akandrzej300 28.12.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) CzNie pchaj się w węgiel, polecam [spam]Piec na "Eco groszek trochę tańszy ale na krócej wystarczy, poza tym spieki na palniku i awarie podajnika, częste czysczenie i czarny brud- jeżeli to tylko szufladowy wybierać Piec peletowy -droższy, żywotniejszy ale za to czysciutko, raz w tyg. dosypujesz pelet (zależy jaki zasobnik)a raz na miesiąc wybierasz popiół 1- tona spalonego peletu= ok. 3 kg popiołu (nawozu do ogródka)Generalnie w porównaniu kaloryczności to 1 tona groszku = 1.2 tony peletuNa taką powierzchnie do ogrzania zuzyjesz ok 5 do góra 6 ton peletu- zależy jakie mrozy a w lecie cwu prawie za darmo i bez myślenia o rozpalaniu pieca ( sam się rozpala) tylko raz na dwa tyg dosypujesz do zasobnika i żyjesz spokojnie Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.12.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 CzNie pchaj się w węgiel, polecam lazar smart fire 22 kwPolecam lekturę czym grozi przewymiarowanie kotła na pellet a takim przewymiarowanym kotłem będzie również lazar smart fire 22 kW który mocą nadaje się do nowego domu ale 500m2.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242522-Bufor-kocio%C5%82-w%C4%99glowy-czy-kocio%C5%82-podajnikowy-w-eko-domu&p=7372274&viewfull=1#post7372274 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 28.12.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Polecam lekturę czym grozi przewymiarowanie kotła na pellet a takim przewymiarowanym kotłem będzie również lazar smart fire 22 kW który mocą nadaje się do nowego domu ale 500m2.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242522-Bufor-kocio%C5%82-w%C4%99glowy-czy-kocio%C5%82-podajnikowy-w-eko-domu&p=7372274&viewfull=1#post7372274 Musisz się chłopie ogarnąć i nie przytaczać mojej początkowej przygody z peleciakiem ale jeśli nie ogarniasz dalej to ci napiszę że już się tyle razy nie rozpala bo jest regulator pokojowy także nie siej głupot. i nie strasz ludzi peletem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.12.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Musisz się chłopie ogarnąć i nie przytaczać mojej początkowej przygody z peleciakiem ale jeśli nie ogarniasz dalej to ci napiszę że już się tyle razy nie rozpala bo jest regulator pokojowy także nie siej głupot. i nie strasz ludzi peletem. Tenże Twój post był z 22.11,od tego momentu nie napisałeś o żadnych konkretach oprócz negowania innych rozwiązań zatem przypuszczam,że jesteś typowym "klakierem" A nie lubię takich cichociemnych bez konkretów,którzy robią wodę z mózgu nieświadomym inwestorom...Oprócz debilnego postu:Ale za to chodzisz w garniturze a nie jak ubabrany smoluch i masz więcej czasu dla siebie oraz innych.Mi z kolei przy przewymiarowanym piecu śmieciowym który wcześniej pracował peleciak spali tyle samo peletu a kolega widzę miał przewymiarowany piecyk .No i co teraz ? Myślę że zużycie peletu powinno być w granicach 4-6ton i jeśli jest dostęp do peletu za 650-750 to gra warta świeczki no ale trochę babrać się trzeba przy gazie czysto.4-6 ton pelletu ???? Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkolcon 28.12.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Masz trudny wybór. Stałem przed podobnym i wybrałem pellet. Wpisz w wyszukiwarkę "palnik na pellet" i od tego zacznij. Piec to sprawa drugorzędna. Jak weźmiesz zły palnik, to i tak będziesz niezadowolony. Kup rotacyjny. Weź pod uwagę, że kupujesz coś na parę lat. Za pellet zapłacisz więcej i "kupisz" czystą kotłownię, wizytę w niej raz na 3 do 8 dni w zależności od tego, co na dworze i jaki będziesz miał zasobnik. Zasypiesz pellet w białej koszuli i żona się nie zorientuje, że byłeś w kotłowni. O kominiarzu raczej zapomnisz. Palnik na pellet gaśnie, jak temperatura w pokoju/ CW dojdzie do zadanej. Użeranie się z kurzem, popiołem, kominem itp. tylko dla prawdziwych fanatyków oszczędzania chyba coś ok 30%. Po sezonie będę wiedział, bo pamiętam ile szło węgla a w tym palę pelletem. Wiem jedno. Nawet jak zapłacę drożej za paliwo, to do węgla bym nie wrócił. Jak chcesz, to dam Ci link do mego bloga o przygodach z kotłownią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.12.2016 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Cz Nie pchaj się w węgiel, polecam [spam] Na jakiej podstawie polecasz? Przecież 26 grudnia dopiero się dopytywałeś jaki piec kupić.Niewielki dorobek na forum + powtarzanie nazwy handlowej produktu pozwala przypuszczać, że trudnisz się szeptanym marketingiem. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akandrzej300 29.12.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Witam- na takiej podstawie że też mi go polecono i tak wygląda obsługa takiego pieca,chciałbym sprowokować dyskusję -może komuś się to przyda..A co w moim wpisie jest "nie tak- poza krótką obecnością na forum? Może obsługa kotłów na pellet wygląda inaczej?Szacun , pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akandrzej300 29.12.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Przecież i tak ktoś kupi kocioł jaki mu pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.12.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Musisz się chłopie ogarnąć i nie przytaczać mojej początkowej przygody z peleciakiem ale jeśli nie ogarniasz dalej to ci napiszę że już się tyle razy nie rozpala bo jest regulator pokojowy także nie siej głupot. i nie strasz ludzi peletem. Arturo72 nie straszy w tym wypadku pelletem, tylko 2-krotnie przewymiarowanym kotłem vs budynek autora pytania w tym wątku. I jak najbardziej, w tym wypadku, ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.12.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Witam - na takiej podstawie że też mi go polecono i tak wygląda obsługa takiego pieca,chciałbym sprowokować dyskusję -może komuś się to przyda.. A co w moim wpisie jest "nie tak- poza krótką obecnością na forum? Może obsługa kotłów na pellet wygląda inaczej? Szacun , pozdr W Twoim wpisie z pewnością jest nie tak polecanie kotła z ok 2x większą mocą niż potrzebny autorowi pytania - chcesz doradzać, to załóż że ktoś Cię weźmie serio w 100% i kupi taki kociołek. Będziesz przyczyną jego problemów z wysokim spalaniem ,trudnością w ustawieniu podawania itp itd. I argument : - na takiej podstawie że też mi go polecono... to trochę słaby powód do polecania innym. Sugerowałbym doradzanie w oparciu o własną wiedzę i doświadczenie - a skoro kociołek masz od ok 26.12.2016, to jeszcze nie miałeś za wiele możliwości poznania się z nim Edytowane 29 Grudnia 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.12.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Przecież i tak ktoś kupi kocioł jaki mu pasuje Być może - a jeśli jednak "ktoś" weźmie pod uwagę informacje z forum? Po coś przecież pyta... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akandrzej300 29.12.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Oczywiście że masz rację, najtrudniej to wyciągnąć średniĄ z tego co inni polecają i doradzają - jaką moc kotła peletowego sugerował byś dla takiego metrażu autorowi pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 jaką moc kotła peletowego sugerował byś dla takiego metrażu autorowi pytania? Odpowiem przewrotnie i z pytaniem,mój dom 118m2 przy -20st.C potrzebuje kotła o mocy max.3,5kW a 2x większy dom potrzebowalby kotla o mocy 7kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.12.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Arturo, bądź uprzejmy posłuchać mądrzejszego od siebie: A nie łaska zrobić sobie OZC tylko bawić się w czarnoksięznika ? i nie wróżyć z fusów: Polecam lekturę czym grozi przewymiarowanie kotła na pellet a takim przewymiarowanym kotłem będzie również lazar smart fire 22 kW który mocą nadaje się do nowego domu ale 500m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Arturo, bądź uprzejmy posłuchać mądrzejszego od siebie:i nie wróżyć z fusów:Dlatego napisałem,że to "przewrotna" odpowiedź a podstawą jest właśnie OZC ale w tych postach są nowe domy a ja swój budowałem już 6 lat temu i nie sadzę,że przez tych kilka lat nowe domy stały się bardziej energochłonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.12.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Oczywiście że masz rację, najtrudniej to wyciągnąć średniĄ z tego co inni polecają i doradzają - jaką moc kotła peletowego sugerował byś dla takiego metrażu autorowi pytania? Doradzać to mogę znając zapotrzebowanie budynku na ciepło i oczekiwania autora. Jak na razie odradzam słuchanie porad mogących skutkować montażem kotła zbyt dużego (np 2x) do zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkolcon 29.12.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Po tym wpisie Arturo72 poważnie się zastanawiam dlaczego producenci kotłów na swojej stronie podają dla domu 140-200m2 kocioł pelletowy o mocy 20kW. Chyba, że jest tu jakaś ironia czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Po tym wpisie Arturo72 poważnie się zastanawiam dlaczego producenci kotłów na swojej stronie podają dla domu 140-200m2 kocioł pelletowy o mocy 20kW. Chyba, że jest tu jakaś ironia czy coś?Ponieważ kotły na paliwo stałe nadają się jedynie do starych domów gdzie takie moce czyli 20kW na 200m2 będą ok a nie do nowych.Nowy dom ok.200m2 posiada obciążenie cieplne ok.10-12kW i o takiej mocy potrzebuje źródło ciepła.Producenci kotłów nie są przygotowani ze swoimi kotłami do nowego budownictwa a nieświadomi tego inwestorzy łykają jak kaczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.12.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Dlatego napisałem,że to "przewrotna" odpowiedź O przewrotności napisałeś póżniej i w kontekście swojego domu. Najpierw piszesz że OZC jest konieczne bo bez to wróżenie a kilka postów dalej jesteś juz pewny i przekonany na 100% że kocioł 22 kw jest dwa razy za duży. To teraz wytłumacz wszystkim jak policzyłeś że dom potrzebuje kocioł 11 kw albo (cytując Ciebie) nie rób inwestorowi wody z mózgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) To teraz wytłumacz wszystkim jak policzyłeś że dom potrzebuje kocioł 11 kw albo (cytując Ciebie) nie rób inwestorowi wody z mózgu.Poprzez swego czasu zabawy i symulacje w OZC biorąc pod uwagę typowo projektowy nowy dom :)Po drugie mam w stopce swój dom,opisane jaka izolacja i wszystko a on potrzebuje max.3,5kW przy -20st.C czyli można też na tym bazować i pomyślec. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts