pipi67 28.08.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 instalacja będzie prowadzona w peszlach i jak to powiedzial bez puszek połączeniowych ?.własnie co to oznacza bez puszek to dobre czy złe rozwiązanie, O ile się orientujesz instalacje elektr. robi się z zastosowaniem puszek zbiorczych umieszczonych pod sufitem. W przypadku instalacji bezpuszkowej rolę puszek zbiorczych przejmują puszki pod osprzęt. Stosuje się wtedy głębsze puszki i w nich robi połączenia a następnie zakłada np. gniazdo. Przy takim rozwiązaniu można zaoszczędzić trochę kabla. Sam jestem elektrykiem i uważam, iż łączenie na tzw. skrętkę jest dużo lepsze od innych rozwiązań. P.S. Po przeczytaniu wątku będę musiał chyba podnieść swój cennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 01.09.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Wydaje mi się ,że "wmurowanie kontaktów to nie biały montaż a osadzenie puszki w ścianie. Jeśli przy cenie 50 zł za puszkęchce jeszcze 20 zła za osadzenie puszki to wychodzi ci 70 zł za tzw punkt. Umawiałeśsięna 50 zł za punkt. Nie wiemy oczywiście w jakiej postaci są ściany tzn czy sąjuż otynkowane czy będą otynkowane po instalacjach. Jeśli ściany majątynki to elektryk ma obowiązek zaprawićbruzdy i osadzić puszki oczywiście w cenie chyba, że umowa była by inna. Gdy ściana nie jest otynkowana to można domniemywać ,że osadzanie puszek nastąpi przy robotach tynkarskich. Z tym, że takie sprawy należy ustalać na wstępie tzn jaki zakres robót wchodzi w grę a ne poprzestaćna 50 zł za punkt bo tak to możesz dopłacaćza wiele robót które nie wyglądają jak punkt. Nie będęsięwypowiadał czy te 50 + 20 złza punkt to dużo czy mało bo nie widzimy frontu robót. Powiem tylko, że osadzenia puszek może dokonaćelektryk jak i tynkarz. Wybierz tego kto zrobi to taniej i lepiej skoro już musisz za to płacić ekstra. Przy umowie 50 złza punkt i pewnie jeszcze ustnej prawdy łatwo nie dojdziesz. Zależy jeszcze jak rozwiązane sąpłatności, bo jeśli już zapłaciłeś za instalacje to co możesz zrobić? Jeśli jeszcze nie płaciłeś to masz atuty w ręce ale z koleii idziesz na udry z gościem co może być stersujące dla ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola08 02.09.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Zapłaciłam 5500 ZŁ za 175 punktów. W tej cenie były 2 linie siły, skrzynka rozdzielcza, tv, internet (cena robocizny i materiałów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 09.10.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Może i mnie oświecicie ile kosztuje złożenie samej rozdzielni. Jest około 20 obwodów + 3 trójfazowe. Skrzynka ma 3 rzędy (wiem, że trochę nie fachowo, ale nie wiem jak inaczej określić wielkość rozdzielni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit370 18.03.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 W sumie to jest też uzależnione od tego na jakiej powieszchni się kładzie ten kabel, bo jeśli elektryk musi kłaść instalację na betonowej ścianie a tynkarz zarzyczy sobie żeby kabel był 5mm wkuty to logiczne jest że pod każdym kablem elektryk musi wykuć bruzdę, tak żeby pan tynkarz nie marudził, że za dużo tynku poszło- każdy szuka oszczędności, natomiast jeśli instalacja jest na pustaku to już łatwiej go podkuć i położenie instalacji nie wymaga tyle pracy, stąd mogą wynikać te różnice w cenie... Jeśli ktoś robi za mniej niż 30 zł to dla mnie jest desperatem, nie ujmując nikomu... natomiast zdarzają się i tacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 11 zł/punkt, ale musieliśmy poprawiać (dociągać luźne kable) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 03.12.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) W sumie to jest też uzależnione od tego na jakiej powieszchni się kładzie ten kabel, bo jeśli elektryk musi kłaść instalację na betonowej ścianie a tynkarz zarzyczy sobie żeby kabel był 5mm wkuty to logiczne jest że pod każdym kablem elektryk musi wykuć bruzdę, tak żeby pan tynkarz nie marudził, że za dużo tynku poszło- każdy szuka oszczędności, natomiast jeśli instalacja jest na pustaku to już łatwiej go podkuć i położenie instalacji nie wymaga tyle pracy, stąd mogą wynikać te różnice w cenie... Jeśli ktoś robi za mniej niż 30 zł to dla mnie jest desperatem, nie ujmując nikomu... natomiast zdarzają się i tacy. Ponieważ jestem po rozmowach z elektrykami dodam swoje zdanie. Wszyscy jak jeden nie liczyli ceny od punktu. Oglądali rozkład pomieszczeń, pytali ile +/- chcę mieć gniazdek i punktów świetlnych. Jakie zabezpieczenia. Czy siła. Jakiej marki elementy w skrzynce. Globalnie cena za mój dom (po podłodze 140 m2) od 5 do 8 tys. z materiałami. Wybrałem rozsądnego, który powiedział: - robocizna 2.5-3 tys., - materiały: jedziemy do hurtowni mówię co trzeba (kable, puszki, bezpieczniki, skrzynkę, peszle, etc.) i Pan kupuje z moim rabatem (jak coś zostanie niezniszczonego to do zwrotu). Licząc (po mojemu) te punkty to wyszło ok 60 (35 gniazdek jako podejście linii zasilania, 25 punktów oświetlenia). Przecież w jednym punkcie można mieć puszkę na 2 lub 3 gniazdka elektryczne). Edytowane 3 Grudnia 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOTRONIX 04.12.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 to trochę śmieszna cena, jak za darmoche... uwaga.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek16 10.03.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Jestem elektrykiem i uważam że liczenie od punktu w tych czasach to istny komunizm dajcie spokój tylko starzy elektrycy którzy uważają się za super fachowców z doświadczeniem tak robią a potem wychodzi że robi elektrykę i nic poza, alarm kto inny tv kto inny a potem 2 x tyle wydane. Co do ceny 11zł za punkt czy nawet 25z to trzeba być idiotą aby takie osoby wziąć na budowę za tą cenę nie da się wykonać dobrze instalacji elektrycznej każdy wykonawca pójdzie na łatwiznę jak najmniej obwodów, wszystko łączone ze wszystkim, przewody po skosie byle jak , o papierach nie wspomnę. Ludzie się cieszą że dali 800zł mniej niż sąsiad co miał porządnego tylko jak za 10 lat będą kuć i wymieniać to wtedy wydają 3x razy tyle ale polaczek nigdy nie myśli do przodu. Ludzie zrozumcie instalacje elektryczną i hydrauliczną robi się na lata na tym się nie oszczędza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
energi 29.03.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 (edytowane) Wszyscy by chcieli za darmoche aby im zrobić ,uważam że 25 zł netto za punkt robocizny to najniższa dolna granica , wiadomo że każdy chce oszczędzić parę groszy ale dlaczego naszym kosztem anie na przykład na geodetach kierownikach którzy mają stałe ceny i taniej nigdy nic nie zrobią , my też chcemy jeść, a tacy co robią za 10 czy 15 zł to zazwyczaj kombinatorzy i jak coś jest nie tak to ich nie znajdziesz . Edytowane 29 Marca 2014 przez energi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrgustaw 19.06.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Wiadomo ze kazdy chce tanio i jeszcze dobrzeJa instalacje zrobiłem sobie sam powierciłem otwory na puszki, otwoty na kołki i blaszki w stawiłem skrzynkę porozprowadzałem przewody.Za materiał przewody puszki bezpieczniki skrzynkę zapłaciłm 1400 zł cena jest taka bo mam rabat instalatorski i rabat w przediale 30-45% puszki miały tylko 5%. Puszek 101 gniazda antenowe głosnikowe.A elektryk przyszedł i wzioł za to 500 zł wszystkie przewody w puszkach połączyć i powpinać bezpieczniki.kolejny przyszedł wzioł 300 zl za odbiór sprawdził kilka obwodów stwierdził ze jest ok.Dom z poddaszem 140 M2 Nie chodzi mi teraz o całokształt bo to jest nie porównywalna cena do tej którą tutaj jest podawana, a róznica na cenie materiału.wczesniej ktoś napisał ze elektryk ma rabat ale to elektryk go ma. Elektryk podaje orjentacyjny koszt materiału, inwestor jedzie do hurtowni jednej drugiej i cena podobna, i jeszcze przytnie na materiale.Tak czy siak oficjale ceny są wysokie, ale jak to gdzies usłyszałem biedny w polsce się nie buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.06.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 ..... kolejny przyszedł wzioł 300 zl za odbiór sprawdził kilka obwodów stwierdził ze jest ok. ... Za co wziął 300zł - za wystawienie papierka ? A co z pomiarami całej instalacji - bo piszesz o sprawdzeniu tylko kilku obwodów ... na czym to sprawdzenie polegało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 31.07.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Mam pytanie. Czy zakładanie włączników należy do zakresu obowiązków elektryka, czy za to trzeba płacić extra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Nie ma czegoś takiego jak obowiązki.Elektryk ma wykonać to, co obejmuje umowa wykonania usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.07.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Mam pytanie. Czy zakładanie włączników należy do zakresu obowiązków elektryka, czy za to trzeba płacić extra? Za to trzeba dodatkowo zaplacic, jakies 5zl za punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubecek 20.09.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 U mnie elektryk musiał przenieść ok 10 gniazdek (7 przenieść kawałek dalej, a 3 "dorobić"), w tym zabezpieczyć przed wodą 2 gniazdką i 1 pkt od oświetlenia, którym wypada pod prysznicem (zmienialiśmy układ w łazience w mieszkaniu). Chce za to 800zł czy to rozsądna cena? Bo już zgłupiałam. Jak sprawdzić czy to co zrobił działa, czy on powinien podpisać jakiś papier, że gwarantuje tego funkcjonowanie? Teraz mówi, że on nie będzie nakładał tych "plastików" bo i tak jest przed szpachlowaniem, czyli nie wiem jak my mamy sprawdzić że to działa. Wykręca się, że to obejmuje biały montaż, a dla mnie jako laika oczywiste było, że jeśli zastał takie cale gniazdko, to też je przenosił w "całości" a nie tylko z wnętrzem, a resztę zostawia do zrobienia nam/komuś innemu/albo jemu za $ ekstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 20.09.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 800zł za robociznę bez materiału ?Co to jest zabezpieczenie gniazdek przed wodą, jaki to punkt ośw. pod prysznicem ?Co to znaczy przenieść kawałek dalej - centymetry, metry - drugi koniec domu ?Ile czasu mu to zajęło ?Owszem, "jakiś" dokument powinien wystawić - o ile ustaliliście to przed pracami, za pomiary i protokół może sobie jeszcze dodatkowo policzyć.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek16 20.09.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Nie wiem co to za super elektrycy za 20zł ale ja za mniej niż 35zł za punkt i 68zł z materiałami to tyłka z miejsca nie ruszam. Generalnie biorę za całość z materiałem. na brak pracy nie narzekam, jak już słyszę panie a taniej a inny mówi tyle to od razu dziękuje i wychodzę z budowy i niech robi Stasiek grzebek za 20zł czy 15 zł. Dziwi mnie głupota ludzi i oszczędzanie na instalacjach, można na dachu elewacji ale nie na instalacji czy elektrycznej czy CO , a potem dzwoni gość gdzie instalację robił fachura i wziął 1200zł za robotę ( super tanio) ale po roku pół gniazd już nie działa a większość łączeń po palona ze względu na 4 obwody na cały dom i wtedy kasuje ile wlezie i nie mam skrupułów . Poza tym gdy ktoś buduje dom to powinien się liczyć z kosztami na dom 160m2 min 1200mb przewodu daje . Generalnie nigdy nie podejmuje się roboty z materiałem klienta zawsze miejsce zakupu jest Castorama albo allegro a na szajsie nie robię. Wyrobiłem sobie markę porządnych bogatych w obwody instalacji raczej dla wybranych. Może się wydać dziwne ale to ja wybieram klienta czy zrobię mu instalację czy nie. Dziękuje tyle w temacie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek16 20.09.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 11 zł/punkt, ale musieliśmy poprawiać (dociągać luźne kable) Błagam czy ludzie nie mają mózgu brać kogoś za 11zł tu śmierdzi na kilometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubecek 21.09.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 800zł za robociznę bez materiału ? Co to jest zabezpieczenie gniazdek przed wodą, jaki to punkt ośw. pod prysznicem ? Co to znaczy przenieść kawałek dalej - centymetry, metry - drugi koniec domu ? Ile czasu mu to zajęło ? Owszem, "jakiś" dokument powinien wystawić - o ile ustaliliście to przed pracami, za pomiary i protokół może sobie jeszcze dodatkowo policzyć. pzdr Z materiałem, czyli kablami i puszkami. Na zdjęciu tam gdzie będzie prysznic jak widać jest włącznik i kontakt oraz kabel do oświetlenia. Musi to przenieść na drugą ścianę, gdzieś ok. 1,5m, podobno te miejsca trzeba szczególnie zabezpieczyć przed możliwym kontaktem z wodą. Długości widać ok, jakieś max 2m dalej. A ten "jakiś dokument" ma jakąś konkretną nazwę? Jeszcze tego nie skończył jaki widać, pracował jedno popołudnie i jeden dzień od rana, podobno - bo nas na mieszkaniu nie ma w trakcie jak pracuje, resztę ma skończyć teraz w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts