grzać JEGO dom prądem. Wielokrotnie i przez wielu drza miał to napisane, ale niestety nie chce zrobić OZC, nie chce usiąść i tego policzyć, tylko upiera się w tym swoim ślepym planie. Teraz jeszcze pomysł na odwierty... :/

Myjk ja wiem, że ozc jest potrzebne, ale nie ma szans, że dla mojego domu wyjdzie pompa mniejsza niż 6kw. Rozmawiałem już z wieloma firmami i ludźmi z ogromnym doświadczeniem i każdy doradzał pompę: PW 7 lub 9kw, gruntowa 6 lub 7kw.

Nie wiesz jaki klimat panuje w moim regionie, a cały czas doradzasz prąd. Teraz to każdy doradza, a później jak przyjdzie rachunek 2tys za miesiąc to będzie dyskusja, "że może coś źle podłączone", "a mogłeś dać lepsze ocieplenie", "a u mnie mniej prądu bierze" itd. Kto mi później będzie rachunki za prąd płacił. Teraz to można cwaniakować i mówić co się chce, a po fakcie będzie już za późno.

Nie mówię, że masz złe intencje bo pewnie chcesz dobrze i fajnie, że doradzasz, ale akurat w tym przypadku się nie mogę zgodzić.

Odwiert brałbym pod uwagę gdyby cena za metr wyniosła 50zł, ale już wiem, że u mnie nie jest to możliwe ze względu na sklaliste podłoże i konieczność zastosowania odwiertu metodą młotkową co jest zupełnie nieopłacalne. Zostaje więc kolektor poziomy wykonany samodzielnie, a to daje koszt ok 5tys zł.

Podsumowując:

Dostałem ofertę na pompę gruntową za 20tys z montażem, dodaję kolektor poziomy 5 tys. Wychodzi 25tys za całość. Gdzie tu sens kupowania pompy powietrznej? Na powietrzną dobrej firmy Panasonic dostałem ofertę 23tys z montażem. Może jest coś czego jeszcze nie policzyłem?

Znajomy mówi, że nie chciał pompy ciepła do grzania domu więc wybrał ekogroszek + PW do wody. Koszt piec 10tys + 8tys pompa + komin 5tys razem 23tys.

Podsumowując koszty:

Pompa gruntowa 25tys

Popmpa P-W 23tys

Ekogroszek + P-W woda - 23tys

Co w takim wypadku miałbym innego wybrać jak nie pompę gruntową?

Podsumowując koszty:

Pompa gruntowa 25tys

Popmpa P-W 23tys

Ekogroszek + P-W woda - 23tys

Powietrzną PC możesz kupić za 10K zł brutto z 23% VAT. Skąd Ci wyszło 23K zł za całość? A przy 2x droższej samej pompie gruntowej i dużo droższych pracach dodatkowych tylko 2k zł drożej, niż PW?

Wygląda, jakbyś porównywał najdroższe PC PW razem z pełnym kosztem kotłowni, z samą tanią gruntową PC + DZ

A nawet lepiej - ja coraz cieplej myślę o takim rozwiązaniu (czyli tania mocna pompa do CWU i zasobnik z wężownicą - najszybciej się zwróci):

http://allegro.pl/pompa-ciepla-5-3-kw-powietrze-woda-z-zasobn-200l-i6555705123.html

Za jedyne 6K masz razem z rozdzielaczem, pompą, zasobnikiem. 5,3 kW sprężarką + 3kW grzałką. Być może w największe mrozy zostałbym zmuszony do odpalenia jeszcze kominka, ale może nawet nie?

OZC jak najbardziej warto zrobić, bo myślisz o pompach gruntowych bez inwertera, więc będzie taktowała nawet dobrze dobrana i warto to zminimalizować.

Edytowane przez Kaizen

Myjk ja wiem, że ozc jest potrzebne, ale nie ma szans, że dla mojego domu wyjdzie pompa mniejsza niż 6kw.

Jak wiesz, to czemu jeszcze nie masz OZC? A jeśli nie poczyniłeś obliczeń, i nie zweryfikowałeś budynku pod kątem materiałowym, to skąd możesz wiedzieć na co są szanse a na co nie ma? Zgadujesz.

Rozmawiałem już z wieloma firmami i ludźmi z ogromnym doświadczeniem i każdy doradzał pompę: PW 7 lub 9kw, gruntowa 6 lub 7kw.

Ci ludzie poczynili obliczenia? Jeśli nie, to na jakiej podstawie to stwierdzili? Na "doświadczenie"? Zasugerowali co zrobić aby zmniejszyć zapotrzebowanie? Pamiętaj, im na tym nie zależy -- chcą sprzedać jak najdroższy produkt, bo mają zeń wtedy najwyższą prowizję.

Nie wiesz jaki klimat panuje w moim regionie, a cały czas doradzasz prąd.

Wiem jaki panuje klimat, bo to żadna tajemnica. Doradzam wykonanie obliczeń, dołożenie materiału i policzenie kosztów. Wtedy nie będę musiał doradzać co masz zainstalować, bo sam dojdziesz do wniosku, że prąd najbardziej się opłaca.

Teraz to każdy doradza, a później jak przyjdzie rachunek 2tys za miesiąc to będzie dyskusja, "że może coś źle podłączone", "a mogłeś dać lepsze ocieplenie", "a u mnie mniej prądu bierze" itd. Kto mi później będzie rachunki za prąd płacił. Teraz to można cwaniakować i mówić co się chce, a po fakcie będzie już za późno.

No właśnie, po fakcie będzie już za późno. Nie dziaduj, zleć wykonanie OZC, poproś o doradzenie gdzie poczynić zmiany, dopiero policz.

Powietrzną PC możesz kupić za 10K zł brutto z 23% VAT. Skąd Ci wyszło 23K zł za całość? A przy 2x droższej samej pompie gruntowej i dużo droższych pracach dodatkowych tylko 2k zł drożej, niż PW?

Najtańsza pompa PW z mocą 6kW przy -20 to Panasonic i one kosztują 16-18tys. zł netto. Za 10 tys. zł brutto to można 6kW Ansluta w Juli kupić, ale on ma tylko 3kW przy -15. To jest alternatywa dla domów mieszczących się pomiędzy opłacalnością prądu a pompy.

A nawet lepiej - ja coraz cieplej myślę o takim rozwiązaniu (czyli tania mocna pompa do CWU i zasobnik z wężownicą - najszybciej się zwróci):

http://allegro.pl/pompa-ciepla-5-3-kw-powietrze-woda-z-zasobn-200l-i6555705123.html

Za jedyne 6K masz razem z rozdzielaczem, pompą, zasobnikiem. 5,3 kW sprężarką + 3kW grzałką. Być może w największe mrozy zostałbym zmuszony do odpalenia jeszcze kominka, ale może nawet nie?

5kW to ona ma pewnie przy +20sC na zewnątrz. Napisz ile ma mocy przy -10.

OZC jak najbardziej warto zrobić, bo myślisz o pompach gruntowych bez inwertera, więc będzie taktowała nawet dobrze dobrana i warto to zminimalizować.

Już parę osób napisało w innym wątku, że to nie jest prawda.

Niedługo stanę przed wyborem gruntowej pompy ciepła. Zrobiłem rozpoznanie w ofertach i wybrałem najbardziej popularne modele. Poniżej lista i cena najniższa jaką znalazłem. Pompy tylko do 20 tys.

1. NIBE Biawar F1126 - 18 tys

2. ECOPOWER C7 - 14700

3. Ekontech 8kw - 14tys

4. GALMET New ML Compact 6 GT - 20tys

z tego co kojarzę, to jeszcze jest Ecopol-System

http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html

cena wyjdzie podobna jak dla Ecopower/Ekontech - tylko że różnią się one wyposażeniem (trzeba dopytać)

nie wiem jakie są ceny odwiertów, ale....jak masz bardzo dobre warunki gruntowe, to i tak IMHO lepiej się bawić i zrobić poziomy

diabeł tkwi w szczegółach....

Myjk ja wiem, że ozc jest potrzebne, ale nie ma szans, że dla mojego domu wyjdzie pompa mniejsza niż 6kw. Rozmawiałem już z wieloma firmami i ludźmi z ogromnym doświadczeniem i każdy doradzał pompę: PW 7 lub 9kw, gruntowa 6 lub 7kw.

prawdopodobnie ci ludzie z ogromnym doświadczeniem mają rację. Tylko widzisz - jak ja byłem na tym etapie co ty teraz, to rozesłałem zapytania ofertowe i proponowali mi moc PC od 6kw - 15kw - wszystko ludzie z ogromnym doświadczeniem.Sam policzyłem OZC i nie miałem już wątpliwości. Nawet jeśli zrobiłem w tych obliczeniach błędy, to niewielkie. Nie bierzesz pod uwagę jeszcze jednej rzeczy - mając dobrze zrobione OZC, masz możliwość dokonać pewnych modyfikacji i poprawić te najsłabsze punkty (no chyba że dom jest już całkiem skończony, to ta możliwość odpada)

z tego co kojarzę, to jeszcze jest Ecopol-System

http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html

cena wyjdzie podobna jak dla Ecopower/Ekontech - tylko że różnią się one wyposażeniem (trzeba dopytać)

nie wiem jakie są ceny odwiertów, ale....jak masz bardzo dobre warunki gruntowe, to i tak IMHO lepiej się bawić i zrobić poziomy

diabeł tkwi w szczegółach....

Właśnie zapomniałem jescze o Ecopol, także były polecane na forum. Odwierty już sobie odpuszczam definitywnie bo tak jak pisałem wcześniej grunt jest skalisty i odwiert mega drogi.

już ci kiedyś pisałem, nie wypowiadaj się w kwestiach o których nie masz pojęcia...

Już parę osób napisało w innym wątku, że to nie jest prawda.

Parę osób też podawało twarde dane, że im taktuje:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6997390&viewfull=1#post6997390

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=5798618&viewfull=1#post5798618

Jak mam sprzeczne ze sobą opinie i dane - wierzę danym.

Powietrzną PC możesz kupić za 10K zł brutto z 23% VAT. Skąd Ci wyszło 23K zł za całość?

Mimo, że chcę oszczędzić jak najwięcej kasy to w życiu nie kupię pompy za 10k zł. Jeszcze raz się powtórzę jak pompa powietrzna to porządna i też nie najdroższa tylko z najlepszym współczynnikiem cena jakość czyli pansonic, a taka kosztuje 23k zł z montażem. To mogą potwierdzić forumowicze z wątku o panasonicu i innych wątków o pompach pw.

Parę osób też podawało twarde dane, że im taktuje:

.

selektywnie wybierasz te "twarde" dane

tak się dziwnie składa, że najczęściej taktuje tym, którzy mają spartolone instalacje i/lub sterowanie.

nawet sporo przewymiarowana pompa on/off nie taktuje, lub taktuje bardzo mało jeśli cała reszta jest ok.

Mimo, że chcę oszczędzić jak najwięcej kasy to w życiu nie kupię pompy za 10k zł. Jeszcze raz się powtórzę jak pompa powietrzna to porządna i też nie najdroższa tylko z najlepszym współczynnikiem cena jakość czyli pansonic, a taka kosztuje 23k zł z montażem. To mogą potwierdzić forumowicze z wątku o panasonicu i innych wątków o pompach pw.

Patrz też na warunki gwarancji i dostępność serwisu! To również jest ważne!

Viessmann, dla przykładu ma 24 serwis - Przez 365 dni w roku i 24 godziny na dobę udostępniamy pomoc techniczno-serwisową. Pomoc skierowana jest zarówno do użytkowników naszych urządzeń, jak i do instalatorów oraz serwisantów.

Profesjonalnie przygotowani konsultanci oraz doradcy techniczni są do dyspozycji przez 24 godziny, niezależnie od pory dnia i roku.

W przypadku, gdy konieczny okaże się przyjazd służb serwisowych, pracownicy Infolinii organizują ich przyjazd w jak najkrótszym czasie.

801 0801 24 | viessmann-serwis.pl

Mamy też program wydłużonej gwarancji na urządzenia - szczegóły TUTAJ