Andrzej5101 04.01.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Ja mam lokal 110 m2 i zużycie gazu na ogrzewanie wychodzi w granicach 1000 do 1200 m3 na sezon . Cena gazu to 2,65 zł/m3 Ilość godzin z daną temperaturą w III strefie ; - w artykule ;http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-optymalnie-dobrac-moc-powietrznej-pompy-ciepla/#more-2224 , - zestaw tabeli ; http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2012/06/Tabela-godzin1.jpg Edytowane 4 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 05.01.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Ja mam lokal 110 m2 i zużycie gazu na ogrzewanie wychodzi w granicach 1000 do 1200 m3 na sezon . Cena gazu to 2,65 zł/m3 Chyba drogi ten gaz masz. Wiedzę że u forumowy greengaz sprzedaje poniżej 1,70zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 05.01.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Chyba drogi ten gaz masz. Wiedzę że u forumowy greengaz sprzedaje poniżej 1,70zł Jeśli w m3 to pewnie ziemny lub co gorzej propan z dzierżawionej butli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.01.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Koledzy , jeżeli doliczycie koszty dystrybucji ,gaz ziemny ( a są nie małe ) , to po zsumowaniu kosztów zakupu gazu i dystrybucji oraz podzieleniu przez ilość zakupionych metrów gazu , to tyle wychodzi za m3 gazu .Przytaczam te dane ,bo kolega hook01 ( #267 ) napisał , że koszty ogrzewania za pomocą PC są dwu-krotnie większe niż przy ogrzewaniu gazem( Koszty wychodzą prawie 4k na rok przy cenach 68 gr/kwh i 34gr/kwh. Czyli jakby nie patrzył dwa razy drożej niż przy grzaniu gazem.) Wg.moich kalkulacji - jest odwrotnie ; " czyli ogrzewanie PC jest ok. dwu-krotnie tańsze niż ogrzewanie gazem " Edytowane 5 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.01.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 kwestia metodologii liczenia..... - niektórzy liczą tylko koszty kwh - twierdząc, że opłaty abonamentowe płacą tak czy siak i nie wliczają ich do kosztów grzania - niektórzy uwzględniają tylko średnia kwh z faktury - czyli średnia cena kwh = kwota na fakturze/ilość kwh- same ceny też są bardzo zróźnicowane - u mnie cena (z dystrybucja) w 1T około 0,70 (nie pamiętam dokładnie), cena w 2T=0,19 średnia cena z faktury też zależy od okresu - np w październiku za 2 miesiące(koniec sierpnia,wrzesień,część października), średnia cena wyszła 0,42zł/kwh, średnia faktur z końca grudnia (koniec października,listopad, część grudnia) średnia wyszła już 0,33zł/kwhŚrednia z kolejnych faktur styczniowych wyjdzie pewnie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 05.01.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 kwestia metodologii liczenia..... - niektórzy liczą tylko koszty kwh - twierdząc, że opłaty abonamentowe płacą tak czy siak i nie wliczają ich do kosztów grzania - niektórzy uwzględniają tylko średnia kwh z faktury - czyli średnia cena kwh = kwota na fakturze/ilość kwh - same ceny też są bardzo zróźnicowane - u mnie cena (z dystrybucja) w 1T około 0,70 (nie pamiętam dokładnie), cena w 2T=0,19 średnia cena z faktury też zależy od okresu - np w październiku za 2 miesiące(koniec sierpnia,wrzesień,część października), średnia cena wyszła 0,42zł/kwh, średnia faktur z końca grudnia (koniec października,listopad, część grudnia) średnia wyszła już 0,33zł/kwh Średnia z kolejnych faktur styczniowych wyjdzie pewnie podobnie Była jakaś dłuższa dyskusja jak to liczyć? Dwie taryfy mam dopiero od miesiąca dlatego cieżko mi się wypowiadać. Na chwile obecną wydaje mi się, że nie wliczanie opłat abonamentowych do kosztów grzania wydaje się rozsądne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.01.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 przez te 6-7-8 w różnych wątkach przetoczyło się sporo dyskusji na ten temat...np. tutajhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&highlight=kbabja coraz bardziej skłaniam sie do porównywania samych kwhbo widzę coraz częściej, że zuzywam nawet 2 razy więcej prądu ilościowo od kogoś - a płacę tyle samo lub mniej......bo mam bardzo dobrą cenę w taniej taryfie i dobre % zużycia w 2T - a ten do kogo porównuję ma np. taryfę całodobową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 05.01.2017 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Drożej mi wychodziło z kalkulatora Panasonica po uwzględnieniu kosztu pompy. Ja tam na ceny prądu patrzę inaczej bo mam PV więc nawet się nie będę spinał aby grzać tylko w 2 taryfie. Niemniej przejdę na 2 taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.01.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) hook01 . Jeżeli masz PV ( w stopce brak ), to PC o mniejszej mocy + dogrzewanie grzałką wyjdzie Cię znacznie korzystniej niż PC 16 kWJakiej mocy to PV ???Ceny wg; https://amigo-krakow.pl/pl/c/POMPY-CIEPLA/95/2 np; ( UWAGA NA ICH OFERTY ) KIT-WC12C9E8/400V - 25030 zł , KIT-WC16F9E8/400V - 29900 zł - różnica 4900 zł . Edytowane 5 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 05.01.2017 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Dlatego też skłaniam się raczej ku wersji 12kw tym bardziej że będę musiał już wziąć wersję H PV mam na ta chwile 8,32kWp ale jeszcze z 1kWp dorzucę jak będzie pc (co się tak tej stopki uczepiłeś ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.01.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Jeżeli nie ma pełnej informacji to jak można prawidłowo doradzić ????Uzupełnij , może inni też Ci coś podpowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 06.01.2017 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Proszę już masz uzupełnione. Dostałem pierwszą ofertę na pc panas 12kw seria f 25k netto, 16kw 28k netto plus montaż 3k lub 5,5k z dostosowanie do pc (cokolwiek to znaczy). Zobaczymy czy inni coś powiedzą w tej kwestii bo na pięć firm wysiliła się jedna na jakąkolwiek odpowiedź bez oglądania co i jak u mnie wygląda. Na miejscu mam instalatora atlantica i jego może zaproszę żeby rzucił okiem ile mnie szarpnie np 13kw tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.01.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Wejdź na stronę PanasonicProClub i tam masz instalatorów z Twojej okolicy ( brak w stopce miejscowości ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 06.01.2017 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 No to przecież do nich dzwoniłem jak już mówiłem z pięciu odezwał się jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.01.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Ja tam na ceny prądu patrzę inaczej bo mam PV więc nawet się nie będę spinał aby grzać tylko w 2 taryfie. Niemniej przejdę na 2 taryfy. Kolego hook01 Czy autor OZC w obliczeniach uwzględnił Twoje PV , - gdyż wówczas tzw. współczynnik wi przy obliczaniu zapotrzebowania na ciepło wi = 0 i zapotrzebowanie Twojego budynku znacznie spadnie ; Patrz. Tabela 1. Wartości współczynnika nakładu nieodnawialnej energii pierwotnej na wytworzenie i dostarczenie nośnika energii lub energii dla systemów technicznych wi ; http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2015/376/1 , - podajesz dom 290 m2 ( parterówka? , z poddaszem ?, typowe piętro ? ) - ... ale ile to jest tzw.powierzchni użytkowej wg.PN ?? -do obliczeń ?? - wg.mnie powinieneś dokonać przeliczenia OZC przy wykorzystaniu PV - może kolega asolt się wypowie - jako specjalista w tej materii Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 10.01.2017 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Pv uwzględnione 290 powierzchi u.... piętrowy z grzanymi piwnicami OZC robione przez profesjonalistę więc według wszystkich norm jakie tam trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.01.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Kolego hook01 Czy autor OZC w obliczeniach uwzględnił Twoje PV , - gdyż wówczas tzw. współczynnik wi przy obliczaniu zapotrzebowania na ciepło wi = 0 i zapotrzebowanie Twojego budynku znacznie spadnie ; Patrz. Tabela 1. Wartości współczynnika nakładu nieodnawialnej energii pierwotnej na wytworzenie i dostarczenie nośnika energii lub energii dla systemów technicznych wi ; http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2015/376/1 , - podajesz dom 290 m2 ( parterówka? , z poddaszem ?, typowe piętro ? ) - ... ale ile to jest tzw.powierzchni użytkowej wg.PN ?? -do obliczeń ?? - wg.mnie powinieneś dokonać przeliczenia OZC przy wykorzystaniu PV - może kolega asolt się wypowie - jako specjalista w tej materii OZC nigdy nie uwzglednia PV ani innych zródeł energii. OZC okresla parametry energetyczne budynku bez jakichkolwiek instalacji i zródeł ciepła. Uwzglednianie OZE, sprawnosci instalacji itd to juz audyt energetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.01.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam kolego asolt Czy to wielka trudność , aby przy sporządzonym OZC przejść do ; tzw. zaleceń usprawniających/ poprawiających parametry budynku ???? a więc źródła energii, grubość i rodzaj styropianu , wielkość okien Co w największym stopniu wpływa na obniżenie tzw. mocy cieplnej budynku wg.mistrza ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.01.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam kolego asolt Czy to wielka trudność , aby przy sporządzonym OZC przejść do ; tzw. zaleceń usprawniających/ poprawiających parametry budynku ???? a więc źródła energii, grubość i rodzaj styropianu , wielkość okien Co w największym stopniu wpływa na obniżenie tzw. mocy cieplnej budynku wg.mistrza ??? Nie, nie jest to wielka trudność. Co wpływa znaczaco na obnizenie projektowego obciazenia cieplnego? Najbardziej ogolnie to co generuje najwieksze straty czyli : wentylacja - straty na sprawnosci reku wentylacja - straty na infiltrację okna sciany zewnętrzne straty do gruntu strop pod nieogrzewanym poddaszem. Opłacalnosc zmian uzalezniona od kosztów usprawnien, rózna dla kazdego budynku. Nie ma uniwersalnego sposobu, kazdy przypadek rozpatrujemy indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 11.01.2017 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Wyjaśniam u mnie zrobione jest coś pomiędzy OZC a audytem więc jest wzmianka na temat oszczędności z PV ale w żaden sposób nie wpływa to na obciążenie cieplne budynku bo co ma PV do tego jakiej mocy źródło jest potrzebne do ogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts