Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w modernizowanym/starym domu.

hook01

Recommended Posts

Asolt wszysto dostępne na alle... badź portalach branzowych PV w niemczach. Łączenie cu cyną jest banalnie proste, łączenie kształtek z miedzi na pakuky też.

Montaż PV jest jeszcze łatwiejszy, dodatkowo połączenie z blachą listwy montażowej zabezpieczylem nitami z nierdzewki ale każdy przykręci blachowkrętem najlepiej z nierdzewki.

Wszystko to kwestia chęci. Na co dzien pracuje w biurze więc nie mialem z tym styczności.

Zresztą monoblok zainstaluje kazdy hydraulik - kwestia dobrego projektu.

Z PV mialem ułatwienie, bo znajony buduje cale osiedle w oparciu o PV i mogłem z praktykiem porozmawiać i mialem dostęp do dobrych cen.

Ale wszystko jest na np. Elektrodzie i fachowcy chętnie doradzą.

Wszystko to kwestia chęci. Polecam strone mojazielonaenergia, dzieki radą rwxw zawartym na tej stronie zabralem się za tą inwestycję. Instalacja wymiennika gruntowego jest bardziej skomplikowana niż instalacja PV.

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Czego nie rozumiesz w moich tabelkach?A co się nie zgadza w takiej (ilości kWh z OZC z projektu)?http://kaizen.neostrada.pl/public/coicwu.png
6900kWh prądem daje Ci 2381zł czyli 1kWh wychodzi Ci 0,34zł zatem przy pompie powinno wyjść Ci max.793zł a wychodzi Ci 1043zł.Widzisz bzdurę ?
Ocena co jest głupie a co nie jest subiektywna.
Nie,ocena co jest głupie a co nie u mnie wychodzi obiektywna bo widocznie Ty nie masz zielonego pojęcia raz,że o zużyciu energii na cwu a dwa o sprawności pompy.Dlatego stwierdzam obiektywnie,że piszesz bzdury,ja mając za sobą 3 sezony grzewcze pompą oraz mając za sobą 20 letnie doświadczenie w zuzyciu energii na cwu na 3 osoby. Edytowane przez Arturo72

Asolt wszysto dostępne na alle... badź portalach branzowych PV w niemczach. Łączenie cu cyną jest banalnie proste, łączenie kształtek z miedzi na pakuky też.

Montaż PV jest jeszcze łatwiejszy, dodatkowo połączenie z blachą listwy montażowej zabezpieczylem nitami z nierdzewki ale każdy przykręci blachowkrętem najlepiej z nierdzewki.

Wszystko to kwestia chęci. Na co dzien pracuje w biurze więc nie mialem z tym styczności.

Zresztą monoblok zainstaluje kazdy hydraulik - kwestia dobrego projektu.

Z PV mialem ułatwienie, bo znajony buduje cale osiedle w oparciu o PV i mogłem z praktykiem porozmawiać i mialem dostęp do dobrych cen.

Ale wszystko jest na np. Elektrodzie i fachowcy chętnie doradzą.

Wszystko to kwestia chęci. Polecam strone mojazielonaenergia, dzieki radą rwxw zawartym na tej stronie zabralem się za tą inwestycję. Instalacja wymiennika gruntowego jest bardziej skomplikowana niż instalacja PV.

Nie uogolniaj swojego przypadku na wszystkich, masz checi i zdolnosci to z tego korzystaj, czasto bywam na budowach, kontakt z inwestorami mam codziennie i naprawdę jest mało takich jak Ty. A to długo pracują, a to są za granicą, a to inwestorem jest kobieta, a to chcą miec urzadzenia nowe i na gwarancji, długo by wymieniac przyczyny dla których nigdy nie podejdą do tematu jak Ty. Dlatego napisłam ze ten przypadek jest jako ciekawostka ze sie da w takiej cenie.

Gość Arturo72
Czego nie rozumiesz w moich tabelkach?
A tak mi się włączył "detektyw" i zauważylem,że zapotrzebowanie masz 67,27kWh/m2/rok czyli na ogrzewanie zużyjesz 115m2*67=7705kWh zatem z czemu z siebie robisz idiotę ?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?326951-Ile-COP-PC-woda-woda&p=7323161&viewfull=1#post7323161Warsiawiaki tak mają ? :D Edytowane przez Arturo72

Asolt nasz racje robilem wg zalozenia ccc. Jednak inwerter mialem miec nowy za 3950,- ale znajomy zamontowal komuś moj i w czasie kiedy rozpocząłem montaż PV miałem od niego ofertę na używany, różnica niewielka nie mialem wyboru na alle. tez juz nie bylo ich, wiec wziąłem używany.

Panele tez mialem mieć nowe ale sie skończyły.

Moglem wybrac nowe zbiorniki cwu i bufor z emalią - świadomie eybralem droższe z nierdzewki.

Mój pierwszy post mial uzmysłowić ludziom, ze PC P/W z instalacja grzejnikowa moze byc ok, jednak należy dodać troche PV aby zniwelowac koszt drogiej taryfy.

Ja mam akurat 9,75kWp ktore w tym roku daly mi wiecej energii niz dotychczas zużyła PC, ale to jest inna bajka.

Lepiej ocieplony dom albo tak jsk umnie likwikacja mostkow term. mała instalacja PV i jest już bardzo dobrze.

Asolt

każdy ma prawo być w błędzie- ale to nie znaczy , że musimy być niegrzeczni i niepotrzebnie agresywni...

Pzdr

PS

Przecież jesteś "grzeczny", więc nie odbieraj tego do siebie- chyba już wiesz do kogo była ta "żaluzja"

Dlatego tez dobrze jest zacytowac, wtedy wiadomo co i do kogo, a ja jestem po prostu dociekliwy, a ze przypadek jest nietypowy tym bardziej.

Mój pierwszy post mial uzmysłowić ludziom, ze PC P/W z instalacja grzejnikowa moze byc ok, jednak należy dodać troche PV aby zniwelowac koszt drogiej taryfy.

Jezeli chodzi o PC to instalacja grzejnikowa nie jest ok, jest bo byc musi i nie ma szansy jej poprawic poza przewymiarowaniem grzejników ale to są kolejne koszty. Nie wiem jaki załozyłes COP ale szału nie bedzie tym bardziej ze to monoblock. 10 kWp to nie jest mała instalacja, 2, 3 kW to jest mała ale 10 juz nie.

Edytowane przez asolt

Asolf zalozenie mialem jedno do -15 cop nie mniejszy niz 1,5, w dadatnich temp powyzej 2. Mialem umowę z cena 2 taryfy 0,225zl brutto na 3 lata. Moja inst. miala być 6kWp, w trakcie zmiany ceny komponentów wzrosla do 9,75.

Juz pv 3kWp da rocznie 1 do 1,5 MWh w drogiej taryfie do odbioru w ramach opustu , a ta ilosc poprawi oplacalnosc PC z grzejnikami.

Arturo temat jest o starym budynku. Pewnie zrywalbys wylewki kladl ocieplenie i ogrzewanie podłogowe. Pozniej musiałbyś zniwelowac wysokosc stopni ns schdach i wstawic kilka rozdzielni. Ja mam 4 poziony i 4 polpietra - tzw. Porazka architekta. Ale za tonie musze dojezdzac iles tam km do miasta, zzawozic i odbierac dzieci zw szkoły.

Jezeli chodzi o PC to instalacja grzejnikowa nie jest ok, jest bo byc musi i nie ma szansy jej poprawic poza przewymiarowaniem grzejników ale to są kolejne koszty. Nie wiem jaki załozyłes COP ale szału nie bedzie tym bardziej ze to monoblock. 10 kWp to nie jest mała instalacja, 2, 3 kW to jest mała ale 10 juz nie.

Pozwolę sobie dodać co nie co ,

z modernizacją systemów grzejnikowych (stałopalnych) celem min zazwyczaj są koszty nie większe od dotychczasowych- bardziej chodzi o wygodę.

Moim zdaniem , szczególnie ważna jest analiza doboru sprzętu - po prostu każdy błąd dużo kosztuje w stosunku do rozwiązań niskotemperaturowych.

Przykład z życia : ktoś ma obciążenie cieplne 5kW, natomiast ma za mały przepływ i przy PC np T- cap 9kW z powodzeniem ogrzewa dom ( realnie mało kWh z troszkę gorszym COP jest nie widoczne w pln)- PC pracuje na 50% swoich możliwości i jest ok.

Oczywiście możemy wymieniać grzejniki na większe lub na KK , możemy poprawić termoizolację - wszystko ok.

Osobiście , chciałbym aby więcej grzejnikowców zaryzykowało ( np moi sąsiedzi)

Pzdr

Gość Arturo72
Arturo temat jest o starym budynku. Pewnie zrywalbys wylewki kladl ocieplenie i ogrzewanie podłogowe. Pozniej musiałbyś zniwelowac wysokosc stopni ns schdach i wstawic kilka rozdzielni. Ja mam 4 poziony i 4 polpietra - tzw. Porazka architekta. Ale za tonie musze dojezdzac iles tam km do miasta, zzawozic i odbierac dzieci zw szkoły.
Przeszedł bym z węgla na pellet.Szok ?Wtedy mamy praktycznie bezobsługowe grzanie i tańsze niż węglem bo gorsza kaloryczność rekompensuje tym,ze nie ma "odstawiania".A kocioł na pellet vs pompa ciepła pod grzejniki w starym domu to min.20tys.zł w kieszeni a zużycie energii czyli rachunki będą podobne. Edytowane przez Arturo72

Przeszedł bym z węgla na pellet.Szok ?Wtedy mamy praktycznie bezobsługowe grzanie i tańsze niż węglem bo gorsza kaloryczność rekompensuje tym,ze nie ma "odstawiania".A kocioł na pellet vs pompa ciepła pod grzejniki w starym domu to min.20tys.zł w kieszeni a zużycie energii czyli rachunki będą podobne.

A cztales o problemach z awariami pizoelektrycznych zapalaczy w palnikach. Jest sporo tego.

20tys. w kieszeni. Za 4-5 lat bede mial tak samo, później bedzie lepiej.

Gość Arturo72
A cztales o problemach z awariami pizoelektrycznych zapalaczy w palnikach. Jest sporo tego.

20tys. w kieszeni. Za 4-5 lat bede mial tak samo, później bedzie lepiej.

Nie czytałem ale jakby było tak źle to by producenci to zmienii zatem albo siema albo panika.

Piszę na teraz a nie za kilka lat chociaż nie sądzę żeby za kilka lat było lepiej jeśli chodzi o pellet vs pompa ciepła do starych domów z grzejnikami bo pompy z roku na rok drożeją zamiast wg niektórych taniec.

6900kWh prądem daje Ci 2381zł czyli 1kWh wychodzi Ci 0,34zł zatem przy pompie powinno wyjść Ci max.793zł a wychodzi Ci 1043zł.Widzisz bzdurę ?

Nie, nie widzę. Widzisz różnice w kosztach konserwacji? widzisz różnice w podziale między taryfami (przyjmuję, że w mrozy PC nie da rady w 100% pracować w tańszej strefie).