Whatlogin 25.10.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Cześć, Mam taki problem. Kupuję dom, a raczej jego wydzieloną część.Wszystkie dokumenty do zakupu przedłożyłem, bank wydaje decyzje, notariusz i gitara. Jedna rzecz mnie jednak nurtuje. Dom znam, właścicieli znam (mieszkam już tam wiele lat), natomiast zastanawia mnie dokumentacja techniczna.Właściciel mówi, że owszem, coś takiego powinno być, ale ktoś w rodzinie jest budowlańcem, kominiarzem, elektrykiem i w ogóle i się tym zajmuje. Trochę mnie to niepokoi. O dokumentacji przy zakupie, budowie domu i pozwoleniach poczytałem. O obowiązkowych przeglądach też. Brak mi jednak informacji na temat sposobu ich gromadzenia. Czy możecie mi wskazać/podać informacje dotyczące takiej dokumentacji?Czy istnieje jakaś księga przeglądów (jak w samochodzie) gdzie odbija się przeglądy?Które przeglądy są obowiązkowe? Przychodzi inspekcja budowlana - co muszę im pokazać? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 przy domach jednorodzinnych nikt tego nie robi.jest obowiązkowe przy domach wielorodzinnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.10.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Książki nie ma ale przynajmniej kominiarz powinien być wydaje zaświadczenia, bo w razie szkody ubezpieczyciel może się doczepić i nie wypłacić odszkodowania.Reszta to przeglądy gwarancyjne w książce ja co roku robiłam przegląd pieca i instalacji gazowej dostawałam protokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.10.2016 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Ubezpieczyciel może odmówić, albo obniżyć wypłatę świadczenia, gdy będzie związek przyczynowo-skutkowy z zaistniałym zdarzeniem i brakiem np. przeglądu kominiarskiego. Zawsze też może być tak, że dokumenty "się spalą". Istotna będzie i tak ocena biegłych. Edytowane 26 Października 2016 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whatlogin 02.11.2016 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.Jest to dom jednorodzinny, z którego wydzielone zostały dwa odrębne mieszkania. Czy w rozumieniu prawa jest to dom wielorodzinny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts