Konsultant marki Junkers 23.12.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Ja jestem umówiony w przyszłym tygodniu na wizje lokalną specjalistycznej firmy od PC. Troszkę poszperałem przez ostatnie dni w sprawie PC. Zapał i entuzjazm troszkę opadł, coraz więcej niewiadomych, foldery i opowieści instalatorów ni jak się mają do rzeczywistości. Ale daje sobie jeszcze szanse do czasu spotkania z przedstawicielem firmy. Witam, A czy zastanawiał się Pan nad wyborem pompy ciepłą marki Junkers? W swojej ofercie posiadamy zarówno gruntowe, jak i powietrzne pompy ciepła z rodziny Supraeco. W sprawie doboru zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze oraz wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Supraeco: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 28.12.2016 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Witam ponownieTrochę to zajęło czasu ale się udało właśnie odebrałem OZC i że tak powiem szału nie ma wychodzi mi że potrzebuję 16kw przy -20C. Więc pompa będzie raczej 16kw i to już po wymianie okien. Teraz mam tylko wybrać wykonawcę i pompę. Rozważam Atlantica, Panasa i LG wszystkie 16kw. Zostaje mi podzwonić po okolicznych instalatorach i niech składają oferty zobaczymy co powiedzą i jak to wycenią. Ps ma ktoś dostęp do bardziej szczegółowych danych technicznych w/w pomp podanych przez producenta bo np do lg znalazłem chodzi więc tylko o atlantica i panas. Dane o które mi chodzi to np moc rzeczywista i zużycie energii elektrycznej dla klimatu zimnego a nie chłodnego jak podaje większość producentów na etykiecie. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez hook01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 28.12.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Kolego hook01 ; dobrze by było gdybyś opisał swój budynek w stopce , miejsce zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 28.12.2016 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Cały dom opisany w pierwszym poście niemniej jakbyś mi wskazał gdzie mam tą stopkę zedytować to by było nawet lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.12.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Dom jest zamieszkały ? i nic już nie chcesz usprawniać aby zmniejszyć moc grzewczą ? np. WM z rekuperatorem ; climaconvectory ?? docieplenie stropu górnego ?? OZC = 16 kW ; ile na CO a ile na CWU ? ;16000 W / 300 m2 = 54 W / m2 . Dane dla PC Panasonica to ;;http://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/katalogi/2015%20PL/EU%20AQUAREA%2015%20v2_PL_final.pdf Poczytaj ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page17 i proszę o wnioski i uwagi . Edycja Stopki; -wchodzisz na swój nick ,-profil,-ustawienia,-edytuj sygnaturę ; i tu wpisujesz swoje dane budynku Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 29.12.2016 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Dom jest już wiekowy. Dzięki wymianie okien i wymianie waty nad strychem spadnie mi do 15kw. Dalsze ocieplanie na tą chwilę jest bezzasadne w moim przypadku. A że typoszereg dla pc jest 12/16 więc pewnie wybiorę 16kw. A wodę będę grzał przepływowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Hookmoim zdaniem , jeśli różnica w cenie pomiędzy 12kW a 16kW będzie znaczna , to można się zastanowić nad mniejszą z grzałką np 6-9kW.Te -20st w ciągu ostanich lat to kilka godzin-ale , żeby nie ryzykować można np dla Twojego regionu sprawdzić ilość godzin poniżej -15 st w ciągu najmroźniejszych zim .Z drugiej strony przy tych -20 st z OZC , to pytanie brzmi jaką mocą i z jakim COP będzie dysponować PC 12 lub 16 kWProponuję również porównać COP dla tych samych parametrów-niekiedy są różnice dla różnych mocyPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.12.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 PC Panasonic są ; 12 kW; 14 kW ; 16 kW ;OZC = 16 kW ; ile na CO a ile na CWU ? ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 29.12.2016 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Bobrow a weź mi pokaż który producent podaje dane poniżej -15C. Powiem ci że bardzo mocno zastanawiam się nad PC LG z uwagi na dużo niższą cenę w stosunku do Panasa trochę gorsza jest jednakże cena 20 a 30k to już spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 29.12.2016 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Andrzeju cwu nie uwzględniam gdyż grzeję przepływowymi podgrzewaczami i ozc jest policzone tylko dla co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 29.12.2016 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 V........ myślę nad Panasem, Lg lub Atlantic. Lg ma tą przewagę że jest sporo tańsza od pozostałych a tylko trochę gorsza"chyba" Atlantic ma tą zaletę iż instalator jest na miejscu i już sprawdzony u kilku osób. A Panas ma tą zaletę iż trzyma moc stałą do -15C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Bobrow a weź mi pokaż który producent podaje dane poniżej -15C. Powiem ci że bardzo mocno zastanawiam się nad PC LG z uwagi na dużo niższą cenę w stosunku do Panasa trochę gorsza jest jednakże cena 20 a 30k to już spora różnica. Wiesz co - może po Nowym Roku będzie "wysyp" nowych danych do -20/-22 st , nowe etykiety narzucają podanie pewnych danych - ale kwadraciki i mapki to tak nie fachowo. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 29.12.2016 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 V........ wiem że Altherma jest najlepsza jednakże to nie moja półka cenowa wszystko w granicach rozsądku. Lg z 16kw przy a-20/w45 zostaje 9kw panas nie podaje a atlantica jeszcze nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.12.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Moje myślenie zmierza w tym samym celu co kolegi bobrow i stąd te pytanieOprócz ceny ,liczy się ; dostępność serwisu , części oraz niezawodność sprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 29.12.2016 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) V........ obecnie grzeję w okolicach 40C ale jak to z węglem jest wiadomo a to wygaśnie przez noc a to się za dużo dołoży i podbija wyżej. Niemniej staram się być ok 40C. Jak będzie pompa inaczej będzie to wyglądało gdyż raz że uszczelnię sobie okna i to dość mocno gdyż teraz mam dla okna u=3 a mam zamiar dać okna U=0,9 dodatkowo wymienię watę nad stropem bo jak zacząłem zaglądać jak to "fachowcy" ostatnio zrobili to nie wiadomo śmiać się czy płakać. Także jak pompa będzie chodziła cały czas to myślę że nawet w większe mrozy spokojnie 45C mi wystarczy. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez hook01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 29.12.2016 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Andrzeju dlatego też mam pewne rozterki w tym temacie gdyż 10k na drodze nie leży przy porównywalnym sprzęcie. Co do LG to jeden z minusów jest taki że nie wiadomo jak to się psuje bo pewnie jest tego mało zainstalowane w stosunku do Panasa. Jest u mnie na wsi koleś co robi klimy LG więc części byłyby dostępne zapewne no jakby nie patrzeć będzie ciężki orzeszek do zgryzienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 V........ wiem że Altherma jest najlepsza jednakże to nie moja półka cenowa wszystko w granicach rozsądku. Lg z 16kw przy a-20/w45 zostaje 9kw panas nie podaje a atlantica jeszcze nie sprawdzałem. Na moim 9kW panasie przy -20/-19st miałem moc 7,5-7,7kW przy ok 45 st na CO- pomiar wykonywany 18.01.2016 godz 7.05 do 7.45 przy różnym zaszronieniu wymiennika W inne dni też miałem zbliżone wyniki przy podobnych mrozach. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 29.12.2016 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Widzisz Bobrow a w Lg przy -20 z 9kw zostaje 4,7kw woda 45C więc tylko połowa. Dlatego też jakbym miał brać LG to zostałbym przy 16kw panas lub atlantic możnaby ew pomyśleć o mniejszej. Po nowym roku podzwonię po firmach niech przedstawią jakieś wyceny i wtedy będzie bardziej wiadomo co i jak. Właśnie zerkam na pc atlantica i wypadają gorzej mocowo od LG mianowicie przy -7C/45C w atlanticu zostaje 11,2kw a w LG 12,2kw mowa o 16kw pompie. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez hook01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Hookwłaśnie paradoks polega na tym , że koszt większej mocy tańszej PC może być zbliżony do T-capa o rząd wielkości mniejszej mocy.A wtedy wybór się znacznie zawęża ...Udanych "łowów"Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Varme,ceny wyjściowe możesz sobie sprawdzić na aukcjach CNC na Allegro lub w cenniku na stronie AJBPowiem tylko , że mój instalator wycenił t-cap 16 kW z montażem bez osprzętu na 29 900 pln netto ( pytałem o to we wrześniu)Jak porównasz , to zobaczysz wyraźne różnice. pzdrPSFirma praktycznie jednoosobowa , są plusy - są minusy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts