Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w modernizowanym/starym domu.

hook01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Teraz kolejne pytanko czy w pc zasobnik do cwu i co to jest ten sam?

Przy podlogowce sprawa prosta bo pompę podpina się bezpośrednio do rozdzialacza podlogowki bez zbędnego bufora a zasobnik cwu służy tylko do cwu.

4tyś. zł razem z kosztami transportu.

P.S. Armata to przesadne określenie. Waży ,,tylko" 280kg. :-)

Armata to nie jest przesadne określenie. Przed montażem porządnie wyczyść wymiennik płytowy, bo jak bedziesz mial slaby odbiór ciepla, to bedzie strasznie taktowac, szczególnie jesienia i wiosną. Polecam kilka dni kwasek cytrynowy i później soda oczyszczona. Do starej instalacji z grzejnikami podlaczylbym to poprzez duży wymiennik płytowy. Takie coś larwiej wyczyścić niż ten w PC. Np. Taki https://www.olx.pl/oferta/wymiennik-ciepla-swep-b120thx110-50bar-2010rok-CID757-IDgsMLD.html

Przy wymienniku powstaja straty, jednak lepiej to niż zabrudzić oryginalny mniejszy wymiennik.

Dzięki za rady. W pompie ciepła siedzi wymiennik płytowy z nierdzewki. Pompa jest używana, więc trudno powiedzieć czy jest czysty, czy może już brudny. To będzie można oszacować dopiero po uruchomieniu i ewentualnych stratach temperatury. Na razie chcę to wszystko w całości uruchomić. W piwnicy do wymiany ciepła glikol/woda zamontowałem wymiennik JAD 6/50. Udało się dorwać używany za umiarkowane pieniądze. Ponad 5m powierzchni wymiany ciepła powinno wystarczyć. Do tego pompy obiegowe po byku, żeby przepływ był odpowiedni do mocy. Edytowane przez gondoljerzy

A powiedzcie mi jeszcze bo myślę nad wyborem albo panasa albo atlantica, ile powinno kosztować wykonanie/montaż takiej pompy ciepła zakładając iż chcę sobie zostawić stary piec na rezerwę. Da się to określić czy każda instalacja jest inna więc i wycena montażu jest inna? Tak pytam aby się orientować czy ktoś mnie nie chce zrobić w balona no i jeszcze jedna kwestia. Jak sprawdzić czy instalator wie o czym mówi tzn jakieś certyfikaty na niego wołać czy coś w tym stylu?

Da się to określić czy każda instalacja jest inna więc i wycena montażu jest inna?

Certyfikat ani nawet ogrom wiedzy i doświadczenia nie zagwarantuje, że dostaniesz ofertę na zrobienie dobrze. Dzięki temu, że prawie wszyscy wybieramy najtańszą ofertę pewnie takie będą dominować - obstawiam, że w Twoim przypadku prosta podmiana kotła na PC. A to nie jest dobre rozwiązanie. Tu masz przykład takiego "mezaliansu" jak wpięcie PC do układu zaprojektowanego pod źródło wysokotemperaturowe i pomysły na usprawnienia:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?321556-Pompa-ciep%C5%82a-du%C5%BCe-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du-dom-200m2-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-klimakonwektory

Najlepiej, jakbyś dokładnie sprecyzował, czego oczekujesz i jak ma być zrobione i (ewentualnie) pomysły na poprawienie. Niezmiennie namawiam do całościowej analizy i opracowania rozwiązania zawierającego zmiany w całej instalacji CO, CWU a może i modyfikacje ocieplenia i wentylacji.

A powiedzcie mi jeszcze bo myślę nad wyborem albo panasa albo atlantica, ile powinno kosztować wykonanie/montaż takiej pompy ciepła zakładając iż chcę sobie zostawić stary piec na rezerwę. Da się to określić czy każda instalacja jest inna więc i wycena montażu jest inna? Tak pytam aby się orientować czy ktoś mnie nie chce zrobić w balona no i jeszcze jedna kwestia. Jak sprawdzić czy instalator wie o czym mówi tzn jakieś certyfikaty na niego wołać czy coś w tym stylu?

Wcześniej podałeś, że temp. w instalacji to max 50st.

Jak lubisz ryzyko, to kup ten wyniennik, ktory powyżej podalem - takie coś z nierdzewki ma trwałość kilkadziesiąt lat. Następnie możesz zaryzykować w te PC od John'a. Z tego co kiedyś czytałem w Anglii je demontują, z uwagi na brak opłacalności ze wzgledu na stosunek cen gazu i prądu.

Jak masz G11 to podpisz umowę z Duon, na samym poczatku jesteś okolo 3tys. na plusie.

Wymiennik wpinasz przed kotlem jak masz zawór 4drożny, jak nie to mozesz szeregowo.

Koszt podłączenia hydraulicznego starej instalacji z wymiennikiem oraz z monoblokiem ustalisz tylko z hydraulikiem.

Można zrobić to samemu, to nie jest trudne, a satysfakcja gwarantowana, szczególnie kupując kształtki cu i miedziane w sieci o połowę tańsze niż w wycenie hydraulika. Otuliny w sieci też są tańsze ponad 50%.

Ja robiłem specyfikację ( z zapasem ) wysłałem zapytanie do sprzedawców na all.. i otrzymywalem oferty jeszcze o 20% tańsze.

Podłączenie PC do starej instalacji zawsze będzie dużo droższe niż do nowej instalacji.

zabij mnie ale nie wiem jak to jest rozwiązane technicznie wiem tylko tyle że wszystko jest na jednym zasilaniu. A i wiem że mogę sobie troche przykręcić podłogówkę jak chcę tyle w kwestii mojej wiedzy technicznej na ten temat

Przy takiej instalacji ktoś Ci musi to ogarnąć i odpowiednio sie do tego zabrać. Szukając tanich rozwiązań narobisz sobie tylko problemów i kosztów.

Nie mam zamiaru robić tego tanio dlatego też najpierw chciałbym się trochę dowiedzieć aby później jak ktoś rozeznany przyjdzie obejrzeć żeby mi nie nawciskał kitu itp. Wolę dać więcej na starcie za lepsze wykonanie i pompę niż później biadolić że trzeba było dołożyć ileś tam aby mieć zrobione dobrze. Mam jeszcze trochę czasu na pobierzne zorientowanie się w temaci bo i tak wszystkiego nie ogarnę także wszystkie pomysły i porady miło widziane dla mnie jak i dla innych "nawróconych"

• 2 weeks później...
Nie mam zamiaru robić tego tanio dlatego też najpierw chciałbym się trochę dowiedzieć aby później jak ktoś rozeznany przyjdzie obejrzeć żeby mi nie nawciskał kitu itp. ...

No, akurat moje podejście jest ciut inne. Też staram się dowiedzieć jak najwięcej, ale co mogę, to robię sam, żeby mieć ,,po taniości". Doczekałem się swojej kolejki i dzisiaj uzupełniono czynnik chłodniczy w mojej chince. Trzymajcie za mnie kciuki - zaczynam grzanie pompą ciepła starego domu z żeliwnymi grzejnikami.

Nie mam zamiaru robić tego tanio dlatego też najpierw chciałbym się trochę dowiedzieć aby później jak ktoś rozeznany przyjdzie obejrzeć żeby mi nie nawciskał kitu itp. Wolę dać więcej na starcie za lepsze wykonanie i pompę niż później biadolić że trzeba było dołożyć ileś tam aby mieć zrobione dobrze. Mam jeszcze trochę czasu na pobierzne zorientowanie się w temaci bo i tak wszystkiego nie ogarnę także wszystkie pomysły i porady miło widziane dla mnie jak i dla innych "nawróconych"

Tutaj zobaczysz jak taka zmodernizowana kotłownia wygląda.

Fanie plusem jest to iż nie trzeba pompy montować w miejscu obecnej kotłowni. Ja już zainwestowałem trochę w przepływomierz.

Ostatnio byłem nawet u znajomego oglądać pc atlantic. Niestety niewiele się dowiedziałem, gdyż właściciel nie bardzo się interesował co za model jaka moc itp.

Jednakże jak zobaczyłem jego zużycie energii przez dwa sezony to się za głowę złapałem. Instalacja mieszana dom nowy pow 270 m2 w większe mrozy "dogrzewana kominkiem" a zużycie szok 15MWh na rok :wtf: i co najlepsze grzeje tylko w dzień w I taryfie, w sumie kto bogatemu zabroni?

Witam

Przeczytałem ten watek całkiem przypadkiem szukając informacji na temat zmiany źródła grzania.

Mieszkam w 9 letnim domu około 170 m2 ogrzewanym piecem na ekogroszek z zasobnikiem, kuchnia i 2 łazienki podłogówka w pozostałych pomieszczeniach grzejniki z

głowicami termostatycznymi. Tak naprawdę to na parterze jest odkręcony tylko jeden grzejnik w salonie dzięki otwartej kuchni z podłogówka i otwartymi drzwiami do kotłowni na

parterze jest ciepło. Na użytkowym poddaszu 3 sypialnie w dwóch z nich grzejniki cały czas otwarte w trzeciej dzięki temu, że jest połączona z kominem jest ciepło i dla tego grzejnik jest prawie cały czas zakręcony.

Roczne zużycie węgla od października do maja to około 4 tony. w tym jest CWU na którą chyba idzie najwięcej węgla, mam w domu 3 kobietki które kąpią się na okrągło.

w okresie od maja do października CWU grzeje prądem (grzałka w zasobniku).

Mam już dość robienia za palacza i podjąłem decyzje, że w przyszłym roku idę w Gaz. Rurkę mam w drodze koszt przyłącza w granicy działki to 1500 zł. resztę około 20 m musze zlecić jakiej firmie jeszcze nie znam kosztów. Niby wszystko OK, ale po przeczytaniu tego wątku mam wątpliwości może PC?

Taka co się wierci otwory odpada, mam zagospodarowana działkę.

Witam

Przeczytałem ten watek całkiem przypadkiem szukając informacji na temat zmiany źródła grzania.

Mieszkam w 9 letnim domu około 170 m2 ogrzewanym piecem na ekogroszek z zasobnikiem, kuchnia i 2 łazienki podłogówka w pozostałych pomieszczeniach grzejniki z

głowicami termostatycznymi. Tak naprawdę to na parterze jest odkręcony tylko jeden grzejnik w salonie dzięki otwartej kuchni z podłogówka i otwartymi drzwiami do kotłowni na

parterze jest ciepło. Na użytkowym poddaszu 3 sypialnie w dwóch z nich grzejniki cały czas otwarte w trzeciej dzięki temu, że jest połączona z kominem jest ciepło i dla tego grzejnik jest prawie cały czas zakręcony.

Roczne zużycie węgla od października do maja to około 4 tony. w tym jest CWU na którą chyba idzie najwięcej węgla, mam w domu 3 kobietki które kąpią się na okrągło.

w okresie od maja do października CWU grzeje prądem (grzałka w zasobniku).

Mam już dość robienia za palacza i podjąłem decyzje, że w przyszłym roku idę w Gaz. Rurkę mam w drodze koszt przyłącza w granicy działki to 1500 zł. resztę około 20 m musze zlecić jakiej firmie jeszcze nie znam kosztów. Niby wszystko OK, ale po przeczytaniu tego wątku mam wątpliwości może PC?

Taka co się wierci otwory odpada, mam zagospodarowana działkę.

Trzy lata temu przeszedłem taką modernizację. Też spalałem około 4t ekogroszku. Po zamontowaniu pompy powietrze-woda (bez odwiertów) mój koszmar palacza się skończył. Poczytaj może trochę moje posty, to może Cię natchnie:)

Pozdrawiam