BubkiDwa 19.11.2016 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Silikaty Białystok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 19.11.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Sam umiem zrobić obliczenia w audytorze i liczyłem dla paru swoich projektów więc wiem z grubsza jak to się kształtuje. Skąd wiesz, że Twoje obliczenia są poprawne? Porównywałeś je z niezależnymi obliczeniami innej osoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.11.2016 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Skąd wiesz, że Twoje obliczenia są poprawne? Porównywałeś je z niezależnymi obliczeniami innej osoby? Ogólnie obliczenia to jest pogląd na sytuację a faktyczne zużycie może być zupełnie inne i jest zależne od wielu czynników. Ja robię sobie poglądowo obliczenia w wersji demo audytora które można pobrać na stronie sankomu. Projekt domu mam prosty więc łatwo się też liczy. Chodzi o mniej więcej pogląd jak się co zmienia gdy tu czy tam dodasz izolacji, zastosujesz takie czy takie okna i jak to się zmienia aby wybrać ten moment który byłby właściwy. Oczywiście jak już ma się coś konkretnego na myśli i wie co i jak będzie się robić to warto zlecić obliczenia u fachowca który to obliczy dokładnie tak jak obowiązują przepisy na dzień dzisiejszy bo metody obliczeń też się zmieniają ale różnice mogą być niewielkie. Ogólnie trudne to nie jest, dla prostych domków można samemu popróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 21.11.2016 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ok. Bedzie Silka 18 cm. Wujek juz ma mnie dosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 22.11.2016 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 A jeszcze jedno odnosnie sciany szczytowej drewnianej...Dlaczego jest lepsza niz murowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.11.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 A jeszcze jedno odnosnie sciany szczytowej drewnianej...Dlaczego jest lepsza niz murowana? Bo odcinasz mostki termiczne. Pierwszym odcięciem mostków jest płyta czyli ciepło z ścian nie ucieka do gruntu jak w tradycyjnym fundamencie a jest akumulowane w płycie> Szału nie ma ale i tak się opłaca. Potem ciepło z ścian będzie uciekać przez szczyty. W przypadku antresoli i pustki nad salonem można byłoby robić murowane szczyty bo powierzchnia grzania będzie po sam dach tylko najwyżej o te 20cm mniej by musieli wymurować aby na ten skos dać styropian i w ten sposób ciepło zostanie w ścianie. Więc tak można zrobić z dwoma szczytami. Gorzej z tym przy nieogrzewanym strychu bo ocieplenie będzie Ci się kończyć w podłodze stropu i nie będzie ono połączone z ociepleniem ściany zewnętrznej temu tu warto byłoby zrobić szczytówkę w szkielecie drewnianym. Z drugiej strony ta jedna ściana szczytowa murowana nie puści Cię z torbami za ogrzewanie więc jak chłopy co będą budować krzykną dużą cenę za zrobienie w szkielecie szczytówki to można to olać bo się ten dodatek nigdy nie zwróci. Wszystko zależy ok ekipy i jak to policzą. Ogrzewać będziesz pompą ciepła więc nie zrobi Ci to żadnej różnicy czy zapotrzebowanie na ciepło wyjdzie 3kWh/m2 w tą czy w tamtą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 22.11.2016 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Te pomieszczenie na poddaszu nieuzytkowym kiedys bedzie kinem domowym. Chcemy tam puscis podlaczenie pod ogrzewanie podlogowe. Jesli sie uda to zrobimy od razu, ale moze byc tak, ze w dalszej przyszlosci sie tym zajmiemy. Czy te sciany szczytowe mozna zmienic na etapie budowy? Czyli w projekcie murowane, a w praktyce drewniane? Znalazlam jeden dziennik, w ktorym ktos robi drewniane. Dlaczego? W planach sa wiazary prefabrykowane i wlasnie tam w tym dzienniku, sa szczytowe z wiazarow. PS. Dlaczegpo zakladasz pompe, a nie gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.11.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Te pomieszczenie na poddaszu nieuzytkowym kiedys bedzie kinem domowym. Chcemy tam puscis podlaczenie pod ogrzewanie podlogowe. Jesli sie uda to zrobimy od razu, ale moze byc tak, ze w dalszej przyszlosci sie tym zajmiemy. Czy te sciany szczytowe mozna zmienic na etapie budowy? Czyli w projekcie murowane, a w praktyce drewniane? Znalazlam jeden dziennik, w ktorym ktos robi drewniane. Dlaczego? W planach sa wiazary prefabrykowane i wlasnie tam w tym dzienniku, sa szczytowe z wiazarow. [ATTACH=CONFIG]374003[/ATTACH] PS. Dlaczegpo zakladasz pompe, a nie gaz? Tak jak na tym zdjęciu będzie ok. Jak chcesz to możesz ogrzewać gazem. Ponoć ma to sens jak przyłącze nie będzie za drogie więc wszystko zależy od kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 23.11.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Lepiej zamówić ściany szczytowe na gotowo z OSB, bo po co się z tym męczyć na budowie ? rusztowania, praca na wysokości bez sensu ! Jak przyszły ulewne deszcze od wschodu to miałem mały problem z wodą w garażu, folię, którą widać na zdjęciu za bardzo dali do garażu a za mało na zewnątrz, przy silnym wietrze i deszczu woda spenetrowała otwory i dostała się do wnętrzna. Trzeba to przypilnować albo zabezpieczyć jakoś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 23.11.2016 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Zakladam gaz z butli zakopanej w zieimi, bo nie mam mozliwosci przylacza. Mam nadzieje, ze z OZC wyjdzie pompa, bo nie widzi mi sie odkopywanie zbiornika co 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.11.2016 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Zakladam gaz z butli zakopanej w zieimi, bo nie mam mozliwosci przylacza. Mam nadzieje, ze z OZC wyjdzie pompa, bo nie widzi mi sie odkopywanie zbiornika co 10 lat. Ze jak? OZC ma dać możliwość założenia pompy ciepła??? Ono ci powie jaka masz dobrać bo założyć zawsze możesz. Gaz zakopany w butli to drogi pomysł. PC w eksploatacji będzie sporo tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 26.11.2016 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 No nie. ze OZC mi powie tylko, ze wyjdzie, ze pompa bedzie bardziej sie oplacac. W ten desen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts