Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w modernizowanym/starym domu.

hook01

Recommended Posts

Gdyby z jakiejś przyczyny ta grzałka okazała się za mała to można ją zmienić lub dołożyć drugą?

Co do TCap 12 jeśli bym się zdecydował to będzie taktować w dodatnich temperaturach i wtedy konieczny będzie bufor lub coś co dodatkowo obciąży pompę - dobrze to rozumiem?

1/ Na gwarancji, przez okres 5 lat raczej nie ma możliwości zmian w pompie,

2/ Dołożenie mocy grzałki, to raczej ;

.....a /problem dla mocy przyznanej dla budynku dla pompy 1-fazowej;

......... lepiej mieć moc dla budynku z zapasem,

.....b/ czy sterowniki pompy przeniosą dodatkową moc w pompie 9 kW

.........- problem dla instalatora pompy,

3/ Wg;danych Panasonica dla pomp 3- fazowych;

........tak 9 kW; 12 kW jak i 16 kW - bezpieczniki zalecane to 16 A/16 A,

4/ Pompa 3 fazowa TCap / strona 50 ; https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/katalogi/2019/01%20EU%20INTRO-AQUAREA%20GEN%2019%20v1_%20uk%C5%82ad_internet.pdf

......9 kW ma grzałkę 3 kW

.... 12 kW ma grzałkę 9 kW,

.....16 kW ma grzałkę 9 kW;

5/Dla pompy 1-faz ;

.......a/ pompa 9 kW - ma grzałkę 3 kW,

.......b/ pompa 12 TCap - ma grzałkę 6 kW,

6/ Tu na forum, nie spotkałem się z przypadkiem;

... a/ aby ktoś narzekał, że mu pompa nie dogrzewa,

....b/ większość narzeka na taktowanie pompy przy temperaturach > 0 C,

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page484

7/ Większość użytkowników pomp poza miastami, ma zamontowane kominki

....dla ekstremalnych temperatur minusowych,

8/ Coraz więcej użytkowników montuje zestawy klimatyzacyjne w budynku,

....które mogą dogrzewać w zimie oraz chłodzić w lecie,

9/ Ilość godzin z b;niskimi temperaturami to;

.... przeważnie okres około 2-tygodnie,

.....zobacz; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2

Edytowane przez Andrzej5101

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Idealnym rozwiazaniem byla by funkcja ktora pozwalala by sie trzymac pompie w najlepszym mozliwym copie niezaleznie jaka by puszczala wode na zasilanie.

Albo ustawianie hz wg krzywej

Czy któraś pompa ma taką funkcję czy pozostaje tylko sterowanie wg krzywej?

Co do instalacji mieszanej to mocno zalezy od budynku u mnie zawsze wolno stygł.Ja puszczam tyle samo na podloge co na grzejniki i do -2st na zewnatrz mam ustawione 33st i to wystarcza .Mam wtedy na dole 23,5st a na górze 21,5 ale przez to ze na górze mam jeszcze stare okna przez ktore czuc że pizga i grzejniki sa nieprzewymiarowane jak wymienie okna i zwieksze grzejniki to bedzie ok.

I do tych -2st ja narazie to pompa grzeje 100% w taniej i maks.6godzin na dobę

Okna będę miał nowe 3 szybowe, ale problem jest w tym że wychodzą mi ogromne grzejniki jęsli chciałbym zejsć z temperaturą zasilania na 45°C ponieważ:

Sypialnia 1 potrzebuje 1300W, miejsce na jeden grzejnik

Sypialnia 2 potrzebuje 1000W, miejsce na jeden grzejnik

Hol 1050W miejsce na dwa grzejniki

salon na pietrze potrzebuje 1700W, miejsce na 2 grzejniki

Łazienka na pietrze 650W miejsce na 1 grzejnik lub podłogówka ale boję sie obciążenia stropu

Zmien elektryka.

Bedziesz potrzebowal conajmniej 12kw t-capa .

Załóżmy ze idealnie obciazysz kazda faze po 25A

To liczymy masz 17kw do dyspozycji

Pompa max 6,3kw

Indukcja 7kw

Piekarnik 2,4kw

Czajnik 1,5kw

No i wystarczy ze lodowka Ci sie zalaczy i siedzicie po ciemku.

Oczywiscie ciezko zeby sie to zdarzylo na raz ale tez rowno nie obciazysz faz.

Nie wiem tez jak jest z notorycznym przekraczaniem mocy umownej czy nie ma jakis kar(uprzedzam jak by nie bylo nic to nikt by nie podnosil)

Wiadomo że lepiej mieć zapas prądu. Co do pompy to lepiej się decydować na 3-fazową ze względu na możliwość lepszego obciążenia faz czy są jeszcze jakieś powody?

Codix uważasz że będę potrzebował 12kw t-capa biorąc pod uwagę że raczej będę musiał grzać całodobowo? Wylewkę na parterze jeszce nie zrobiłem więc grubość jest do ustalenia ale to będzie tylko 50m2 parteru bo później w połowie budynku jest przejazd a na końcu kotłownia 29m2 którą jeszce nie wiem jak zasile.

1/ Na gwarancji, przez okres 5 lat raczej nie ma możliwości zmian w pompie,

2/ Dołożenie mocy grzałki, to raczej ;

.....a /problem dla mocy przyznanej dla budynku dla pompy 1-fazowej;

......... lepiej mieć moc dla budynku z zapasem,

.....b/ czy sterowniki pompy przeniosą dodatkową moc w pompie 9 kW

.........- problem dla instalatora pompy,

3/ Wg;danych Panasonica dla pomp 3- fazowych;

........tak 9 kW; 12 kW jak i 16 kW - bezpieczniki zalecane to 16 A/16 A,

4/ Pompa 3 fazowa TCap / strona 50 ; https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/katalogi/2019/01%20EU%20INTRO-AQUAREA%20GEN%2019%20v1_%20uk%C5%82ad_internet.pdf

......9 kW ma grzałkę 3 kW

.... 12 kW ma grzałkę 9 kW,

.....16 kW ma grzałkę 9 kW;

5/Dla pompy 1-faz ;

.......a/ pompa 9 kW - ma grzałkę 3 kW,

.......b/ pompa 12 TCap - ma grzałkę 6 kW,

Więc nie będę kombinował

6/ Tu na forum, nie spotkałem się z przypadkiem;

... a/ aby ktoś narzekał, że mu pompa nie dogrzewa,

....b/ większość narzeka na taktowanie pompy przy temperaturach > 0 C,

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page484

Rozumiem tylko że osoba która robiła mi ozc proponuje daikin altherma 3 14kW stąd wątpliwości

7/ Większość użytkowników pomp poza miastami, ma zamontowane kominki

....dla ekstremalnych temperatur minusowych,

8/ Coraz więcej użytkowników montuje zestawy klimatyzacyjne w budynku,

....które mogą dogrzewać w zimie oraz chłodzić w lecie,

9/ Ilość godzin z b;niskimi temperaturami to;

.... przeważnie okres około 2-tygodnie,

.....zobacz; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2

Kominek u mnie odpada ponieważ stary komin nie nadaje się do niczego a stawianie nowego raczej jest mało ekonomiczne i lepiej wybrać coś innego

Edytowane przez taba1

1/ Problem jest w tym, że wychodzą mi ogromne grzejniki jęsli chciałbym zejsć z temperaturą zasilania na 45°C ponieważ:

2/Codix uważasz że będę potrzebował 12kw t-capa biorąc pod uwagę że raczej będę musiał grzać całodobowo?

3/Rozumiem tylko że osoba która robiła mi ozc proponuje daikin altherma 3 14 kW stąd wątpliwości

4/Kominek u mnie odpada ponieważ stary komin nie nadaje się do niczego a stawianie nowego raczej jest mało ekonomiczne i lepiej wybrać coś innego

ad1/ Jeżeli nie zastosujesz dużej mocy grzejników, to będziesz zmuszony

........a/ grzać na wyższej temperaturze czynnika grzewczego,

........b/ zamontować klimakonwektory,

ad2/ Mając grzejniki nie masz możliwości akumulacji ciepła a więc będziesz

........zmuszony grzać całodobowo,

ad3/ Po modernizacji obciążenie cieplne budynku wyniesie 11563 W

.......- napisałeś. Atherma ma pompy w szeregu mocy; 11; 14; 17 kW

ad4/ Obecnie można montować kominy metalowe - ocieplane, zamontowane

.......na zewnętrznej ścianie ;https://www.komin-stalowy.pl/kominy-izolowane.html

Jesli zalozymy ze wyniki OZC sa prawidlowo wyliczone(ogrzewales ten dom wczesniej ?)i potrzebujesz przy -20 dostarczac co godzine 11,5kw to w okolicach 0+2st czyli jak w wiekszosci sezonu grzewczego bedziesz potrzebowal ciagle z 5kw to pompa 12kw t-cap da sobie rade ze zmodulowaniem mocy do takiego poziomu.Jak bedzie cieplej to sobie ustawisz harmonogram iles godzin pracy iles postoju.

Te tcapy to tak naprawde duzo wieksze pompy tylko ograniczone programowo np.do 9kw tak zeby byly w stanie dawac te 9kw nawet przy bardzo niskich temp.

Mniejszej bym nie bral zeby dala rade przy mrozach zwlaszcza ze bedziesz mial grzejniki i przy mrozach bedziesz musial zadawac wysokie temperatury.(jak bys mial 100% podlogowki to wziołbym 9kwt-cap)

Przy takiej mocnej pompie bierz trzyfazowa

Co do grzejnikow to musisz dac jak najwieksze bo grzanie nawet na tych 45st nie jest ekonomiczne a powyżej to juz tragedia.Ja bym Ci proponowal c33 600x2000 (niekoniecznie purmo ale to juz indywidualna sprawa ja mam 15lat najtansze grzejniki marketowe i nic im nie jest dlatego u siebie bede zakladal Diamonda za 770zl szt a nie ponad 1000zl z niby 67% rabatem ;) pozatym purmo ma niby 4700w a diamond 5000w)

Jesli zalozymy ze wyniki OZC sa prawidlowo wyliczone(ogrzewales ten dom wczesniej ?)i potrzebujesz przy -20 dostarczac co godzine 11,5 kW to w okolicach 0+2 st czyli jak w wiekszosci sezonu grzewczego bedziesz potrzebowal ciagle z 5 kw to pompa 12 kW t-cap da sobie rade ze zmodulowaniem mocy do takiego poziomu.Jak bedzie cieplej to sobie ustawisz harmonogram iles godzin pracy iles postoju.

Jak już wcześniej pisałem;

Minimalna moc modulacyjna dla Panasonica ;

a/ 9 kW TCap.... - ....to ok; .....3,5 kW,

b/ 12 kW TCap. . - ... to ok ;.... 4,5 kW

Taba- jakà masz łączną powierzchnię do ogrzania i jakie ocieplenie ( ściany, stropy i dach) ?

Do ogrzania powierzchnia 150m2 plus kotłownia 29m2. Ocieplenie jeszcze nie zrobione. Obecnie jestem na etapie wybijania nowych okien i ekipa konczy dach ale planuję: podłoga na gruncie 15cm styropian lambda 038, sciany zewnętrzne tylko 10cm syropianu grafitowego o lambdzie 033 ze wzgledu na grubość ścian 50cm - 60cm, strop poddasza nieużytkowego piana pur 20cm lambda chyba 038 i dach raczej tak samo ponieważ może kiedyś będe chciał zaadoptować poddasze.

Ozc zrobione pod te planowane zmiany.

ad1/ Jeżeli nie zastosujesz dużej mocy grzejników, to będziesz zmuszony

........a/ grzać na wyższej temperaturze czynnika grzewczego,

........b/ zamontować klimakonwektory,

ad2/ Mając grzejniki nie masz możliwości akumulacji ciepła a więc będziesz

........zmuszony grzać całodobowo,

ad3/ Po modernizacji obciążenie cieplne budynku wyniesie 11563 W

.......- napisałeś. Atherma ma pompy w szeregu mocy; 11; 14; 17 kW

ad4/ Obecnie można montować kominy metalowe - ocieplane, zamontowane

.......na zewnętrznej ścianie ;https://www.komin-stalowy.pl/kominy-izolowane.html

czyli chyba najlepiej pójść w duże grzejniki bo jeśli chodzi o klimakonwektory to ja ze względu na czasowe pomieszkiwanie będę bardziej podtrzymywał temperaturę żeby woda nie zamarzła niż normalnie ogrzewał i dopiero kilka dni przed przyjazdem zwiększał temperaturę a słyszałem że do takiej sytuacji klimakonwektory to nie najlepszy wybór

Co do Athermy to już rozumiem

Jesli zalozymy ze wyniki OZC sa prawidlowo wyliczone(ogrzewales ten dom wczesniej ?)i potrzebujesz przy -20 dostarczac co godzine 11,5kw to w okolicach 0+2st czyli jak w wiekszosci sezonu grzewczego bedziesz potrzebowal ciagle z 5kw to pompa 12kw t-cap da sobie rade ze zmodulowaniem mocy do takiego poziomu.Jak bedzie cieplej to sobie ustawisz harmonogram iles godzin pracy iles postoju.

Dom wiele lat stoi niezamieszkały a na dodatek ogrzewana była tylko połowa domu i teraz ciężko powiedzieć ile opału szło

Mniejszej bym nie bral zeby dala rade przy mrozach zwlaszcza ze bedziesz mial grzejniki i przy mrozach bedziesz musial zadawac wysokie temperatury.(jak bys mial 100% podlogowki to wziołbym 9kwt-cap)

Przy takiej mocnej pompie bierz trzyfazowa

Co do grzejnikow to musisz dac jak najwieksze bo grzanie nawet na tych 45st nie jest ekonomiczne a powyżej to juz tragedia.Ja bym Ci proponowal c33 600x2000 (niekoniecznie purmo ale to juz indywidualna sprawa ja mam 15lat najtansze grzejniki marketowe i nic im nie jest dlatego u siebie bede zakladal Diamonda za 770zl szt a nie ponad 1000zl z niby 67% rabatem ;) pozatym purmo ma niby 4700w a diamond 5000w)

to już te ceny lepiej wyglądają bo w katalogu purmo wychodziły ceny jak za klimakonwektory.

Kolejny konkret. Szukam w śród pomp 3-fazowych co do wielkości to

Jak już wcześniej pisałem;

Minimalna moc modulacyjna dla Panasonica ;

a/ 9 kW TCap.... - ....to ok; .....3,5 kW,

b/ 12 kW TCap. . - ... to ok ;.... 4,5 kW

no właśnie co lepsze? Może informacja że mam poddasze nieużytkowe około 100m2 które raczej nigdy nie będę ogrzewał(ale kto wie) przechyla szale na 12kW czy to nie ma znaczenia bo jeśli by nastąpił taki obrót sprawy to i ta 12 będzie za mała?

Poglądowo rzut parteru i pietra

parter.jpg

pietro.jpg

Taba- zrobisz jak uważasz , ale moim zdaniem powinieneś zdecydować już teraz czy będziesz to poddasze ogrzewał czy nie...

Jeśli nie , to na 150m2 po termomodernizacji (+kotłownia , w której nie musi być 25st...)-to na moje doświadczenie i amatorskie oko wystarczy T-cap 9kW...

Taba- zrobisz jak uważasz , ale moim zdaniem powinieneś zdecydować już teraz czy będziesz to poddasze ogrzewał czy nie...

Jeśli nie , to na 150m2 po termomodernizacji (+kotłownia , w której nie musi być 25st...)-to na moje doświadczenie i amatorskie oko wystarczy T-cap 9kW...

W takim razie rezygnuje z poddasza i decyduję się na 3-fazowego T-cap 9 kW a kotłownia w ozc na 10°C zapotrzebowanie 1916W

taba1 - słuchaj kolegi bobrowa, bo ON

Nie rzuca słów na wiatr i wie co mówi.

