Gość Arturo72 28.10.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 A jaką powinienem mieć pompę do Powierzchnia domu 115 m² Kubatura 786 m³ EUco 70 kWh/(m²rok) ?? Zejdę z ogrzewaniu PC po niżej 2000zł ? Po tych danych nie sposób dobrać pompy,OZC zrób gdzie będziesz miał podane obciążenie cieplne domu czyli potrzebną moc grzewczą i wtedy możesz szukac. 70kWh/m2/rok przy domu 115m2 da zużycie 8000kWh a przy pompie będzie to ok.2600kWh czyli jakies 800zł,do tego cwu ok.300-400zł i łącznie na rok max.1200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 28.10.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Ile gwarantowane jest COP z odwetami pionowymi ? I czy PC jest tańsza od ekogroszku ? Powierzchnia domu 115 m² Kubatura 786 m³ EUco 64 kWh/(m²rok) Na początku grudnia instalujemy 2 sztuki Panasonic T-CAP 9kW koło Wrocławia. Taka to trochę za duża do Pana domu, ale będzie mógł Pan podjechać i zobaczyć jak wygląda gotowa instalacja oraz porozmawiać z nami żeby zobaczyć czy jesteśmy godni zaufania Zaczynami od 28.11 w Strzelinie, a potem Pruszowice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 (edytowane) Pewny jesteś tego EUco? To chyba już nie zmieści się w przyszłorocznym minimum Ep. Co do kosztów PC i instalacji to musisz mieć co najmniej oszacowane zapotrzebowanie na ciepło w zależności od temperatury - dla przykładu u mnie dla EUco=28kWh/m2/r wychodzi ponad 5kW dla -20* dla 115m2 powierzchni ogrzewanej. Zgaduję (potrzebujesz wyliczeń, żeby to ustalić), że 9kW przy -20* będzie u Ciebie za mało. Celowałbym, razem z CWU w 12kW? Potrzebujesz oszacować zapotrzebowanie na kWh i podstaw do kalkulatorka. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM Edytowane 28 Października 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.10.2016 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Pewny jesteś tego EUco? To chyba już nie zmieści się w przyszłorocznym minimum Ep. Co do kosztów PC i instalacji to musisz mieć co najmniej oszacowane zapotrzebowanie na ciepło w zależności od temperatury - dla przykładu u mnie dla EUco=28kWh/m2/r wychodzi ponad 5kW dla -20* dla 115m2 powierzchni ogrzewanej. Zgaduję (potrzebujesz wyliczeń, żeby to ustalić), że 9kW przy -20* będzie u Ciebie za mało. Celowałbym, razem z CWU w 12kW? Potrzebujesz oszacować zapotrzebowanie na kWh i podstaw do kalkulatorka. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM Jest wszytko ok,Ty masz Euco już z COPem. To jaka moc zależy od domu i tu nie można strzelać. Ja mam dom 118m2 a grzane 125m2 i obciążenie 3,5kW czyli Atlantic 8kW który przy -20st.C ma ok.5kW mocy spokojnie by wystarczył a Ty mówisz o 12kW ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matsusse 29.10.2016 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 A co powiecie o zamontowaniu pompy ciepła w garażu ?Garaż mam duży dwu stanowiskowy . Czy cop będzie większe niż jak bym zamontował pompę na zewnątrz budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matsusse 29.10.2016 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Ja się na tym nie znam dla tego pytam A PC PW może stać na północnej stronie budynku (po tej mam kotłownie) W okolicy mogę założyć pompę z firmy NIBE jak ona się ma względem panasonic aquarea ? Edytowane 29 Października 2016 przez matsusse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.10.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Jest wszytko ok,Ty masz Euco już z COPem. Wątpię. AFAIK EUco to z definicji bez uwzględnienia sprawności systemu grzewczego. Nawet jeżeli, to u mnie COP 1,09 - bo liczone dla kotła gazowego kondensacyjnego. Ja mam dom 118m2 a grzane 125m2 i obciążenie 3,5kW czyli Atlantic 8kW który przy -20st.C ma ok.5kW mocy spokojnie by wystarczył a Ty mówisz o 12kW ??? A jaki masz EUco (bez COP)? Dom z tematu wygląda mi na słabo ocieplony i/lub wentylacja grawitacyjna - w okolicach dzisiejszego minimum albo i słabiej. Ale to domysły na podstawie EUco - więc do zweryfikowania. Nie ma co porównywać mojego czy Twojego domu z domem, co ma EUco ponad 2x większe. A swoją drogą, to niepotrzebnie państwo namieszało z uwzględnianiem różnych parametrów - w rozporządzeniu w sprawach warunków technicznych które musi spełniać każdy nowy dom wymagają określonego Ep a do dopłat NF15 i NF40 EUco. Edytowane 29 Października 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.10.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 W okolicy mogę założyć pompę z firmy NIBE jak ona się ma względem panasonic aquarea ? Znacznie droższa i gorsza pod względem technicznym. Atlantic,Panasonic,Daikin,na te marki patrz bo oferują dobre parametry przy stosunkowo niskiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matsusse 29.10.2016 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Orientuje się ktoś jaka firma instaluję pompy z panasonic ?? miejscowość-Ostrzeszówwojewództwo-wielkopolskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.10.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Orientuje się ktoś jaka firma instaluję pompy z panasonic ?? miejscowość-Ostrzeszówwojewództwo-wielkopolskiehttp://www.panasonicproclub.com/ifinder/PL_pl/home/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matsusse 31.10.2016 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 A po ilu latach instalacja powinna mi się zwrócić ? Mówię tu o zestawieniu kotła na eko groszek i PC-a (mam już komin) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.10.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 (edytowane) A po ilu latach instalacja powinna mi się zwrócić ? Mówię tu o zestawieniu kotła na eko groszek i PC-a (mam już komin)Nie wiem co to znaczy "zwrócić się" ? Na ile wyceniasz swoje zdrowie,kręgosłup i czas pracy ?Kocioł z podajnikiem to ok.7tys.zł,do tego konieczny osprzęt hydrauliczny 2tys.zł,do tego koszt montażu 1-2tys.zł,do tego komin ok.4tys.zł czyli ok.15tys.zł i do tego jako zasmażka wydzielone i konieczne dodatkowe pomieszczenie na ten kocioł.Nie wiem jaki koszt takiego pomieszczenia.Jak widać jak ktoś myśli dupą a nie glową to postawiony komin nigdy mu się "nie zwróci" a z kotłowni zrobi sobie pomieszczenie uzytkowe bo pompa nie potrzebuje dodatkowego pomieszczenia i nie potrzebuje komina i 4 tys.zł utopił w błoto czyli już ma tyle do tyłu ;)Różnica w eksploatacji miedzy pompą a węglem w domu "normowym" ok.150m2 czyli ze zużyciem energii ok.14000kWh na c.o i cwu to 1200zł rocznie na korzyść pompy p-w a może być znacznie większa z uwagi na to,że koszt 1kWh z wegla przy nieodpowiednich dzisiaj kotłach do nowych domów będzie wyzszy a różnica w inwestycji ok.5tys.zł bez doliczania kosztów własnego zdrowia i pracy koniecznej przy węglu.I masz odpowiedź dlaczego ludzie tak bezmyslnie pakują wegiel do nowych domów i budują kominy :)Bo nie potrafią liczyć Edytowane 31 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matsusse 02.11.2016 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Dostałem wycenę montażu pompy Panasonic Aquarea T-CAP ALL-IN-ONE 230V 9kW (28tyś)Z montażem 37 994,00 zł brutto To strasznie drogo prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.11.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Dostałem wycenę montażu pompy Panasonic Aquarea T-CAP ALL-IN-ONE 230V 9kW (28tyś)Z montażem 37 994,00 zł brutto To strasznie drogo prawda ?Zostałeś potraktowany jak owieczka do strzyżenia :)Sam sobie zażyczyłeś konkretnie taką pompę to znaczy o takiej mocy i z wbudowanym zasobnikiem ?Zadałeś pytanie "chce pompę" czy konkretnie to,to i to ?Jaką moc grzewczą potrzebuje Twój dom czyli znasz obciążenie cieplne ?Powinieneś wiedzieć skoro rzucasz już zapytania o urządzenie grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 02.11.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Arturo Ci zrobi podłogówke za 40zł/m2 i panasonica za 14.000 zł inaczej przepłacisz za cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matsusse 02.11.2016 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Zapytałem się tylko czy mają w ofercie pompy Panasonic Aquarea. Dostałem opowiedz że mają pompy z tej firmy i jeśli chce to mam przesłać projekt budowy to mi dobiorą pompę i wycenią instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolczaczko 02.11.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Szukaj dalej, cena bardzo wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.11.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Zapytałem się tylko czy mają w ofercie pompy Panasonic Aquarea. Dostałem opowiedz że mają pompy z tej firmy i jeśli chce to mam przesłać projekt budowy to mi dobiorą pompę i wycenią instalację. Nie masz im przesłać projektu bo to będzie skutkowało podobną wyceną. Ty masz podesłać im obciążenie cieplne swojego domu,najlepiej z wybraną już pompą na podstawie obciążenia oraz z wybranym zasobnikiem cwu i nie życzyć sobie bufora. Bo na takiej nie wiedzy bazują instalatorzy wykorzystując i składajac oferty z kosmosu z drogim zasobnikiem cwu w kwocie 3000-4000zł zamiast 1500zł (Galmet 300l sgws np) oraz drogim buforem plus dodatkowym i drogim osprzetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Ty masz podesłać im obciążenie cieplne swojego domu,najlepiej z wybraną już pompą na podstawie obciążenia oraz z wybranym zasobnikiem cwu i nie życzyć sobie bufora. Co ma podesłac jak nie ma projektowego obciązenia cieplnego (aktualnego i rzetelnie obliczonego)?, podejrzewam ze nie wie ze cos takiego istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts