Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do jakiego domu kominek ?

dbx

Recommended Posts

Mam misje wdzięczności. Bezinteresownie mogę nauczyć jak palić w kominku z mocą która jest potrzebna użytkownikowi. Nikt nie mówi jak to zrobić a wiedza powszechna mówi, że jest to niemożliwe. Stąd moja aktywność na forum. Języka używam tak jak potrafię, przykro, że dla Ciebie piszę niezrozumiale.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdyby prawda była dostępna, a wiedza powszechna, nie byłoby wojen na świecie....

Prawda jest dostępna tylko trzeba umieć (chcieć, potrafić, itd) ją znaleźć.

Wiedza jest powszechna tylko trzeba umieć (chcieć, potrafić, itd) z niej korzystać.

Wojny są bo ludzie lubią (chcą, potrafią, itd) się bić czyimś kosztem.

W zgodzie z tematycznym pytaniem: Do jakiego domu kominek ? ... piszę w poczuciu zwyczajnej oczywistości: do mojego.

Nasz dom, miejsce w którym stoi, domownicy którzy go zamieszkują i użytkują, to powody do tego, by kominek stał i był. Również "kuchnia", która podobnie jak kominek, była planowana jeszcze przed projektem.

Palimy w obu. W kominku, bo lubimy, i, że za darmo przy nim się ogrzejemy. I pod kuchnią, bo lubimy, i która, oprócz ogrzewania sprawia, że jemy posiłki na niej gotowane, najsmaczniejsze od innych.

I to, że i kominek i kuchnia w swojej niezawodnej praktyczności, sprawiają nam przyjemność, jest powodem dla którego są w naszym domu.

Po prostu, pasujemy do siebie.

Dla nas oczywistością jest to, że, by napalić, trzeba zorganizować opał. Trzeba go pociąć, porąbać, gdzieś składować. Że podczas palenia nabrudzi się, że trochę popiołu gdzieś sobie poleci. Obce nam jest myślenie o tym, czy czas spędzony przy nim jest długi czy krótki, czy jest to piętnaście minut czy dwie. Zupełnym idiotyzmem dla nas, jest myślenie o tym, czy koszt postawienia kominka w jakiś sposób się zwróci ! :) i czy jego stawianie się opłaca. Raczej, czy nas stać.

Jedyna uwaga, jaka wobec kominka powstała, to brudząca się szyba. Bo wiadomo, jak już ogień jest, to fajnie by było oglądać go w całości. Dałem temu radę i jest dobrze.

Teraz palimy i cieszymy się z tego, co mamy.

A...w jakim domu kominka być nie powinno ?

Na pewno w takim, w którym nie ma komina :)

Edytowane przez dbx

Kominka nie powinno być w domu:

• czystym
  • komfortowym
  • bezobsługowym
  • ekonomicznym

Widać gołym okiem, że nie masz bladego pojęcia o posiadaniu kominka. Uważasz, że dom, w którym jest kominek jest brudny, niekomfortowy, nieeekonomiczny? Bzdury piszesz tylko po to, żeby usprawiedliwić sobie dlaczego zrezygnowałeś z kominka.

Widać gołym okiem, że nie masz bladego pojęcia o posiadaniu kominka. Uważasz, że dom, w którym jest kominek jest brudny, niekomfortowy, nieeekonomiczny? Bzdury piszesz tylko po to, żeby usprawiedliwić sobie dlaczego zrezygnowałeś z kominka.

Uważam, że dom w którym jest kominek będzie brudniejszy niż taki bez kominka. Uważam, że dom posiadający używany kominek będzie mniej komfortowy, bo kominek ze względu na przepastną moc płynącą z drewna przegrzewa pomieszczenia podczas palenia, dodatkowo trzeba będzie to obsługiwać -- w domu bez kominka nie będzie takich sytuacji. Uważam, że dom z kominkiem będzie mniej ekonomiczny niż taki bez kominka, bo kominek dużo kosztuje inwestycyjnie i żeby tego było mało, utylizuje paliwo -- z kolei jak się zeń nie korzysta generuje straty cieplne. Świadomie zrezygnowałem z kominka ponieważ ma ww. wady. Usprawiedliwiać to bym mógł, gdyby mnie nie było na niego np. stać. Ale mnie jest stać, tylko zwyczajnie nie powinno go być w domu, który z założenia ma być energooszczędny, bezobsługowy itd.

Uważam, że dom w którym jest kominek będzie brudniejszy niż taki bez kominka. Uważam, że dom posiadający używany kominek będzie mniej komfortowy, bo kominek ze względu na przepastną moc płynącą z drewna przegrzewa pomieszczenia podczas palenia, dodatkowo trzeba będzie to obsługiwać -- w domu bez kominka nie będzie takich sytuacji. Uważam, że dom z kominkiem będzie mniej ekonomiczny niż taki bez kominka, bo kominek dużo kosztuje inwestycyjnie i żeby tego było mało, utylizuje paliwo -- z kolei jak się zeń nie korzysta generuje straty cieplne. Świadomie zrezygnowałem z kominka ponieważ ma ww. wady. Usprawiedliwiać to bym mógł, gdyby mnie nie było na niego np. stać. Ale mnie jest stać, tylko zwyczajnie nie powinno go być w domu, który z założenia ma być energooszczędny, bezobsługowy itd.

Zaprosiłbym Cie do mnie, żebyś na własne oczy zobaczył jak bardzo się mylisz. W szczególności to co pogrubiłem potwierdza, że nie masz bladego pojecia o czym piszesz. Nigdy na oczy nie widziałeś kominka, który został prawidłowo wykonany bo taki kominek nigdy nie przegrzeje pomieszczenia. Zrozum to wreszcie i przestań pisać wciąż powtarzane zabobony. Tylko z dwoma rzeczami mogę się zgodzić:

1. Jak ktoś jest brudasem to przy kominku będzie miał zawsze syf. Wystarczy trochę inteligencji, żeby mieć tak przygotowany opał aby nie było syfu podczas jego wnoszenia. Inną sprawą jest popiół, ale czy wyjmowanie go raz w miesiącu to aż tak duży problem? Przecież i w domu bez kominka ten raz w miesiącu trzeba w domu posprzątać.

2. W domu energooszczędnym wydatek na kominek raczej się nie zwróci. Ale przecież od dawna w tym aspekcie jest pełna zgoda!

Brudny dom mają brudasy bez względu czy mają czy nie mają kominka. Dom z kominkiem po prostu wymaga troszke więcej pracy przy sprzątaniu. Jaśli za komfort uważasz poświęcenie czasu przeznaczonego na obsługę kominka na głupawe dyskusje forumowe to masz rację. Zgodzić można się z tym że nie jest tani w budowie ale co jest, śmieciuch czy PC. Widzisz stać Cię na kominek a go nie chcesz a mnie stać na dom energooszczędny a go nie chcę zbudowałem sobie drewniany bez ocieplenia ot taki kaprys. Dom bez okien też będzie nardziej ekonomiczny niż ten z oknami, do tego te straty na wentylację bo nawet z reku przecież są;-)

Zaprosiłbym Cie do mnie, żebyś na własne oczy zobaczył jak bardzo się mylisz. W szczególności to co pogrubiłem potwierdza, że nie masz bladego pojecia o czym piszesz. Nigdy na oczy nie widziałeś kominka, który został prawidłowo wykonany bo taki kominek nigdy nie przegrzeje pomieszczenia. Zrozum to wreszcie i przestań pisać wciąż powtarzane zabobony.

Nie muszę posiadać kominka aby stwierdzić pewne fakty. Mam mnóstwo miejsc gdzie mogę temat obserwować. Dzięki temu wypracowałem sobie zdanie na ten temat. Wszędzie gdzie byłem, kominek przegrzewał pomieszczenie w którym stał. A im bardziej był to dom energooszczędny, tym większe przegrzanie pomieszczenia następowało. Wiadomo, wszędzie mieli źle wykonane kominki, wszędzie nie umieli palić itd.

Tylko z dwoma rzeczami mogę się zgodzić:

1. Jak ktoś jest brudasem to przy kominku będzie miał zawsze syf. Wystarczy trochę inteligencji, żeby mieć tak przygotowany opał aby nie było syfu podczas jego wnoszenia. Inną sprawą jest popiół, ale czy wyjmowanie go raz w miesiącu to aż tak duży problem? Przecież i w domu bez kominka ten raz w miesiącu trzeba w domu posprzątać.

Raz w miesiącu, litości. Ja sprzątam min. raz w tygodniu. I to bez kominka. Przy użytkowaniu kominka będzie więcej sprzątania niż gdy go nie ma. Nie wiem czemu znowu się spierasz z faktami.

Chyba nie doczytałeś MD pisał o wynoszeniu popiołu raz na miesiąc a nie o sprzątaniu, po co ta manipulacja?

Jaka znowu manipulacja, przy znoszeniu drewna się brudzi, przy nakładaniu drewna się brudzi, przy otwieraniu drzwiczek się brudzi. Czy Wy poważnie uważacie, że ludzie posiadający kominki, a których obserwowałem podczas tej czynności, celowo sobie brudzą przy paleniu? Przy kotłowni w salonie się brudzi i koniec. Brudzi się znacznie bardziej, niż gdy tej kotłowni nie ma. Takie są fakty. Jeśli ktoś pali codziennie, to nawet nie wspominam.

Myjk to typowy 100% TROL ...

Jego zaangażowanie i systematyczne pisanie przeciw paleniu drewnem i przeciw kominkom jest zastanawiające , aż czasami podejrzewam że jest to forma " ruskiej opcji" pracującej w określonym celu..

Byłbym ostrożny z tego typu stwierdzeniami

Można je odwrócić.

Darku, Twoje zaangażowanie i systematyczne pisanie za paleniem drewnem i za kominkami jest zastanawiające, aż czasami można podejrzewać, że jest to forma 'ruskiej opcji' /cokolwiek to znaczy/ pracującej w określonym celu.

Po raz kolejny odbierasz komuś prawo do wyrażania swojego zdania tylko dlatego, że jest inne od Twojego.

Byłbym ostrożny z tego typu stwierdzeniami

Można je odwrócić.

Darku, Twoje zaangażowanie i systematyczne pisanie za paleniem drewnem i za kominkami jest zastanawiające, aż czasami można podejrzewać, że jest to forma 'ruskiej opcji' /cokolwiek to znaczy/ pracującej w określonym celu.

Po raz kolejny odbierasz komuś prawo do wyrażania swojego zdania tylko dlatego, że jest inne od Twojego.

Zdun Darek B to jest "czeska opcja".