Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna odległość kuchni gazowej od okna

Kon111

Recommended Posts

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75 poz. 690 z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi zamianami)

§ 173. 1. Przy instalowaniu urządzeń gazowych należy spełnić następujące warunki:

....

3) kuchnie i kuchenki gazowe należy instalować w odległości co najmniej 0,5 m od okien do boku urządzenia, licząc w rzucie poziomym,

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75 poz. 690 z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi zamianami)

§ 173. 1. Przy instalowaniu urządzeń gazowych należy spełnić następujące warunki:

....

3) kuchnie i kuchenki gazowe należy instalować w odległości co najmniej 0,5 m od okien do boku urządzenia, licząc w rzucie poziomym,

Wielkie dzięki,

a wydawało mi się, że przeszukałem to rozporządzenie dość dokładnie.

damiang a czy może wiesz kto i kiedy egzekwuje ten przepis, pasuje mi żeby lekko kuchenkę przysunąć do okna.

• 14 years później...
  • 3 years później...

Cześć! Ta odległość 50cm liczy się od okna? Bo widziałem w Internecie grafiki pokazujące 50cm jakby od hmmm "parapetu wewnętrznego"

https://instsani.pl/upload/image/montga12.jpg

i tu się rodzi pytanie bo mam to wgłębienie aż 20cm... Co w takim przypadku? Liczę od okna czy od ściany? Dziękuję za odpowiedź :)