Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry. Mam wątpliwości w temacie zakupu działki do wydzielenia. Byłam wczoraj oglądać, ogłoszenie brzmiało "Sprzedam działki budowlane". Na miejscu okazało się, że starszy pan pokazuje nam hektar pola i mówi, że jest to areał do wydzielenia, jak chcemy, które chcemy, od której strony, jesteśmy pierwsi, super. Działka piękna, naprawdę miałabym ochotę ją kupić.

Nie mogłam się od pana dowiedzieć, czy działka jest przekształcona na budowlaną, czy dopiero będzie przez podział? Nie ukrywam, ciężko się z nim rozmawiało. Dlatego tu pytam, jak może to wyglądać? Bo faceta nam wytłumaczył, że to będzie to tak - powiedzmy, że decydujemy się na kawałek

20 arów, stąd dotąd. Przyjeżdża geodeta, mierzy, wbija paliki, super:) Idziemy do notariusza i finalizujemy sprawę. I z działki powiedzmy o nr 100 robi się działka nr 100/1, jest nasza i możemy budować.

Jakoś mi się to wszystko wydaje nie tak, coś mi tu nie gra, poza tym sprawdziłam na mapach i wychodzi, że to są tereny R, czyli rolne. Czyli co, chłop mi w oczy kłamie, że to budowlane, przekształcone? Czy jemu ktoś źle powiedział, i trzeba najpierw podzielić, znaleźć chętnych i dopiero potem przez podział odralniać?

A co, jeśli oprócz nas na resztę tego areału nie znajdą się chętni? Mamy czekać do skutku? Czy można oddzielić te 20 arów i tylko to odrolnić?

Nie wiem, może dla Was to głupie przemyślenia, ale naprawdę, zakochałam się w tym kawałku ziemi i chciałabym ją mieć, tylko boję się wpaść na minę jakiegoś nieporozumienia. Bardzo proszę o wyjaśnienie jak to w tym wypadku może wyglądać. Albo o co pana starszego pytać czy czego żądać do okazania, jak będziemy tam następnym razem. Pozdrawiam serdecznie, Anna

Dadzą.

Niektóre gminy mają wersję internetową MPZP, sprawdź.

Procedura podziału działki to nie takie hop siup jak pan przedstawiał.

Witaj, znalazłam coś takiego, jest mapa, znalazłam działkę, numer się zgadza, a przez całe to pole jakby przebiega miejsce zacienione i na tym nadrukowano R3. W legendzie R oznacza rolne. Więc tu mamy jasność.

A czy jest możliwe, jak pytałam, odrolnienie po kawałku? Geodeta nam pomierzy 20 arów i to tylko odrolnimy? Czy właściciel musi iść odrolnić całość i dopiero wtedy dzielić? Długo coś takiego trwa?

Anka

podstawa to to

wystąpić w gminie o MPZP - czy w ogóle wolno tam coś budować.

Byc moze grunty sa juz odrolnione,

Zalezy tez jaka klasa gruntu. Klasy I do III wymagają zgody ministra rolnictwa.

Na podział musi zgodzic się gmina i starostwo.

W kazdym razie podział działki to tak mniej wiecej pół roku do roku

Witaj, znalazłam coś takiego, jest mapa, znalazłam działkę, numer się zgadza, a przez całe to pole jakby przebiega miejsce zacienione i na tym nadrukowano R3. W legendzie R oznacza rolne. Więc tu mamy jasność.

A czy jest możliwe, jak pytałam, odrolnienie po kawałku? Geodeta nam pomierzy 20 arów i to tylko odrolnimy? Czy właściciel musi iść odrolnić całość i dopiero wtedy dzielić? Długo coś takiego trwa?

Anka

Najpierw dowiedzieć się czy w ogóle jest MPZP na obszarze tej działki jeden telefon sprawę wyjaśni jeśli nie ma to zgodnie z nowymi przepisami nie wydzieli działki mniejszej rolnej niż 3000 m2, jeśli Ci to nie przeszkadza to sprawdzaj dalej.Jeśli klasa 3 ziemi to WZ będzie ciężko uzyskać , podział tak czy siak około 6 mcy minimum 3 przy naprawdę dobrze zorganizowanym geodecie i życzliwych urzędnikach.

Jeśli jest MPZP to trzeba się z nim zapoznać.