Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny dom oparty na Satel Integra 128+

Recommended Posts

Witam jestem na etapie tworzenia inteligentnego domu.

Pociągnąłem kable do czujek ruchu do każdego pomieszczenia, kontaktrony do każdego okna, kamer, rozdzielni CO, pieca, rozdzielni elektrycznej, bramy garażowej, bramy zewnętrznej, sygnalizatorów, manipulatorów, czujek zalania, zaworu głównego, włączników świateł w każdym pokoju i ogólnie wszystkiego co tylko przyszło mi do głowy a kiedyś może będę chciał tym sterować. Wszędzie kładłem kabel do czujek alarmowy 8 żyłowy ytdy 0,5 jak dobrze pamiętam. Do kamer skrętkę bitnera FTP do gniazdek skrętkę UTP lub FTP jak UTP już nie miałem:) również bitnera. Chcę zrobić sobie w domu czujniki temperatury w każdym pokoju i sterować temperaturą w każdym pokoju oddzielnie.

Chciałbym też jedną czujkę temperatury zalać w posadzce, żeby wiedzieć jaka jest dokładna temperatura podłogówki. Jak to zrobić? Mam zamiar kupić centralę alarmową satel integrę 128+. Bo z tego co się zorientowałem jest to jedna z najlepszych central do inteligentnego domu. Też tak uważacie? Integra WRL odpada bo podobno jej ABAX niedługo nie będzie wspierany dla nowych rozwiązań satela po ABAXie. Co jeszcze będzie mi potrzebne?

Jakie macie pomysły na te sterowanie temperaturą? Chciałbym użyć jakichś małych czujników temperatury.

Proszę o odpowiedzi na moje pytania i poprawę mnie jeśli coś źle zrobiłem lub wymyśliłem.

Chciałbym też jedną czujkę temperatury zalać w posadzce, żeby wiedzieć jaka jest dokładna temperatura podłogówki.

Po co? Słyszałeś o czujkach temperatury w podłodze, więc też sobie założysz, mimo, że nie wiesz po co się je montuje?

Jedynie przy podłogówce elektrycznej montuje się ten czujnik i tylko dla tego, aby wyłączyć podłogówkę jak podłoga osiągnie zbyt wysoką temperaturę.

Tego problemu nie ma w przypadku wodnej podłogówki, więc nie montuje się czujnika.

Mam zamiar kupić centralę alarmową satel integrę 128+. Bo z tego co się zorientowałem jest to jedna z najlepszych central do inteligentnego domu. .

AUHAHAHAHAHAHHAH

Naprawdę? Integra nadaje się na centralę inteligentnego domu tak samo jak Trabant na limuzynę.

Nie nadaje się i na tym forum było to wielokrotnie omawiane.

Jako ELEMENT inteligentnego domu oczywiście, że tak, ale tylko dlatego, że można ją w miarę łatwo zintegrować.

Co jeszcze będzie mi potrzebne? .

Nie mam pojęcie. Może idź na to forum gdzie twierdzą, że integra, jako central inteligentnego domu to świetny pomysł.

Nic z tego co wymieniłeś. Poczytaj trochę na forum na temat gotowych systemów sterowania budynkiem i wyciągnij wnioski. Na początek wystarczy przejrzeć dwie ostatnie strony. Wchodzenie tu i zadawanie pytania co jest najlepsze nie jest dobrym pomysłem biorąc pod uwagę że dostępna jest tutaj potężna lektura na ten temat. Moja rada, jeśli masz okazję zainstalować magistrale to nawet nie myśl o bezprzewodówce. Druga rada, najlepiej żeby był to system o inteligencji rozproszonej, a jeśli scentralizowane to taki żeby miał jakieś zabezpieczenia na wypadek awarii centrali.

Też przymierzałem się do takiej instalacji na integrze (sterownie oświetleniem itp.). Ale momentalnie zmieniłem zdanie jak miałem niespodziewaną awarię centrali.

Jako, że dom jeszcze w budowie i działał tylko jako alarm to tragedii nie było. Ale nie wyobrażam sobie takiej usterki gdyby to wszystko już funkcjonowało i miałbym czekać 3 tygodnie na naprawę. Teraz wiem, że trzeba użyć coś bardziej niezawodnego i dedykowanego do tego typu instalacji.

• 2 weeks później...

Będę zakładał centrale Integra i będę chciał nią również sterować roletami zewnętrznymi. Chciałbym unikać montażu przy każdym z okien przełączników do rolet bo jest ich 15. Na wypadek awarii centrali chciałbym zrobić dwa przyciski manualne- jeden uruchamiający rolety na parterze a drugi rolety na górze.

Z doświadczenia wiem, że często przydaje się podniesienie rolety do pewnej wysokości np. żeby przysłonić słońce ale nie zaciemniać całkowicie pomieszczenia.

Czy Integra pozwoli na zatrzymanie rolety w dowolnej pozycji? Jak to zrealizować?

ElemenT ja pytam czy poprzez manipulator TSH lub TSI jest możliwe zatrzymanie wybranej z rolet w dowolnej pozycji. Z przycisku wiem że nie ma problemu ale nie chcę robić przycisków przy każdym oknie bo będę roletami głównie sterował z Integry. Przyciski zrobię tylko dwa (cały parter i piętro) w razie awarii satela.

Przyciskami "zbiorczymi" można sterować roletami, ale z zastosowaniem sterowników przy każdej roletce. Inaczej rolety głupieją. Sterowniki montuje się pod gniazdkiem z przyciskiem do danej rolety i pod gniazdkiem zbiorczym. Innego sposobu niestety nie znalazłem. Do Integry 128 WRL zastosuję ekspander wyjść INT-ORS.

Jest możliwe jak wyjście sterujące zrobisz bistabilne i klikniesz 2 razy.

Uwielbiam takie odpowiedzi ... jakbym był automatykiem. Owszem, mogę wynająć specjalistę od alarmów, niech mi połączy, ale lubię sam wiedzieć co ten specjalista robi i czy jego robienie jest dla mnie optymalne...

Hmmm, nie wiem czy nie zrozumiałem Waszych odpowiedzi czy zwyczajnie jej nie dostałem...

Zapytam jeszcze raz- Czy za pomocą manipulatora TSI lub TSH jest możliwe zatrzymanie rolety w dowolnej pozycji? Czy dotknięcie ikony danej rolety podczas ruchu (w górę lub dół) spowoduje jej zatrzymanie?

Włącznik roletowy działa tak:

Roleta idzie w górę w momencie jak masz wciśnięty przycisk, jak puścisz (dasz na dół wszystkie klawisze) to się zatrzymuje (o ile taki tryb wybierzesz na sterowniku).

Tak samo robisz na TSI/TSH - wyjście typu bistabilne - jedno kliknięcie to otwieranie - wejście uruchomione, drugie kliknięcie to zatrzymanie - wejście wyłączone.

Możesz też sobie zrobić otwieranie do połowy tj wyjście typu mono z czasem np 5s, wówczas jedno kliknięcie spowoduje, że wyjście (klawisz roletowy) jest wciśnięty 5s i rolety będą szły do góry przez 5s i zatrzymają sie w połowie.