BubkiDwa 15.11.2016 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Wysokosc parteru 2,80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.11.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 A co z kalenica? Musi byc rownolegla do drogi... OSA- Ostateczna wersja, bo jak nie to klops [ATTACH=CONFIG]373130[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]373131[/ATTACH] Jest ok? Działkę dostaliście w jakimś spadku czy kupiliście? Jak masz takie WZ to masz strasznego pecha. Zapodaj jakieś wizualizacje domu z zewnątrz jak to nie problem. Możesz też zrobić bryłę tak jak podałem i zrobić dach z kalenica tak jak chcą na wizualizacji kąt dachu przyjąłem 30*. Wtedy przy antresoli i w szczytach robisz okna i da to ciekawy wygląd. Oczywiście architekt musiałby popracować nad wyglądem ale dałby radę przy odrobinie chęci. Wtedy możesz się wystawić dużymi oknami na południe a od północy byłby garaż i może by się udało tak dobrać pomieszczenia by nie musiały mieć dużych okien od północy lub ich całkowity brak. Garaż dostawiony na osobnym fundamencie do szczelnej bryły domu i można mieć bardzo niskie zapotrzebowanie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 15.11.2016 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Kupilismy niestety wtedy jeszcze nie wiedzielismy, ze zakup dzialki musi byc przemyslany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 15.11.2016 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Okno od polnocy mam tylko w sypialni jednej no i lazienka. Nie zalezy mi na pasywnym, ale zeby mial niskie zapotrzebowanie na cieplo. Garaz i dom pasadowione na jednej plycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.11.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Okno od polnocy mam tylko w sypialni jednej no i lazienka. Nie zalezy mi na pasywnym, ale zeby mial niskie zapotrzebowanie na cieplo. Garaz i dom pasadowione na jednej plycie fundamentowej. Ten domek energooszczędny nie będzie i nawet płyta mu nie pomoże. Jeszcze jakbyś zrobiła coś na wzór jak chyba forumowy atrix że sufit po skosie ale bez dostępu na strych po schodach z salonu tylko najwyżej jakiś wyłaz to mogę 4-5litrowy by się zrobiło. Tak to ja to widzę ciężko. Jak będzie 70kWh/m2 to można się cieszyć. Więc jeżeli chcesz bezobsługowe i tanie ogrzewanie to chyba pompa ciepła i grzanie w nocnej taryfie. Wewnętrzne ściany na pewno z silki trzeba zrobić a zewnętrzne mogą być z BK i na nie 20cm szarego styro. Skoro płyta na całości to lepiej pod nią dać 10cm XPSa a na niej 18cm EPSa i wylewki betonowej 7cm z wodną podłogówką też dla większej bezwładności i pojemności cieplnej. Okna montowane w licu muru na taśmach i nie pchać się w montaż w ociepleniu bo szkoda kasy. Dach: dokładniej mówiąc tam gdzie będzie pustka nad salonem i antresolą to wtedy trzeba ocieplać skosy. By postarać się zrobić to szczelniej to myślę że warto ścianę między antresolą a strychem nieogrzewanym zrobić w szkielecie. Dach z wiązarów pokryć OSB, szczytowe ściany też w szkielecie z OSB po zewnątrz. Wtedy tą część nad pustką zaaplikować pianą. W ten sposób będzie to szczelne i może nawet pozwoli to na zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło bo szczelność też ma znaczenie. W suficie nad resztą domu można dać 40cm wełny. Na pewno ścian szczytowych nie robiłbym murowanych bo to mostki tylko cieplne. Na pewno warto zrobić obliczenia zapotrzebowania na ciepło. PS: jestem ciekaw jak zagospodarujesz sobie salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 16.11.2016 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Ten dom nie będzie energooszczędny przez ta antresolę? Czy też przez ten garaż i okno od polnocy? Jestem otwarta na wszelkie sugestie i porady...dziękuję. Ps. Jakie skosy zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.11.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Ten dom nie będzie energooszczędny przez ta antresolę? Czy też przez ten garaż i okno od polnocy? Jestem otwarta na wszelkie sugestie i porady...dziękuję. Ps. Jakie skosy zrobić?Masz bardzo dobry projekt. Wbrew temu co pisze Kamil, bez problemu zrobisz w wersji energooszczędnej. Kamil ma dobre chęci ale wiedzy mu brakuje. Wymyśli sobie coś i nie przekonasz. (sorry Kamil ale tak to wygląda). Przemyślane wnętrze, Jednego czego brakuje a co było w poprzedniej wersji to garderoba. Może na tym poddaszu wydzielić jakieś podgrzewane (nie musi być bardzo ciepłe, tyle, by się wilgoć nie skraplała) miejsce na ciuchy? To, wbrew pozorom bardzo ważna rzecz a niedoceniana. Jeszcze raz powtórzę; projekt jest bardzo dobry, trzeba jeszcze dopracować szczegóły, zdecydować z czego ściany, strop itp ale rozkład jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 16.11.2016 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Mam jeszcze jedna koncepcje. Postaram sie dobrze wytlumaczyc. Tam gdzie antresola zastosowac taki wiazar Patrzac od strony poludniowej Czyli mniej wiecej byloby tak Terazniejsza antresola bylaby zabudowana i tam zrobic pomieszczenie gospodarcze. Nieogrzewane. Pompa itp. A tam, gdzie teraz jest poddasze nieuzytkowe zrobic antresole z jednym oknem qysokim balkonowym A nad garazem bez stropu, tylko wiazary, ewentualnie strop drewniany, ale bez dojscia z domu, tylko z garazu lub plaski dach nad garazem. Co myslicie? Byloby lepiej? Poradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Mam jeszcze jedna koncepcje. Postaram sie dobrze wytlumaczyc. Tam gdzie antresola zastosowac taki wiazar [ATTACH=CONFIG]373199[/ATTACH] Patrzac od strony poludniowej [ATTACH=CONFIG]373201[/ATTACH] Czyli mniej wiecej byloby tak [ATTACH=CONFIG]373200[/ATTACH] Terazniejsza antresola bylaby zabudowana i tam zrobic pomieszczenie gospodarcze. Nieogrzewane. Pompa itp. A tam, gdzie teraz jest poddasze nieuzytkowe zrobic antresole z jednym oknem qysokim balkonowym A nad garazem bez stropu, tylko wiazary, ewentualnie strop drewniany, ale bez dojscia z domu, tylko z garazu lub plaski dach nad garazem. Co myslicie? Byloby lepiej? Poradzcie Domy energooszczędne są już przy zapotrzebowaniu 70kWh/m2 bo standardowy to 120kWh/m2. Na 50-70kWh/m2 to jest szansa ale nie zbliżysz się do 20-30kWh/m2. Chodziło mi mniej więcej o to. Nawet by osiągnąć tą energooszczędność (50-70kWh/m2) to trzeba się trochę wysilić. Nad salonem pustka ale to jest dodatkowa kubatura która też trzeba ogrzać. Ciepło idąc do góry będzie też szło na ścianę oddzielającą cześć ogrzewaną od strychu nieogrzewanego więc tą ścianę trzeba traktować tak jakby to była ściana zewnętrzna jeżeli chodzi o jej izolacyjność cieplną oraz szczelność. Wszystko da się zrobić ale też pytanie czy cena ma znaczenie czy nie. Antresola i pustka nad salonem dokłada jakieś 60m2 jakby poddasza użytkowego które też ma potrzeby grzewcze. Jeżeli wliczy się ta część do ogólnej powierzchni to wtedy przy dobrych zabiegach może zapotrzebowanie zejdzie poniżej 50kWh/m2 ale to nie będzie tylko 115m2 parteru ale prawie 140m2 pow.użytkowej czy 170m2 po podłogach. Jak zapotrzebowanie wyjdzie 8000kWh to przy 115m2 wynik będzie 70kWh/m2 ale jak to się podzieli na pow.użytk. to wtedy 57kWh/m2 a jak przez powierzchnię podłóg to 47kWh/m2. Więc wszystko zależy jak się przyjmie tą część. Teoretycznie powinno brać się do obliczeń powierzchnię użytkową więc wtedy będzie więcej metrów niż to co sam parter daje. Najlepiej jest zlecić obliczenia. Projekt jest już wybrany więc to nie zaszkodzi a będziesz mieć już jakiś szerszy obraz bo bez tego to jest trochę gdybanie. Parę stówek Cię nie zbawi a przynajmniej będziesz miała jakiś punkt odniesienia. Skoro masz projekt to od architekta powinnaś dostać jakieś propozycje aranżacji wnętrza i to w jaki sposób on/ona to widzi. W sumie i tak zrobisz to jak architekt narysuje. PS: wizualizacja wnętrza byłaby fajna gdybyś mogła mieć tak kalenicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (sorry Kamil ale tak to wygląda) Nie tyle co wygląda ale tak jest. Ale nie muszę być geniuszem budowlanym by wiedzieć że mimo bardzo fajnego projektu to bez ustawienia się na południe+antresola i pustka nad salonem mieszając z nieogrzewanym strychem nie poszaleje się z dobrym wynikiem o zapotrzebowaniu na ciepło. Sam wiesz patrząc na projekty inny forumowiczów i to jakie podawali wyniki OZC przy prostych domach, wystawionych nawet na południe jak ciężko było osiągnąć niskie zapotrzebowanie i przeważnie kończyło się to wynikiem 40-70kWh/m2. Jedynie przy prostych formach i dobrym ociepleniu udawało zejść się poniżej tej wartości. Temu nie ma co robić nadzieję że uda się osiągnąć takie wyniki jak inni forumowicze którzy mają korzystniejsze warunki. Nie w każdy projekcie można zejść nisko z zapotrzebowaniem na ciepło. Też dzięki pompą ciepła nie w każdym trzeba. Można mieć i 70kWh/m2 i ogrzewać dom bardzo tanio. Więc tu jest pole do popisu aby pomóc autorce wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.11.2016 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Mam jeszcze jedna koncepcje. Postaram sie dobrze wytlumaczyc. Tam gdzie antresola zastosowac taki wiazar [ATTACH=CONFIG]373199[/ATTACH] Patrzac od strony poludniowej [ATTACH=CONFIG]373201[/ATTACH] Czyli mniej wiecej byloby tak [ATTACH=CONFIG]373200[/ATTACH] Terazniejsza antresola bylaby zabudowana i tam zrobic pomieszczenie gospodarcze. Nieogrzewane. Pompa itp. A tam, gdzie teraz jest poddasze nieuzytkowe zrobic antresole z jednym oknem qysokim balkonowym A nad garazem bez stropu, tylko wiazary, ewentualnie strop drewniany, ale bez dojscia z domu, tylko z garazu lub plaski dach nad garazem. Co myslicie? Byloby lepiej? Poradzcie Nie kombinuj. Masz bardzo dobry projekt. Ta antresola, to coś wyjątkowego, zostaw ją jak jest. Wiem, że kusi, by coś jeszcze tu, czy tam ale tak jak jest jest bardzo fajnie. Będziesz miała wygodny, energooszczędny domek ze świetnym salonem z przestrzenią. Dom już masz, teraz pomyśl z czego ściany, stropy, jakie okna itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.11.2016 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Nie tyle co wygląda ale tak jest. Ale nie muszę być geniuszem budowlanym by wiedzieć że mimo bardzo fajnego projektu to bez ustawienia się na południe+antresola i pustka nad salonem mieszając z nieogrzewanym strychem nie poszaleje się z dobrym wynikiem o zapotrzebowaniu na ciepło...A skąd to wiesz? Ty wszystko wiesz tylko co miesiąc zmieniasz zdanie ale i tak za każdym razem wiesz i koniec. Jakie "mieszanie z nieogrzewanym strychem"??? Mieszasz kobiecie w głowie, bo coś ci się przyśniło. Daj spokój z takimi radami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 17.11.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 po co garaż na płycie? zrób na gruncie, odizolowany od reszty domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 17.11.2016 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 A co z osiadaniem? Jeśli będzie płyta osiadać to będzie to skutkowało rysami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 17.11.2016 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Napisze co wiem 1. Plyta fundamentowa (25cm XPS'a lub 15 cm XPS'a pod plyta i 10 cm EPS'a na plycie. Moze w takim razie bez EPS'a w garazu. 2. Sciany Silka 24 cm + styro grafitowy 20 cm (0.031 lub 0.030), wiecej nie moge, bo mam ograniczenia powierzchni zabudowy 3. Strop w projekcie Teriva, ale moge zmienic. Zastanawiam sie nad JS, Granord, Smart, Vector. Kusi mnie JS, ale obawiam sie trudnosci w wieszaniu lamp i zyrandoli Chociaz moze ich wcale duzo nie bedzie... 4. Okna fix w wozkarni, lazience 5. Fix + uchylne w sypialniach i kuchni. 6. Salon HS lub normalne FIX + otwierane 7. Pompa ciepla lub gaz ze zbiornika 8. Wentylacja mechaniczna, ale z tego co czytalam to bez odzysku ciepla, a z GWC albo bez GWC, ale z odzyskiem ciepla. 9. Oczywiscie OZC zlece Asolt'owi czekam tylko na konkretny projekt itp. 10. Garaz nieogrzewany. Sciana miedzy garazem, a domem ocieplona 10 cm styro, klej i siatka. 11. Poddasze nieuzytkowe bedzie oddzielone sciana z plyt KG i ocieplone, zeby zimno nie przenikalo na antresole. Ocieplone w podlodze moze ekofiber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.11.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 A skąd to wiesz? Ty wszystko wiesz tylko co miesiąc zmieniasz zdanie ale i tak za każdym razem wiesz i koniec. Jakie "mieszanie z nieogrzewanym strychem"??? Mieszasz kobiecie w głowie, bo coś ci się przyśniło. Daj spokój z takimi radami. Zrobi OZC i zobaczymy jaki będzie wynik. I nie szukaj niepotrzebnych sprzeczek. Dom energooszczędny zaczyna się od 70kWh/m2 do 15kWh/m2 więc w widełkach się zmieści a ja sądzę że raczej będzie to ta górna granica niż dolna. Ty uważasz inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.11.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Zrobi OZC i zobaczymy jaki będzie wynik. I nie szukaj niepotrzebnych sprzeczek. Dom energooszczędny zaczyna się od 70kWh/m2 do 15kWh/m2 więc w widełkach się zmieści a ja sądzę że raczej będzie to ta górna granica niż dolna. Ty uważasz inaczej?Nie szukam sprzeczek, tylko zwracam ci uwagę byś swoich dziwnych pomysłów nie sugerował innym. Nie masz żadnych podstaw do tego, by oceniać jak bardzo energooszczędny będzie ten dom. Ma koleżanka bardzo fajny projekt. Przy zachowaniu zasad będzie energooszczędny. Po co wymyślasz jakieś niestworzone rzeczy? Znasz powiedzenie "milczenie - złotem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 18.11.2016 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Szkoda, ze ktos jeszcze sie nie wypowie Zrobie OZC i bede wiedziala co i jak. Najwyzej pozniej bede kombinowac. Pewnie moglabym zglosic o zmiane warunkow zabudowy (bo sasiad ma inne niz ja, wydane pozniej niz moje), ale wujek robi mi projekt...Jest to juz 4 projekt bez kasy. Robi to za darmo i teraz musialabym zmieniac cala koncepcje i znow go "szarpac". Poza tym zabraloby mi to wiecej miejsca w szerokosci i tym samym bym sie zblizyla do plotu z sasiadem od poludnia, czego nie chce. Zostaje tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 18.11.2016 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Zastanawiam sie jeszcze nad sypialniami od zachodu. Moze zrobic tam drzwi balkonowe z wyjsciem na ogrod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.11.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Nie szukam sprzeczek, tylko zwracam ci uwagę byś swoich dziwnych pomysłów nie sugerował innym. Nie masz żadnych podstaw do tego, by oceniać jak bardzo energooszczędny będzie ten dom. Ma koleżanka bardzo fajny projekt. Przy zachowaniu zasad będzie energooszczędny. Po co wymyślasz jakieś niestworzone rzeczy? Znasz powiedzenie "milczenie - złotem"? Pytała się który projekt będzie bardziej energooszczędny to przedstawiłem swoje zdanie. Wyobraź sobie że mam podstawy aby przypuszczać że domek będzie w okolicach 50-70kWh/m2. Sam umiem zrobić obliczenia w audytorze i liczyłem dla paru swoich projektów więc wiem z grubsza jak to się kształtuje. Przeglądając różne projekty na forum i to jakie mają zapotrzebowania stwierdzam że takie właśnie będzie zapotrzebowanie na ciepło dla projektu Bubki co wcale nie jest złym wynikiem bo dając pompę ciepła do ogrzewania i tak zbije się ten wynik do 20kWh/m2 więc tragedii nie będzie. Będzie można grzać w drugiej taryfie tak jak wielu tu robi i rachunki za co i cwu będą śmiesznie niskie. Nie wiem czemu za każdym razem powtarzasz mi że koleżanka ma świetny projekt, nie wiem, myślisz że mam jakąś wadę wzroku i tego nie widzę czy co? Nie rozumiem o co się mnie czepiasz. Nie Ty będziesz decydował kto może i co może pisać tylko autorka wątku. Więc wyluzuj trochę bo robi się to męczące. Nie atakuj mnie tylko sam coś mądrego doradź. Wiem że masz dużą wiedzę a Bubkidwa po to założyła wątek by posłuchać zdania bardziej doświadczonych jak ma zrobić by było energooszczędnie. Ja radzę dać 10cm XPSa pod płytą i 10-20cm EPSa na płycie. Ściany zewnętrzne z BK+20cm styro grafitowego, wewnętrzne z silki. Na ściany garażu 10cm białego styro. W suficie pod strychem nieogrzewanym 40cm wełny lub 50cm granulatu, celulozy czy coś w tym stylu w zależności co będzie w dobrej cenie. Ścianę między strychem a antresolą w szkielecie, szczytowe w szkielecie i potraktować to pianą aby stworzyć szczelną powłokę oraz to usztywni. WM+reku o sprawnosci min.80-85% bo szkoda byłoby reku nie dać. GWC nie będzie konieczne bo do ogrzewania zastosować pompę ciepła, może gruntową z płaskim kolektorem jeżeli jest miejsce. Jblocha można popytać o pompy bo dobrze siedzi w temacie i się na tym zna. Dzięki ścianom z BK to okna montować w licu ściany i porobić węgarki z styro które najdą na ramę z zewnątrz powodując znaczne ograniczenie mostka cieplnego.Okna 3-szybowe z Ug=0,5W/m2 i g=53% lub Ug=0,6W/m2 i g=60%. Szczerze mówiąc te drugie pakiety w tym projekcie będą chyba lepsze a najwyżej na południowe okno ten pierwszy pakiet. Drzwi zewnętrzne jakieś dobre energooszczędne z U w okolicach 1,0W/m2 bo szkoda kasy na jakieś o U poniżej 0,8W/m2. A co wybierze Bubki to już jej decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts