Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakładanie ogrzewania teraz - jest sens?

MarzenaTG

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy wątek tutaj :)

Czy jest sens zakładać ogrzewanie teraz, tuż przed zimą?

Mamy dom o pow. użytkowej 105,5. Chcemy na dole podłogówkę, u góry grzejniki. Ogrzewanie na ekogroszek. Dom jest nieocieplony z zewnątrz, poddasze też nieocieplone jeszcze.

Plan jest taki żeby zrobić to co jest potrzebne aby się tam zainstalować i być na miejscu (nawet kosztem przebywania w syfie). Czyli ogrzewanie, potem chyba posadzki, łazienka i podłogi na dole plus pomalowanie ścian. Ile musi to poschnąć, czy warto to robić teraz, gdy trzeba by było tam palić - mieszkamy obecnie 30 km od nowego domku.

Firma od ogrzewania mówiła, że się da, ale kto wie - idzie zima, być może chcą sobie nagrać zlecenie wiec pytam Was tu na forum - co sądzicie. Jestem kompletnie zielona w sprawach budowlanych, mój chłop też ;)

Za każdą odpowiedź będę bardzo bardzo wdzięczna!!

Prąd. Małych domów nie ogrzewa się węglem. Gdzie dostaniesz taki mały piec z regulacją mocy na okresy przejściowe? Kominkiem przecież dogrzejesz taką małą chatę. Przy ekogroszku połowa ciepła pójdzie kominem.

Małe domy po prostu dobrze się ociepla i wówczas grzanie prądem wyjdzie w cenie grzania mieszkania w bloku.

A w kotłowni zrób pralnię i składzik.

Chwila, gdzie wy w tym Pelikanie chcecie piec na ekogroszek założyć?

Chyba, że bez podajnika, ale i tak się zastawiam jak możliwa będzie konserwacja. A tam jeszcze trzeba zasobnik dołożyć. I ten ekogroszek gdzieś trzymać. Chyba, że samochód na dworze (bo garaż i tak jest ciasny i niewygodny) a ekogroszek w garażu?

" kotły o nominalnej mocy cieplnej do 10 kW można instalować w pomieszczeniach niemieszkalnych, których kubatura wynosi co najmniej 4 m3 na 1 kW mocy cieplnej kotła i nie jest mniejsza niż 30 m3."

Te pomieszczenie w Pelikanie ma 4 m2. Przy wysokości parteru 2,8 m to jest tylko 11,2 m3

I dalej Warunki techniczne:

odległość kotła od przegród pomieszczenia kotłowni powinna umożliwić swobodny dostęp do kotła w czasie czyszczenia i konserwacji. Odległość tyłu kotła od ściany nie powinna być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła od ściany nie mniejsza niż 1,0 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej nie mniejsza niż 2,0 m,

Drzwi powinny otwierać się na zewnątrz kotłowni.

Gość Arturo72
Projekt Pelinan Bis studia Atrium.

No faktycznie,gdzie w 4m2 "kotłowni" chcecie zmieścić kocioł na ekogroszek+bufor ?

Czemu + bufor ? Zadanie domowe do odrobienia :D

To,że nie ma gazu nie znaczy,że trzeba pakować tam syf węgielny bo w eksploatacji wyjdzie drożej niż ogrzewanie tego domu prądem(podpowiedź czemu +bufor).

Wchodząc w węgiel na pewno porównywaliście koszty ogrzewania domu prądem,zatem jak to wypadło po porównaniu ?

A jak nie to czemu bezmyślnie i od razu węgiel ?

Czemu tez nie powietrzna pompa ciepła w koszcie całego systemu na wegiel lub trochę drożej ale za to znacznie taniej w eksploatacji ?

Czemu też grzejniki zamiast podłogówki ?

Edytowane przez Elfir
Arturo - zacznij inaczej formułować wypowiedzi, bo teraz ich ton jest niegrzeczny i zniechęcający!

Przeczytałem 1 post jak jeszcze nie było 10 odpowiedzi i pierwsze co to pomyślałem co oni chcą "eko" groszek do nowego domu, niestety nie miałem czasu odpisać

Policz cene węgla + 150 roboczogodzin na sezon i czy nie lepiej pompa ciepła lub choćby jak Arturo72 poleca wszystkim piec elektryczny za 2.5 tys wpięty do podłogówki a jak będzie jakaś dotacja to wymienić na pompe ciepła

Wchodząc w węgiel na pewno porównywaliście koszty ogrzewania domu prądem,zatem jak to wypadło po porównaniu ?

A jak nie to czemu bezmyślnie i od razu węgiel ?

Czemu tez nie powietrzna pompa ciepła w koszcie całego systemu na wegiel lub trochę drożej ale za to znacznie taniej w eksploatacji ?

Czemu też grzejniki zamiast podłogówki ?

Nic nie porównywaliśmy, gdyż kupiliśmy ten dom - nie budowaliśmy od podstaw. Projekt przewidywał ogrzewanie na ekogroszek. Myśleliśmy, że ktoś już opracował najoptymalniejsze rozwiązanie i chcieliśmy z tego po prostu skorzystać. Cała ta sytuacja bardzo mnie zaskoczyła.

Gość Arturo72
Cała ta sytuacja bardzo mnie zaskoczyła.

I się z tego ciesz(możesz mnie przytulić ;) )

Jak posłuchasz w/w porad to mąż zamiast przeżywania orgazmów w kotłowni z węglem,że mu się nic nie przytkało,nie wygasiło,nie przepaliło będzie służył Tobie w sypialni,czyli tak jak powinno być :D

I się z tego ciesz(możesz mnie przytulić ;) )

Zobaczymy jak to będzie z tym prądem, bo wczoraj zasiedziałam się na forum i trochę poczytałam. Widzę, że ludzie, którzy budujac dom planowali taką formę grzania inwestowali na etapie budowy w jakieś super izolacje, często wykorzystywali beton komórkowy - u nas tego raczej nie było więc trochę d..pa :mad:

Nie wiem czy wystarczy porządne ocieplenie poddasza i budynku z zewnątrz aby nie popłynąć na kosztach prądu..

Ale może jest nadzieja!, Może da się spokojnie myśleć o prądzie skoro mamy do dyspozycji jeszcze kominek na mrozy - czy tu polecacie jakieś extra rozwiązania (rozprowadzanie ciepła) czy jakieś inne patenty?

MarzenaTG !

Od poczatku października ruszył program dofinansowania z fud.ochrony srodowiska

i gospodarki wodnej - pożyczek na 4 - programy. Eko-Piec ,Eko -Dom. Eko-Term

i OZE.Wejdź w swoje wojeództwo, poczytaj i przeanalizuj co i jak.

Jestem po wstępnych ustaleniach w Opolu i złożyłam wniosek na Eko-piec, czyli

wymieniam piec węglowy na olej opałowy,Wiem,że wiele osób każe mi sie

popukać w czoło :) ale stan zdrowia wymaga rezygnacji z opalania węglem !

A gazu u nas nie będzie ,choć przez moje pole - tak od domu około 300m

biegnie rurociąg z gazem ! Na ogrzewanie elektryczne w obecnym domu nie ma

szans- bo najchętniej takie bym wybrała !Budując 27 lat temu to nie myślało

się o tym,że węgiel drożeje i trzeba go wrzucić do pieca i wynieść popiól !

Biorąc pod uwagę doświadczenia z 27 lat , zastanówcie się !

Porzednie wypowiedzi podpowiadają Wam b. dużo by zmienić sposób ogrzewania

domu!