aiki 25.03.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Nie dawałeś dylatacji pomiedzy chudziakiem a ścianami ? nie ma potrzeby dawac. chudy bedzie mial stała temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.03.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Nie chodzi o temperaturę chudziaka tylk o to by nie był on sztywno związany ze ścianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.03.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 A to dlaczego?100 lat było na sztywno a od 2 lat nagle jest to ble?Rozumiem jeśli ktoś ma styro na fundamencie od środka ale robić dylatacje po to aby robić to sensu niet.Wg mnie oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.03.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 100 lat temu robiono chudziaka z izolacją na nim i podłogówką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.03.2017 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Izolacja na nim ok. Podłogówka na nim ok. Ale to wszystko jest na nim. Podłogówka będzie zalana posadzką, która leży na izolacji i ją się dylatuje od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 27.03.2017 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 (edytowane) Zaizolowałem tak pod chudy, tutaj przykład garaż, tak wykonałem całą powierzchnię. potem już był tylko wąż i ostre lanie pod nogi Edytowane 27 Marca 2017 przez RysiekWLKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 W moim przypadku gdy mam izolację termiczną ściany fundamentowej od środka wykonanie dylatacji chudziaka było oczywistością. Ale także w innych sytuacjach dylatacja chudziaka może zabezpieczyć w przypadku nierównomiernego osiadania budynku i chudziaka ( brak bezpośredniego sztywnego połączenia ze ścianami minimalizuje ewentualne naprężenia związane z nierównomiernym osiadaniem ścian budynku i chudziaka ). Większość z nas buduje dom nie na 2-3 lata a na 20-30 czy dłużej. Koszt wykonania śmieszny - sen spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Np tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.03.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Taśma dylatacyjna kosztuje kilkanaście złotych więc można dla spokoju ją dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Niektórzy z samorobów też dali dylatację na chudziaku - popatrz foty w innych wątkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 brak bezpośredniego sztywnego połączenia ze ścianami minimalizuje ewentualne naprężenia związane z nierównomiernym osiadaniem ścian budynku i chudziaka Do tego to wystarczy folia, którą RysiekWLKP dał. I jest poślizg. A ponieważ nie będzie tam znaczącej różnicy temperatur, to nie ma sensu robić grubszej szczeliny - wystarczy, że jest poślizg na folii. Tylko robienie szczelnej izolacji pod i nad chudziakiem chyba nie jest dobrym pomysłem? U mnie folia była, ale jako izolacja pionowa ściany fundamentowej od wewnątrz i wywinięta na wierzch (czyli jest ciągłość). Ale chudziak jest bezpośrednio na zagęszczonym piasku. Mam obawy, co się będzie działo, jak wilgoć uwięzimy w chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Przecież wilgoć Ci nie straszna - a co do obaw to czas pokaże - będziesz miał zamknięty chudziak z obu stron izolacją . A propo możesz mi wytłumaczyć sens dawania izolacji p/wilgociowej pionowej ściany fundamentowej od wewnątrz ( gdzie teoretycznie wody mniej ) gdy izolacja pionowa z zewnątrz to czarne mazidło zwane dysperbitem i po co dawałeś izolację poziomą na ławę skoro uważasz że woda ścianie fundamentowej nie szkodzi ( a na wysokości ławy przecież cieplej niż na górze ściany fundamentowej) Jesteś pewny że 0,2-0,3 mm dylatacja wystarczy ? Pozazdrościć wiary i nadziei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Przecież wilgoć Ci nie straszna Jak wrócisz do rzeczywistości, i nauczysz się czytać ze zrozumieniem, to możemy pogadać. będziesz miał zamknięty chudziak z obu stron izolacją . Do mnie piszesz? Skąd pomysł, że będę miał? A propo możesz mi wytłumaczyć sens dawania izolacji p/wilgociowej pionowej ściany fundamentowej od wewnątrz ( gdzie teoretycznie wody mniej ) gdy izolacja pionowa z zewnątrz to czarne mazidło zwane dysperbitem i po co dawałeś izolację poziomą na ławę skoro uważasz że woda ścianie fundamentowej nie szkodzi ( a na wysokości ławy przecież cieplej niż na górze ściany fundamentowej) Też nie ma IMO sensu, i też za późno o tym pomyślałem. Jesteś pewny że 0,2-0,3 mm dylatacja wystarczy ? Pozazdrościć wiary i nadziei. 0,5. Ale do czego ma wystarczyć? Da poślizg i tyle potrzeba w temacie nierównego osiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Ok pisze na serio.1. Będziesz miał zamknięty chudziak ( od spodu folia , piasek, chudziak, folia-papa ) . 2. Po co dawałeś papę na ławy pod ściany ? ( w/g twoich teorii bezsensowny wydatek - a przecież ekonomia to twoje drugie ja )3. Sądzisz że ściany fundamentowe i chudziak są idealnie równe i na wysokości tych kilku cm gdzie mogą różnie osiadać nie będzie naprężeń ? - to nie tłoki w cylindrze gdzie masz idealne spasowanie - dylatacja 0,5 mm nic nie da w przypadku faktycznego osiadania - ale Ty wiesz lepiej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Ok pisze na serio. 1. Będziesz miał zamknięty chudziak ( od spodu folia , piasek, chudziak, folia-papa ) Do mnie piszesz? Gdzie wyczytałeś, że od spodu mam folię? . 2. Po co dawałeś papę na ławy pod ściany ? ( w/g twoich teorii bezsensowny wydatek - a przecież ekonomia to twoje drugie ja ) Do mnie piszesz? Wielokrotnie pisałem, że IMO krytycznie ważna jest izolacja pozioma. Właśnie po to, żeby nie imało znaczenia co się dzieje poniżej niej. . 3. Sądzisz że ściany fundamentowe i chudziak są idealnie równe i na wysokości tych kilku cm gdzie mogą różnie osiadać nie będzie naprężeń ? - to nie tłoki w cylindrze gdzie masz idealne spasowanie - dylatacja 0,5 mm nic nie da w przypadku faktycznego osiadania - ale Ty wiesz lepiej ). W sumie milimietr luzu to sporo. Jakie znasz skutki nie dania dylatacji między chudziakiem a fundamentem, gdzie nie ma ani różnicy, ani zmian temperatur? Faktycznie, jak coś zacznie osiadać to będę miał większy problem - choćby z ciągłością izolacji poziomej. Faktycznie nie spodziewam się, żeby coś tu zauważalnie drgnęło i ten milimetr uważam za ogromny zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2017 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 1.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=376954 to twoja budowa ? jest folia pod pospółką ?? na to dałeś chudziak http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=382098&stc=1&thumb=1&d=1487700604 , nie będziesz dawał izolacji na chudziaka ??2. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=376606&stc=1&thumb=1&d=1482529385 po co dawałeś tu papę - jesteś niekonsekwentny - wystarczy w/g ciebie tylko dać na szczyt ściany fundamnetowej pod ściany domu 3. wiara góry przenosi - nie da się z nią polemizować - możesz wierzyć lub nie ( nie mylić z wiedzą ) - nie ma różnicy miedzy temperaturą szczytu ściany fundamentowej na której której stoi ściana domu o temp. np 22C a temp. chudziaka który jest oddzielony 15-20 cm styro od podłogi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) 1.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=376954 to twoja budowa ? jest folia pod pospółką ?? na to dałeś chudziak http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=382098&stc=1&thumb=1&d=1487700604 , nie będziesz dawał izolacji na chudziaka ?? Nie ma ani folii, ani pospółki.Wiesz co to jest pion, a co poziom? Oczywiście, że będę dawał izolację na chudziaka. 2. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=376606&stc=1&thumb=1&d=1482529385 po co dawałeś tu papę - jesteś niekonsekwentny A Ty zaimpregnowany na moje odpowiedzi. Kilka razy już pisałem, że za późno pomyślałem o izolacji ścian fundamentowych. Jak już były zaizolowane. Ciesze się tylko, że nie wywaliłem na tę izolację czapki pieniędzy. 3. wiara góry przenosi - nie da się z nią polemizować - możesz wierzyć lub nie ( nie mylić z wiedzą ) - nie ma różnicy miedzy temperaturą szczytu ściany fundamentowej na której której stoi ściana domu o temp. np 22C a temp. chudziaka który jest oddzielony 15-20 cm styro od podłogi ?? Ściana u mnie w miejscu styku ze ścianą fundamentową nie będzie miała 22*. To pewne. W końcu to 20cm BK po najkrótszej drodze do wylewki. I jeszcze dylatacja. I chudziak, i ściana fundamentowa styka się z gruntem pod domem. I ta ogromna masa akumulacyjna zapewnia im bardzo zbliżoną temperaturę. Od zewnątrz i od góry są z reguły nieźle zaizolowane. Właśnie po to, żeby do gruntu ciepło nie uciekało. Więc nawet te drobne kWh, które uciekają nie zrobią różnicy w temperaturze. Zwłaszcza, że akurat ta najwyższa część ściany fundamentowej dostaje trochę ciepła zimą z wnętrza domu, i szybko je oddaje na zewnątrz. Już większe różnice temperatur są między zewnętrzną stroną ściany fundamentowej, a wewnętrzną. A jakoś nie a problemu z wytrzymaniem tego. Edytowane 29 Marca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 29.03.2017 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) Witam Mam problem, nie do końca rozumiem opis z projektu cyt: "Przyjęto dla płaty żelbetowej - poz.2.3.4 (zrobiłem zdjęcia niżej co mam już wykonane i wizualizacje jak to ma wyglądać) Płyta gr. 10cm licujaca górą z resztą stropu. Zbrojenie główne dołem #8 AIIIN co 12cm, góra nad podporami #8 AIIIN co 25cm. Pręty rozdzielcze #6AI co 30cm. Beton B25." Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak to ma wyglądać. Opisać lub wkleić zdjęcia. PS. proszę się nie sugerować, bo część prętów ze zdjęcia wyżej nie mam jeszcze poskręcanych do końca. Edytowane 29 Marca 2017 przez RysiekWLKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 29.03.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) Grubość płyty 10 cm płasko górą z resztą stropu. Z tego rozumiem, że te belki, które masz już skręcone będą opuszczone (od dołu patrząc płyta w środku będzie wyżej niż dół podciągów). Dołem pręty #8 co 12 mm - czyli na deskowaniu - krótszy bok Górą pręty #8 co 25 cm - ja rozumiem, że końce oparte na podciągu - krótszy bok Pręty rozdzielcze #6 co 30 cm - czyli te które ustalają pozycje dolnych i górnych prętów - dłuższy bok Pręty główne dolne jak i górne na pewno muszą zachodzić bądź być przedłużeniem prętów z płyty nad budynkiem.A to niekoniecznie - sie przyjrzałem, że tam masz też belkę i terive. jakby co to pytaj dalej. A to co napisałem niech ktoś potwierdzi. Edytowane 29 Marca 2017 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 30.03.2017 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Grubość płyty 10 cm płasko górą z resztą stropu. Z tego rozumiem, że te belki, które masz już skręcone będą opuszczone (od dołu patrząc płyta w środku będzie wyżej niż dół podciągów). Tak Zrobiłem zdjęcie od środka, tam już są belki Teriva Czy ja to dobrze rozumiem, iż mam zrobić dwie kratownice z wyżej wymienionych prętów pierwszą górną-8# co 25cm krótszy bok i 6# co 30cm dłuższy bok, skręcić z górnymi prętami wieńca, oraz drugą kratownicę, skręconą odpowiednio niżej z wieńcem (8# co 12cm krótszy bok i 6# co 30cm dłuższy bok). Całość ma mieć grubość 10cm z zachowaniem odpowiedniej otuliny prętów. Mam pręty #8 więc takowe zastosuje na całość. Czy tak? Czy wystarczy poskręcać to, czy należałoby spawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts