Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pod?wietlane schody

buleczka_77

Recommended Posts

Czy można prosić o zamieszczenie zdjęć podświetlonych schodów? Może ktoś użytkuje? Jak się sprawdza?

aaaa proszę bardzo http://batza.vbp.pl/pirat/fusion_images/photoalbum/232.jpg

tak to u mnie jest prostokątne oprawki halogenowe , żarówki G4 12V 5W . 5W w zupełności wystarcza !!! to nie ma oślepiać to ma delikatnie podświetlać, w nocy w zupełności wystarcza, włączane przełącznikiem schodowym ale zmienię na włączanie na "ruch" czujka od alarmu "mnie" złapie i pyk centrala włączy światełka. Jak widać miedzy lampkami 2 stopnie wolne gęściej nie podobało mi się. Na klatce schodowej wykombinowałem też sobie takie oto wnęki: http://batza.vbp.pl/pirat/fusion_images/photoalbum/231.jpg

(jakaś nieforemna ta fotka wyszła - w rzeczywistości ładniej) też żaróweczki 5W załączane razem podświetleniem stopni.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oświetlenie schodów jest tematrm już dośc mocno zgłębionym. Ja także je oświetlałam, i własnie diodami LED w oprawach SKOFF...

Są małe, elegancko wykonane, i przede wszystkim bezpieczne (mam małe dziecko, a światło jest zimne). Oprawy te mam zamontowane dwojako - w jedym ciągu schodów mam je umieszczone po jednej oprawie w policzkach schodowych (oświetlają dzięki temu stopień), a w drugich schodach mam je umieszczone pod stopniami. Nie musiałam robić żadnych dziur, wystarczył mały otwór na przeciągnięcie kabla, gdzyż cała oprawa jest przyklejona do podstawy (taśma drustronna - trzyma sie świetnie, przeszło już 8 miesięcy), zasilacz schowałam pod pierwszym schodkiem i ... zapomniał, że jest.

Ciekawe rozwiązanie. Po przykładowe zdjęcia odsyłam do strony producenta: http://www.led.skoff.com.pl

Czy można prosić o zamieszczenie zdjęć podświetlonych schodów? Może ktoś użytkuje? Jak się sprawdza?

Witam, ja użytkuje podświetlane schody- schody są jesionowe wybarwione na ciemny brąz, wygląda to super 10 min po sprzątaniu bo po chwili jest pięknie podświetlony kazdy pyłek, drobinka piasku itp. odkurzam, myje codziennie a i tak efekt nie jest zadowalający. jednym słowem podświetlenie tak ale na jasnych schodach

Ja także je oświetlałam, i własnie diodami LED w oprawach SKOFF...

Nie musiałam robić żadnych dziur, wystarczył mały otwór na przeciągnięcie kabla, gdzyż cała oprawa jest przyklejona do podstawy (taśma drustronna - trzyma sie świetnie, przeszło już 8 miesięcy), zasilacz schowałam pod pierwszym schodkiem i ... zapomniał, że jest.

l

Sorki nie mam wyobraźni przestrzennej - czy to znaczy, że że nie muszę kuć np w ścianie z boku schodów tylko przylepić diody? A kabel jak poprowadzić ? nie za bardzo czaję... :oops:

Ja także je oświetlałam, i własnie diodami LED w oprawach SKOFF...

Sorki nie mam wyobraźni przestrzennej - czy to znaczy, że że nie muszę kuć np w ścianie z boku schodów tylko przylepić diody? A kabel jak poprowadzić ? nie za bardzo czaję... :oops:

Moze i faktycznie, napisalam to w ten sposob, ze mozna bylo to zrozumiec tak jak ty piszesz, otoz co do kabla to "leci" pod policzkiem schodow, kabel miesci sie miedzy sciana, a wykonczeniem bocznym schodow(drewnianym policzkiem). Dziurka w policzku jest taka by zmiescil sie przez nia kabel do oprawy. Co do samej oprawy nie trzeba zadnych srubek ani otworow na puszke. Oprawa przyklejona jest na tasme dwustronna (piankowa). Mam nadzieje ze wyjasnilam moje niescislosci z poprzedniego postu:)

Pozdrawiam

Na klatce schodowej wykombinowałem też sobie takie oto wnęki: http://batza.vbp.pl/pirat/fusion_images/photoalbum/231.jpg

(jakaś nieforemna ta fotka wyszła - w rzeczywistości ładniej) też żaróweczki 5W załączane razem podświetleniem stopni.

Spodobały mi się te punkty świetlne, z czego i jak je wykonałeś ?

W scianie wyciete byly wneki boschkiem -kurzu bylo tyle ze sasiad az przylecial sie spytac co sie pali :lol: Na scianie byl uskok na wysokosci ok 1m od posadzki, (róznica w szerokosci cegieł ) taka dziwna konstrukcja tego domku byla Uskok miał ok 6cm , zlicowalem to plyta karton - gips i w niej tez wyciete te wneki (w scianie wyciete bylo ok 5 cm) , Wneki maja glebokosc okolo 10 cm , wygipsowane, pomontowane narożniki do gipsów itd ,,, zamontowane w górze wnęki halogeny12v zarowki 5w. i to cala konstrukcja , bez tych wnęk jakos tak za duzo "betonu" bylo na tej scianie.

• 9 months później...

heh pirat Twój dom to krabik ? ;>

poznałem

ja podświetlam schody co drugi stopień oprawami diodowymi http://www.allegro.pl/show_item.php?item=316491345

http://img70.imageshack.us/img70/6185/led3li6.th.png

wnęki mam zrobione na ścianie między kuchnią a wejściem do pokoju dziennego- męcze się teraz czym to podświetlić- chyba jakąś listwą diodową

• 4 years później...

Odświeżając nieco temat.

Mam na klatce schodowej włączniki schodowe, wiadomo u góry i u dołu z zamiarem włączania/ wyłaczania jednej lampy na ścianie. Chciałbym zamontować jeszcze oświetlenie boczne nad schodami coś ala skoff i teraz mam pytanie: da radę zrobić tak aby wyłączniki schodowe zrobić każdy podwójny tak żeby jednym klawiszem załączać lampę na ścianie a drugim oświetlenie boczne. Rozumiem że należałoby gdzieś przy jednym wyłączniku schodowym dać puszkę w której będzie zasilacz do skoffa, prąd wziąć z tego włącznika i później jechać dalej (przewód i lampy) aż do drugiego włącznika. Jeśli tak to proszę o jakiś w miarę łopatologiczny opis, jak to połączyć.