JTKirk 19.10.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 No właśnie. Czemu nie udzielicie mi tych informacji? Ile razy załącza się grzanie i ile czasu pracuje. Jak ktoś woli, to ile czasu trwa średnio załączenie. Pojemność cieplna ani inne cuda nie zmienią faktu, że jak PC ma moc 10x większą, niż straty to musi pracować 10% czasu. Nie może być inaczej. Można ręcznie ustawić, że 1 dzień pracuje, 9 dni jest wyłączona. Automatyka pewnie znacznie częściej - tak, jak podane INFORMACJE które linkowałem. EOT Jak można wypowiadać się tak kategorycznie w tych kwestiach, nie pytając wpierw o szczegóły domu, instalacji, sterowanie itp. (to ile czasu działa grzanie jest w tym momencie najmniej istotne, ile razy się załącza - dostałeś odpowiedź kiedy raczyłeś zapytać - ale kategoryczne wypowiedzi były już wcześniej i w innych wątkach też) Problem jest taki, że nie wiesz o czym piszesz, a próbujesz ustawiać się na pozycji eksperta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 19.10.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) No właśnie. Czemu nie udzielicie mi tych informacji? Ile razy załącza się grzanie i ile czasu pracuje. Jak ktoś woli, to ile czasu trwa średnio załączenie. Pojemność cieplna ani inne cuda nie zmienią faktu, że jak PC ma moc 10x większą, niż straty to musi pracować 10% czasu. Nie może być inaczej. Można ręcznie ustawić, że 1 dzień pracuje, 9 dni jest wyłączona. Automatyka pewnie znacznie częściej - tak, jak podane INFORMACJE które linkowałem. EOT Proszę bardzo: http://www.husdata.se/pop_report.asp?ID_User=857&H=&View=Rapport Możesz sobie zobaczyć jak chcesz. Jeśli grzeje podłogę to nigdy nie taktuje. U mnie akurat trochę taktuje podczas grzania CWU (jesli nie grzeje w tym czasie podłogi to dla CWU załącza sie dwa razy). Dzieje się tak bo zbiornik CWU nie jest dedykowany do pompy i ma trochę za małą powierzchnię wężownicy. Sterowanie pogodowe, jedna taryfa. Pompa pracuje wtedy gdy sterownik uzna, że potrzeba, Minęly już 3 lata i nigdy nie taktowała.Zimą zwykle załącza się dwa razy dziennie z tego co pamiętam. Edytowane 19 Października 2016 przez baps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.10.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Wy tu gadu-gadu, a czy drza już policzył projektowe zapotrzebowanie na ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Wy tu gadu-gadu, a czy drza już policzył projektowe zapotrzebowanie na ciepło? A po co ma liczyć...? Założy sobie C7 lub C9 i będzie zadowolony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 19.10.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 A po co ma liczyć...? Założy sobie C7 lub C9 i będzie zadowolony ... Jasiek, jak montujesz C7 lub C9-tki to ustawiasz grzanie domu z czujnikiem wewnętrznym czy na samej pogodówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Jasiek, jak montujesz C7 lub C9-tki to ustawiasz grzanie domu z czujnikiem wewnętrznym czy na samej pogodówce? Z wewnętrznym bo inaczej nie wymusisz grzania w tanim prądzie jako priorytet... Krzywą na 15 aby temperatura zewnętrzna nie powodowała taktowania podczas grzania podłogi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.10.2016 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) ...Krzywą na 15 aby temperatura zewnętrzna nie powodowała taktowania podczas grzania podłogi ... Przy takim ustawieniu grzejesz przykładowo 22-6 w jednym cyklu? Nie wysysa "to" za mocno odwiertów? Tzn. nie spada w trakcie pojedynczego grzania za mocno temperatura w sondach? dodałem: U mnie jak mam ustawioną krzywą 2 i pozwalam grzać w nocy 23.30 do 3.00 to nie chce mi się włączyć w godzinach 13-15 dla temperatury zew. 5C i wyżej. Edytowane 20 Października 2016 przez rwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 20.10.2016 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 A po co ma liczyć...? Założy sobie C7 lub C9 i będzie zadowolony ... Jasiek widzę, że montujesz pompy Ecopower. Możesz napisać na forum lub na priv ile powinna kosztować C7 z montażem i podłączeniem pod kolektor poziomy wykonany przeze mnie? Jak duży powinien być kolektor pod taką pompę i 105m2 podłóg. Mam na myśli kolektor spiralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 20.10.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 A po co ma liczyć...? Założy sobie C7 lub C9 i będzie zadowolony ... A ja u siebie nie liczylem. Być może liczył to wykonawca dla wszystkiego powiększyłem lekko ocieplenie niż to które podałem wykonawcy C.O. i jest ok. Teoretycznie dobrana na styk a jestem z podlaskiego i jeszcze nigdy nie pracowała więcej niż 17 godz. W budownictwie mam trochę doświadczenia i wiem co potrafią "zmajstrować" wykonawcy. Ślepa wiara w OZC może zgubić, chyba, że się znamy i pilnujemy wykonawców, ale to temat na do innej dyskusji, bo równie dobrze można założyć że wykonawca C.O. badz osoba liczaca tez moze sie pomylic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.10.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 A ja u siebie nie liczylem. Być może liczył to wykonawca dla wszystkiego powiększyłem lekko ocieplenie niż to które podałem wykonawcy C.O. i jest ok. Teoretycznie dobrana na styk a jestem z podlaskiego i jeszcze nigdy nie pracowała więcej niż 17 godz. W budownictwie mam trochę doświadczenia i wiem co potrafią "zmajstrować" wykonawcy. Ślepa wiara w OZC może zgubić, chyba, że się znamy i pilnujemy wykonawców, ale to temat na do innej dyskusji, bo równie dobrze można założyć że wykonawca C.O. badz osoba liczaca tez moze sie pomylic. żyj dalej w nieświadomości, że wykonawca coś liczył . Korzystał ze standardowego kalkulatora....jak pewnie olbrzymia większość i pewnie brał korektę na pewne detale (między innymi to jak "mądrze" gada inwestor i może jeszcze coś...) pisałem wcześniej - ja w moim konkursie ofert rozesłałem prawie 30 zapytań ofertowych, a ci dostawałem propozycje od 6kw - 15kw Co do OZC.... Nie mówię o ślepej wierze w OZC, ale o ile dobrze pamiętam, to w tym programie w którym sobie te OZC robiłem, była możliwość zaznaczania tych błędów. Jeśli dobrze pamiętam (dawno tam nie zaglądałem) to zaznaczyłem zdecydowaną większość mostków które można było zaznaczyć Wolałem mieć dom gorszy obliczeniowo niż w rzeczywistości niż na odwrót...co do niektórych mostków wiedziałem od razu że je mam (ale problematycznie było je poprawić), a resztę dołożyłem jako dorobek różnych ekip aha, podczas tych lat które mieszkam, 1 dobę była temperatura -21C (obliczenia miałem dla -20/23) - więc miałem możliwość sprawdzenia w rzeczywistości, czy moje obliczenia były dobre. I okazało się, że tak(był taki zapas, jaki powinien być) - jeśli się pomyliłem, to naprawdę niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.10.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 A ja u siebie nie liczylem. Być może liczył to wykonawca dla wszystkiego powiększyłem lekko ocieplenie niż to które podałem wykonawcy C.O. i jest ok. Teoretycznie dobrana na styk a jestem z podlaskiego i jeszcze nigdy nie pracowała więcej niż 17 godz. W budownictwie mam trochę doświadczenia i wiem co potrafią "zmajstrować" wykonawcy. Ślepa wiara w OZC może zgubić, chyba, że się znamy i pilnujemy wykonawców, ale to temat na do innej dyskusji, bo równie dobrze można założyć że wykonawca C.O. badz osoba liczaca tez moze sie pomylic. Ale przecież nie po to się dokładnie ustala szczegóły i dla nich liczy, żeby potem to zmarnować. O tym też dosyć często się wspomina przy okazji OZC. Tu chodzi o świadomość inwestora. Natomiast zaniechanie zrobienia OZC to już kompletna wolna amerykanka, bo nawet nie ma możliwości odniesienia się do podstaw. A przypilnowanie kluczowych elementów nie jest znowu tak trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.10.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 @Kaizen - specjalnie dla ciebie, spisałem wczoraj i dzisiaj o tej samej godzinie liczniki pracy CONa potrzeby CO przez ostatnie 24h PC pracowała 3h15m, były tak jak pisałem wcześniej 2 załączenia.Czy te informacje coś zmieniają??Wg mnie nie, bo to nie te dane są tutaj kluczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 20.10.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Wszystko się zgadza trzeba mieć jakiekolwiek pojecie co może byc. Moje oferty rozmiajały sie tylko o typoszereg pomp oferowanych przez danego montazyste. b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Przy takim ustawieniu grzejesz przykładowo 22-6 w jednym cyklu? Nie wysysa "to" za mocno odwiertów? Tzn. nie spada w trakcie pojedynczego grzania za mocno temperatura w sondach? dodałem: U mnie jak mam ustawioną krzywą 2 i pozwalam grzać w nocy 23.30 do 3.00 to nie chce mi się włączyć w godzinach 13-15 dla temperatury zew. 5C i wyżej. Przecież z DZ wyssa ci dokładnie tyle ile dom potrzebuje , jak temperatura wali się na pysk podczas jednego dłuższego cyklu to masz za małą wydajność ... O krzywej napisałem wyżej... Ustawiacz sobie dwa zakresy temperatur jeden komfortu dla taniego prądu np 23* a drugi ekonomiczny dla drogiego prądu np 22*... Przykładowo 13-15 i 2-6 jest 23* a 6-13 i 15-2 jest 22* ...( krzywą na max i zostaw ją w spokoju...) T.co na 35* ... Jak by był problem z ustawieniem " słupków " w tych godzinach to zamień / potraktuj komfortową jako ekonomiczną a ekonomiczną jako komfortową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Jasiek widzę, że montujesz pompy Ecopower. Możesz napisać na forum lub na priv ile powinna kosztować C7 z montażem i podłączeniem pod kolektor poziomy wykonany przeze mnie? Jak duży powinien być kolektor pod taką pompę i 105m2 podłóg. Mam na myśli kolektor spiralny. Tak średnio całą kompletną " kotłownia" czyli pompa , zasobnik 300L ,wszystkie niezbędne materiały do podłączenia i robocizna to ok 19k ... Ja do takiej pompy i takiej powierzchni to robię 3x 200mb pe 32 ... DZ to jest ostatnią rzeczą na jakiej się oszczędza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.10.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 A po co ma liczyć...? Założy sobie C7 lub C9 i będzie zadowolony ... Ale pomiędzy 7 a 9 jest prawie 2 tys. różnicy, do tego jeszcze różnica na samym wymienniku i robią się zbyteczne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 21.10.2016 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) Tak średnio całą kompletną " kotłownia" czyli pompa , zasobnik 300L ,wszystkie niezbędne materiały do podłączenia i robocizna to ok 19k ... Ja do takiej pompy i takiej powierzchni to robię 3x 200mb pe 32 ... DZ to jest ostatnią rzeczą na jakiej się oszczędza ... Dzięki za info:) Mam jeszcze pytanie bo dostałem dobrą ofertę na pompy: 1. STIEBEL ELTRON WPC 05 - 6kW - COP 4,85 , zbiornik 175l 2. BUDERUS WPS 6 K-1 - 6kW - COP 4,6, zbiornik 183l nierdzewny Stiebel tańszy o 1500 zł. Która opcja wydaje się lepsza? Edytowane 21 Października 2016 przez drza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 21.10.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 6kw bym się nie odważył wziąść do takiego domu, szczególnie że nie było liczone OZCtak jak pisał jasiek C7 lub C9 - albo z innego typoszeregu 8kw Myjk - większa moc, to lepsza praca w taniej taryfie, trzeba policzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 21.10.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Ale pomiędzy 7 a 9 jest prawie 2 tys. różnicy, do tego jeszcze różnica na samym wymienniku i robią się zbyteczne koszty. DZ tez wieksze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 21.10.2016 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 6kw bym się nie odważył wziąść do takiego domu, szczególnie że nie było liczone OZC tak jak pisał jasiek C7 lub C9 - albo z innego typoszeregu 8kw Myjk - większa moc, to lepsza praca w taniej taryfie, trzeba policzyć... Według moich obliczeń na cieplowlasciwe przeciętna moc grzewcza wynosi 2,3kW, a maksymalna 5,1 kW (przy -20). Dodatkowo robię kominek, którym chcę palić w najzimniejsze dni, po to go własnie robię, ale także dlatego, że zawsze chciałem mieć kominek. A wracając do pytania to która z tych dwóch pomp lepsza? Buderus jakoś do mnie bardziej przemawia bo to w końcu Bosh, ale Stiebel też jest dużo dobrych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts