Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Księgowi budują oszczędnie, czyli samemu:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 223
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobrze rozumimesz i wystarczy poskręcać i wstawić podpory tak aby górna siatka nie opadła a dolna aby nie leżała na deskach.

uff, dziękuję,

jeszcze gdzieś czytałem o wygięciu prętu w strefie przyścianowej, czy górne pręty kratownicy, łącząc z wieńcem wygiąć dodatkowo na górne pręty wieńca??

co do wyginania prętów zestaw niżej własnej roboty

gieciepretów.jpg

Wyginanie prętów tak żeby biegły zgodnie z wykresami momentów zginających jest całkowicie zgodne ze sztuką. Zamiast tego często stosuje się siatki górne ale to jest pójście na skróty. Tak jakby komuś nie chciało się tego liczyć albo nie za bardzo umiał. Taka metoda nie jest ekonomiczna.

Ważne jest też odginanie prętów na końcach.

Pozdrawiam

Bartek

• 3 weeks później...

Cześć w ten słoneczny kwietniowy dzień. Układanie i zbrojenie stropu idzie jako tako. Ostatnio pogoda nie dopisywała, ale nie ma się co łamać tylko działać.

Małe pytanko, ponieważ będę przymierzał się do kładzenia belek Teriva o długości 6,40m. Zastosuje podpory typu Z-2. I chciałem się upewnić czy prawidłowe jest moje rozumowanie, co do łączenia owych podpór z wieńcem i belkami. załączam 2 zdjęcia. Na drugim - czy górą nałożyć to na belkę, skręcić z górnym prętem belki i wygiąć pręty jak na zdjęciu nr 2 i połączyć górą z wieńcem?????Na logikę skręcone górą z wieńcem i belką dodatkowo podtrzymuje (podpiera się na wieńcu). Wieniec mam już w kształtkach Teriva skręcony, a więc inne połączenie, w środek wieńca nie wchodzi w grę. Dzięki za komentarz i miłej pracy

z2.jpg

z22.jpg

Jak na zdjęciu wygięcia łączę z wieńcem górą. Idąc tym tokiem myślenia, mogę spokojnie kłaść belki i pustaki a podpory zamocować później...

Edytowane przez RysiekWLKP

Witaj!

Mega zazdroszczę aktualnego stanu budowy!

Stropu i tych wszystkich zbrojeń obawiam się najbardziej.

Mam nadzieję, że pomoc uzyskam na forum jakbym się zamotał!

Obserwuję i kibicuję!

Też będę obserwował twój dziennik budowy. Roboty jest pełno, ja mam taki luźny tydzień, bo przeziębienie chwyciłem łażąc po stropie w deszczowy, wietrzny dzień. Jak pogoda dopiszę jutro coś porobię, bo już w pełni sił jestem. Zdrówka i pozdrówka. Ryś

Witam

Przed wylewaniem stropy chciałbym również wykonać schody żelbetowe, jak niżej. Kilka miesięcy temu znalazłem na pewnym blogu bardzo dokładny poradnik jak wykonać zbrojenie i szalowanie jednakże straciłem link i na ten moment nie mogę znaleźć tegoż blogu.Jeśli ktoś dysponuje jakimś sensownym poradnikiem co do budowy takich schodów będę wdzięczny jeśli podzieli się linkiem. Pozdrawiam. Ryś

schody.jpg

Czy ktoś pomoże jak rozszyfrować i wykonać te schody. Mam na myśli głównie usytuowanie belki spocznikowej z opisu.

schodyrys.jpg

schody opisy.jpg

Dla jasności mamy dodatkowe wejście z boku domu. Tak, aby móc rozdzielić górę i dół domu na dwa oddzielne gospodarstwa. Te dwa spoczniki są na tym samym poziomie. Zbrojenie biegów wiem jak zrobić.

Fundamenty pod schody wykonane, pręty startowe fi12 wyprowadzone.

IMAG1833_1.jpg

Na powyższym schemacie widać belkę spocznika. Ja mam jeszcze jedną taką na drugim końcu spocznika bo mam tam pustkę (schowek z garażu) i spocznik nie ma oparcia w ścianie.

Lepiej jest to pokazane na tym (to akurat z googla)

Bez tytułu.jpg

1 to belka spocznika, dwójka - według mojego kierbuda/projektanta wystarczyło by zagłębienie minimum 8 cm w bloczku.

Świetne wyjaśnienie, dzięki ufbufkruf. Teraz mi rozjaśniło. Takie zakotwienia w ścianie widziałem przeglądając dzienniki innych robiących własne domy. Ja faktycznie na końcu spocznika mam ścianę. Jak widać na zdjęciu (wyżej-zdjęcie projektu, post wyżej) mam dwa spoczniki, wewnątrz budynku i na zewnątrz budynku (na tym samym poziomie, pomiędzy nimi ściana). Ja tam nie mam żadnej belki w projekcie. Po prostu przebiję co 15cm pręty o długości 3m, przez ścianę (115cm i 130cm szer spoczników +25cm ściana, reszta na zakładkę).

Zastanawia mnie jedno, ta belka nr 1(rys poglądowy wyżej, belka łącząca 2 biegi ze spocznikiem), czy ona jest potrzebna jeśli na biegach, pręty rozdzielcze fi12 co 20cm pozakatwiam w ścianie. W schodach zewnętrznych do spocznika mam jeden bieg - 9 stopni i tam z kolei nie mam żadnej belki spocznikowej.

Przeglądnąłem trylion zdjęć z budowy schodów i wszędzie widzę zakotwienia w ścianach zarówno biegów jak i spocznika, ale jak się przyglądam nie widzę belki spocznikowej, tej przy łączeniu biegów ze spocznikiem. Czyżby ona nie była konieczna jak pozakatwia się w nośnych ścianach?

Ja to na logikę biorę tak, spoczniki trzymają się wzajemnie, bo są po szerokości z jednych prętów co 15cm przechodzących przez ścianę, dodatkowo pręty rozdzielcze po kotwione również w ścianie, bieg nr 1 zakotwiony z prętami startowymi z fundamentu , który jest wykonany i po kotwiony na długości w ścianie prętami rozdzielczymi co 20cm, oczywiście skręcony ze spocznikiem. Bieg nr 2 skręcony ze spocznikiem, a na górze zakotwiony i zlany z wieńcem. czy moje rozumowanie jest słuszne, bez belki spocznikowej??

Rozumuje, że belka niezbędna jak nie ma ściany do zakotwienia prętów, ale ja mam ze wszystkich stron ściany nośne, z zewnątrz budynku schody, bieg przylega po długości również do ściany.

@ Regius - tak, właśnie tak w większości widziałem wykonania w praktyce na rożnych blogach itp.

@Aiki - u mnie ściany wyglądają tak jak na zamieszczonych zdjęciach, z wyjątkiem tych, że mam dodatkowo drzwi, po drugiej stronie jest spocznik drugi i schody z jednym biegiem (9stopni). Chciałem przebić pręty i w całości, aby to wzmocnić, ale dobra uwaga Aiki, to po prostu może tak jak widać niżej wystarczy, po zakatwiać z dwóch stron spoczniki w ścianie oddzielnie, nie w całości.

kotwienie spocznika

schody-kotwienie.jpg

dół w fundamencie i każdy pręt poprzeczny biegu kotwiony dodatkowo w ścianie

schody-kotwienie2.jpg

Górny bieg w wieńcu oczywiście