Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia czy kanalizacja - co wybrac?

Kriss7

Recommended Posts

Witam,

Na wiosnę planujemy rozpocząć budowę domu, aktualnie jesteśmy na etapie tworzenia projektu indywidualnego.

Zleciłem badania gruntu bo chciałem zainwestować w przydomowa oczyszczalnia ścieków.

Okazało sie że warunki gruntowe nie pozwalają na zastosowanie oczyszczalni rozpaczającej.

Jedyna opcja jest reaktor biologiczny.

Dowiedziałem sie też ze kanalizacja będzie w tym miejsscu najpóźniej w 2020 roku (sa juz plany na mapkach itd).

Moje pytanie brzmi czy jest sens iść w reaktor biologiczny czy lepiej zrobić na rok/dwa (po wybudowaniu) szambo a potem podłączyć sie pod kanalizacje?

Pozdrawiam

Krzysiek

Witam,

Na wiosnę planujemy rozpocząć budowę domu, aktualnie jesteśmy na etapie tworzenia projektu indywidualnego.

Zleciłem badania gruntu bo chciałem zainwestować w przydomowa oczyszczalnia ścieków.

Okazało sie że warunki gruntowe nie pozwalają na zastosowanie oczyszczalni rozpaczającej.

Jedyna opcja jest reaktor biologiczny.

Dowiedziałem sie też ze kanalizacja będzie w tym miejsscu najpóźniej w 2020 roku (sa juz plany na mapkach itd).

Moje pytanie brzmi czy jest sens iść w reaktor biologiczny czy lepiej zrobić na rok/dwa (po wybudowaniu) szambo a potem podłączyć sie pod kanalizacje?

Pozdrawiam

Krzysiek

Kilka uwag. Nie slyszałem o inwestycji gminnej / powiatowej któa poszła zgodnie z planem. Nie przywiązywałbym się zbytnio do takich deklaracji włodarzy. Ja 6 lat temu slyszałem ze za rok-dwa cała gmina bedzie skanalizowana ;-)

Nie wiem ile kosztuje u Ciebie kanalizacja za 1m3, ale na pewno bedzie drożała z czasem. I raczej szybciej niż nasze dochody. 50lat zapoznienia nie da sie ot tak sfinansowac/

Przy oczyszczalni koszty będa stałe i raczej przewidywalne na XX lat.

Kanalizacja jest raczej bezobslugowa.

Oczyszczalnie takie nie są beda zawsze wymagały dozoru, sprawdzania, napraw. Musisz byc swaidomy ze potrzeba do niej raz na miesiac zajrzec. Raz na jakis czas jakies czesci mechaniczne wymienic. Jęsli masz tzw dwie lewe ręce....

Sporo zalezy od ilości ścieków. Im wiecej wody zuzywasz tym bardziej sie "opłaca" oczyszczalnia.

Ostatnio pojawiaja się głosy żeby narzucic wlascicielom oczyszczalni przydomowych czeste badanie oczyszczopne wody, czyli co oddajesz srodowisku. Poki co to sa chyba jakies oddolne inicjatywy konkretnych gmin. Ale diabli go wiedza w jaka strone to pojdzie.

P.S.

Oczyszczalnia "rozpaczajaca" fajnie się przekręciła.

Edytowane przez Jastrząb

Co oznaczają te warunki gruntowe? Co zrobisz z wodą z oczyszczalni biologicznej?

Mam podobną sytuację. Z tym, że słabe warunki gruntowe oznaczają u mnie słabą przepuszczalność gruntu (wody gruntowe poniżej 4m) a nie mam gdzie spuścić wody. Wyszło mi, że oczyszczalnia biologiczna nigdy mi się nie zwróci. Perspektywy na kanalizację mam dalsze, bo aktualnie jest projektowana (od ponad roku).

Sprawdź koszty wywozu szamba u siebie, swoje zużycie. Przyjmij, że 1-2x z POŚ też będziesz musiał wywieźć. Że trochę prąd, preparaty i serwis będzie kosztował.

Mi wychodziło ponad 10 lat czas zwrotu porównując dobrą POŚ z szambem, ale nie uwzględniając zmiany wartości pieniądza/odsetek od kredytu i ryzyka kosztowniejszych działań po zamontowaniu.

A jak w tym czasie pojawi się kanalizacja, to czas zwrotu POŚ (zwłaszcza droższej) zmierza do nieskończoności, bo wychodzą oszczędności rzędu 4zł/m3

Do tego dochodzą strefy ochronne - wychodzisz prawdopodobnie nimi poza swoją działkę a to komplikuje procedury i daje głos sąsiadom. A jak któryś ma studnię w strefie ochronnej, to masz pozamiatane i nie zbudujesz oczyszczalni.

Co oznaczają te warunki gruntowe? Co zrobisz z wodą z oczyszczalni biologicznej?

W dokumencie mam taki zapis:

"Wody gruntowe w podłożu stwierdzono na głębokości 1,15 – 1,85 m p.p.t. Podłoże w górnej strefie w rejonie otworu Otw.2 zbudowane jest z gruntów słaboprzepuszczalnych o niekorzystnych parametrach filtracyjnych, twardoplastycznych pyłów i piasków gliniastych.

Współczynnik filtracji k=10-6-10-5[m/s]. W niższych partiach przechodzą one w piaski średnie, cechujące się dobrą przepuszczalnością. Współczynnik filtracji k=10-4-10-3[m/s].

Kolejna warstwa to piaski gliniaste słaboprzepuszczalne do średnioprzepuszczalnych. Najniższa warstwa to pospółki o wysokich parametrach filtracyjnych. Grunty bardzo dobrze przepuszczalne.Współczynnik filtracji k>10-3[m/s].

Poziom wody należy określić jako niski średni z możliwością wzniosu o 0,5-1,0 m, a rejon badań cechuje się dużymi wahaniami zwierciadła wody.

Niskie parametry filtracyjne podłoża oraz wysoki poziom wód gruntowych, przy niskim ich stanie, nie zapewniają dostatecznego oczyszczenia rozsączonych ścieków.

Dodatkowo niewielka powierzchnia działki stanowi dodatkowy niekorzystny element przy budowaniu oczyszczalni w

oparciu o rozsączanie.

Warunki gruntowo – wodne na omawianym terenie nie pozwalają na wykonanie drenażu rozsączającego, z uwagi na występowanie zwierciadła wody na głębokości nie gwarantującej zachowanie 1,5 m miąższości warstwy pomiędzy drenami rozsączającymi, a najwyższym stanem

poziomu wód gruntowych.

Jeśli nie można odprowadzać ścieków po osadniku bezpośrednio do gruntu należy zastosować reaktor biologiczny. Zapewnia on oczyszczanie na podobnym poziomie jak grunt naturalny. Oczyszczone ścieki z filtra mogą być odprowadzone do rowu melioracyjnego lub przez studnię chłonną lub system rozsączania do głębszych warstw gruntu, w tym konkretnym przypadku do studni chłonnej założonej do warstwy pospółek (warstwa III)"

Działka ma 26x39m, zastanawiam sie czy przy tej wielkosci działki i przy takim gruncie jest sens robić w ogole POŚ czy czekac na kanalizacje...

Pozdrawiam

Kris

Przepraszam, że się włączam do tej porywającej dyskusji, ale aż oczy bolą patrzeć :cool:

Gdyby Kriss7 przeczytał kilka sąsiednich wątków przed założeniem nowego, a koledzy przeczytali te same wątki przed udzieleniem odpowiedzi, to nie narobilibyście takiego bałaganu.

Kriss7: najpierw sprawdź, czy możesz zamontować oczyszczalnię (warunki zabudowy lub MPZP). Skoro jest planowana kanalizacja, to być może nie możesz.

Ostatnio pojawiaja się głosy żeby narzucic wlascicielom oczyszczalni przydomowych czeste badanie oczyszczopne wody, czyli co oddajesz srodowisku. Poki co to sa chyba jakies oddolne inicjatywy konkretnych gmin. Ale diabli go wiedza w jaka strone to pojdzie.

Ta inicjatywa jest jak najbardziej odgórna - rozporządzenie Ministra Środowiska, które obowiązuje od kilkudziesięciu lat, a od 01.01.2016 weszły w życie surowsze wymagania dla oczyszczalni w aglomeracjach.

Do tego dochodzą strefy ochronne - wychodzisz prawdopodobnie nimi poza swoją działkę a to komplikuje procedury i daje głos sąsiadom. A jak któryś ma studnię w strefie ochronnej, to masz pozamiatane i nie zbudujesz oczyszczalni.

Ratunku! Jakie strefy ochronne!?

Nie ma żadnych stref ochronnych, o ile nie masz zamiaru robić składowiska skratek na swojej działce. Są natomiast wymagane odległości, w tym także od studni z wodą pitną.

Kriss7: najpierw sprawdź, czy możesz zamontować oczyszczalnię (warunki zabudowy lub MPZP). Skoro jest planowana kanalizacja, to być może nie możesz.

Moge, gdybym nie mógł to bym nie zakładał takiego tematu.

Chciałem się po prostu upewnić czy przy takim gruncie i kanalizacji w przyszłości jest w ogóle sens rozważać POŚ.

Ratunku! Jakie strefy ochronne!?

Nie ma żadnych stref ochronnych, o ile nie masz zamiaru robić składowiska skratek na swojej działce. Są natomiast wymagane odległości, w tym także od studni z wodą pitną.

A co nie podoba Ci się w nazwaniu odległości strefa ochronną? Jesteś dziennikarzem onetu, że dopatrujesz się sensacji tam, gdzie jej nie ma?

"Art. 52. 1. Strefę ochronną ujęcia wody, zwaną dalej „strefą ochronną”, stanowi obszar, na którym obowiązują zakazy, nakazy i ograniczenia w zakresie użytkowania gruntów oraz korzystania z wody."

Edytowane przez Kaizen

A co nie podoba Ci się w nazwaniu odległości strefa ochronną?

"Art. 52. 1. Strefę ochronną ujęcia wody, zwaną dalej „strefą ochronną”, stanowi obszar, na którym obowiązują zakazy, nakazy i ograniczenia w zakresie użytkowania gruntów oraz korzystania z wody."

Różne rzeczy mają różne nazwy. Odległość nie jest strefą ochronną.

Wozisz w samochodzie radio? To nie znaczy, że jeździsz radiowozem :p

Jak używasz niewłaściwych nazw, to wprowadzasz ludzi w błąd, jak powyżej.

Np.: "Art. 53. 1. Na terenie ochrony bezpośredniej ujęć wód podziemnych oraz powierzchniowych zabronione jest użytkowanie gruntów do celów niezwiązanych z eksploatacją ujęcia wody."

Już i tak wystarczy, że wszyscy nazywają ścieki oczyszczone "wodą II klasy czystości" :bash:

Jesteś dziennikarzem onetu, że dopatrujesz się sensacji tam, gdzie jej nie ma?"

Nie pochlebiaj sobie. Gadanie o tym, o czym się nie ma pojęcia nie jest żadną sensacją, niestety.

Trzeba przyznać, że działka jest mała i na początku byłbym nieco ostrożny z wyborem studni chłonnej. Nie twierdzę, że to zły wybór, ale w przypadku przebicia się studnią chłonną przez warstwę utrzymującą poziom wód gruntowych do warstwy pospółek, tworzy się lokalną depresję, do której oprócz ścieków oczyszczonych po oczyszczalni biologicznej, będą również spływać wody gruntowe. Dlatego najpierw wykonałbym jakiś wykop próbny do tej warstwy i obserwowałbym co się dzieje w trakcie jesiennych deszczy. Jeśli wszystko będzie wsiąkać bez problemu to droga wolna. Potem zaś druga

część zadania, czyli znalezienie jakiejś normalnej oczyszczalni biologicznej.

Edytowane przez WojtekINST