Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w modernizowanym/starym domu.

hook01

Recommended Posts

Ja mam lokal 110 m2 i zużycie gazu na ogrzewanie wychodzi w granicach 1000 do 1200 m3 na sezon . Cena gazu to 2,65 zł/m3

Ilość godzin z daną temperaturą w III strefie ;

- w artykule ;http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-optymalnie-dobrac-moc-powietrznej-pompy-ciepla/#more-2224 ,

- zestaw tabeli ; http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2012/06/Tabela-godzin1.jpg

P1030659.jpg

Edytowane przez Andrzej5101

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koledzy ,

jeżeli doliczycie koszty dystrybucji ,gaz ziemny ( a są nie małe ) , to po zsumowaniu kosztów zakupu gazu i dystrybucji oraz podzieleniu przez ilość zakupionych metrów gazu , to tyle wychodzi za m3 gazu .

Przytaczam te dane ,bo kolega hook01 ( #267 ) napisał , że koszty ogrzewania za pomocą PC są dwu-krotnie większe niż przy ogrzewaniu gazem

( Koszty wychodzą prawie 4k na rok przy cenach 68 gr/kwh i 34gr/kwh. Czyli jakby nie patrzył dwa razy drożej niż przy grzaniu gazem.)

Wg.moich kalkulacji - jest odwrotnie ;

" czyli ogrzewanie PC jest ok. dwu-krotnie tańsze niż ogrzewanie gazem "

kwestia metodologii liczenia.....

- niektórzy liczą tylko koszty kwh - twierdząc, że opłaty abonamentowe płacą tak czy siak i nie wliczają ich do kosztów grzania

- niektórzy uwzględniają tylko średnia kwh z faktury - czyli średnia cena kwh = kwota na fakturze/ilość kwh

- same ceny też są bardzo zróźnicowane - u mnie cena (z dystrybucja) w 1T około 0,70 (nie pamiętam dokładnie), cena w 2T=0,19

średnia cena z faktury też zależy od okresu - np w październiku za 2 miesiące(koniec sierpnia,wrzesień,część października), średnia cena wyszła 0,42zł/kwh, średnia faktur z końca grudnia (koniec października,listopad, część grudnia) średnia wyszła już 0,33zł/kwh

Średnia z kolejnych faktur styczniowych wyjdzie pewnie podobnie

kwestia metodologii liczenia.....

- niektórzy liczą tylko koszty kwh - twierdząc, że opłaty abonamentowe płacą tak czy siak i nie wliczają ich do kosztów grzania

- niektórzy uwzględniają tylko średnia kwh z faktury - czyli średnia cena kwh = kwota na fakturze/ilość kwh

- same ceny też są bardzo zróźnicowane - u mnie cena (z dystrybucja) w 1T około 0,70 (nie pamiętam dokładnie), cena w 2T=0,19

średnia cena z faktury też zależy od okresu - np w październiku za 2 miesiące(koniec sierpnia,wrzesień,część października), średnia cena wyszła 0,42zł/kwh, średnia faktur z końca grudnia (koniec października,listopad, część grudnia) średnia wyszła już 0,33zł/kwh

Średnia z kolejnych faktur styczniowych wyjdzie pewnie podobnie

Była jakaś dłuższa dyskusja jak to liczyć?

Dwie taryfy mam dopiero od miesiąca dlatego cieżko mi się wypowiadać. Na chwile obecną wydaje mi się, że nie wliczanie opłat abonamentowych do kosztów grzania wydaje się rozsądne.

przez te 6-7-8 w różnych wątkach przetoczyło się sporo dyskusji na ten temat...

np. tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&highlight=kbab

ja coraz bardziej skłaniam sie do porównywania samych kwh

bo widzę coraz częściej, że zuzywam nawet 2 razy więcej prądu ilościowo od kogoś - a płacę tyle samo lub mniej......bo mam bardzo dobrą cenę w taniej taryfie i dobre % zużycia w 2T - a ten do kogo porównuję ma np. taryfę całodobową...

hook01 .

Jeżeli masz PV ( w stopce brak ), to PC o mniejszej mocy + dogrzewanie grzałką wyjdzie Cię znacznie korzystniej niż PC 16 kW

Jakiej mocy to PV ???

Ceny wg; https://amigo-krakow.pl/pl/c/POMPY-CIEPLA/95/2 np;

( UWAGA NA ICH OFERTY )

KIT-WC12C9E8/400V - 25030 zł ,

KIT-WC16F9E8/400V - 29900 zł - różnica 4900 zł .

Proszę już masz uzupełnione. Dostałem pierwszą ofertę na pc panas 12kw seria f 25k netto, 16kw 28k netto plus montaż 3k lub 5,5k z dostosowanie do pc (cokolwiek to znaczy). Zobaczymy czy inni coś powiedzą w tej kwestii bo na pięć firm wysiliła się jedna na jakąkolwiek odpowiedź bez oglądania co i jak u mnie wygląda. Na miejscu mam instalatora atlantica i jego może zaproszę żeby rzucił okiem ile mnie szarpnie np 13kw tej firmy.

Ja tam na ceny prądu patrzę inaczej bo mam PV więc nawet się nie będę spinał aby grzać tylko w 2 taryfie. Niemniej przejdę na 2 taryfy.

Kolego hook01

Czy autor OZC w obliczeniach uwzględnił Twoje PV ,

- gdyż wówczas tzw. współczynnik wi przy obliczaniu zapotrzebowania na ciepło wi = 0 i zapotrzebowanie Twojego budynku znacznie spadnie ;

Patrz. Tabela 1. Wartości współczynnika nakładu nieodnawialnej energii pierwotnej na wytworzenie i dostarczenie nośnika energii lub energii dla systemów technicznych wi ; http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2015/376/1 ,

- podajesz dom 290 m2 ( parterówka? , z poddaszem ?, typowe piętro ? ) -

... ale ile to jest tzw.powierzchni użytkowej wg.PN ?? -do obliczeń ??

- wg.mnie powinieneś dokonać przeliczenia OZC przy wykorzystaniu PV

- może kolega asolt się wypowie - jako specjalista w tej materii

Kolego hook01

Czy autor OZC w obliczeniach uwzględnił Twoje PV ,

- gdyż wówczas tzw. współczynnik wi przy obliczaniu zapotrzebowania na ciepło wi = 0 i zapotrzebowanie Twojego budynku znacznie spadnie ;

Patrz. Tabela 1. Wartości współczynnika nakładu nieodnawialnej energii pierwotnej na wytworzenie i dostarczenie nośnika energii lub energii dla systemów technicznych wi ; http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2015/376/1 ,

- podajesz dom 290 m2 ( parterówka? , z poddaszem ?, typowe piętro ? ) -

... ale ile to jest tzw.powierzchni użytkowej wg.PN ?? -do obliczeń ??

- wg.mnie powinieneś dokonać przeliczenia OZC przy wykorzystaniu PV

- może kolega asolt się wypowie - jako specjalista w tej materii

OZC nigdy nie uwzglednia PV ani innych zródeł energii. OZC okresla parametry energetyczne budynku bez jakichkolwiek instalacji i zródeł ciepła. Uwzglednianie OZE, sprawnosci instalacji itd to juz audyt energetyczny.

Witam kolego asolt

Czy to wielka trudność , aby przy sporządzonym OZC przejść do ;

tzw. zaleceń usprawniających/ poprawiających parametry budynku ????

a więc źródła energii, grubość i rodzaj styropianu , wielkość okien

Co w największym stopniu wpływa na obniżenie

tzw. mocy cieplnej budynku wg.mistrza ???

Witam kolego asolt

Czy to wielka trudność , aby przy sporządzonym OZC przejść do ;

tzw. zaleceń usprawniających/ poprawiających parametry budynku ????

a więc źródła energii, grubość i rodzaj styropianu , wielkość okien

Co w największym stopniu wpływa na obniżenie

tzw. mocy cieplnej budynku wg.mistrza ???

Nie, nie jest to wielka trudność. Co wpływa znaczaco na obnizenie projektowego obciazenia cieplnego? Najbardziej ogolnie to co generuje najwieksze straty czyli :

wentylacja - straty na sprawnosci reku

wentylacja - straty na infiltrację

okna

sciany zewnętrzne

straty do gruntu

strop pod nieogrzewanym poddaszem.

Opłacalnosc zmian uzalezniona od kosztów usprawnien, rózna dla kazdego budynku. Nie ma uniwersalnego sposobu, kazdy przypadek rozpatrujemy indywidualnie.