Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dokumentacja przeglądów technicznych domu

Whatlogin

Recommended Posts

Cześć,

Mam taki problem. Kupuję dom, a raczej jego wydzieloną część.

Wszystkie dokumenty do zakupu przedłożyłem, bank wydaje decyzje, notariusz i gitara.

Jedna rzecz mnie jednak nurtuje. Dom znam, właścicieli znam (mieszkam już tam wiele lat), natomiast zastanawia mnie dokumentacja techniczna.

Właściciel mówi, że owszem, coś takiego powinno być, ale ktoś w rodzinie jest budowlańcem, kominiarzem, elektrykiem i w ogóle i się tym zajmuje. Trochę mnie to niepokoi.

O dokumentacji przy zakupie, budowie domu i pozwoleniach poczytałem. O obowiązkowych przeglądach też. Brak mi jednak informacji na temat sposobu ich gromadzenia.

Czy możecie mi wskazać/podać informacje dotyczące takiej dokumentacji?

Czy istnieje jakaś księga przeglądów (jak w samochodzie) gdzie odbija się przeglądy?

Które przeglądy są obowiązkowe?

Przychodzi inspekcja budowlana - co muszę im pokazać?

Pozdrawiam!

Książki nie ma ale przynajmniej kominiarz powinien być wydaje zaświadczenia, bo w razie szkody ubezpieczyciel może się doczepić i nie wypłacić odszkodowania.

Reszta to przeglądy gwarancyjne w książce ja co roku robiłam przegląd pieca i instalacji gazowej dostawałam protokół.

Ubezpieczyciel może odmówić, albo obniżyć wypłatę świadczenia, gdy będzie związek przyczynowo-skutkowy z zaistniałym zdarzeniem i brakiem np. przeglądu kominiarskiego. Zawsze też może być tak, że dokumenty "się spalą". Istotna będzie i tak ocena biegłych. Edytowane przez piotrek0m