Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w modernizowanym/starym domu.

hook01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli jesteś w III strefie jak Kraków ;

uzupełnij w stopce miejscowość położenia budynku

Panasonic podając moce PC tylko do -15 C ,preferuje dobór PC dla 80 % mocy max ,resztę dogrzewanie grzałką

Ja przedstawiam Tobie wyniki symulacji , wybór należy do Ciebie .

Symulację powinieneś zrobić sobie sam

Musisz przeanalizować ;

-koszty zakupu i montażu PC,

- koszty eksploatacji PC o danej mocy ,

- jak grube masz wylewki , czy masz gdzie magazynować nadmiar energii ??

Zakładając większe wartości zysków cieplnych do kalkulatora

( aniżeli powyżej ) , to zapotrzebowanie na ciepło przy OZC16 kW - SPADA

Edytowane przez Andrzej5101

Wie ktoś może jakie jest zapotrzebowanie cieplne budynku przy temp -2C jeśli przy -20C wynosi 15,9kw bo wychodzi na to że osoba która robiła OZC nie jest w stanie tego policzyć (nie w tych pieniądzach) jedyne co mam policzone dodatkowo to że przy - 16C zapotrzebowanie wynosi 15,2kw więc przy różnicy o 4 st C spadło tylko o 0,7kw. Jakby ktoś miał pojęcie jak w przybliżony sposób to policzyć to bardzo bym prosił.

Co do proclub to liczę sobie w tym programie tylko nie wiem jaką mam wprowadzić temp biwalentną bo -20C pisze żeby zmienić (obliczenia nie możliwe)

Zrób sobie wykres i połącz punkty;

- przy - 20 C = 16 kW ,

- przy +16 C = 00 kW

Poczytaj z uwagą ;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page17 , a tam wszystko masz jak na dłoni

Temperaturę biwalentną oblicza program

ok jakoś się uporałem z temp biwalentną którą program ustawia ale trzeba wejść w te ustawienia mniejsza z tym. Mi np wychodzi że tcap12 kw będzie pracował 2700 godzin więc program go nie poleca natomiast 16kw tcapa jak najbardziej nie wiem jak mam to interpretować czyli czy mu ufać czy nie. Co do instalatorów to podzwoniłem w poniedziałek po kilku ale chyba mają tyle roboty że nie bardzo ich w ogóle moje zapytanie przejęło na tel do 5 firm każdy stwierdził że oddzwoni a oddzwonił jeden na wczoraj miała być wstępna wycena i jak do tej pory jakoś jej nie ma. Musza mieć kupę roboty z tego wynika.

- Co z zyskami,

( ogólne zapotrzebowanie na ciepło 31500 kWh/rok - tylko na CO , zyski ze słońca i wewnętrzne razem 20000 kWh/rok = podałeś ,

masz ogrzewanie mieszane ?? , rekuperacji nie będziesz zakładał ? )

-Jak wstawiam do kalkulatora większe zyski , to aby zachować moc 16 kW , maleje zapotrzebowanie na ciepło ,

-Jak będziesz wstawiał błędne dane , to i wynik będzie błędny ,

-Poczytaj z uwagą rady ; bobrow, pratchawiec - to są koledzy z dużym doświadczeniem i tzw. otwartą głową ,

-Mnie też z kalkulatora wychodzi , że w stosunku do 16 kW ;

-koszt eksploatacji 12 kW mniejszy , COP większy , ilość godzin pracy PC większa i przekracza > ( 2000 h - 2500 h )

- czas pracy PC w całym swoim życiu to ok. 40.000 - 50.000 h ,

- czas żywotności PC to 20 - 25 lat , w którym nie wykonuje się napraw głównych.

Głównym elementem pompy ciepła jest sprężarka. Jej żywotność można wydłużyć odpowiednio projektując instalację http://muratordom.pl/instalacje/kolektory-pompy-ciepla/problemy-zwiazane-z-pompa-ciepla-jak-dobrac-odpowiednia-moc-urzadzenia,30_12157.html

- należy podzwonić do Panasonika - doradców , jak ilość pracy PC powyżej 2000 h w roku ma się do rzeczywistości ( uważam , że podobnie jak z autem )

No nic dalej się bawię programem. Jednakże muszę przyznać się do błędu i zapotrzebowanie 31000kwh/rok to jest przed termomodernizacją po wychodzi 25400 kwh/rok zyski wyliczone w ozc to 7500 słońce 12900 wewnętrzne. Co mnie jeszcze zastanawia to wychodzi mi z ozc że straty na wentylację wynoszą 40% czy to aby nie za dużo? Reku nie założę gdyż koszt ponad 30k.