Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy forumowicze zmagam się z hałasem z klimatyzatora dochodzącym od sąsiadującego z moją działką budynku. Niestety mimo ingerencji mojej, zgłoszeniem do urzędu miejskiego nic nie wskórałam. Chciałaby odgrodzić się zielenią szybko-rosnącą i wysoką. Myślałam o drzewach pałlownia lub brzozach z tyłu a z przodu żywotnikami.

Pomóżcie co posadzić.

https://forum.murator.pl/topic/220768-wyg%C5%82uszenie-zielni%C4%85-ha%C5%82asu-od-s%C4%85siada/

Nie niestety nie w Hiszpanii ale na Warmii, glebę mam ciężką gliniastą, miejsca 3-4 metry mogę spokojnie obsadzić. Natomiast światła jest mało z uwagi na 3 piętrowy budynek 3 metry od granicy działki.

W cieniu masz do wyboru z wyższych, zimozielonych gatunków tylko choinę kanadyjską.

Poza tym cisy.

Z liściastych kolumnowe graby.

ekran może być murem,ale pokrytym gęstą roślinnością od strony sąsiada i dla przyjemności od twojej strony, lub gabiony lub podwójny płot panelowy z wypełnieniem gęstymi płytami wełny mineralnej.
Gabiony piękne ale bardzo drogie. Dziś przy grabieniu liści wpadłam na pomysł może wybudować wysoką szklarnię ala altankę zimową. Macie może jakieś propozycję czy to aby dobry pomysł czy raczej sobie odpuścić.
szklana altanka chyba będzie droższa od muru. Tym bardziej , że ten klimatyzator nie ma 10 m długości i nie ma potrzeby robienia tak długiego muru.