:yes:

@taba1

Te 10 cm styropianu na ściany to raczej za mało. Chodzi o punkt rosy - wypadnie w ścianach.

To nie dobrze bo gołe ściany mają 50-60cm + prostowanie starych murów + grubość styropianu = bardzo ograniczone światło oraz wątpliwa uroda ;)

To jaka jest wymagana grubość styropianu?

Jak to wyliczyłeś?

Nie liczyłem. Byłem świadkiem rozmowy 2 architektów, z których jeden przegrał w jakimś konkursie z powodu zaprojektowania budynek o zbyt cienkiej warstwie ocieplenia. Budynek miał być wykonany z gotowych elementów.

To było na pewno przed rokiem 2000, gdyż ja wtedy wykonywałem ocieplenie domu i dałem 13 cm styropianu. Nikomu się wtedy "nie śniło" by dawać taką warstwę ocieplenia.

A i obecnie, gdy przystępuje się do ocieplenia starych domów też wykonywane są obliczenia. Niektórzy pomijają grubość istniejących ścian.

Nie wiem, czy słusznie - ale tak robią.

Starzy projektanci nie zawsze potrafią dostosować się do zmieniającej się rzeczywistości.

Edytowane przez vr5
uzupełnienie

Dzień Dobry

Chciałem się pochwalić. Po latach korzystania z kotła na ekogroszek zostałem szczęsliwym posiadaczem pompy ciepła Panasonict-cap 9 KW. Pompę mam już 3 miesiące, ale calutki miesiąc używałem jej przez listopad. Mój wynik to zużyte 222 KW energii za miesiąc listopad(tylko ogrzewanie, cwu z bojlera el.). Myslę, że to fantastyczny wynik, gdyż ekogroszku musiałbym spalić ok. 350 kg. Mój dom 110 metrów pow. użytkowej, 10 cm styropianu na ścianach, 6 cm w podłodze, 20 cm wełny na poddaszu, okna dwuszybowe, ogrzewanie grzejnikowe i w kuchni i łazience podłogowe z zaworem rtl. Dodatkowo zauważyłem,że mój stary piec na ekogroszek miał sprawność ok 40%, a na tabliczce znamionowej 85%

Dzień Dobry

Chciałem się pochwalić. Po latach korzystania z kotła na ekogroszek zostałem szczęsliwym posiadaczem pompy ciepła Panasonict-cap 9 KW. Pompę mam już 3 miesiące, ale calutki miesiąc używałem jej przez listopad. Mój wynik to zużyte 222 KW energii za miesiąc listopad(tylko ogrzewanie, cwu z bojlera el.). Myslę, że to fantastyczny wynik, gdyż ekogroszku musiałbym spalić ok. 350 kg. Mój dom 110 metrów pow. użytkowej, 10 cm styropianu na ścianach, 6 cm w podłodze, 20 cm wełny na poddaszu, okna dwuszybowe, ogrzewanie grzejnikowe i w kuchni i łazience podłogowe z zaworem rtl. Dodatkowo zauważyłem,że mój stary piec na ekogroszek miał sprawność ok 40%, a na tabliczce znamionowej 85%

A dla czego nie grzejesz pompą CWU, przecież to ekonomicznie nie uzasadnione, no chyba, że nie masz miejsca na baniak, lub inne kwestie finansowe.

Ale grzejąc pompą CWU, oczywiście baniak z odpowiednią wielkością wymiennika, to dopiero byś zobaczył różnicę z przejścia z kopciucha na PW

Zostałem szczęsliwym posiadaczem pompy ciepła Panasonic t-cap 9 kW.

- Mój wynik to zużyte 222 KW energii za miesiąc listopad

( tylko ogrzewanie, cwu z bojlera el.).

- Mój dom 110 metrów pow. użytkowej, 10 cm styropianu na ścianach,

....6 cm w podłodze, 20 cm wełny na poddaszu, okna dwuszybowe,

ogrzewanie grzejnikowe i w kuchni i łazience podłogowe z zaworem rtl.

Masz bufor, sprzęgło?

Grzejniki jak dobierane??

Jaka objętość wody w układzie?

Jakie OZC ??