Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Księgowi budują oszczędnie, czyli samemu:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 223
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sufit podwieszany czy tynk? Przy pierszym uwzględnij mocowanie profili przysciennych. Jeśli styropian to ja bym o jakiejś siatce dla pewności pomyślał przy tynku.

Masz rację, podwieszany będzie, jak upcham tam styropian 5cm i wypełnię pianką, i tak tego widać nie będzie. Jak jest z tym profilem bocznym, na jakiej wysokości od sufitu są kołki montażowe??

• 3 weeks później...

Witam

Jestem w trakcie murowania ścianek działowych z bloczków silikatowych 8cm. Dach zadeskowany z zapapowany :)

Rozglądam się za oknami. Jak to wygląda z roletami jeśli zdecyduje się na mechaniczne otwieranie (tylko pilot wchodzi w grę). Czy to kupuje się razem, czy można to dokupić i zamontować samemu, aby było taniej. Obawiam się o zbyt wysoką marżę narzucona przez producenta okien, no bo przecież oni tego nie produkują tylko też kupują. Jak to wygląda???

Ja miałem z montażem przy oknach ale dopiero po poł roku założonych (bo rolety można łatwo zdemontować) i tak lwią część ich zdemontowałem i schowałem (poczekają do elewacji). Moje są z farta (fart produkt czy jakos tak). Montaż polega na nawierceniu kilku otworów w prowadnicach i przykręceniu ich do ramy okna. Na końcu wsuwa się skrzynki po prostu w te prowadnice i koniec montażu. Nawet poziomica nie jest potrzebna bo rowno z krawędzią okna to zakładają. Drugi raz na pewno bym zakładał sam. Co do ceny, przy oknach masz na 8% a nie na 23 więc niekoniecznie to się opłaci.

Pozdrawiam

Karol

Teraz jest tak jak sobie zażyczysz lub zrobisz. U mnie wszystkie rolety mają po dwa przewody (zasilacy 4*0,75 + sterujacy 6 lub 8 *0,5) i wszystkie te przewody spotykają się w rozdzielnicy. Tam będę sobie montował swój własny sterownik do rolet (14 wyjść). Jeśli chcesz zrobic klasycznie to od przełącznika, którym chcesz wszystko na raz sterować ciągniesz przewód do wszystkich kolejnych rolet + oczywiście zasilanie. Wtedy do puszki pod przyciskami wkładasz takie małe sterowniki za ok 80zł i gotowe. Zyskujesz pełne opuszczanie/podnoszenie po jednorazowym naciśnięciu przycisku + sterowanie wszystkimi roletami na raz z wybranego miejsca (a może nawet z kilku miejsc) są też sterowniki czasowe z zegarkiem. Popatrz na przyciski do rolet od somfy - tam juz nie dokładasz żadnych sterowników ale dla mnie to i tak za drogo było ;p

Pozdrawiam

Karol

• 2 weeks później...

Dziękuje Karster. Do tematu przewodów wrócę przy elektryce, natomiast z tego co ustaliłem to roleta zewnętrzna na sznurek i taka sterowana elektrycznie nie różnią się niczym w budowie, a więc można na razie zamontować nastawne z oknami i wrócić do tematu silnika przy elektryce. Nawet jak będę miał montaż okien z roletami to i tak nie uniknę grzebania w nich, jak napisałeś, jak sobie zrobisz, biorę też pod uwagę radiowe działanie, aby nie robić rozdzielnicy. Jak coś się nie zgadza to niech mnie kto poprawi.

Tak to u mnie wyglądaWP_20180730_001.jpg

Generalnie to ostatnie dni chciałem coś robić, ale po ostatnich pracach jestem tak wyczerpany, że postanowiłem wolny czas spędzić na szukaniu dachówki i jeżdżeniu po fabrykach okien w okolicy. Generalnie może to pogoda, ale nawet nie chciało mi się betoniarki odpalać :(

Pozdrawiam

Ryś

• 1 month później...

Dziękuję, pytam teoretycznie, bo nadal kładzenie dachówki niedokończone.

Okna to już wprawiał nie będę, termin mam na koniec października, podobnie brama i drzwi.

A jeśli chodzi o przewody elektryczne, to czy mogę zapytać jakie zastosować w domu, jakie od skrzynki do domu itd.

Każda pomoc bezcenna.

Pozdrawiam

Ryś

Jeśli chodzi o WLZ to powinno to być określone w projekcie a raczej w adaptacji projektu. Jest to zależne od rodzaju sieci energetycznej jaka jest u Ciebie.

Przewody w domu to zazwyczaj na na gniazdka YDYp 3 x 2,5 mm2 a światło to YDYp 3 x 1,5 mm2. Do kuchenki elektrycznej indukcyjnej przeważnie są potrzebne 2 fazy a przeważnie dają 3 fazy z tej 3 jest dodatkowe gniazdo 230 V. Ale to najlepiej sprawdzić w instrukcji kuchenki.

• 1 month później...

Dziękuje za pomoc co do prądów, u mnie prace na etapie jak niżej. dach wymęczony, a montaż okien i bramy na koniec października, drzwi wejściowe, na koniec listopada. Pogoda sprzyja. Dechami, których było pełno zacząłem zbijać podłogę strychu, wyszlifuję to i wybejcuję, zrobię tam składzik pod dachem, bo wszystko mi się pod nogami pląta. generalnie to się cieszę. :lol2:

Ujęcia dachu

1.jpg

2.jpg

WP_20181015_001.jpg

WP_20181015_003.jpg

WP_20181015_005.jpg

Generalnie podziękowania dla wielu forumowiczów dzięki, którym mogę realizować te prace, zwłaszcza dla Aiki, który zawsze służy cenną radą, bo zdecydowanie to checi to jedno, ale trzeba też wiedzieć jak co robić. :bye:

Zdrowia

Ryś

Edytowane przez RysiekWLKP