JTKirk 21.10.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 tak ale nie uwzględniłeś CWU - ja przyjmowałem 0,25kw/1os - co sprawia że 6kw jest na styk, potem będzie płacz, że nie da się PC pod tanią taryfę ustawić.....a to wszystko zakładając poprawność obliczeń...gorzej, jak okaże się że tu i tam są mostki i zapotrzebowanie rzeczywiste jest większe...różnie to bywa, ten kalkulator to tylko szacunek. Gdyby było precyzyjne OZC, to by można było rozważyć te 6kw, tak IMHO odpada Żona też zawsze chciała mieć kominek, a od 3 lat nawet w nim rozpalone nie było Szczerze? żadna z tych dwóch - gdybym miał drugi raz brać, to wziąłbym którąś z tych polskich, jest dużo realnych zadowolonych użytkowników obu tutaj na forum. Fakt, część już tutaj nie zagląda...ale to inna kwestia. Sugerowanie się markami......moim zdaniem kiepski pomysł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Dzięki za info:) Mam jeszcze pytanie bo dostałem dobrą ofertę na pompy: 1. STIEBEL ELTRON WPC 05 - 6kW - COP 4,85 , zbiornik 175l 2. BUDERUS WPS 6 K-1 - 6kW - COP 4,6, zbiornik 183l nierdzewny Stiebel tańszy o 1500 zł. Która opcja wydaje się lepsza? Hmm... Powiem tak ... Jak dla mnie to najlepsza jest Polska ...( nie wnikając w szczegóły co ma w środku...) Montuje Ecopower bo nie mam z nimi żadnych problemów a to że są jeszcze inne marki to dla mnie nie ma znaczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 DZ tez wieksze. DZ ma być takie aby uciągnęło całą chałupę razem z CWU w każdych warunkach ... Jak dasz doopy na tym to nawet najlepsza pompa na świecie się wyłoży ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Ale pomiędzy 7 a 9 jest prawie 2 tys. różnicy, do tego jeszcze różnica na samym wymienniku i robią się zbyteczne koszty. Ja byłbym bardzo ostrożny z robieniem instalacji na styk ... Te kilka tysięcy oszczędności może się bardzo zemścić a na koniec okaże się że nie można nic z tym zrobić a jedynie dodać grzałki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 21.10.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Przecież z DZ wyssa ci dokładnie tyle ile dom potrzebuje , jak temperatura wali się na pysk podczas jednego dłuższego cyklu to masz za małą wydajność ... T.co na 35* ... Mam odwierty 2x100m, pierwsze 20m to piasek/żwir potem iły, wody brak. Jak grzeję dłużej niż 2-2,5 godziny w jednym cyklu to temperatura Dz na wejściu do pompy spada do około 4-4,5C. Nie wiem czy nie jest to za mocno. "Tco na 35" - masz na myśli Tcomax? Wtedy chyba pompa grzeje do 37C, wyłącza się i włącza ponownie przy Tcomax-2C. A jak ustawić współczynnik korekcji? Nie wiem czy to ważne, ale mam około 9cm posadzki + gres 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Mam odwierty 2x100m, pierwsze 20m to piasek/żwir potem iły, wody brak. Jak grzeję dłużej niż 2-2,5 godziny w jednym cyklu to temperatura Dz na wejściu do pompy spada do około 4-4,5C. Nie wiem czy nie jest to za mocno. "Tco na 35" - masz na myśli Tcomax? Wtedy chyba pompa grzeje do 37C, wyłącza się i włącza ponownie przy Tcomax-2C. A jak ustawić współczynnik korekcji? Nie wiem czy to ważne, ale mam około 9cm posadzki + gres 1cm. Z ilu spada do tych 4-4,5* ...? Jaka Delta ...? T.co max trzeba traktować jako górną maksymalną temperaturę z jaką ma pracować ogrzewanie ... Korekta to tak naprawdę nie wiem co ona robi, ja ustawiam na 2-3 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 21.10.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Dokładnie nie patrzyłem w ostatnim czasie, ale zaczyna grzanie to Dz ma 8-10C max. Szybko spada do 6-7 itd.Delta 4,1-4,2 na ostatnim biegu pompki, na środkowym 4,8, ale nie wiem czy byłoby to lepiej.Moje odwierty są jakieś 9-10m od domu więc tą odległość rury pokonują parami:zasilanie/powrót, zasilanie/powrót więc może tu jest pies pogrzebany i powrót z pompy schładza mi zasilanie (!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Dokładnie nie patrzyłem w ostatnim czasie, ale zaczyna grzanie to Dz ma 8-10C max. Szybko spada do 6-7 itd. Delta 4,1-4,2 na ostatnim biegu pompki, na środkowym 4,8, ale nie wiem czy byłoby to lepiej. Moje odwierty są jakieś 9-10m od domu więc tą odległość rury pokonują parami:zasilanie/powrót, zasilanie/powrót więc może tu jest pies pogrzebany i powrót z pompy schładza mi zasilanie (!). Jak dla mnie tu masz wszystko OK ... Ustaw pompę tak jak ci napisałem wcześniej i zobaczymy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 21.10.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Ok, dzięki zobaczymy. Do tej pory bałem/boję się ustawiać wyższą krzywą, aby nie schodzić tak mocno z temperaturą w odwiertach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 24.10.2016 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Zrobię to OZC przed montażem pompy i wtedy zadecyduję czy 6kW czy 8kW bo chciałbym w taniej taryfie grzać. Szukałem na forach, ale nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która pompa lepsza stiebel eltron wpc 7 czy buderus wps 7. Prosiłbym o merytoryczne odpowiedzi na to pytanie. Jakie plusy i minusy Stiebel, a jakie w przypadku Buderusa. Warto dopłacać do Buderusa? Różnica 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.10.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 zdanie moje i jaśka miałeś wyżejjak szukasz opinii na temat konretnych producentów, to szukaj wątków dotyczących tych konkretnych producentów.tu masz wątek o buderusiehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?173570-Pompa-ciepla-BUDERUS-WPS-7-K-(-lub-6-8-9-11-K)-moja-opiniatutaj częściowo o Stiebluhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?245119-3-oferty-Nibe-AlphainnoTec-Stiebel-Eltron najpierw szukaj, potem pytaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.10.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Zrobię to OZC przed montażem pompy i wtedy zadecyduję czy 6kW czy 8kW bo chciałbym w taniej taryfie grzać. Po raz chyba dziesiąty... OZC się robi PRZED budową domu, a nie przed montażem źródła. Po to, żeby można było zweryfikować technologię i wprowadzić poprawki. Możesz wyjaśnić jakoś logicznie czemu się tak bronisz przed wydaniem tych, w porywach, 400 zł aby mieć pojęcie co projekt sobą reprezentuje? Szukałem na forach, ale nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która pompa lepsza stiebel eltron wpc 7 czy buderus wps 7. Prosiłbym o merytoryczne odpowiedzi na to pytanie. Jakie plusy i minusy Stiebel, a jakie w przypadku Buderusa. Warto dopłacać do Buderusa? Różnica 1500zł. Najlepsze pompy są najtańsze i co za tym idzie najprostsze, bo są tanie i najtaniej się je naprawia jeśli zajdzie taka konieczność. Czy Stiebel czy Buderus pod te warunki podpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 24.10.2016 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Te dwa wątki znam natomiast myślałem, że może jakiś monter montuje jedną i drugą pompę i da się to jakoś porównać. Ogólnie mało informacji o Stiebel na forum, a o Buderusie całkiem spory wątek i wszyscy zadowoleni. W takim wypadku wybrałbym Buderusa, ale gdyby kosztowały tyle samo. Różnica niewielka ale zawsze na korzyść Stiebel. Z tego co czytam to obie pompy to jest wyższa półka i podejrzewam, że i jedna i druga będzie super. Może akurat ktoś mnie przekona konkretnymi argumentami w jedną lub drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 24.10.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Witam , wiem ,że rozważasz tylko PC gruntowe. Proponuję jednak zreflektować swoje przekonanie i zapoznać się z pompami powietrznymi na CO2. Dlaczego: - wysoka temperatury wody za wymiennikiem +65°C - wysoka całoroczna sprawność - praca do -20°C - stała moc do -10°C, przy -15°C x0,71 - łatwy szybki, prosty montaż - jedno urządzenie do postawienia w garażu/kuchni - tylko 40 dB(A) z 1m Pompa ciepła Aquaeco 2 , CO2 to dopisz jeszcze że ta pompa kosztuje tyle ile kawalerka na śląsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 28.10.2016 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Jestem praktycznie zdecydowany na jedną z trzech opcji: 1. Stiebel eltron wpc 052. Buderus 6K-13. Ecopower C7 Teraz muszę porównać koszty pompy z montażem i zasobnikiem i podejmę decyzję. Sprawdzone pompy to pozycja 2 i 3, o Stiebel Eltron wciąż mało informacji. Założę jeszcze wątek na forum dotyczący tylko Stiebel Eltron seria WPC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oletomada 26.11.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Na początku tego tematu pisaliście że pompa powietrzna panasonica z montażem kosztuje 23k. Możecie podać namiary? Jak nie tu to na priv poproszę Jak narazie mam wyceny tej pompy od 26k. Mam też wycenę pompy gruntowej EKO-10G ze zbiornikiem CWU 200l za 17600 z odwiertami pionowymi 2x75m z sondami firmy ASPOL za 11400. Warto ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxj 15.12.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 czy ta cena za odwiert jest ok? Odwierty pompy ciepła - dolne źródło optymalne 100m Kompletna instalacja pionowego dolnego źródła w kształcie U rurki z rury HDPE 40x3,0 PN12,5 PE100 SDR13,6. Układ podprowadzony do kotłowni, odpowietrzony i wypełniony wodnym roztworem alkoholu etylowego o stężeniu 25%. Odwiert wykonany metodą na płuczkę - przy odwiertach w trudnych warunkach glebowych, lokalizacjach górskich lub metodą udarową cena ulega zmianie. Cena: 10 000 PLN -10% 9 000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.12.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Dużo. Na pewno za 65-75 można dostać to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts