Kominki Piotr Batura 06.06.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 A co myślicie o tym piecu? Podoba mi się jego wygląd. THOR 8 NIigdzie nie moge znaleźć opinii - same bajki wyskakują... Na początku chciałem romotop Esquina, ale cena 8k to nie w kij dmuchał... Mam dolot powietrza z zewnątrz i rekuperację w domu... A do czego to potrzebujesz? Jeśli ma być i ma ładnie wyglądać, ok... Do grzania szukałbym innego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 07.06.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Potrzebuję do okazjonalnego palenia dla wizji ognia, albo w duże mrozy do wspomagania pompy. Kozę traktuję jako awaryjne źródło ciepła na wypadek większego kataklizmu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.06.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Podepnę się do tematu ... Potrzebuję kozy która ma wyjście spalin tylnie i wyjścia fi150 w cenie około 2000zł. Koza do sporadycznego palenia. Wybrałem kratki - http://kratki.com/sklep/pl/produkt/2421/koza-ab-s-dr za 2199zł. Spełnia wszystkie wymagania i taka wstepnie została wybrana , ale czytam tutaj że nie do końca są te piece szczelne i że lepiej rozejrzeć się za czymś innym ? Sam producent zachwala że idealne do domów z WM , więc chyba powinno byc szczelne ? Powietrze do spalania bedzie doprowadzone z zewnatrz ... Czy coś lepszego od tej kozy z Kratki można znaleźć w tej cenie ? Edytowane 7 Czerwca 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.06.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Sprzedawcy i marketingowcy kratek nie czytają własnych instrukcji.Tam masz obrazek, jak AB zasysa powietrze z pomieszczenia przy szybie. Najtansza szczelna (chyba) koza, jaką znalazłem, to Romotop Evora w promocyjnej cenie (jeden rodzaj wykończenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.06.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Podepnę się do tematu ... Potrzebuję kozy która ma wyjście spalin tylnie i wyjścia fi150 w cenie około 2000zł. Koza do sporadycznego palenia. Wybrałem kratki - http://kratki.com/sklep/pl/produkt/2421/koza-ab-s-dr za 2199zł. Spełnia wszystkie wymagania i taka wstepnie została wybrana , ale czytam tutaj że nie do końca są te piece szczelne i że lepiej rozejrzeć się za czymś innym ? Sam producent zachwala że idealne do domów z WM , więc chyba powinno byc szczelne ? Powietrze do spalania bedzie doprowadzone z zewnatrz ... Czy coś lepszego od tej kozy z Kratki można znaleźć w tej cenie ?Mam kilka kozic Flamingo. Porządna jakość cechująca południowych producentów piecyków, za porównywalną "nieporządną" cenę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.06.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Mam kilka kozic Flamingo. Porządna jakość cechująca południowych producentów piecyków, za porównywalną "nieporządną" cenę.... Oglądałem te kominki Flamingo i niestety nic ciekawego nie mogę znaleźć a na pewno nie w cenie kozy z kratki ... Zostanę chyba więc przy kozie z kratki . Może nie idealne , ale w tej cenie nic lepszego chyba do nowoczesnego wnętrza nie kupię , albo nie widziałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.06.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Sprzedawcy i marketingowcy kratek nie czytają własnych instrukcji. Tam masz obrazek, jak AB zasysa powietrze z pomieszczenia przy szybie. Najtansza szczelna (chyba) koza, jaką znalazłem, to Romotop Evora w promocyjnej cenie (jeden rodzaj wykończenia). Jakby nie patrzeć ten Romotop jest o 50% droższy od kratki ... Ja sądzę że chyba jednak pozostanę przez tej kozie co miała być , bo nic innego w zbliżonej cenie nie mogę znaleźć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.06.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Potrzebuję do okazjonalnego palenia dla wizji ognia, albo w duże mrozy do wspomagania pompy. Kozę traktuję jako awaryjne źródło ciepła na wypadek większego kataklizmu...Ciekawy design, ale tak wielkie przeszklenie, do tego narożne - w tak małym urządzeniu, to problemy po kilkunastu czy kilkudziesięciu próbach zastosowania nie jako źródło światła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.06.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Romotop EVORA ceramika w kolorze kość słoniowa matowa [ 92360] cena promocyjna 750 euro [ zawiera 23% vat] Powietrze do spalania w 100% z poza budynku , może być instalowany w domach z rekuperacją Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 10.06.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 A gdzie jest w takiej cenie ?Tylko w tej wersji kolorystycznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.06.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 A jakie opinie o producencie Thorma ? Dokładnie model Falun II ? Droższy od kozy z kratki Koza AB ale chyba ładniejszy i całkowicie szczelny (bo dopływ powietrza poprzez dolot powietrza) ... Koza z kratki tańsza (ale ta z brzydszą klamką) ale niestety nie szczelna (pobiera powietrze z pomieszczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.06.2017 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Jak już chcesz dołożyć, to do solidnej konstrukcji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 19.07.2017 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Nie wiem jak się pali w kozach z kratki . Ja zdecydowałem się na polecanego romotopa (evora). Nie jest to moje główne źródło ogrzewania. Paliłem w sezonie w ramach dogrzania i dla fanu . Co mogę powiedzieć: przy 8 sztukach klockach buka o przekroju 8cmx8cm palenisko od chwili rozpalenia trzyma ogień max 3 godziny. Jak ktoś chce palić cały czas to nie polecam (spanie przy piecu) , małe klocki max 25cm. Jako dodatkowe źródło polecam......nic nie czuć z tego pieca . Polecam sprawdzić czy uszczelki dolegają do korpusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczelarzyk 20.07.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Witam , polecam wziąć pod uwagę kozę thorma landschut 2.Mam ją od zeszłego roku i spisuję się rewelacyjnie, jest obudowana kaflami ,dolot powietrza tylko z zewnątrz.Dałem za nią 3600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 27.09.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Dopiszę się do tematu, bo również jestem na etapie poszukiwania kozy. Znajomy zajmujący się kominkami twierdzi, że kratki mają bardzo dobrą jakość, nie odbiegającą np od Romotopa. Czy to prawda - nie wiem. Potrzebuję kozy jako awaryjnego źródła ciepła. Dom grzany buforem elektrycznym, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, doprowadzenie powietrza do kozy z zewnątrz. Koza będzie używana raczej rzadko o ile w ogóle, ale chcę żeby była, bo w przypadku poważnej awarii prądu jakoś muszę się grzać. Podobają mi się kozy z możliwością obrócenia, np. taka: https://kratki.com/sklep/pl/produkt/2941/koza-ab-s-n-dr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Znajomy zajmujący się kominkami twierdzi, że kratki mają bardzo dobrą jakość, nie odbiegającą np od Romotopa. Czy to prawda - nie wiem. Potrzebuję kozy jako awaryjnego źródła ciepła. Dom grzany buforem elektrycznym, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, Ściągnij instrukcję. Pogorszyli jakość obrazków w niej chyba po to, żeby trudniej było to zauważyć. Ale jak popatrzysz uważnie, to na stronie 23 obaczysz, jak ciepło z pomieszczenia w okolicach szyby ucieka z wnętrza pomieszczenia do komina. I tym sposobem zamiast do rekuperatora trafia do atmosfery. Oczywiście nie tylko wtedy, gdy palisz - cug masz cały czas. Do tego ta nieszczelność wytworzy podciśnienie w domu. Wcześniej jakość obrazków była lepsza i bardziej się to rzucało w oczy (akurat dla innej wersji mam już w załącznikach - ale sytuacja jest ta sama też w tej wersji na nóżce): http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=397661 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=397662 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 27.09.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Czyli który piec spełniający opisywane przeze mnie warunki będzie się nadawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.09.2017 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Czyli który piec spełniający opisywane przeze mnie warunki będzie się nadawał? Ja na celowniku mam Romotop Evora. Szukam jeszcze bezpośredniej konkurencji - i Thorma Zaragoza chyba spełnia warunki. Ale jest niewiele tańsza a prawie 35kg lżejsza, więc raczej przegrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 28.09.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Opis z instrukcji kozy kratki: "Piec posiada potrójny system dopowietrzenia komory spalania: powietrze pierwotne, wtórne oraz kurtynę powietrzną. Dopowietrzenie komory spalania realizowane wyłącznie z zewnątrz.Regulacja dolotu powietrza pierwotnego, wtórnego oraz kurtyny powietrznej realizowana jest za pomocą jednego mechanizmu, regulatora znajdującego się poniżej drzwi wkładu"Czy to oznacza, że producent opisuje nieprawdę na swojej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.09.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Ściągnij instrukcję. Pogorszyli jakość obrazków w niej chyba po to, żeby trudniej było to zauważyć. Ale jak popatrzysz uważnie, to na stronie 23 obaczysz, jak ciepło z pomieszczenia w okolicach szyby ucieka z wnętrza pomieszczenia do komina. Wcześniej jakość obrazków była lepsza i bardziej się to rzucało w oczy : http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=397661 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=397662 Ma ale nie ma ? Oglądałem kilka sztuk niby tej samej kozy ale zawsze zauważałem różnice konstrukcyjne.... Z tym powietrzem to jakiś cyrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts