מרכבה 10.11.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 A coś więcej niż stopień zagęszczenia ? i ilość uderzeń sondom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 10.11.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Niestety mam tylko to plus opis w badaniu geotechnicznym w którym napisane jest jedynie iż wynik uśredniony daje grunt średniozagęszczony jednak nie można z uwagi na charakterystyke gruntów nasypowych uznać go za budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.11.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Mało danych, trzeba by było uzyskać od geotechnika więcej parametrów określonych z badania, anie przeliczanych na podstawie tego co jest .. bo i na wodzie pływają statki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.11.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 rozmawiałem z projektantem. Zaskoczył go mocno ten 2 metrowy nasyp niebudowlany, bo w planach była tylko wzmocniona płyta fundamentowa i na tym konstrukcja domu. Jedyne co zaproponował to wybranie 2 metry gruntu i postawienie "skrzyni fundamentowej na ławach" Wybrać 2 metry gruntu, zrobić "poduszkę" z podsypki 50 cm, na tym chudy beton, wylane ławy, a na nich wymurowane ścianki lub wylane w formie "skrzyni " po obrysie i pod ścianami nośnymi na wysokość 1,5m od ław, tak żeby wyjść na równo z gruntem. Przestrzenie wypełnione zagęszczonym piaskiem, na to chce zrobić coś w formie płyty fundamentowej. Całość chce spinać jeszcze wzmocnieniami w związku z terenem szkód górniczych... Przeraża mnie tylko to, że wykonawca wycenia to wstępnie na 60 tys zł, przy 90 m2 pow. zabudowy, a przecież płyta fundamentowa miała być droższa - gdzie mieliśmy wycenę na wzmocnioną wersję za 40 tys. Z czego mogą wynikać takie koszta ? nie posiadam na tyle wiedzy, żeby zweryfikować to co zostało mi zaproponowane, ale kwota jest dla mnie spora. Pogoń tego projektanta. Lekka konstrukcja domu szkieletowego a on wymyśla fundamenty pod płytę dla bunkra betonowego. Czy geotechnik obliczał nośność gruntu. Ja zebrał bym ok 1m ziemi i zastąpił go podsypką piasku i żwiru. Ze względu na różnicę w głębokościach nasypu zastosować płytę o zwiększonej grubości oraz dodatkowo ostrogi z chudego betonu. Za 40 lub 60 tyś to zamiast płyty zrobię za 10 - 15 normalne fundamenty schodkowe posadowione na 1,2 i 2 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.11.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Mam pewno rozwiązanie na takie grunty ale na razie sza .. bo widzę nie pierwsza osoba z tym problem się pojawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 10.11.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Mało danych, trzeba by było uzyskać od geotechnika więcej parametrów określonych z badania, anie przeliczanych na podstawie tego co jest .. bo i na wodzie pływają statki Czy możesz zatem podać mi co konkretnie potrzebujesz abym tak sformułowane pytanie wysłał do geotechnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.11.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Moduł pierwotnego odkształcenia gruntu E0, kąt tarcia wenętrznego, stopień zagęszczenia tylko mamy jak na razie.każdej z tych warstw a nie średnią wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 10.11.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 (edytowane) Widze , że mamy podobne problemy..... Ja u siebie mam z kolei torf w zależności od miejsca 1,4-2,5m, i wysoko wodę. Zaprojektowano mi fundamenty na betonowych studniach plus płyta 40cm. Zbrojenia i betonu na nią potrzeba za 50-60tys plus wykonanie wyceniono mi na prawie 40tys. Projekt robiłem 2lata temu i nie byłem zbyt ogarnięty w sprawach budowlanych więc polegałem całkowicie na konstruktorce która robiła akurat podobny projekt, ale na 2 wielkie kolosy warsztatowe a ja mam parterówkę 160m2 Inne opcje u mnie to wymiana gruntu, co przy tym stanie wody to około 40tys w najlepszym wypadku, plus wtedy cieńsza płyta, plus robocizna, więc wyjdzie też koło 100tys. Inna opcja mikropale i na to płyta, ale pewnie bez udziału własnego w budowę płyty wyjdzie pewnie też kolo 100 Ty masz o tyle dobrze, że przynajmniej masz sucho a to już duuuuży + Ja w swoim przypadku zastanawiam się nad tym, czy jest cień nadziei na jakieś obniżenie kosztów... Myślałem właśnie nawet powtórzyć badania i zrobić więcej odwiertów. Badania te które robiłem 2 lata temu wyglądały tak, iż wpadło 2 gości pokręcili wiertłem, pomacali powąchali, zrobili sondowanie i pojechali przekazać wieści szefowi który to przelał na papier. Rozmawialem też z 2 innymi konstruktorami i kiedy słyszą torf to tylko wymiana gleby albo pale/studnie. Może z pomocą forumowiczów wspólnymi siłami znajdziemy najlepsze rozwiązanie dla każdego Edytowane 10 Listopada 2016 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 10.11.2016 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 u mnie projektant podchodzi do tego mocno zapobiegawczo z tego co widzę ( może miał w swojej karierze jakieś przygody z tytułu luźnego podejścia, albo te szkody górnicze tak na niego działają). Faktycznie jak już ktoś wspomniał, zaplanował konstrukcję na bunkier lub schron. Dodatkowo mocno czepia się treści opinii geotechnicznej gruntu np: 9. Odsłonięte w wykopie gliny należy chronić przed drganiami (np. na skutek pracyzagęszczarki), przed przemakaniem i przemarzaniem, gdyż pod wpływem tychczynników znacznie obniżają swoje parametry geotechniczne., Twierdzi, że dyskwalifikuje to jakiekolwiek wymiany gruntu i zagęszczanie... Ja, chciałbym solidny fundament, który spełni swoją funkcję na w/w gruncie oraz poradzi sobie ze szkodami górniczymi (chociaż wiem, że tutaj temat może być w praktyce nieprzewidywalny), tym bardziej, że mam zamiar ubiegać się o zwrot kosztów z kopalni tytułem wzmocnień na szkody. Jednak jeżeli to możliwe, zależy mi na złotym środku czyli równowaga między faktyczną potrzebą, a ceną... chcę wysłać jeszcze zapytanie do innego wykonawcy, który opisuje się jako fachowiec od fundamentów na szkodach i trudnych terenach i zobaczę czy uzyskam jakieś informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.11.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Prace projektowe na tego typu terenie i na takim podłożu powinny być prowadzone przez doświadczonego w takich tematach projektanta.Możesz też konsultować problem z Urzędem Górniczym, mogą wskazać "swojego" fachowca (chociaż nie musi to być korzystne dla Ciebie). Powtarzam poprzedni wpisTen nasyp niebudowlany nN nie musi być "nienośny" Istnieje możliwość posadowienia na tym nasypie po odpowiednim "wzmocnieniu" (geotkaniny, geosiatki, geokraty itp.) lub nawet bez.Do tego "dzieła" potrzebny jest geotechnik specjalizujący się w takich nasypach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.11.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Płyty fundamentowe dobrze radzą sobie zarówno na gruntach nasypowych o ograniczonej nośności a także na terenach szkód górniczych.Jedynym ograniczeniem są torfowiska.Odnośnie samego projektanta to nie wiem jaki ma staż i doświadczenie ale podejrzewam że po prostu obawia się odpowiedzialności.Zamiast niego zatrudnił bym porządnego i doświadczonego kierownika budowy z uprawnieniami projektowymi który adaptuje projekt do warunków na działce.Swego czasu chciałem powierzyć adaptację budynku firmie projektowej ale nie chcieli się podjąć zadania jak usłyszeli o przeniesieniu ściany zewnętrznej w dachu czterospadowym ze ścianką kolankową w którym wystarczyło przedłużyć jedną krawężnicę, natomiast dla nich to była totalna zmiana geometrii, po czym trafiłem na obecną moją panią kierownik budowy dla której taka adaptacja nie stanowiło żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 10.11.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 riot co to za fachowiec od trudnych posadowień ?? Szukam też właśnie jakiegoś geotechnika/konstruktora z "zamiłowania" który usiadłby i przemyślał sprawę jakoś mniej konwencjonalnie i schematycznie..... Mareks77 czyli mówisz, że "z torfem nie wygrasz"....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 10.11.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 (edytowane) Moduł pierwotnego odkształcenia gruntu E0, kąt tarcia wenętrznego, stopień zagęszczenia tylko mamy jak na razie. każdej z tych warstw a nie średnią wartość. Tak dokładnych danych na pewno nie mają wiec badania trzeba byłoby wykonać od nowa. Prace projektowe na tego typu terenie i na takim podłożu powinny być prowadzone przez doświadczonego w takich tematach projektanta. ... Do tego "dzieła" potrzebny jest geotechnik specjalizujący się w takich nasypach. Poproszę namiary bo ja już się poddałem - każdy jest mocny " w gębie" ale gdy pokazuje badania geotechniczne zaczynają się jąkać czy proponują jak koledze powyżej fundament pod bunkier. Jeżeli ktoś ma namiary na kogoś konkretnego ze śląska kto pomoże mi z posadowieniem budynku na nasypie to wysyłam dobrą flaszkę w podzięce na namiary. Edytowane 10 Listopada 2016 przez paypal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 10.11.2016 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Potwierdzam twoje słowa... potrzeba dobrego fachowca który wie co robi i zrobi to z głową.... Teoretycznie torfy tez mają jakieś właściwości nośne no ale.... d7d szukałem po secie jakiś specjalistów od tych wszystkich "geo" wynalazków, ale jakoś nie mogłem trafić na nikogo konkretnego a może akurat coś by tu doradzili w temacie naszych "bagienek"... Wy chłopaki kupiliście takie działki czy w prezencie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 11.11.2016 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 riot co to za fachowiec od trudnych posadowień ?? Szukam też właśnie jakiegoś geotechnika/konstruktora z "zamiłowania" który usiadłby i przemyślał sprawę jakoś mniej konwencjonalnie i schematycznie..... nie wiem czy fachowiec, znalazłem w sieci i wysłałem zapytanie do firmy eco inwest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 nie wiem czy fachowiec, znalazłem w sieci i wysłałem zapytanie do firmy eco inwest http://www.ecoinwest.pl/ na podstawie pierwszego spojrzenia na stronę www to może być dobry wybór. Chociaż ABC Płyta , Robot i SGN/SGU to o niczym nie świadczy. Generalnie zajmują się płytami fundamentowymi dla domów energooszczędnych. Bardziej to: "Wieloletnie doświadczenie w zakresie projektowania oraz w realizacji fundamentów płytowych (płyt fundamentowych) w trudnych warunkach geologicznych (torfy, namuły, grunty organiczne, grunty nasypowe) oraz szkodach górniczych I, II III, IV kategorii daje gwarancje bezpieczeństwa oraz jakości dla PAŃSTWA na pełny zakres usług z NASZEJ STRONY." W pierwszej kolejności trzeba szukać lokalnego specjalisty - w swoich okolicach (w okolicach budowy domu). Może to być kontakt od swojego projektanta konstrukcji - powinien znać fachowców wzmacniania od gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 11.11.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Jeśli możesz napisz co ci odpisali i wycenili.Wg ich informacji moja płyta kosztowałaby niecałe 45-70 tys zł .Poza tym gdzieś mi migły opinie o tej firmie, chyba nawet na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Projekt typowy z adaptacja na konstrukcje szkieletowa drewnianą. Dzwonił wykonawca z informacją że będzie nowa wycena na fundament w związku z nasypem. W przyszlym tygodniu poznam szczegóły, zaznaczył już że wyjdzie znacznie drożej.... Czyli projekt konstrukcji jest całkowicie "od nowa" ? I to projektant konstrukcji zaproponował płytę fundamentową bo nasyp nN i II kat. szkód górniczych? Wiesz jak są wykonane fundamenty sąsiednich budynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 11.11.2016 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Jeśli możesz napisz co ci odpisali i wycenili. Wg ich informacji moja płyta kosztowałaby niecałe 45-70 tys zł . Poza tym gdzieś mi migły opinie o tej firmie, chyba nawet na FM dlaczego taka duża rozbieżność w cenie ? opinie dobre czy złe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 11.11.2016 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 (edytowane) Czyli projekt konstrukcji jest całkowicie "od nowa" ? I to projektant konstrukcji zaproponował płytę fundamentową bo nasyp nN i II kat. szkód górniczych? Wiesz jak są wykonane fundamenty sąsiednich budynków? Zakupiłem typowy projekt (murowany), który ma być wykonany w konstrukcji szkieletowej drewnianej. Projektant proponując płytę fundamentową nie wiedział jeszcze o nasypie, miałem jedynie informację o szkodach górniczych, stąd ten obecny problem. W okolicy nie ma za wiele budynków, ten w najbliższej jest domem murowanym i stawiany był na fundamencie z ławami i dodatkowo jakoś spinany dla wzmocnienia. Budowany metoda gospodarczą Niestety zauważyłem już u niego pęknięcia na elewacji, nie wiem czym to jest spowodowane. Inwestor korzystał właśnie z usług jakiegoś lokalnego projektanta Edytowane 11 Listopada 2016 przez riot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts