Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aranżacja wnętrza w domku drewnianym

mariusz156

Recommended Posts

Witam

Właśnie mam zamiar zacząć generalny remont domku po dziadkach jednak nie mam pomysłu jak wydzielić w nim pomieszczenia ponieważ drzwi wejściowe znajdują się w rogu budynku. Podłogę będę zrywać więc mogę także zmienić ułożenie rur wodno-kanalizacyjnych. Poniżej zamieszczam rzut domku po usunięciu możliwych elementów. Chciałbym prosić o pomoc w aranżacji tego domku. Myślałem o dwóch pokojach dla dzieci, jakimś salonie kuchni i łazience.

W sumie w miejscu kotłowni mógłbym zrobić łazienkę a w zamian tego dać ogrzewanie z kominka z płaszczem wodnym (wszystko jest w fazie pomysłów) także zwiększa się pole manewrów.

Z niecierpliwością czekam na pomysły

pozdrawiam

http://images84.fotosik.pl/130/e452c5da19c27e8emed.jpg

Być może źle się wyraziłem ale w głównej mierze jak w temacie aranżacja wnętrza a nie dobudowa coś co się wiąże z pozwoleniami

W mojej pierwszej propozycji masz dobudowany ganek 2x2m a w drugiej zadaszenie nad wejściem............to nie wymaga pozwolenia.

Zamienienie otworu okiennego na drzwi to też nie problem.

W takim razie widzę tylko takie rozwiązanie,niestety salon przechodni i wejście do kotłowni z łazienki.

http://images84.fotosik.pl/138/a487b3c99e0251cdmed.jpg

Edytowane przez kinka

Jeśli to nie ma być dom letniskowy(w którym przechodnie pomieszczenia nie będą stanowić problemu) tylko mieszkalny to jednak zalecałabym przeniesienie wejścia.

1)Wejście w miejscu jednego z okien, wiatrołap wydzielony z wnętrza domu ale można też dobudować zewnętrzny jak na jednej z propozycji kinki. Łazienka w miejscu kotłowni - ogrzewanie kominkiem. Problem z włazem do piwnicy - może dałoby się go zrobić w dawnym wiatrołapie lub ewentualnie w miejscu tego zaplanowanego przeze mnie(jeśli dobudować wiatrołap na zewnątrz). Ta piwnica w ogóle warta zachodu? Jest pod całym domem i wystarczająco wysoka żeby w niej chodzić bez schylania się?

17c2645dcf40.jpg

Przybliżone wymiary pomieszczeń(nowe ściany grubości 8cm):

salon z jadalnią - 384x547

sypialnia - 320x300

pokoje dzieci - 270x320

garderoba dzieci - 150x160

kuchnia - 320x240

wiatrołap - 210x190

2)Kotłownia i wejście do domu w dotychczasowym miejscu. Właz do piwnicy w pralni - nie wiem jak otwiera się klapa(?) i z której strony zostawić więcej miejsca na dojście do niej. Zaznaczyłam dwie możliwości umiejscowienia wejścia do pralni - z łazienki drzwi suwane lub z przedpokoju dwuskrzydłowe.

22bc4cd05680.jpg

Edytowane przez alicyja
dodana druga propozycja