Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temat rzeka - koszt budowy własnego domku około 100m2

Piter_Piter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Nie usunie, bo nie ma takiego prawa. Mało tego, za takie akcje to lokator ciebie może podać na policję za zakłócanie miru domowego czy próbę naruszenia stanu posiadania. Policja/prokuratura wyłącznie bada stan posiadania, nie obejmuje on umów czy aktów własności lokalu, tylko ostatni stan faktyczny - czyli kto zamieszkiwał dany lokal, np. może to zrobić na podstawie wywiadu środowiskowego.
Jaja se robisz ? Ktoś bez wiedzy i ZGODY właściciela lokalu może wtargnąć do Twojego mieszkania i powie,że nie wyjdzie z niego i ch.. ?Toż to włamanie jest.Biorę takiego delikwenta za ryj i wywalam go za drzwi.

Nikogo nie można samowolnie „wyrzucić„ z mieszkania. Konieczne jest wystąpienie do sądu z powództwem o nakazanie opróżnienia lokalu. Zgodnie zaś z przepisami ustawy o ochronie praw lokatorów sąd w wyroku nakazującym opróżnienie lokalu musi rozstrzygnąć o uprawnieniu do otrzymania lokalu socjalnego bądź o braku takiego uprawnienia w stosunku do osób, których nakaz dotyczy. Ustawa o ochronie praw lokatorów nakazuje sądowi przyznać prawo do lokalu socjalnego jeżeli osoba eksmitowaną jest m.in. kobieta w ciąży, osobie sprawującej opiekę nad małoletnim dzieckiem, niepełnosprawnemu, emerytom lub rencistom otrzymującym najniższe świadczenia. Obowiązek zapewnienia lokalu socjalnego ciąży na gminie właściwej ze względu na miejsce położenia lokalu podlegającego opróżnieniu. Jeżeli sąd nie przyznał uprawnienia do lokalu socjalnego, to eksmisja może nastąpić dopiero po dostarczeniu dłużnikowi pomieszczenia tymczasowego – chyba, że on sam jest w stanie takie pomieszczenie dla siebie znaleźć. Obowiązujące prawo nie przewiduje zatem co do zasady eksmisji „na bruk”.

https://www.rpo.gov.pl/pl/content/czy-mo%C5%BCna-zosta%C4%87-wyrzuconym-%E2%80%9Ena-bruk%E2%80%9D

Policja nie jest organem, który decyduje i ma prawo decydować, czy ty masz prawo czy ten co przebywa w mieszkaniu. O tym decyduje sąd. Nie możesz za pomocą Policji wyrzucić kogoś, bez nakazu sądowego. Czyli pół roku albo rok później, gdzie jak dobrze pójdzie, muszą dostać od gminy socjalne mieszkanie. Jak nie, to ty im go zapewniasz, albo co tam orzekł sąd. Generalnie - sprawa śliska i nie paprał bym się w wynajmowanie mieszkań.

Gość Arturo72
jeśli ma umowę i nawet się ona skończyła, musisz mu zapewnić lokum zastępcze, choćby w stęchłym ogrzewanym garażu, ale musisztakie polskie prawo. to nie hameryka i stan arizona.
Nie jest to możliwe,owszem jesli ktoś jest tam zameldowany to tak ale wtargniecie bez zgody właściciela do jego mieszkania jest zwykłym włamaniem i tak jak powiedziałem,za ryj i za drzwi.To nie jest żadna eksmisja,to jest wyrzucenie włamywacza który bez zgody własciciela wtargnął do jego mieszkania.

jeśli ma umowę i nawet się ona skończyła, musisz mu zapewnić lokum zastępcze, choćby w stęchłym ogrzewanym garażu, ale musisz

takie polskie prawo. to nie hameryka i stan arizona.

Dlatego sądzę że Arturo to albo "bajkopisarz" który nie wynajmuje żadnego mieszkania , albo człowiek z niesamowitym szczęściem ...

Przepisy są tak skontruowane że właściciel mieszkania NIE MA ŻADNYCH praw do mieszkania jak tylko te mieszkanie wynajmie , bo jest mnóśtwo zapisów w jakim przypadku nie można wywalić najemcy nawet jak nie płaci i demoluje mieszknie , a jeśli nawet to nie ma takiego czegoś jak wywalenie na bruk ...

Tak to jest jak "Państwo" dla bardzo wąskiej ludzi (meneli i zwykłych cwaniaczków) stworzyło przepisy ...

Wiiny "zawsze" jest krwopijca właściciel mieszkania ..

Teoretycznie można się "zabezpieczyć" na tzw umową notarialną (ale to też kosztuje i wtedy musi być wynajem "legalny" z odporwadzaniem podatków i ttd , tzw umowa okazjonalna , ale tam też jest haczyk , bo umowę zawiera się na określony czas i w umowie jest zapis że trzeba podać gdzie wynajmujący zamieszka po zakończeniu umowy , z podpisem notarialnym tej osoby która zapewni dalsze "zakwaterowanie" ...

Naprawdę mam sporo znajomych , nawet moja ciotka wynajmowała. Skończyło się tak jak pisałem że albo mieszkania stoją puste , albo zostały sprzedane a KAŻDY ma bardzo złe doświadczenia z wynajmowania ...

Obecnie wystarczy trochę poszukać , poczytać i ma sie wiedze taką że można spokojnie mieszkać u kogoś na koszt tej osoby i śmiać się w twarz "frajerowi" ...

Nie jest to możliwe,owszem jesli ktoś jest tam zameldowany to tak ale wtargniecie bez zgody właściciela do jego mieszkania jest zwykłym włamaniem i tak jak powiedziałem,za ryj i za drzwi.To nie jest żadna eksmisja,to jest wyrzucenie włamywacza który bez zgody własciciela wtargnął do jego mieszkania.

nikomu nie potrzeba żadnego, powtarzam, żadnego meldunku,

baa, nawet umowy. widzę, że nigdy nie wynajmowałeś a się udzielasz.

zrozum, że jak wzywasz Policję, to ich nie interesuje, czy ktoś tam śpi bo go wpuściłeś na seks nocny, czy jest tam zameldowany, czy jest tam na umowie, czy Ci sprząta. Policja, to organ WYKONAWCZY.

a nie opiniodawczy albo sądowniczy. policja, jak zgłosisz takiego intruza, kieruje sprawę do sądu i SĄD daje wyrok. na PODSTAWIE WYROKU, policja przychodzi i siłą bierze delikwenta. ale sąd, zazwyczaj każe ci takiemu dać lokum zastępcze, ponieważ nie ma w polskim prawie wyrzucenia na bruk.

powtarzam, to nie arizona, wojciech cejrowski i hameryka. Mam znajomych, co sprzedali mieszkanie, bo tak się użerali z najemcami, że woleli sprzedać w cholere

Kilku moich znajomych wynajmuje mieszkania w bloku i nikt nie narzeka.Nie trafili na złych lokatorów.Za to moja żona odziedziczyła dom bo babci i wiedząc że będzie stało puste i niszczało a na wsi znalazło się małżeństwo które chciało ten dom wynająć.Po rozmowie okazało się że to biedna rodzina z 3 dzieci i mieszkają w jednym pokoju z rodzicami.Obiecali w zamian za 3 miesięczną karencje odmalować dom, dokonać drobnych napraw.Czynsz wynosił śmieszne 300 zł minus podatek wiec zarobek lichy.Okazało się że dom został zagnojony przez lokatorów zamiast odmalować to jeszcze pourywali drzwi i zdemolowali cały już lichy dom.W dodatku sprzedali ze stodoły sieczkarnie na złom i spalili 5 kubików drewna które mieliśmy zamiar sprzedać.Co miesiąc były problemy z zapłatą czynszu więc po roku wypowiedzieliśmy umowę.Niestety lokatorzy nie bardzo chcieli się wyprowadzić więc zaproponowaliśmy że sprzedamy im ten dom.Rodzice nabrali kredytów i sprzedaliśmy im dom po sporo niższej cenie rynkowej.Cóż teraz jak będę wynajmował swoje mieszkanie to będę ostrożniejszy.Cóż jakby mieszkanie miało stać to jeszcze 300 zł czynszu i rachunki były by do opłacenia a tak wynajmę i pieniądze z tego opłacą mi ratę kredytu.A mieszkanie??? No cóż...teraz jest bardzo ładne zadbane a po kilku latach zdaje sobie sprawę że zostanie "troche" zdewastowane.

Choć ja mieszkałem kilka lat za granicą i ja i wszyscy moi znajomi wynajmowali domy i nigdy nie spotkałem się żeby ktoś zdewastował taki dom.To już bardziej właściciele albo podnosili czynsz albo stan domu był tak tragiczny że lokatorzy szukali coś lepszego( dziurawe okna i wszędobylski grzyb).

cała sprawa się roztacza, gdy właśnie trafimy na złodzieji i krętaczy

z normalnym człowiekiem nie ma problemu. sam wynajmowałem, pieniądze zawsze płaciłem na czas, mało tego, nawet odświeżyłem mieszkanie gdy zakańczałem wynajem.

ale świnie się zdarzają i jak Ci się zdarzy, to masz przewalone

W moich stronach przeważnie jak wynajmuje się mieszkanie ludziom cywilizowanym to mieszkanie powinno być wynajete w stanie dobrym jeżeli wymaga odmalowania to przeważnie najemca placi za robociznę a najmujący za materiały.90% mieszkań jest nie umeblowanych ( tylko kuchnia choć w większości przestarzałe i zniszczone).Moje mieszkanie będzie wynajmowane w pełni umeblowane i koszt odstępnego będzie o 100 zł wyższe z uwagi na umeblowanie.Jak byliśmy za granicą mieszkanie stało puste i kilku znajomych podchodziło czy przypadkiem nie chcemy wynająć.Po prostu mało mieszkań jest tu i każde szybko znajduje lokatora.

cała sprawa się roztacza, gdy właśnie trafimy na złodzieji i krętaczy

z normalnym człowiekiem nie ma problemu. sam wynajmowałem, pieniądze zawsze płaciłem na czas, mało tego, nawet odświeżyłem mieszkanie gdy zakańczałem wynajem.

ale świnie się zdarzają i jak Ci się zdarzy, to masz przewalone

Problem jest że jest mnóstwo "cwaniaczków" którzy chcą żyć na koszt innych a PL prawo im to umożliwia ...

Tak naprawdę "normlany" człowiek jeśli planuje mieszkać dłuuugo w danym mieszkaniu nie wynajmuje go a bierze kretyt i kupuje mieszkanie , bo taniej jest wziąć kredyt na mieszkanie i "mieć własne" niż komuś "spłacać kredyt" i ... nic nie mieć ...

Mieszkania wynajmują ludzie którzy potrzebują lokalu na pewien czas albo ... cwaniaczki , którzy wiedzą że można spokojnie żyć na koszt innych i szukają frajera na którego koszt można bedzie żyć ...

Wynajmowanie mieszkania przypomina wycieczkę przez pole minowe. Może uda się je bezpiecznie przejść ale jest oilbrzymia szansa na wdepnięcie z minę ...

Policja przyjeżdżając na taką interwencję zadaje pytanie" a podatek pan placi?" Nie ..na utrzymanie Policji się nie dokłada a teraz o pomoc prosi? Taki tekst już w mojej okolicy usłyszało 2 wynajmujących mieszkanie.I policjant miał racje.

Znów w moim mieście lokatorzy chcą umowy na kilka lat bo przeważnie ci lepsi mając umowę na rok i po roku obiecane przedłużenie po wyremontowaniu mieszkania pod siebie po roku dostają nakaz wyprowadzki.Mój brat w ciagu pierwszych 6 lat wynajmowania 4 razy się przeprowadzał.Teraz od 8 lat mieszka w jednym mieszkaniu.Czemu wynajmuje a nie kupi na kredyt? Bo nikt mu kredytu nie da.....bo ma jednoosobową firmę w Niemczech.

Edytowane przez maciuspala

Gość Arturo72
Problem jest że jest mnóstwo "cwaniaczków" którzy chcą żyć na koszt innych a PL prawo im to umożliwia ...Tak naprawdę "normlany" człowiek jeśli planuje mieszkać dłuuugo w danym mieszkaniu nie wynajmuje go a bierze kretyt i kupuje mieszkanie , bo taniej jest wziąć kredyt na mieszkanie i "mieć własne" niż komuś "spłacać kredyt" i ... nic nie mieć ...Mieszkania wynajmują ludzie którzy potrzebują lokalu na pewien czas albo ... cwaniaczki , którzy wiedzą że można spokojnie żyć na koszt innych i szukają frajera na którego koszt można bedzie żyć ...Wynajmowanie mieszkania przypomina wycieczkę przez pole minowe. Może uda się je bezpiecznie przejść ale jest oilbrzymia szansa na wdepnięcie z minę ...
Najpierw trzeba mieć zdolność kredytową i normalną umowę o pracę a z tym ciężko.Gliwice są specyficznym miastem z Polibudą,gdzie studiują tysiące studentów przyjezdnych a akademiki kosztują.Wiadomo co studenci mogą wyprawiać po wykładach i co się wyrabia w akademikach ale narazie jest ok :) Rodzinie z dziećmi bym mieszkania nie wynajął ale studentom jak najbardziej.

Zlecając sprawę "odpowiednim" firmą również narażamy się na konsekwencje karne.

Tylko mi powiedz jakim cudem ten ktoś ci coś udowodni, zresztą jeszcze nie słyszałem że ktoś z nich pomyślał w ogole o rozmowie z policją.

Osobiście znam osoby które żyją z wynajmu, mają pokupowane po kilkanaście mieszkań na kredyty które spłacają z najmu. Umowy mają specjalnie przygotowane z zapisami że w razie niepłacenia przenoszą się pod konkretny adres (tutaj potrzebne oświadczenie właściciela tego adresu). Gro z tego to studenci którzy mają takie oświadczenia od rodziców.

Edytowane przez Pod