adamniebo 30.10.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Siemanko! Mam problem. Proszę o pomoc i rady. Przez pół roku miałem kiepsko podłączony okap i w sumie nic nie dawał, bo przekrój rury był zbyt mały. Druga kratka w sumie była non stop niezaślepiona. Doszedłem do wniosku, że w końcu trzeba to poprawić. No i dokupiłem odpowiednią rurę oraz kratkę z wlotem i wszystko zamontowałem. Na drugim wlocie również zamontowałem kratkę. Wszystko na focie poniżej. Problem jest w tym, że przy wyłączonym okapie i zamkniętych oknach, szczególnie wieczorem, strasznie pizga z kratki po prawej stronie. Myślałem, że to wymysły mojej dziewczyny, ale rzeczywiście - wystarczy podnieść rękę do góry przy zlewie i czuć jak wieje chłodem. Nie chcę wiedziec co się będzie działo zimą. Ostatnio zauważyłem jeszcze, że po włączeniu okapu z drugiej kratki nie wieje już, ale jest tuuuuuurbo podmuch jakby 300% wiania poprzedniego. Po uchyleniu okna (wyczytałem w necie) nawet przy wlączonym okapie nie czyć powiewów z kratki. Trochę tego nie kumam, bo wczesniej nie było takiego problemu a druga sprawa, że przecież nie będę całą dobę (szczególnie zimą) miał uchylonego okna w salonie Jakieś pomysłu? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 01.11.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Człowieku, wyciągasz powietrze przez okap tak? W takim razie to powietrze trzeba skądś wziąć, proste. zasada Jest taka, włączasz okap, otwierasz okno w innym pomieszczeniu, tak żeby powietrze świeże weszło do domu. Wyłączasz, zamykasz okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 03.11.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 a ja sie podepnę ...U mnie tez wieje w kuchni.. nie mam jeszcze okapu (sam. otwór ), obok zwykła kratka.Mam 3 kominy i ten "kuchenny" jest najniższy.I to właśnie z niego najbardziej wieje.W łazienkach już mniej a w kominie centralnym prawie wogole.Czy da sie w jakis "prosty " sposób uniknąć wwiewania powietrza do domu.?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 03.11.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Zamontuj jakieś nawiewniki w okach to problem powinien ustąpić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 03.11.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 I to właśnie z niego najbardziej wieje.W łazienkach już mniej a w kominie centralnym prawie wogole. pozdrawiam Z jednego bardzo, z drugiego mniej a z trzeciego prawie w ogóle Heh nie ma to jak WG... A tak na poważnie to bez wpuszczenia do środka świeżego powietrza nic nie zdziałasz.. Na początek polecam otworzyć "bardziej" okna, tak żeby się kominy nagrzały i powietrze leciało w tą właściwą stronę, później przymknąć na mikro uchył i kontrolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.11.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Z tego co piszecie to macie normalną cofke. Tez w jednym pokoju w starym domu tak mam. Taka uroda WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 03.11.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Panowie, przepraszam za of top, ale przypomniało mi się coś mega śmiesznego. Na Etapie planowania budowy, gadam ze znajomym budowlancem i mówię mu, że chcę zrobić reku i grzanie prądem. Wiadomo u mnie na wsi, wszyscy mówili, że jestem idiotą, więc nawet się nie zdziwiłem jak znowu to usłyszałem. I ten mój znajomy, zaczyna zachwalac, że grawitacyjna taka dobra, a reku to ściema itd. myślę Sobie, a co mi tam sprowadze go na ziemię, i mówię stary, jak siedzi w pokoju 10 osób, to nic nie warta ta wentylacja, duszno jak cholera. I teraz uwaga, gość mówi mi, że jak jest dużo osób w pokoju, to zwiększa się ciśnienie i wentylacja działa sprawniej Ze trzy razy pytałem go - "co Kurwa?" A on nadal myśli, że ma rację Fizyka, taka piękna nauka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.11.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 "Czy da sie w jakis "prosty " sposób uniknąć wwiewania powietrza do domu.?pozdrawiam " No, da się...Trzeba zakupić sporo dynamitu, wsadzić w ten "niesforny" dom i zdetonować!WTEDY ten problem zniknie...Proste! A tak na boku...CO robiłeś w szkole?PO CO budujesz, jak nie wiesz CO budujesz i JAK ma to działać?Kaprys + za dużo kasy? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.11.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Poczytaj o obrzędzie gromnicznym.Może Ci się rozjaśni... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkaszka 04.11.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 grawitacja jest bardzo fajna wentylacją, działa prawie zawsze, ale my aby było cieplej zaczęliśmy ładować super szczelne okna i sprawa się rypła, stąd te cofki, wilgoć itd, jak były nieszczelne okna to przez tysiące lat działała prawidłowo. scrabie -co to twojego kolegi budowlańca, na swój sposób ma jakaś rację, 10 osób to jakieś 1000-1500 W a to wzrost temperatury o kilka stopni, w zimę przy dużej różnicy temperatur grawitacja działa wydajniej (o ile jest dopływ powietrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.11.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Kolejny co spal na fizyce w podstawowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts