aiki 30.03.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Dobrze rozumimesz i wystarczy poskręcać i wstawić podpory tak aby górna siatka nie opadła a dolna aby nie leżała na deskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 30.03.2017 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Dobrze rozumimesz i wystarczy poskręcać i wstawić podpory tak aby górna siatka nie opadła a dolna aby nie leżała na deskach. uff, dziękuję, jeszcze gdzieś czytałem o wygięciu prętu w strefie przyścianowej, czy górne pręty kratownicy, łącząc z wieńcem wygiąć dodatkowo na górne pręty wieńca?? co do wyginania prętów zestaw niżej własnej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.03.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Nic nie wyginaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 31.03.2017 04:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Nie będę wyginał, jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 03.04.2017 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Wyginanie prętów tak żeby biegły zgodnie z wykresami momentów zginających jest całkowicie zgodne ze sztuką. Zamiast tego często stosuje się siatki górne ale to jest pójście na skróty. Tak jakby komuś nie chciało się tego liczyć albo nie za bardzo umiał. Taka metoda nie jest ekonomiczna. Ważne jest też odginanie prętów na końcach. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 24.04.2017 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć w ten słoneczny kwietniowy dzień. Układanie i zbrojenie stropu idzie jako tako. Ostatnio pogoda nie dopisywała, ale nie ma się co łamać tylko działać. Małe pytanko, ponieważ będę przymierzał się do kładzenia belek Teriva o długości 6,40m. Zastosuje podpory typu Z-2. I chciałem się upewnić czy prawidłowe jest moje rozumowanie, co do łączenia owych podpór z wieńcem i belkami. załączam 2 zdjęcia. Na drugim - czy górą nałożyć to na belkę, skręcić z górnym prętem belki i wygiąć pręty jak na zdjęciu nr 2 i połączyć górą z wieńcem?????Na logikę skręcone górą z wieńcem i belką dodatkowo podtrzymuje (podpiera się na wieńcu). Wieniec mam już w kształtkach Teriva skręcony, a więc inne połączenie, w środek wieńca nie wchodzi w grę. Dzięki za komentarz i miłej pracy Jak na zdjęciu wygięcia łączę z wieńcem górą. Idąc tym tokiem myślenia, mogę spokojnie kłaść belki i pustaki a podpory zamocować później... Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez RysiekWLKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 26.04.2017 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Czy ktoś może montował tego typu podpory u siebie???Producent zaleca użycie ich przy belkach stropowych dłuższych niż 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 27.04.2017 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Znalazłem instrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 27.04.2017 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Witaj!Mega zazdroszczę aktualnego stanu budowy!Stropu i tych wszystkich zbrojeń obawiam się najbardziej.Mam nadzieję, że pomoc uzyskam na forum jakbym się zamotał! Obserwuję i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 28.04.2017 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Witaj! Mega zazdroszczę aktualnego stanu budowy! Stropu i tych wszystkich zbrojeń obawiam się najbardziej. Mam nadzieję, że pomoc uzyskam na forum jakbym się zamotał! Obserwuję i kibicuję! Też będę obserwował twój dziennik budowy. Roboty jest pełno, ja mam taki luźny tydzień, bo przeziębienie chwyciłem łażąc po stropie w deszczowy, wietrzny dzień. Jak pogoda dopiszę jutro coś porobię, bo już w pełni sił jestem. Zdrówka i pozdrówka. Ryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 02.05.2017 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Witam Przed wylewaniem stropy chciałbym również wykonać schody żelbetowe, jak niżej. Kilka miesięcy temu znalazłem na pewnym blogu bardzo dokładny poradnik jak wykonać zbrojenie i szalowanie jednakże straciłem link i na ten moment nie mogę znaleźć tegoż blogu.Jeśli ktoś dysponuje jakimś sensownym poradnikiem co do budowy takich schodów będę wdzięczny jeśli podzieli się linkiem. Pozdrawiam. Ryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 04.05.2017 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Układanie stropu ciąg dalszy. Dziś przetransportowałem część najdłuższych belek 6,40m i przygotowałem je do sobotniego dalszego ułożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 04.05.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Jako że prawie po sąsiedzku budujemy to zapytam gdzie kupiłeś strop? Kończę parter i powoli muszę dalsze zakupy robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 05.05.2017 04:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Jako że prawie po sąsiedzku budujemy to zapytam gdzie kupiłeś strop? Kończę parter i powoli muszę dalsze zakupy robić. "UCIECHOWSKI" Raszków Dechy szalunkowe z Tartaku w Kłodzie i chyba zdecyduje się tam na dachowe zakupy. Edytowane 5 Maja 2017 przez RysiekWLKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 09.05.2017 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Czy ktoś pomoże jak rozszyfrować i wykonać te schody. Mam na myśli głównie usytuowanie belki spocznikowej z opisu. Dla jasności mamy dodatkowe wejście z boku domu. Tak, aby móc rozdzielić górę i dół domu na dwa oddzielne gospodarstwa. Te dwa spoczniki są na tym samym poziomie. Zbrojenie biegów wiem jak zrobić. Fundamenty pod schody wykonane, pręty startowe fi12 wyprowadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.05.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Na powyższym schemacie widać belkę spocznika. Ja mam jeszcze jedną taką na drugim końcu spocznika bo mam tam pustkę (schowek z garażu) i spocznik nie ma oparcia w ścianie. Lepiej jest to pokazane na tym (to akurat z googla) 1 to belka spocznika, dwójka - według mojego kierbuda/projektanta wystarczyło by zagłębienie minimum 8 cm w bloczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 11.05.2017 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) Świetne wyjaśnienie, dzięki ufbufkruf. Teraz mi rozjaśniło. Takie zakotwienia w ścianie widziałem przeglądając dzienniki innych robiących własne domy. Ja faktycznie na końcu spocznika mam ścianę. Jak widać na zdjęciu (wyżej-zdjęcie projektu, post wyżej) mam dwa spoczniki, wewnątrz budynku i na zewnątrz budynku (na tym samym poziomie, pomiędzy nimi ściana). Ja tam nie mam żadnej belki w projekcie. Po prostu przebiję co 15cm pręty o długości 3m, przez ścianę (115cm i 130cm szer spoczników +25cm ściana, reszta na zakładkę). Zastanawia mnie jedno, ta belka nr 1(rys poglądowy wyżej, belka łącząca 2 biegi ze spocznikiem), czy ona jest potrzebna jeśli na biegach, pręty rozdzielcze fi12 co 20cm pozakatwiam w ścianie. W schodach zewnętrznych do spocznika mam jeden bieg - 9 stopni i tam z kolei nie mam żadnej belki spocznikowej.Przeglądnąłem trylion zdjęć z budowy schodów i wszędzie widzę zakotwienia w ścianach zarówno biegów jak i spocznika, ale jak się przyglądam nie widzę belki spocznikowej, tej przy łączeniu biegów ze spocznikiem. Czyżby ona nie była konieczna jak pozakatwia się w nośnych ścianach? Ja to na logikę biorę tak, spoczniki trzymają się wzajemnie, bo są po szerokości z jednych prętów co 15cm przechodzących przez ścianę, dodatkowo pręty rozdzielcze po kotwione również w ścianie, bieg nr 1 zakotwiony z prętami startowymi z fundamentu , który jest wykonany i po kotwiony na długości w ścianie prętami rozdzielczymi co 20cm, oczywiście skręcony ze spocznikiem. Bieg nr 2 skręcony ze spocznikiem, a na górze zakotwiony i zlany z wieńcem. czy moje rozumowanie jest słuszne, bez belki spocznikowej??Rozumuje, że belka niezbędna jak nie ma ściany do zakotwienia prętów, ale ja mam ze wszystkich stron ściany nośne, z zewnątrz budynku schody, bieg przylega po długości również do ściany. Edytowane 11 Maja 2017 przez RysiekWLKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.05.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Jak dasz pręty w całości to mostki ci się porobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 11.05.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Nie wiem, czy to Ci w jakimś stopniu pomoże, ale u mnie spocznik jest bez belki i wygląda to mniej więcej tak:http://imgur.com/QNKSI8g.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 12.05.2017 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) @ Regius - tak, właśnie tak w większości widziałem wykonania w praktyce na rożnych blogach itp. @Aiki - u mnie ściany wyglądają tak jak na zamieszczonych zdjęciach, z wyjątkiem tych, że mam dodatkowo drzwi, po drugiej stronie jest spocznik drugi i schody z jednym biegiem (9stopni). Chciałem przebić pręty i w całości, aby to wzmocnić, ale dobra uwaga Aiki, to po prostu może tak jak widać niżej wystarczy, po zakatwiać z dwóch stron spoczniki w ścianie oddzielnie, nie w całości. kotwienie spocznika dół w fundamencie i każdy pręt poprzeczny biegu kotwiony dodatkowo w ścianie Górny bieg w wieńcu oczywiście Edytowane 12 Maja 2017 przez RysiekWLKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts