ewenement22 30.10.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) Witam. Mam domek 140 m2 użytkowych. Podłogówka będzie na całym dole tj. 80 m2. Na górze grzejniki i podłogówka w łazience. Zastanawiam się czy ten kocioł będzie odpowiedni. Jestem na etapie wylewania posadzki. Dom z pustaka. Ocieplony Thermoorganiką Fasada plus frez 15 cm. Na dachu blacho-dachówka. Dach ocieplony będzie pianka około 18-20 cm. Okna 3 szybowe veka. Czy taki kocioł będzie odpowiedni? Nie wiem czy nie lepiej byłoby jakiś z sondą wewnętrzną a nie zewnętrzną. Ten model polecił mi sprzedawca w naszym małym mieście 30 tyś mieszkańców. Do tego serwisant jest na miejscu lecz po tym jak przeczytałem ten wątek http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16027769#16027769 to trochę zwątpiłem w ten model. Chciałbym ustawiać sobie temperaturę na sterowniku w holu i żeby kocioł do niej się dostosowywał. Wiadomo że zależy mi na ekonomiczności. Czyli żeby mało gazu zużywał a dobrze grzał Dopiero zaczynam się rozglądać za kotłem. Może macie jakiś kocioł godny polecenia w podobnej cenie i jakości. Lub nawet droższy. Tylko, żebym wiedział za co ewentualnie będę dopłacał. Edytowane 30 Października 2016 przez ewenement22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 31.10.2016 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Proszę o pomoc w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUP123 01.11.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Proszę o pomoc w wyborze. Nie mogę się do niczego przyczepić (być może dlatego ,ze instalator jest kumaty). Kocioł pracuje prawie dwa lata (tuz po drugim przeglądzie gwar. ) . Podłogówka (wyjcie max do 30 st.) i grzejniki ( do 45 st.) jak u Ciebie. W zestawie AT/BT, NTC, zbiornik CWU 200l, sonda zewn., dwa regulatory pokojowe ( bezprzew.), trzy rozdzielacze CO. Po podłogach m/w 210 m.kw, w tym ogrz. garaż 30 m.kw. ( kub. m/w 700 m.sz) styr. szary 15, wełna 25, podłoga 30 . Zużycie za pełny przemieszkany rok (4 os.) ok. 1150 m.sz. Mam w rodzinie ( stary dom) Ciao II 2 funkc., który pracuje na grzejnikach całkowicie bezobsługowo ( brak przeglądów, nawet gwarancyjnych) od ok. 10 lat. dlatego poszedłem w ten obecny Ex Gr. 25 R.S.I. ( też dla modulacji od 2,5 kw). Czytam ten watek z elektrody i będę analizował wewnętrznie bo ciekawostka. Tyle co wiem ( instalator) ,że moc/obroty na CO mam obciętą do m/w 14 kw. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 01.11.2016 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Jak mówiłem chcę mieć możliwość sterować temperaturą jaka ma być w domu a nie gdzieś tam na piecu.Nie mam kominka więc chyba regulator pokojowy nie ma przeciwwskazań. Po przeczytaniu tego artykułuhttp://instalex-instalacje.pl/abc-ogrzewania/regulator-pogodowy-pokojowy-wybrac/Cały czas nie wiem co wybrać...Regulator pogodowy czy podłogowy.Niby tabela "Porównanie sprawności"Pogodowe osiągnęły najlepszy wynik tj. 87,3% Ogólnie to mam też kable sterownicze pociągnięte do każdej rozdzielni podłogówki i grzejników.Tak samo mam też kabel pociągnięty do każdego pokoju (np do czujnika temperatury) dzięki czemu może udałoby się osiągnąć efekt ustawiania zadanej temperatury w każdym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydro-gaz 01.11.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Jak mówiłem chcę mieć możliwość sterować temperaturą jaka ma być w domu a nie gdzieś tam na piecu. Nie mam kominka więc chyba regulator pokojowy nie ma przeciwwskazań. Po przeczytaniu tego artykułu http://instalex-instalacje.pl/abc-ogrzewania/regulator-pogodowy-pokojowy-wybrac/ Cały czas nie wiem co wybrać... Regulator pogodowy czy podłogowy. Niby tabela "Porównanie sprawności" Pogodowe osiągnęły najlepszy wynik tj. 87,3% Ogólnie to mam też kable sterownicze pociągnięte do każdej rozdzielni podłogówki i grzejników. Tak samo mam też kabel pociągnięty do każdego pokoju (np do czujnika temperatury) dzięki czemu może udałoby się osiągnąć efekt ustawiania zadanej temperatury w każdym pokoju. ACV HR sterowanie pogodówką i termostatem jednoczśnie....prosty kociol w przystępnej cenie, ceny części zamiennych akceptowalne, wymiennik łatwy w czyszczeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 01.11.2016 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 (edytowane) Proszę jeszcze o komentarz w sprawie regulatora pogodowy czy pokojowy... jaki wybrać który w czym jest lepszy od drugiego i który dla mnie może być bardziej odpowiedni Edytowane 1 Listopada 2016 przez ewenement22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydro-gaz 01.11.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Proszę jeszcze o komentarz w sprawie regulatora pogodowy czy pokojowy... jaki wybrać który w czym jest lepszy od drugiego i który dla mnie może być bardziej odpowiedni Przecież napisalem Możesz korzystać z dwóch jednocześnie:) kocioł będzie używał termostatu i dogrzewał do temperatury na nim zadanej, uzywając pogodówki aby dobrać temp. zasialania którą ma puścić na instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 01.11.2016 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Beretta exlusive green tak nie może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydro-gaz 01.11.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Nie wiem, osobiście nie montuje tego...mialem styczność z paroma berettami,termetami i uważam że w tej cenie można kupić dużo lepiej wykonane urządzenie, więc nie powiem czy ma taką możliwość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.11.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Praktycznie każdy kondensat może być sterowany jednocześnie pogodówką i pokojówką. A co do polecania konkretnych marek, to trzeba brać poprawkę na to forum. Sporo sprzedawców/instalatorów tu się kręci i będą polecać to, z czego maja zysk. Generalnie najważniejszy jest rozbudowany serwis "na miejscu". PS. A ten ACV nie ma przypadkiem Pmin. 7kW? Coś mi się tak wydaje, a to oznacza, że taki "czołg" odpada do tak małego domu. Edytowane 2 Listopada 2016 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydro-gaz 02.11.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Praktycznie każdy kondensat może być sterowany jednocześnie pogodówką i pokojówką. A co do polecania konkretnych marek, to trzeba brać poprawkę na to forum. Sporo sprzedawców/instalatorów tu się kręci i będą polecać to, z czego maja zysk. Generalnie najważniejszy jest rozbudowany serwis "na miejscu". PS. A ten ACV nie ma przypadkiem Pmin. 7kW? Coś mi się tak wydaje, a to oznacza, że taki "czołg" odpada do tak małego domu. Sprawdzałeś przy jakich parametrach (temp. zasilania i powrotu) jest podana moc w tym jak to powiedziałeś "czołgu" ? Doczytaj dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 02.11.2016 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Nie wiem, osobiście nie montuje tego...mialem styczność z paroma berettami,termetami i uważam że w tej cenie można kupić dużo lepiej wykonane urządzenie, więc nie powiem czy ma taką możliwość... jaka firme /model masz na mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUP123 02.11.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Beretta exlusive green tak nie może? Oczywiście może. Nie napisałem tego wyraźnie ( wynika to podanego zestawu) to wyjaśniam - jest ogólnie pogodówka (czujnik zew.) i dwa wew regulatory pokojowe ( dwa obiegi) : dół/podłogówka - w salonie i góra (grzejniki) - w głównej sypialni. Są zupełnie niezależne. Na marginesie - w moim przypadku sterowanie każdym pokojem to przerost formy,,, drzwi są i tak pootwierane, dzieci biegają a otwieranie i zamykanie za każdym razem przy normalnym korzystaniu z domu jest dodatkowo utrudniające.Poza tym potrzebny jest regulator w każdym pokoju ( koszty). Można to w razie "W" załatwić jakoś głowicą termostatyczną na grzejniku. Do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 02.11.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Witam.Podepnę się, bo dzisiaj uruchamialiśmy u mnie Exclsuive Boiler Green 25 BSI + Connect Base Mix 1 LE + 2 sterowniki besmart. Mam trochę mieszane uczucia, ponieważ instalator poinformował mnie, że ten connect z tymi sterownikami może współpracować jedynie w trybie on/off, przez co nie mam na sterowniku np. podglądu stanu pieca (pracuje - ikonka płomyka, grzeje cwu - ikonka kranu, grzeje co - ikonka kaloryfera), a także nie mam dostępu do informacji statystycznych z kotła, takich jak:tSEt = zadana temperatura zasilania ustalona przez termostat.tFLO = odczytana na kotle temperatura zasilania.rEt = odczytana na kotle temperatura powrotu.tdH = odczyt temperatury przez sondę NTC dla obiegu c.w.u.tFLU = odczyt temperatury spalin przez sondę w kotle.tESt = odczyt temp. zewnętrznej (z sondy zewn. podł. do kotła lub ze strony WEB)MOdU = chwilowa prędkość obrotów wentylatora modyfikację parametrów. p ę y FLOr = chwilowe natężenie przepływu ciepłej wody użytkowej.HOUr = godziny przepracowane w trybie kondensacji.PrES = ciśnienie w obiegu c.o.tFL2 = odczyt sondy na zasilaniu drugiej strefy grzewczej Dodatkowo tylko pierwszy besmart działa całkowicie bezprzewodowo, a drugi jest podłączony do connecta kablem na stykach TA. Pytanie moje brzmi czy tak ma być, czy może da się jakoś to wszystko ze sobą pożenić w trybie cyfrowym (OT), a nie on/off (TA)? Trochę o moim zapleczu:Cały budynek grzeję podłogówka zasilaną z niskotemperaturowego wyjścia connecta.Dodatkowo w dwóch łazienkach oraz w garażu i kotłowni znajdują się grzejniki zasilane z wysokotemperaturowego wyjścia connecta.Zamysł jest taki aby jeden besmart wisiał w salonie i sterował niskotemperaturowym wyjściem, a drugi besmart wisiał w łazience i sterował wysokotemperaturowym wyjściem. PS. To moja pierwsza przygoda zarówno z podłogówką jak i z dwu funkcyjnym kotłem, więc proszę o poradę jak prawidłowo wygrzać podłogówkę przed układaniem kafelek? Póki co (za namową instalatora) ustawiłem na piecu 55C, a na termostacie podłogówki z w connecie 30, besmarta położyłem w salonie i zadałem 16 stopni. Mam przeczucie że to błędne ustawienia. Czy jeżeli nie grzeję cwu tylko samo co jest sens grzać piec co 55 stopni? Nie wystarczyło by np. 40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.11.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Sprawdzałeś przy jakich parametrach (temp. zasilania i powrotu) jest podana moc w tym jak to powiedziałeś "czołgu" ? Doczytaj dokładnie. Nie mam do niego DTRki wiec pisze to co wyczytalem w reklamowce - 7kW przy 50/30'C. Jak nisko wiec potrafi on zejsc? Do qrko: podlacz czujnik t. zewnetrznej do kotla - niech on ustala temperature dla obiegu wysokiej t. NIestety, ale z BASEm nie wykorzystasz tego kotla - powinien byc ATBT. Co ciekawe, wiekszosc kondensatow Beretty moze obsluzyc dwa obiegi bez tych modulow connect - i obydwa beda sterowane pogodowka, wystarczy dorzucic dodatkowy zawor 3d, plytke z przekaznikami i pompe, a w kotle uaktywnic specjalny tryb jumperami - niestety, u polskiego przedstawiciela nic o tym sie nie dowiesz, ale, matrialy sa dostepne na wloskich stronach Edytowane 2 Listopada 2016 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 02.11.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Cholera, czyli wtopa. Dużo tracę? Burzyć się o to? Podglądu kotła też nie mam ze smartfona, gdyby był connect AT-BT to bym miał? O czujkę muszę zapytać, bo nie widziałem jej nigdzie. A co ona zmieni w praktyce? Jaką temperaturę na piecu ustawi przy dzisiejszych 7 stopniach na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.11.2016 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Connect base - sterowanie bedzie stalotemperaturowe (tzw. ilosciowe),Connect atbt - sterowanie bedzie pogodowe (tzw. jakosciowe). Co do podgladu parametrow kotla - nie wiem po co Ci one... A czujke bym zalozyl - w Twojej sytuacji chodzi o to, zeby kociol nie grzal czynnika za wysoko - przy np. 7'C na dworzu i KG 1.0 bedzie to ok. 43'C a nie 55 jak masz teraz sztywno ustawione.Choc wielkich roznic w zuzyciu nie bedzie, to jednak warto wykorzystac to co mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 03.11.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) Hmm, no to w takim razie zagadam o sondę zewnętrzną z instalatorem. Jeszcze dwie sprawy. 1. Statystyki użycia, bo tego akurat jestem wielkim fanem. tSEt = zadana temperatura zasilania ustalona przez termostat. tFLO = odczytana na kotle temperatura zasilania. rEt = odczytana na kotle temperatura powrotu. tdH = odczyt temperatury przez sondę NTC dla obiegu c.w.u. tFLU = odczyt temperatury spalin przez sondę w kotle. tESt = odczyt temp. zewnętrznej (z sondy zewn. podł. do kotła lub ze strony WEB) MOdU = chwilowa prędkość obrotów wentylatora modyfikację parametrów. p ę y FLOr = chwilowe natężenie przepływu ciepłej wody użytkowej. HOUr = godziny przepracowane w trybie kondensacji. PrES = ciśnienie w obiegu c.o. tFL2 = odczyt sondy na zasilaniu drugiej strefy grzewczej Jestem to jakoś w stanie odczytać manualnie na piecu? Instrukcja została niestety na budowie i nie mam jak sprawdzić póki co 2. Jak już wspomniałem nigdy nie miałem do czynienia z kotłem CO, chciałem zapytać na co zwrócić szczególną uwagę, co jest dla niego zdrowe a czego unikać? Np. jak próbowałem wcześniej obniżać temperaturę na piecu, np do 43C to działo się tak, że on bardzo szybko nagrzał do 44-45 i szum turbiny (przyjmijmy roboczo taka nazwę, nie mam pojęcia jak się to fachowo nazywa) wtedy stawał się słabszy (ale nie zanikał) po czym szybko temp spadała do 37-38 i turbina znowu przyspieszała aż do osiągnięcia 44-45C (ale płomyk na piecu nie wyłączał się w zadnym momencie cyklu). Czy to dobre rozwiązanie (wydaje mi sie ze nie) czy unikać takiego zachowania? Dodatkowo przydała by mi sie wskazówka jak podnosić temperaturę podczas wygrzewania podłogówki? Tylko na besmarcie (obecnie mam 16C, jak podniosę na 17C to będzie grzane z taką samą mocą ale dłużej) czy na termostacie w connecie oraz na piecu tez? A może tylko na besmarcie i termostacie, a piec zostawić jak jest? Edytowane 3 Listopada 2016 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 08.11.2016 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Witam tak wygląda rozdzielniagrzejnikow oraz podlogowkiz tego co sie dowiedzialem od instalatorow ta od podlogowki jak widac zreszta ma urzadzenie ktore miesza wode zimna z ciepla i dzieki temu na podlogowke nie leci maksymalna temperatura a tylko taka jaka sie ustawi na tym urzadzeniu mieszajacym. Dobre jest to rozwiazanie? http://obrazki.elektroda.pl/3099378200_1478641869_thumb.jpg http://obrazki.elektroda.pl/6295890500_1478641942_thumb.jpg Prosze poleccie jakies kotly ktore by pasowaly do mojego domuviessman jest troche za droga firma no chyba ze sie myle... i wcale nie jest on taki drogi w porownaniu np do beretty, imergas itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 09.11.2016 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Prosze o szybka pomoc bo rury jeszcze nie zalane to mozna ewentualnie cos zmienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts