Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w modernizowanym/starym domu.

hook01

Recommended Posts

Witam

Odświeżając ten wątek chciałbym zaciągnąć opinii pompy ciepła w domu który jest przed rozbudową.

Od razu zaznaczę ze Gmina dofinansowuje taką inwestycję w takich proporcjach:

Wysokość dofinansowania to 85 %, jednak nie więcej niż:

12 750,00 zł brutto w przypadku instalacji solarnej,

17 000,00 zł brutto w przypadku instalacji fotowoltaicznej,

30 000,00 zł brutto w przypadku instalacji pompy ciepła. (nie gruntowa)

Wpisałem się do każdego projektu. Jednak pojawił się problem ponieważ w regulaminie zastrzegli, że po montażu pompy ciepła jest 30 dni na demontaż pieca C.O. na węgiel.

Dom do planowanej rozumowy o piętro lub poddasze użytkowe w 2018-2019roku.

Na chwile obecną dom z kamienia 1960r. nie ocieplony z żadnej ze stron, podpiwniczony nowa stolarka okienna, nowa instalacja grzewcza grzejniki + podłogowe w 40% budynku, 108m2 pow. użytkowej. Na sezon grzewczy zużywam 7ton węgla + drzewo które mam za darmo. Ciepła woda w domu lato bojler elektryczny, zima bojler z c.o.

Po rozbudowie dom ma mieć ok. 210m2, ocieplony 20cm styropianu, dach ocieplony pełne deskowanie papa, izolacja fundamentów, kocioł gazowy lub biomasa.

Czy jak zdemontuje kocił węglowy, a nie zdarzę zrobić remontu pompa ciepła ogrzeje ten dom w zimę? Liczyłem że będę ogrzewał dom pompą ciepłem z kolektorów słonecznych a tylko wspomagał gazem w zimę czy się tak da?

U mnie w pracy jest duża ferma fotowoltaiczna i widzę jaka jest produkcja prądu to zastanawiam się czy jest sen się w to ładować czy pompa nie podniesie mi znacząco kosztów energii. Obecnie mam dwa liczniki: 1 faza prognoza 02-06.18r. 945 kWh, 3 fazowy 610kWh. Są dwa liczniki ponieważ kiedyś były potrzebne do gospodarstwa którego już nie ma ale nie robiłem z tym nic.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem tylko że jest to projekt finansowany ze środków zewnętrznych i jak podpisze umowę to nie mogę się już z niego wycofać a nie chce się wpakować w niepotrzebne koszta. A chciałby się dowiedzieć czy przy takich starych budynkach pompa ciepła jest opłacalna.

Może Cię zadziwię ale pompa ciepła bardziej opłaca się w domach starych/słabo izolowanych - niż w nowych super ocieplonych.

Może Cię zadziwię ale pompa ciepła bardziej opłaca się w domach starych/słabo izolowanych - niż w nowych super ocieplonych.

Pod warunkiem że grzejniki są przewymiarowane żeby grzać niską temp 40-45st bo czym wyższa temp zasilania grzejników tym wyprodukowanie kwh jest droższe i może być droższe od węgla czy gazu ale na pewno bezobsługowe.

Problem jest złożony. Kolega bula258 zużywa 7t węgla + drewno (nie wiadomo ile drewna). Do tego jedzie na grzejnikach, które jak można podejrzewać, nie są przewymiarowane. Czyli w warunkach zimowych będzie potrzebował wysokiej temperatury w instalacji i strzelam, że minimum 12-15kW mocy. Zwykła pompa może nie dać rady, albo trzeba by ją przewymiarować. Są wprawdzie wersje HT, ale swoje kosztują. Edytowane przez gondoljerzy

Witam,

wstępnie wygląda na to , że 9kW -12kW może starczyć po termomodernizacji ( można szybko to przeliczyć na ciepłowłaściwe lub zamówić OZC ).

Przed modernizacją można ewentualnie się dogrzewać 1-2 grzejnikem klimakonwektorowym ( tzw „farelką” za ok 100 pln sztuka w markecie...)

Dobrze widzę tu T-capa 9kW , ponieważ jest to praktycznie typ 12 kW i prawie tyle można na nim wycisnąć.

Oczywiście należy pamiętać o jak najniższych temp na grzejnikach- wymiana nawet kilku nie jest dużym kosztem.

Pzdr

Bardzo mnie to dziwi. Tym bardziej, że na takim domu są duże straty ciepła.

Co do temperatury na piecu to wach się ona w granicach 40-50 stopni i jest to optymalna temperatura w domu. Podczas ostatniego mrozu w nocy -15 stopni piec był ustawiony na 50.

Instalacja grzewcza wymieniona rury PP i grzejniki aluminiowe. Dom nie ocieplony i dają radę przypuszczam, że po ociepleniu będę potrzebował jeszcze mniejszej mocy grzewczej na piecu skoro teraz wystarcza.

Drzewa jakoś dużo nie idzie, generalnie dom jest opalany węglem wiec można przyjąć że 7 ton max sezon grzewczy. W czasie łagodnych zim nie przekroczyłem 5 ton.

Niby audyt energetyczny miałem pan przyjechał pomierzył dom i tyle czekam na konkretną propozycję do projektu.

Czytając posty wcześniej czy da się zgrać pompę ciepła z piecem gazowym żeby on dogrzewał w czasie mrozów bez konieczności odłączania grzałki na bezpiecznikach?

Bardzo mnie to dziwi. Tym bardziej, że na takim domu są duże straty ciepła.

Co do temperatury na piecu to wach się ona w granicach 40-50 stopni i jest to optymalna temperatura w domu. Podczas ostatniego mrozu w nocy -15 stopni piec był ustawiony na 50.

Instalacja grzewcza wymieniona rury PP i grzejniki aluminiowe. Dom nie ocieplony i dają radę przypuszczam, że po ociepleniu będę potrzebował jeszcze mniejszej mocy grzewczej na piecu skoro teraz wystarcza.

Drzewa jakoś dużo nie idzie, generalnie dom jest opalany węglem wiec można przyjąć że 7 ton max sezon grzewczy. W czasie łagodnych zim nie przekroczyłem 5 ton.

Niby audyt energetyczny miałem pan przyjechał pomierzył dom i tyle czekam na konkretną propozycję do projektu.

Czytając posty wcześniej czy da się zgrać pompę ciepła z piecem gazowym żeby on dogrzewał w czasie mrozów bez konieczności odłączania grzałki na bezpiecznikach?

Rozrzut 5 a 7 ton jest dość duży

Co prawda ocieplisz budynek, ale planujesz grzać 2x większa powierzchnię.

Temat takich modernizacji przerabiany był już wielokrotnie.

Jeśli masz dostęp do gazu i grzejniki - to kocioł lub hybrydowa pompa ciepła.

Oddzielny układ tj. PC + kocioł gazowy nie ma sensu.

Dzięki hybrydzie obniżysz koszty w stosunku do gazu o 20-30%

Ponadto pokrycie ciepła z modułu PC w takich układach sięga nawet 70-80%, więc jest co kompensować, dzięki inwestycji w PV, teraz czy w przyszłości.

Kosztów ogrzewania samym gazem już nie zmniejszysz.

Hybryda zapewni Ci stałe i najbardziej ekonomicznie wykorzystanie modułu PC z zachowaniem komfortowej, tj. względnie wysokiej temperatury zasilania.

W układzie oddzielnym trudno Ci będzie nad tym zapanować.

Tutaj znajdziesz informacje jak działa hybryda.

To jest raczej kwestia interpretacji nazwy urządzenia. Można powiedzieć, że to pompa powietrzna w której grzałkę zastąpiono kotłem. Fizycznie składa się z agregatu pompy ciepła, hydroboksu pompy ciepla i kotła gazowego, a każdy z tych elementów to oddzielna pozycja katalogowa/cennikowa.

Może również pracować tylko w trybie pompy ciepła, bez udziału kotła. I jeśli jej parametry spełniają wymagania techniczne dofinansowań (a zapewne spełniają bo to przecież „zwykła” pc PW 8-ka), to nie widzę przeciwwskazań by starać się o dofinansowanie w zakresie wartości pompy ciepła.

• 2 weeks później...

Witam

Fajnie, że ktoś odświeża ten temat. Sam wprawdzie na dzień dzisiejszy wyleczyłem/wstrzymałem myśli o pc koszty instalacji grubo ponad 30k odpadają biorąc pod uwagę że mam gaz w domu a nowy kocioł to jakieś 5k. Kolega bula258 jeśli dziś zużywasz 7 ton na tak mały budynek to nie ma szans żeby ci wystarczyła pc o mocy 9kw. U mnie z OZC wychodzi już po wymianie okien prawie 16kw a dom jest z lat 90 tych zaś zużycie węgla na ten rok przewiduję na jakieś 2 tony węgla plus już zużyte średnio niskiej jakości drewno w ilości ok 12m3. Niemniej najlepiej jest policzyć sobie zapotrzebowanie na ciepłowłaściwe (u mnie wyszło prawie identycznie z OZC) i wtedy pomyśleć czy nie wejść w pc bo przy takim dofinansowaniu to nic tylko brać. U mnie nie ma szans na takie dofinansowania zaś solary według mnie daruj sobie szkoda pieniędzy. Instalując większą PV o 1,5-2 kWp i zwykłą grzałkę będziesz dużo bardziej zadowolony bo wyprodukowaną energię z lata zużyjesz sobie w zimie a z solarów nadmiar wody z lata w ziemie nie odbierzesz. Ja już widzę/słyszę że sąsiedzi, którzy mają solary w lecie je zakrywają (stoją na dole) lub kąpią się na siłę żeby im wody nie gotowało (nie wiem czemu) a i o uzupełnianiu układu musisz pamiętać. Z PV masz bezobsługówkę praktycznie na lata. Niemniej przemyśl sobie jeszcze raz tą pc jakbym miał możliwość dostania takiego dofinansowania to brałbym w ciemno.

• 2 weeks później...
Witam

Fajnie, że ktoś odświeża ten temat. Sam wprawdzie na dzień dzisiejszy wyleczyłem/wstrzymałem myśli o pc koszty instalacji grubo ponad 30k odpadają biorąc pod uwagę że mam gaz w domu a nowy kocioł to jakieś 5k.

Właśnie, dobrze, że ktoś od czasu do czasu odświeża temat. ;)

Właśnie dostałem fakturki za cały 2017 rok, więc może podam trochę statystyki ( opis/koszt instalacji na początku wątku ).

en. elektr. zużyta przez PC 11,5 MWh

en .elektr zużyta przez dom 6,5MWh

produkcja PV 8,8MWh

koszty brutto

roczny koszt en .elektr z wszystkimi opłatami: 3.774,29zł

średni koszt 1kWh na rachunku 1 półrocze 0,37zł

średni koszt 1kWh na rachunku 2 półrocze 0,31zł

średni koszt brutto zużytej energii na wszystko (11,5+6,5)MWh / 17MWh 0,22zł/1kWh.

Dodatkowo 4mp klepek dębowych (520,-zł) oraz reszta pozostałości węgla tak około 150kg

Przed instalacją PC i PV roczny koszt en. elektr. to +- 3.600,-zł + gaz na cwu +- 1.000,-zł ( mam duże zużycie ciepłej wody 7 os.).

Węgiel 5,5 do 6,5 ton orzech II na sezon.

Koszty energii na założonym poziomie :)

W tym roku docieplę 1/3 domu ( koszt około 16 tys. zł ) zwrócić się to nigdy nie zwróci ale komfort się powiększy, zwiększy się akumulacja budynku, nie będzie efektu zimnej podłogi, zmniejszy się zapotrzebowanie na ciepło.- może zostanie sama PC

Przy tych cenach węgla , warto myśleć o PC, a nawet gazie.

Edytowane przez Jack3030