Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieje z kratki w aneksie kuchennym

Recommended Posts

Siemanko! Mam problem. Proszę o pomoc i rady.

Przez pół roku miałem kiepsko podłączony okap i w sumie nic nie dawał, bo przekrój rury był zbyt mały. Druga kratka w sumie była non stop niezaślepiona.

Doszedłem do wniosku, że w końcu trzeba to poprawić.

No i dokupiłem odpowiednią rurę oraz kratkę z wlotem i wszystko zamontowałem. Na drugim wlocie również zamontowałem kratkę. Wszystko na focie poniżej.

kuchnia.jpg

Problem jest w tym, że przy wyłączonym okapie i zamkniętych oknach, szczególnie wieczorem, strasznie pizga z kratki po prawej stronie. Myślałem, że to wymysły mojej dziewczyny, ale rzeczywiście - wystarczy podnieść rękę do góry przy zlewie i czuć jak wieje chłodem. Nie chcę wiedziec co się będzie działo zimą. Ostatnio zauważyłem jeszcze, że po włączeniu okapu z drugiej kratki nie wieje już, ale jest tuuuuuurbo podmuch jakby 300% wiania poprzedniego.

Po uchyleniu okna (wyczytałem w necie) nawet przy wlączonym okapie nie czyć powiewów z kratki. Trochę tego nie kumam, bo wczesniej nie było takiego problemu a druga sprawa, że przecież nie będę całą dobę (szczególnie zimą) miał uchylonego okna w salonie ;)

Jakieś pomysłu? Z góry dzięki!

a ja sie podepnę ...

U mnie tez wieje w kuchni.. nie mam jeszcze okapu (sam. otwór ), obok zwykła kratka.Mam 3 kominy i ten "kuchenny" jest najniższy.

I to właśnie z niego najbardziej wieje.W łazienkach już mniej a w kominie centralnym prawie wogole.

Czy da sie w jakis "prosty " sposób uniknąć wwiewania powietrza do domu.?

pozdrawiam

I to właśnie z niego najbardziej wieje.W łazienkach już mniej a w kominie centralnym prawie wogole.

pozdrawiam

Z jednego bardzo, z drugiego mniej a z trzeciego prawie w ogóle :D Heh nie ma to jak WG...

A tak na poważnie to bez wpuszczenia do środka świeżego powietrza nic nie zdziałasz..

Na początek polecam otworzyć "bardziej" okna, tak żeby się kominy nagrzały i powietrze leciało w tą właściwą stronę,

później przymknąć na mikro uchył i kontrolować.

Panowie, przepraszam za of top, ale przypomniało mi się coś mega śmiesznego. Na Etapie planowania budowy, gadam ze znajomym budowlancem i mówię mu, że chcę zrobić reku i grzanie prądem. Wiadomo u mnie na wsi, wszyscy mówili, że jestem idiotą, więc nawet się nie zdziwiłem jak znowu to usłyszałem. I ten mój znajomy, zaczyna zachwalac, że grawitacyjna taka dobra, a reku to ściema itd. myślę Sobie, a co mi tam sprowadze go na ziemię, i mówię stary, jak siedzi w pokoju 10 osób, to nic nie warta ta wentylacja, duszno jak cholera. I teraz uwaga, gość mówi mi, że jak jest dużo osób w pokoju, to zwiększa się ciśnienie i wentylacja działa sprawniej :-) Ze trzy razy pytałem go - "co Kurwa?" A on nadal myśli, że ma rację :-) Fizyka, taka piękna nauka

"Czy da sie w jakis "prosty " sposób uniknąć wwiewania powietrza do domu.?

pozdrawiam "

No, da się...

Trzeba zakupić sporo dynamitu, wsadzić w ten "niesforny" dom i zdetonować!

WTEDY ten problem zniknie...

Proste!

A tak na boku...

CO robiłeś w szkole?

PO CO budujesz, jak nie wiesz CO budujesz i JAK ma to działać?

Kaprys + za dużo kasy?

Adam M.

grawitacja jest bardzo fajna wentylacją, działa prawie zawsze, ale my aby było cieplej zaczęliśmy ładować super szczelne okna i sprawa się rypła, stąd te cofki, wilgoć itd, jak były nieszczelne okna to przez tysiące lat działała prawidłowo.

scrabie -co to twojego kolegi budowlańca, na swój sposób ma jakaś rację, 10 osób to jakieś 1000-1500 W a to wzrost temperatury o kilka stopni, w zimę przy dużej różnicy temperatur grawitacja działa wydajniej (o ile jest dopływ powietrza)