karster 02.07.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Jakbyś miał wstawiać styropian to czemu by nie wstawić od razu 6,5 cm? Ja mam podmurowane, miałem z tym roboty zwłaszcza, ze mam ceramikę ale i sporo pomurowywałem suporeksem (9cm) zostawiałem ok 1cm i niczym większości nie wypełniłem bo tynkarze zarzucili tynkiem. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 02.07.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Sufit podwieszany czy tynk? Przy pierszym uwzględnij mocowanie profili przysciennych. Jeśli styropian to ja bym o jakiejś siatce dla pewności pomyślał przy tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 02.07.2018 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Sufit podwieszany czy tynk? Przy pierszym uwzględnij mocowanie profili przysciennych. Jeśli styropian to ja bym o jakiejś siatce dla pewności pomyślał przy tynku. Masz rację, podwieszany będzie, jak upcham tam styropian 5cm i wypełnię pianką, i tak tego widać nie będzie. Jak jest z tym profilem bocznym, na jakiej wysokości od sufitu są kołki montażowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 23.07.2018 04:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Witam Czy ścianki działowe z bloczków silikatowych stawia się na stropie bez jakichkolwiek podkładów czy izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.07.2018 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 23.07.2018 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 tak Dziękuję za potwierdzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 26.07.2018 04:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Witam Jestem w trakcie murowania ścianek działowych z bloczków silikatowych 8cm. Dach zadeskowany z zapapowany Rozglądam się za oknami. Jak to wygląda z roletami jeśli zdecyduje się na mechaniczne otwieranie (tylko pilot wchodzi w grę). Czy to kupuje się razem, czy można to dokupić i zamontować samemu, aby było taniej. Obawiam się o zbyt wysoką marżę narzucona przez producenta okien, no bo przecież oni tego nie produkują tylko też kupują. Jak to wygląda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 26.07.2018 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Ja miałem z montażem przy oknach ale dopiero po poł roku założonych (bo rolety można łatwo zdemontować) i tak lwią część ich zdemontowałem i schowałem (poczekają do elewacji). Moje są z farta (fart produkt czy jakos tak). Montaż polega na nawierceniu kilku otworów w prowadnicach i przykręceniu ich do ramy okna. Na końcu wsuwa się skrzynki po prostu w te prowadnice i koniec montażu. Nawet poziomica nie jest potrzebna bo rowno z krawędzią okna to zakładają. Drugi raz na pewno bym zakładał sam. Co do ceny, przy oknach masz na 8% a nie na 23 więc niekoniecznie to się opłaci. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 27.07.2018 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Dziękuję, a jak jest z mechanizmem na pilota, ktoś wie? Nie wyobrażam sobie, aby przy 15 oknach chodzić i spuszczać rolety, dlatego taka decyzja. Jak to działa, bo kiedyś kable schodziły do jednej skrzyneczki, która sterowała, a teraz jest inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 27.07.2018 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Teraz jest tak jak sobie zażyczysz lub zrobisz. U mnie wszystkie rolety mają po dwa przewody (zasilacy 4*0,75 + sterujacy 6 lub 8 *0,5) i wszystkie te przewody spotykają się w rozdzielnicy. Tam będę sobie montował swój własny sterownik do rolet (14 wyjść). Jeśli chcesz zrobic klasycznie to od przełącznika, którym chcesz wszystko na raz sterować ciągniesz przewód do wszystkich kolejnych rolet + oczywiście zasilanie. Wtedy do puszki pod przyciskami wkładasz takie małe sterowniki za ok 80zł i gotowe. Zyskujesz pełne opuszczanie/podnoszenie po jednorazowym naciśnięciu przycisku + sterowanie wszystkimi roletami na raz z wybranego miejsca (a może nawet z kilku miejsc) są też sterowniki czasowe z zegarkiem. Popatrz na przyciski do rolet od somfy - tam juz nie dokładasz żadnych sterowników ale dla mnie to i tak za drogo było ;p PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 05.08.2018 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Dziękuje Karster. Do tematu przewodów wrócę przy elektryce, natomiast z tego co ustaliłem to roleta zewnętrzna na sznurek i taka sterowana elektrycznie nie różnią się niczym w budowie, a więc można na razie zamontować nastawne z oknami i wrócić do tematu silnika przy elektryce. Nawet jak będę miał montaż okien z roletami to i tak nie uniknę grzebania w nich, jak napisałeś, jak sobie zrobisz, biorę też pod uwagę radiowe działanie, aby nie robić rozdzielnicy. Jak coś się nie zgadza to niech mnie kto poprawi. Tak to u mnie wygląda Generalnie to ostatnie dni chciałem coś robić, ale po ostatnich pracach jestem tak wyczerpany, że postanowiłem wolny czas spędzić na szukaniu dachówki i jeżdżeniu po fabrykach okien w okolicy. Generalnie może to pogoda, ale nawet nie chciało mi się betoniarki odpalać Pozdrawiam Ryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 05.08.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 A ja zamówiłem w końcu dachówkę do siebie ostatni post u mnie w dzienniku, zerknij Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 05.08.2018 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Bardzo ładna, my też bierzemy czarny połysk ale od BRAASA, bo tu akurat był dobry kontakt, aby to ściągnąć z fabryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 07.09.2018 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Witam po krótkiej przerwie. Jakie prace robiliście najpierw na poddaszu użytkowym jak był już stan surowy zamknięty, ściany działowe pomurowane, rozumiem, że należałoby najpierw zrobić zabudowę płytami KG sufitu do jętek, a potem instalacje, prąd, kanaliza itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.09.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Nie wiem jak chcesz wełnę układać czy pianę dawać. Ja robiłem hydraulikę i prąd posadzki, płyty na ściany (tynk) potem sznurki i grzyby do stelaży. Folia do ścian ( paski) wełna , stelaż, folia, płyty. Gdzieś tam po drodze jeszcze wentylacja i DGP było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 08.09.2018 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Dziękuję, pytam teoretycznie, bo nadal kładzenie dachówki niedokończone. Okna to już wprawiał nie będę, termin mam na koniec października, podobnie brama i drzwi.A jeśli chodzi o przewody elektryczne, to czy mogę zapytać jakie zastosować w domu, jakie od skrzynki do domu itd.Każda pomoc bezcenna.PozdrawiamRyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.09.2018 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Jeśli chodzi o WLZ to powinno to być określone w projekcie a raczej w adaptacji projektu. Jest to zależne od rodzaju sieci energetycznej jaka jest u Ciebie.Przewody w domu to zazwyczaj na na gniazdka YDYp 3 x 2,5 mm2 a światło to YDYp 3 x 1,5 mm2. Do kuchenki elektrycznej indukcyjnej przeważnie są potrzebne 2 fazy a przeważnie dają 3 fazy z tej 3 jest dodatkowe gniazdo 230 V. Ale to najlepiej sprawdzić w instrukcji kuchenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.09.2018 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Jeśli byś robił w bruzdach to przemysł zamiast drutu dawać linkę. Szlak mnie trafia przy montażu gniazdek przelotowych gdzie zbiega się kilka kabli i trzeba to wszystko wcisnąć do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 15.10.2018 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 (edytowane) Dziękuje za pomoc co do prądów, u mnie prace na etapie jak niżej. dach wymęczony, a montaż okien i bramy na koniec października, drzwi wejściowe, na koniec listopada. Pogoda sprzyja. Dechami, których było pełno zacząłem zbijać podłogę strychu, wyszlifuję to i wybejcuję, zrobię tam składzik pod dachem, bo wszystko mi się pod nogami pląta. generalnie to się cieszę. Ujęcia dachu Generalnie podziękowania dla wielu forumowiczów dzięki, którym mogę realizować te prace, zwłaszcza dla Aiki, który zawsze służy cenną radą, bo zdecydowanie to checi to jedno, ale trzeba też wiedzieć jak co robić. Zdrowia Ryś Edytowane 15 Października 2018 przez RysiekWLKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.10.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Oj tam, oj tam. Jak wiem to podpowiem, jak nie to jestem cicho. Ale czytam co ludzie piszą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts