Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktory projekt wybrac?? Ktory bedzie bardziej energo? Prosze o porade. POMOCY!!! ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mam do wyboru dwa projekty indywidualne. Nie wiem na ktory sie zdecydowac. Kazdy ma minusy i plusy :/ Prosze, ktory wybrac? Ktory bedzie bardziej energooszczedny?

Dziekuje[ATTACH=CONFIG]371386[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]371387[/ATTACH]

Zdecydowanie ten drugi. Pewnie już nie muszę pisać czemu. :)

MuSisz!!! Pisz prosze :(

http://archetyp.pl/projekt_endo_2/ a moze taki uklad bylby jeszcze lepszy? Bo tylko jedna sciana by sie garaz stykal z domem. Musze sie na cos zdecydowac.

Ale w tym projekcie nie masz odizolowanych sypialni. W tym drugim indywidualnym możesz też wysunąć garaż tak, by ściana domu była prosto a wejście do niego zrobisz z pomieszczenia gospodarczego. Przy przedsionku wystarczy pewnie miejsca na dodatkową garderobę, która na pewno bardzo się przyda. Możesz też poszerzyć trochę korytarz. Te 1,2, przy takiej długości trochę kiszkowato wygląda. Masz w tym projekcie i duży salon i bardzo oryginalną antresolę, kuchnię z możliwością zamknięcia i spiżarką, łazienkę z wanną i osobnym prysznicem, dodatkową toaletę (jak przesuniesz garaż to może i prysznic się tam zmieści) i jeszcze schowek w korytarzu. Nie wspomnę o nie sąsiadujących ze sobą sypialniach. Bardzo mi się ten projekt podoba. Na pewno będzie bardzo funkcjonalny a i energooszczędny da się z tego zrobić. Edytowane przez perm

Jak przesune garaz, to wplynie to na powierzchnie zabudowy pewnie. A niestety jestem tym projektem na max. Korytarz moge poszerzyc, ale pewnie kosztem pokoi.
Wpłynie. Większego domu nie możesz? Korytarz może zostać. Dwie osoby miną się bez problemu. To bardziej kwestia estetyki.

Możesz ewentualnie zwęzić dom, tj kuchnię i przedsionek wsunąć trochę w salon, zmniejszyć główną sypialnię, za to wysunąć garaż. Powierzchnia zabudowy pozostanie podobna.

Edytowane przez perm

• 2 weeks później...
Fajnie jest. Przesuń wc maksymalnie w stronę przedsionka i wtedy możesz w nim zrobić dodatkowy prysznic albo większą garderobę przy sypialni. Korytarz w tym miejscu może mieć tylko 120 cm, bo potem się rozszerza. Miejsca na ciuchy nigdy za dużo. W sypialniach dzieci zrób ścianę łączącą w formie S tj z jednej strony wbudowana szafa na pół ściany, w drugim pokoju podobnie. Będziesz miał łazienkę z oknem. To duży plus.

Nie moge dac garazu na polnoc, bo mam szerokosc frontu tylko 15,60. Dlatego jest z przodu :(

JNOS-k902 parter (2)-page-001.jpg

To jest oryginal. Mialam tam garderobe przy WC, ale kolezanka, ktora projektuje troche, powiedziala, zeby usunac i zrobic troche wiecej miejsca, zeby scisku nie bylo. Dlatego tam wyzej usunelam juz te garderobe. W lazience jest okno. W WC jest prysznic, tylko moze slabo widac :) Sypialnie te co sa kolo siebie chce zrobic po 13m2, wiec pewnie lekko uklad sie zmieni. Kolo kuchni jest spizarnia, ale chce ja podzielic na dwie czesci. Spizarnie z wejsciem od kuchni i garderobe z wejsciem z hollu. Co myslicie?

Mam jeszcze pytanie....Mam antresole w projekcie. Chce zrobic z niej wejscie nad garaz i uokowac tam pompe ciepla i reszte. Tylko przy dachu 30 stopni tam bedzie 1,50, to malo. Zwiekszenie dachu spowoduje wzrost kosztow za dach, ale nie chce ucinac miejsca z antresoli na te sprzety. Jak to ugryzc? Czy 1,70 wysokosci bedzie ok?JNOS-k902 poddasze-page-001(1).jpg

Nie moge dac garazu na polnoc, bo mam szerokosc frontu tylko 15,60. Dlatego jest z przodu :(

A co za problem? Robisz bryłę tak przykład.jpg i nie przekracza to 180m2 zabudowy. Dach nad domem robisz dwuspadowy a nad garażem płaski i możesz nawet iść w stronę zapotrzebowania tak niskiego jak w pasywnym.