Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na pellet 14 KW kupić? Może jednak gaz.....?

Paulo99

Recommended Posts

Witam, zakupiłem dom bez pieca. Dom jest nieocieplony, ale możliwe, ze go ocieplę, jeżeli ogrzewanie okaże się drogie. Opisałem to tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?315474-Kupi%C5%82em-dom-bez-pieca-i-bez-kaloryfer%C3%B3w

Miły Pan z tego forum zrobił mi OZC. Zapotrzebowanie na energię w moim ponad 140 metrowym domu określił na ok. 12-14KW.

Skłaniam się ku następującemu rozwiązaniu: piec na pellet do centralnego oraz junkers gazowy w łazience na pierwszym piętrze do wody.

Jaki piec zatem kupić? Dzwoniłem do Ciechewicza i polecono mi model compact na pellet, moc 8-18 kW za cenę około 6,5 tys + VAT.

Proszę o sugestie, czy dobrze konkluduję z tym pelletem, czy może jednak gaz. I jaki piec kupić?

Witam, chyba rzeczywiście powinieneś ocieplić budynek - jak na taką powierzchnię to zapotrzebowanie masz spore.... To po pierwsze.

Po drugie, ja bym był skierowany w stronę gazu - wygodniej i czyściej. Masz doprowadzony gaz do budynku?

Przegląd naszych kotłów gazowych kondensacyjnych znajdziesz tutaj.

Pamiętaj jednak, że moc kotła dobierz do zapotrzebowania już po termomodernizacji obiektu.

Jak masz jakieś konkretne pytania - służę pomocą!

Zapytaj już mieszkającego sąsiada jakie ma zużycie gazu. Od tego co poda odejmij z 15%, o ok. tyle zmniejszą się jego straty przez ścianę bliźniaka, jak Ty zaczniesz ogrzewać. Będziesz miał obraz kosztów ogrzewania gazem.

Każdy kocioł na paliwo stałe wymaga obsługi, składowania i targania paliwa. Gaz praktycznie bezobsługowy.

Grzejniki tylko przewymiarowane i będzie kondensacja.

Rozważ np. Immergas VICTRIX 20 X TT 2 ERP 3.0 - 20 kW lub VICTRIX 20 X TT 2 ERP 1,9 - 12 kW.

kocioł z zasobnikiem powinieneś opędzić kosztem do 6 000 zł

Przy wyborze kieruj się też dostępnością serwisu. Najlepiej jak w okolicy 30 - 40 km jest 2 - 3 firmy autoryzowane.

Rozwiązanie gaz i pellet pozbawione ekonomicznego sensu.

Witam, od sąsiada się nie więcej nie dowiem. Twierdzi, ze tragedii nie ma, ale będzie robił piec na węgiel.

Pellet jest prawie bez popiołu. Raz, czy dwa razy w roku kupić i wnieść, to jeszcze nie problem. Miejsca na składowanie mam dużo. Piec ma stać w piwnicy, a są do ogrzania dwa poziomy, więc byłyby duże straty wody przy grzaniu z pieca co. Dlatego chce junkers gazowy na górze ( instalacja gazowa jest w domu), a piec na pellet w piwnicy bo taniej , dosyć ekologicznie i względnie mało obsługowo. Oczekuję, że na pellecie zaoszczędzę z. 1500 zł. Jeżeli koszt ogrzania pelletem byłby niższy od gazu tylko o kilkaset złotych , to raczej wolałbym gaz.. Jeżeli sie mylę, proszę mnie poprawić.

Jeśli masz dociągnięty gaz, to zdecydowanie rób ogrzewanie na gaz. Gaz jest bezobsługowy, a oszczędności w przypadku pieca na węgiel czy pellet będą niewielkie (dobrze byłoby to policzyć). Jeśli zapotrzebowanie masz ok. 12-14kW, to jest bardzo dużo i rachunki będą spore. Ale wszystko okaże się w praktyce.

U mnie za gaz na samo ogrzewanie (odliczając gotowanie i CWU) wychodzi ok. 2500zł na rok. Ile musiałby kosztować pellet aby zejść z kosztami o 1500zł czyli do 1000zł? Nierealne.

Jednak przemyśl Junkersa. Jest tani, ale ja drugi raz bym się nie zdecydował na niego. Kocioł ma niecałe 4 lata i właśnie ma drugą awarię. Niestety już po gwarancji...

Jak w domu jest instalacja gazowa, to ja podtrzymuje - kocioł kondensacyjny, gazowy.

Przemyśl jednak kwestie docieplenia budynku - może przynieść realne oszczędności na rachunkach za gaz.

Co do serwisu - zobacz co oferuje Viessmann w ramach swojej usługi serwis 24! TUTAJ

Mamy też bardzo dobrze rozbudowaną sieć partnerów serwisowych i autoryzowanych serwisantów. ZOBACZ

W razie pytań - służę pomocą!

Gaz ok. 23 gr/kWh

Pellet ok. 18 gr/kWh /Lava/

Wejdź na wątki o pelletach i poczytaj.

Wygląda więc na to, że gaz jest ponad 20% droższy w eksploatacji od pelletu. Innymi słowy, zamiast 5 tys. rachunku, 4 tys.

Docieplenie przemyślę po zimie. Dom jest na wynajem. Jeżeli najemcy będą narzekać na koszt, to ocieplę. Jak będzie w miarę OK, to po co mi ponosić koszty ocieplenia? Dom stoi w małym mieście, czynsze są niskie i nijak się mają do wysokości nakładów i wartości nieruchomości.

Edytowane przez Paulo99

Krosno, woj. podkarpackie

Przeglądnąłem RPO dla podkarpackiego i rzeczywiście nie za bardzo dla indywidualnych inwestorów są dotacje, ale zobacz cały RAPORT dla Ministerstwa Energii - może któryś z programów NFOŚiGW?

Sprawdź również w BIP - w 2014 roku był prowadzony Program Ograniczania Niskiej Emisji - zobacz jak obecnie wygląda sytuacja

• 2 months później...
Witam, zakupiłem dom bez pieca. Dom jest nieocieplony, ale możliwe, ze go ocieplę, jeżeli ogrzewanie okaże się drogie. Opisałem to tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?315474-Kupi%C5%82em-dom-bez-pieca-i-bez-kaloryfer%C3%B3w

Miły Pan z tego forum zrobił mi OZC. Zapotrzebowanie na energię w moim ponad 140 metrowym domu określił na ok. 12-14KW.

Skłaniam się ku następującemu rozwiązaniu: piec na pellet do centralnego oraz junkers gazowy w łazience na pierwszym piętrze do wody.

Jaki piec zatem kupić? Dzwoniłem do Ciechewicza i polecono mi model compact na pellet, moc 8-18 kW za cenę około 6,5 tys + VAT.

Proszę o sugestie, czy dobrze konkluduję z tym pelletem, czy może jednak gaz. I jaki piec kupić?

Całe moje rozwiązanie było dużo tańsze. Moje wnioski opisałem na swoim blogu: https://jacekkolcon.wordpress.com/2016/09/13/piec/

Edytuję: Widzę, że źle odczytałem kwotę. Przeczytałem 65k a jest 6,5k. Pomyłka o rząd. Moje rozwiązanie kosztowało w całości 30k wraz z opałem. Natomiast doszła do tego modernizacja instalacji, zakup zaworów i kaloryferów, bojlera itp. To była przebudowa, co podnosi jej koszt.

Biję się w pierś i przepraszam za pomyłkę.

Z doświadczeń moich i znajomych rekomenduję, by nie oszczędzać na palniku. Na "sąsiednich" forach piszą o wybuchach w kotłach na pellet. Podtrzymuję opinię, że pellet to miłe ale kapryśne paliwo.

Edytowane przez jacekkolcon