Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom piętrowy vs dom z poddaszem użytkowym

szymek008

Recommended Posts

Chciałem Was zapytać o radę. Architekt zaproponowal mi 2 koncepcje projektu domu jednorodzinnego. Pierwsza: dom piętrowy 150 metrów powierzchni użytkowej (wysokosc parteru 2.9 m, wysokość piętra 2.6 m) plus garaz dwustanowiskowy jako osobna bryła.

Druga: dom 150 m powierzchnii użytkowej z poddaszem użytkowym (wysokosc parteru 2.9 m, wysokość ścianki kolankowej 1.2 m). Garaż dwustanowiskowy schowany w bryle budynku.

Obie koncepcje to proste bryły (dom stodola bez okapów, lukarn, itp) z dachami o nachyleniu 35 stopni (wersja z pietrem) lub 45 stopni (wersja z poddaszem).

Zakładając, ze oba domy wybuduje w tej samej techologii - która wersja bedzie tansza w realizacji? Czy rezygnujac z pelnego piętra na rzecz poddasza znacznie ogranicze koszty? A moze prosty dwuspadowy dach powoduje, ze koszty w obu wersjach będą zbliżone?

Pozdrawiam.

Szymon

Edytowane przez szymek008

A dach z okapem czy bez okapu? Nie masz ograniczenia co do max wysokości budynku?

Mnie się nie podobają domy piętrowe z dachem dwuspadowym o dużym kącie dachu. Ten domek na zdjeciu ma 30 stopni a ty będziesz miał 35 stopni.

Zakłądając, że dachy będą takie same to pełne piętro wyjdzie drożej, (materiał na ściany, elewacja, tynki, większa powierzchnia poddasza), w poddaszu dochodzą okna połaciowe a w piętrze masz normalne okna - dużo zależy od ilości i rodzaju okien. W poddaszu masz zabudowę KG

Pytanie co z garażem, bo garaż w bryle niesie ze SObą trochę komplikacji pod względem ogrzewania.

http://z500.pl/thumb/z500/galleries/project_view/666/1468503610KWCK7_331_187_tl_normal.jpg

Oba dachy bez okapu. Maksymalna wysokość domu z WZ to 9,5 metra. W wersji z poddaszem użytkowym dach ma zdecydowanie większą powierzchnię:

1. W wersji z poddaszem:

- wysokość do kalenicy to 9 metrów,

- wysokość elewacji frontowej (od ziemi do krawędzi dachu) to 3,6 m.

- Kąt nachylenia dachu 45 stopni.

2. W wersji z wysokim piętrem:

- wysokość do kalenicy 9 metrów,

- wysokość elewacji frontowej to 6,3 m.

- Kąt nachylenia dachu 35 stopni.

Dodatkowe korzyści jakie widzę z garażu w osobnej bryle, to to że nie musi być ocieplony (a przynajmniej nie tak bardzo jak dom) i ogrzewany.

tańszy z poddaszem.

Ale nie rozumiem tego zdania:

Pierwsza: dom parterowy 150 metrów powierzchni użytkowej (wysokość parteru 2.9 m, wysokość piętra 2.6 m)

To parterowy czy piętrowy?

Parterówki są tańsze poniżej 100 m2, porównywalne do ok.120 m2. potem już idzie na korzyść poddasza.

Edytowane przez Elfir

Wysokość elewacji frontowej jest taka jak podałem. Wynika to z tego, że ścianka kolankowa jest trochę cofnięta (ciężko mi to wytłumaczyć, później załączę zdjęcia).

Jak na razie na plus domu piętrowego:

- mniejsza powierzchnia zabudowy przy tej samej powierzchni użytkowej, a co za tym idzie: mniejsza powierzchnia fundamentów

- brak drogich (i niezbyt energooszczędnych) okien dachowych

- brak konieczności ocieplania skosów

- znacznie mniejsza powierzchnia dachu

Na korzyść poddasza:

-mniejsze zużycie pustaków i tynku

Nie analizuję na razie wyglądu bryły i tego w którym domu będzie nam się przyjemnie mieszkało. Na wizualizacji obie wersje przypadły nam do gustu.

Czy coś pominąłem?

@Elfir - oczywiście chodziło mi o dom piętrowy ;)

Ile MNiejszy jest dach?

Jak pisała ELfir w piętrowym musisz zrobić drugi strop i ocieplić, albo strop nad piętrem i jeśli chcesz to równieć dodatkowo poddasze...

Okna to zależy, bo jak dasz duże okna w ścianach szczytowych to nie będzie dużo okien połaciowych.

Jak jest jak podałeś, to różnica w wysokości elewacji to 2,7m, przyjmując obwód domu 40 m to jest więcej prawie 110 m2 czyli sporo. Za elewacje trzeba liczyc 100 zł m2 więc spora różnica.

Reasumując, dom piętrowy wyjdzie na pewno drożej, ale wszystko zależy od konstrukcji, ilości okien itp