Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Księgowi budują oszczędnie, czyli samemu:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 223
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i tak będzie dobrze. w innym wypadku popatrz jak się likwiduje mostki przy balkonach.

Wielkie dzięki i tak będzie nawet prościej, patrzę jak to przy balkonach robią (niżej foto), nie będzie w całości więc zbrojenia :no:

nie będę się bawił w coś takiego, po prostu zrobię jak na focie wyżej, spoczniki oddzielnie, zakotwione w ścianie.

159481-balkon_izolacja8_800.jpg

Edytowane przez RysiekWLKP

• 3 months później...

Witam po krótkiej przerwie.

Strop zalany. Będę musiał uzupełnić zdjęciami nasz dziennik. Nie obyło się bez napuchnięcia jednego szalunku, ale na szczęście sytuacja została opanowana.

Ile musi odstać podstemplowany stop teriva i po jakim czasie na strop mogą mi wstawić całą paletę pustaków, abym mógł zacząć dalsze murowanie?

Pozdrawiam serdecznie.

Rychu

hehe ten blat na rusztowaniu to już tak ostatkiem sił chyba się trzymał :cool:

wytrzymał, mam takie 3 samo robione, na własne oczy widziałem w ostatni czwartek po 18stej jak developer wbijał całe palety pustaków na strop lany we wtorek rano, tego samego tygodnia,

na szczęście deszcze i nie muszę podlewać cały dzionek stropu.

Cześć w Twoim dzienniku :) Gratuluję osiągniętego etapu :)

Ja swój strop nad garażem polewałem róznie, czasami tylko rano i wieczorem no i chyba za mało... na początku lałem nieco częściej a po samym ułożeniu betonu przyszedł deszcz. Teraz jak kolejny raz pada deszcz to widzę, ze w 5 miejscach przemaka strop. Wszystkie te pękniecia sa w krótszym kierunku, niby w tym samym co pracuje strop.

Na razie sie tym nie przejmuję.

Pozdrawiam

Karol

• 1 month później...

Witam

Mam jedno pytanie. Mamy z małżonką takie pewne przemyślenia co do kształtu przyszłego tarasu. Chcę się upewnić czy przepisy budowlane w jakiś sposób regulują odległość tarasu od granicy działki czy podobne wymogi.

z góry dzięki za informację i pozdrawiam

Rysiek

• 1 month później...

Witam

Jestem obecnie w połowie murowania szczytów, myślę, iż z wieńcami również sobie poradzę. Powoli myślę o konstrukcji dachowej i chciałbym w najbliższym czasie udać się na tartak aby uzyskać jakieś wstępne wyceny materiału.

Ponieważ jestem w temacie dachów kompletnym laikiem, to może komuś przeglądającemu watek coś rzuci się, na co zwrócić uwagę itp.

Wszelkie uwagi mile widziane? Niżej rzut dachu.

Rozumiem, że przychodzi pewien czas w tworzeniu Samoroba, kiedy jednak pojawią się na budowie pierwsi fachowcy.

dach.jpg

Dzięki Kaizen, dokładnie, chce się dokształcić, jak nie C24 to C ile?

Byłem na tartaku i abym dokładnie wycenił materiał, muszę mieć wyrys cieśli, znaczy dokładne wymiary długości i ilości poszczególnych elementów, to jest z prawej strony mojego załącznika.

Zacząłem wertować internet i są kalkulatory ciesielskie liczące np. długość krokwi na podstawie wymiaru muru, kąta nachylenia dachu.

Czy zna ktoś może jakiś sprawdzony kalkulator, abym mógł to policzyć? czy ktoś może pomóc w tym temacie.