Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta fundamentowa - 2 metry nasypu

riot

Recommended Posts

Sam pomysł płyty fundamentowej jest dobry. Nasyp nN może być "dobrze nośny".

Jeżeli będzie posadowienie na ławach fundamentowych to pewnie powinny być "ściągi" między ławami.

Projekt wzmocnienia budynku i fundamentów (ze względu na "szkody górnicze") chyba powinien przed realizacja pokazany / "zatwierdzony" przez Urząd Górniczy.

Czy projektant konstrukcji zaproponował jakieś szczególne rozwiązania dla tego szkieletu ze względu na II kategorię terenu?

Jakieś ściągi, stężenia, inne zabezpieczenia ? czy jest to "zwykły szkielet" ?

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mareks77 czyli mówisz, że "z torfem nie wygrasz"....?

Projektant który załatwia mi sprawy budowli hydrotechnicznych pokazał mi zdjęcia z działki na której solidny pokład torfu został nadsypany kilkumetrową warstwą gliny. Potem działka kilkakrotnie zmieniła właściciela i jeden z nich zaczął budowę. Geotechnicy zrobili odwierty na 3m i zaprojektowali płytę, zakładając że to grunt rodzimy. Dobrze że kierownik budowy to był jakiś starej daty fachowiec i jak zobaczył że teren działki kończy się na dolinie jakiejś rzeczki pokrytej olsami to poprosił żeby koparkowy podkopał głębiej. Okazało się, że pod spodem jest torf. Jak policzyli osiadanie dla tego konkretnego przypadku to budynek osiadłby około 30cm.

Edytowane przez Marian_D

Ja się zastanawiam ...

Jeśli warunki są tak fatalne że trzeba olbrzymie pieniądze ładować w wymiane gruntu lub fundamenty, to nie lepiej sprzedać taką działkę i kupić inną położoną na "normlanym" gruncie ???

No chyba że te działki były kupione za bardzo okazyjną cenę i mimo tak dużych inwestycji w fundamenty lub roboty ziemne się nadal opłaca ...

W moim mieście gdzie jest 50 tys mieszkańców w chwili obecnej na allegro np. nie ma żadnej - słownie ZERO - działki budowlanej. :)

Poszukiwania działki na portalu Allegro nie jest dobrym rozwiązaniem.

Moim zdaniem należy skupić się raczej na ogłoszeniach w lokalnej prasie oraz przejechać się raz na jakiś czas po terenach gdzie powstają nowe domki poszukując ogłoszeń.

Ja, chciałbym solidny fundament, który spełni swoją funkcję na w/w gruncie oraz poradzi sobie ze szkodami górniczymi

chcę wysłać jeszcze zapytanie do innego wykonawcy, który opisuje się jako fachowiec od fundamentów na szkodach i trudnych terenach i zobaczę czy uzyskam jakieś informacje

Proponuję skontaktować się z firmą:

http://www.megatherm.pl/

Mają doświadczenie w wykonywaniu płyt fundamentowych także na terenach obciążonych szkodami górniczymi.

Swoją drogą wydawanie 50 tyś na sam fundament to jakaś paranoja.

Faktem jest że sprzedaż takiego gruntu także graniczy z cudem ale taka kwota to jedna druga stanu surowego zamkniętego budowanego w systemie gospodarczym

Edytowane przez Mareks77

Mareks - chodziło o zobrazowanie sytuacji. Na innych portalach typu gratka, olx itd też nie ma. W mieście są albo bloki albo lasy - po prostu nie ma tu już terenów i tyle - nie urodzisz, nawet w lokalnych gazetach.

Swoją drogą jeżeli u Ciebie buduje się dom metodą gospodarczą do SSZ za 100tys zł to najserdeczniejsze gratulacje :) - dam Ci do tego 30%, przyjeżdżaj i buduj :) Ostatnio sąsiad za same okna przy pow. urz 140m2 dał 55tys zł a ty za 100 masz SSZ :-) No ale co rynek i miejscówka to inne ceny, szczerze zazdroszczę.

Projektant który załatwia mi sprawy budowli hydrotechnicznych pokazał mi zdjęcia z działki na której solidny pokład torfu został nadsypany kilkumetrową warstwą gliny. Potem działka kilkakrotnie zmieniła właściciela i jeden z nich zaczął budowę. Geotechnicy zrobili odwierty na 3m i zaprojektowali płytę, zakładając że to grunt rodzimy. Dobrze że kierownik budowy to był jakiś starej daty fachowiec i jak zobaczył że teren działki kończy się na dolinie jakiejś rzeczki pokrytej olsami to poprosił żeby koparkowy podkopał głębiej. Okazało się, że pod spodem jest torf. Jak policzyli osiadanie dla tego konkretnego przypadku to budynek osiadłby około 30cm.

Coś mi sie nie chce w to wierzyć, 3 m gliny to tyle co 2 takie domki na tej samej powierzchni , pod samą tą gliną teren powinien siąść ze 60 cm jak nie więcej, jezeli był nawożony bezposrednio na torfy,

teren objęty jest II kat. szkód górniczych - stąd ta płyta fundamentowa. Dom w konstrukcji szkieletowej parter + poddasze użytkowe, całość 110 m2

Podaj co dokładnie masz wpisane w II kat. ?

Jakie wartości wskaźników deformacji terenu: nachylenie terenu, promień krzywizny, odkształcenia gruntu i może jakieś inne istotne.

...

Geotechnicy zrobili odwierty na 3m i zaprojektowali płytę, zakładając że to grunt rodzimy.

Dobrze że kierownik budowy to był jakiś starej daty fachowiec i jak zobaczył że teren działki kończy się na dolinie jakiejś rzeczki pokrytej olsami to poprosił żeby koparkowy podkopał głębiej.

Okazało się, że pod spodem jest torf.

Jak policzyli osiadanie dla tego konkretnego przypadku to budynek osiadłby około 30cm.

Masz rację, możliwe że kierownik młodej daty by o tym nie pomyślał ;)

Coś mi sie nie chce w to wierzyć, 3 m gliny to tyle co 2 takie domki na tej samej powierzchni , pod samą tą gliną teren powinien siąść ze 60 cm jak nie więcej, jezeli był nawożony bezposrednio na torfy,

W co nie chcesz uwierzyć? W kolejne osiadanie całości o 30cm od ciężaru domku ?

Czy w 60cm osiadania od 3 metrów gliny ?

Pewno by się dało na tym postawić dom, ale nie ma takich fachowców, jak kiedyś i nikt się nie podpisze pod tym. :-)

Tak był stawiany zamek w Malborku, starówka w Sandomierzu, Carska Droga nad Biebrzą i bardzo wiele domków w małych miejscowościach. Stoją od lat, bo nikt tego nie rusza.

Innych rozumiem, ja też bym się nie podpisał, bo nie mam kilku Olendrów takich sprzed 200 lat w odwodzie. ;-)

Pewno by się dało na tym postawić dom, ale nie ma takich fachowców, jak kiedyś i nikt się nie podpisze pod tym. :-)

Tak był stawiany zamek w Malborku, starówka w Sandomierzu, Carska Droga nad Biebrzą i bardzo wiele domków w małych miejscowościach. Stoją od lat, bo nikt tego nie rusza.

Innych rozumiem, ja też bym się nie podpisał, bo nie mam kilku Olendrów takich sprzed 200 lat w odwodzie. ;-)

Są fachowcy tylko nikt nie chce im odpowiednio zapłacić.

Lepiej zapłacić firmie "zaprojektuj i wybuduj". Myśli że będzie taniej. :)

Pogoń tego projektanta.

Lekka konstrukcja domu szkieletowego a on wymyśla fundamenty pod płytę dla bunkra betonowego.

Czy geotechnik obliczał nośność gruntu.

Ja zebrał bym ok 1m ziemi i zastąpił go podsypką piasku i żwiru.

Ze względu na różnicę w głębokościach nasypu zastosować płytę o zwiększonej grubości oraz dodatkowo ostrogi z chudego betonu.

Za 40 lub 60 tyś to zamiast płyty zrobię za 10 - 15 normalne fundamenty schodkowe posadowione na 1,2 i 2 m

doczytałeś że to jest II kat. terenu górniczego ?

^^

W taka sytuacje ze ktos na torfach zrobil 3 metrowy nasyp z gliny a z odwiertow geotechnik sie nie kapnal ze to nasyp.

Ale :

Geotechnicy zrobili odwierty na 3m i zaprojektowali płytę, zakładając że to grunt rodzimy.

Jak robią "geotechnicy" odwierty na 3m ppt to może im babol wyjść.

Ale to byli "geotechnicy" a inwestor pewnie nie miał wiedzy.

Jak działka zmienia właściciela to powinna zapalić się czerwona lampka.

Jest taki temat: "ile za odwierty" i większość pisze o 3 metrach odwiertów.

Maja być badania lub opinia na podstawie odwiertów.

Doświadczony geotechnik wie co w okolicy w gruncie występuje.

Dlatego też szacunek dla doświadczonego kierownika budowy który myślał co i gdzie buduje. !!