Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile COP PC woda woda

matsusse

Recommended Posts

Gość Arturo72
A jaką powinienem mieć pompę do

Powierzchnia domu 115 m²

Kubatura 786 m³

EUco

70 kWh/(m²rok) ??

Zejdę z ogrzewaniu PC po niżej 2000zł ?

Po tych danych nie sposób dobrać pompy,OZC zrób gdzie będziesz miał podane obciążenie cieplne domu czyli potrzebną moc grzewczą i wtedy możesz szukac.

70kWh/m2/rok przy domu 115m2 da zużycie 8000kWh a przy pompie będzie to ok.2600kWh czyli jakies 800zł,do tego cwu ok.300-400zł i łącznie na rok max.1200zł.

Ile gwarantowane jest COP z odwetami pionowymi ?

I czy PC jest tańsza od ekogroszku ?

Powierzchnia domu 115 m²

Kubatura 786 m³

EUco

64 kWh/(m²rok)

Na początku grudnia instalujemy 2 sztuki Panasonic T-CAP 9kW koło Wrocławia.

Taka to trochę za duża do Pana domu, ale będzie mógł Pan podjechać i zobaczyć jak wygląda gotowa instalacja oraz porozmawiać z nami żeby zobaczyć czy jesteśmy godni zaufania :-)

Zaczynami od 28.11 w Strzelinie, a potem Pruszowice.

Pewny jesteś tego EUco? To chyba już nie zmieści się w przyszłorocznym minimum Ep.

Co do kosztów PC i instalacji to musisz mieć co najmniej oszacowane zapotrzebowanie na ciepło w zależności od temperatury - dla przykładu u mnie dla EUco=28kWh/m2/r wychodzi ponad 5kW dla -20* dla 115m2 powierzchni ogrzewanej. Zgaduję (potrzebujesz wyliczeń, żeby to ustalić), że 9kW przy -20* będzie u Ciebie za mało. Celowałbym, razem z CWU w 12kW?

Potrzebujesz oszacować zapotrzebowanie na kWh i podstaw do kalkulatorka.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM

Edytowane przez Kaizen

Gość Arturo72
Pewny jesteś tego EUco? To chyba już nie zmieści się w przyszłorocznym minimum Ep.

Co do kosztów PC i instalacji to musisz mieć co najmniej oszacowane zapotrzebowanie na ciepło w zależności od temperatury - dla przykładu u mnie dla EUco=28kWh/m2/r wychodzi ponad 5kW dla -20* dla 115m2 powierzchni ogrzewanej. Zgaduję (potrzebujesz wyliczeń, żeby to ustalić), że 9kW przy -20* będzie u Ciebie za mało. Celowałbym, razem z CWU w 12kW?

Potrzebujesz oszacować zapotrzebowanie na kWh i podstaw do kalkulatorka.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM

Jest wszytko ok,Ty masz Euco już z COPem.

To jaka moc zależy od domu i tu nie można strzelać.

Ja mam dom 118m2 a grzane 125m2 i obciążenie 3,5kW czyli Atlantic 8kW który przy -20st.C ma ok.5kW mocy spokojnie by wystarczył a Ty mówisz o 12kW ???

Jest wszytko ok,Ty masz Euco już z COPem.

Wątpię. AFAIK EUco to z definicji bez uwzględnienia sprawności systemu grzewczego. Nawet jeżeli, to u mnie COP 1,09 - bo liczone dla kotła gazowego kondensacyjnego.

EUcoEp.jpg

Ja mam dom 118m2 a grzane 125m2 i obciążenie 3,5kW czyli Atlantic 8kW który przy -20st.C ma ok.5kW mocy spokojnie by wystarczył a Ty mówisz o 12kW ???

A jaki masz EUco (bez COP)?

Dom z tematu wygląda mi na słabo ocieplony i/lub wentylacja grawitacyjna - w okolicach dzisiejszego minimum albo i słabiej. Ale to domysły na podstawie EUco - więc do zweryfikowania. Nie ma co porównywać mojego czy Twojego domu z domem, co ma EUco ponad 2x większe.

A swoją drogą, to niepotrzebnie państwo namieszało z uwzględnianiem różnych parametrów - w rozporządzeniu w sprawach warunków technicznych które musi spełniać każdy nowy dom wymagają określonego Ep a do dopłat NF15 i NF40 EUco.

Edytowane przez Kaizen

Gość Arturo72

W okolicy mogę założyć pompę z firmy NIBE jak ona się ma względem panasonic aquarea ?

Znacznie droższa i gorsza pod względem technicznym.

Atlantic,Panasonic,Daikin,na te marki patrz bo oferują dobre parametry przy stosunkowo niskiej cenie.

Gość Arturo72
A po ilu latach instalacja powinna mi się zwrócić ? Mówię tu o zestawieniu kotła na eko groszek i PC-a (mam już komin)
Nie wiem co to znaczy "zwrócić się" ? Na ile wyceniasz swoje zdrowie,kręgosłup i czas pracy ?Kocioł z podajnikiem to ok.7tys.zł,do tego konieczny osprzęt hydrauliczny 2tys.zł,do tego koszt montażu 1-2tys.zł,do tego komin ok.4tys.zł czyli ok.15tys.zł i do tego jako zasmażka wydzielone i konieczne dodatkowe pomieszczenie na ten kocioł.Nie wiem jaki koszt takiego pomieszczenia.Jak widać jak ktoś myśli dupą a nie glową to postawiony komin nigdy mu się "nie zwróci" a z kotłowni zrobi sobie pomieszczenie uzytkowe bo pompa nie potrzebuje dodatkowego pomieszczenia i nie potrzebuje komina i 4 tys.zł utopił w błoto czyli już ma tyle do tyłu ;)Różnica w eksploatacji miedzy pompą a węglem w domu "normowym" ok.150m2 czyli ze zużyciem energii ok.14000kWh na c.o i cwu to 1200zł rocznie na korzyść pompy p-w a może być znacznie większa z uwagi na to,że koszt 1kWh z wegla przy nieodpowiednich dzisiaj kotłach do nowych domów będzie wyzszy a różnica w inwestycji ok.5tys.zł bez doliczania kosztów własnego zdrowia i pracy koniecznej przy węglu.I masz odpowiedź dlaczego ludzie tak bezmyslnie pakują wegiel do nowych domów i budują kominy :)Bo nie potrafią liczyć :D Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Dostałem wycenę montażu pompy Panasonic Aquarea T-CAP ALL-IN-ONE 230V 9kW (28tyś)Z montażem 37 994,00 zł brutto To strasznie drogo prawda ?
Zostałeś potraktowany jak owieczka do strzyżenia :)Sam sobie zażyczyłeś konkretnie taką pompę to znaczy o takiej mocy i z wbudowanym zasobnikiem ?Zadałeś pytanie "chce pompę" czy konkretnie to,to i to ?Jaką moc grzewczą potrzebuje Twój dom czyli znasz obciążenie cieplne ?Powinieneś wiedzieć skoro rzucasz już zapytania o urządzenie grzewcze.

Gość Arturo72
Zapytałem się tylko czy mają w ofercie pompy Panasonic Aquarea. Dostałem opowiedz że mają pompy z tej firmy i jeśli chce to mam przesłać projekt budowy to mi dobiorą pompę i wycenią instalację.

Nie masz im przesłać projektu bo to będzie skutkowało podobną wyceną.

Ty masz podesłać im obciążenie cieplne swojego domu,najlepiej z wybraną już pompą na podstawie obciążenia oraz z wybranym zasobnikiem cwu i nie życzyć sobie bufora.

Bo na takiej nie wiedzy bazują instalatorzy wykorzystując i składajac oferty z kosmosu z drogim zasobnikiem cwu w kwocie 3000-4000zł zamiast 1500zł (Galmet 300l sgws np) oraz drogim buforem plus dodatkowym i drogim osprzetem.

Ty masz podesłać im obciążenie cieplne swojego domu,najlepiej z wybraną już pompą na podstawie obciążenia oraz z wybranym zasobnikiem cwu i nie życzyć sobie bufora.

Co ma podesłac jak nie ma projektowego obciązenia cieplnego (aktualnego i rzetelnie obliczonego)?, podejrzewam ze nie wie ze cos takiego istnieje.