maciuspala 13.02.2018 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Wczoraj hydraulik kuł ściany pod wode i kanalizację, w trakcie robót dzwoni co to za biaława maż wypływa z ceramiki, i okazuje się ze perlit który zastypałem pierwszego pustaka jest cały zalany woda i pływa w pustaku. Skoro pływa i jest mokry to gdzie będzie oszczędność?Mam cichą nadzieje że po ociepleniu elewacją woda odparuje i zostanie sam perlit, tylko oby nie zbita kupa:-(A miało być taki pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 13.02.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 (edytowane) hehe coś wiem o tych kosztach buduję 90 m parterówkę i może się uda w 200 tysiach .Grzać będe kablami więc koszt pc odpada ale masz racje ciężko w 200 tysiącach zrobić wszystko tak by można było się przeprowadzić .100 tyś już poszło a mamy ściany nośne, dach, okna i drzwi wejściowe oraz media w budynku.Podobne mamy założenia termoenergetyczne;) Edytowane 13 Lutego 2018 przez Raptor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.02.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 hehe coś wiem o tych kosztach buduję 90 m parterówkę i może się uda w 200 tysiach . Grzać będe kablami więc koszt pc odpada ale masz racje ciężko w 200 tysiącach zrobić wszystko tak by można było się przeprowadzić . 100 tyś już poszło a mamy ściany nośne, dach, okna i drzwi wejściowe oraz media w budynku. Podobne mamy założenia termoenergetyczne;) Przecież stan deweloperski to nie stan pod klucz i nie nadaje się do zamieszkania ... Do stanu "wykończonego" jeszcze potrzeba sporo kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 13.02.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Przecież stan deweloperski to nie stan pod klucz i nie nadaje się do zamieszkania ... Do stanu "wykończonego" jeszcze potrzeba sporo kasy Tzw. "stan deweloperski" wskazuje na stan doprowadzony przez firmę i oferowany do sprzedaży. Każdy kupujący zdaje sobie sprawę. że w cenie ujęta jest cena działki ale i np. przygotowania infrastruktury (utwardzenie ścieżek, dojazdu etc.). Przytaczanie tego określenia w kontekście tego dziennika jest bardzo złudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.02.2018 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Cóż plany, planami, kosztorysy i inne ustalenia swoją drogą a prawdziwe wydatki weryfikuje życie.Przyznam że myślałem że bedzie taniej, ale to nie grube roboty mnie przerosły tylko drobnica, dużo drobnicy.Dziś był ciekawy dzień byłem doglądnąć hydraulików, robota wre jutro wrzucę kilka zdjęć, uwijają się i robota pali im się w rekach.Deski sprzedane odzyskałem 1600 zl za 6,5 m3.Na budowie był stolarz kolega z podstawówki, robił mi kuchnie 10 lat temu a potem.....mnóstwo znajomych i cała rodzina korzystała z jego uslug, robi tanio dobrze, ma świetny zmysł i pomysły.Żona zastanawiała się 2 miesiace jak ustawić kuchnię i była na 100%pewna gdzie co ma być a stolarz w ciagu 5 minut przewrócił projekt do góry nogami i po nastepnych 15 minutach wszystko było ustawione.Ceny dokladnej nie znam ale kuchnia duża wyjdzie ok 10 mb, fronty lakierowane ,szafki pod sam sufit, trochę bajerów i wstepnie 15 tyś bez agd, patrząc na ceny w salonach to połowa ceny.Dodatkowo schody 8-9 tyś, dębowe, podstopnice lacobel, podswietlane stopnie, dodatkowo 3 szafy przesuwne oraz meble do łazienki.Będzie miał trochę roboty.Pomału rozjaśnia się temat pompy ciepła, muszę jechać do Krakowa spokojnie pogadać, pomagać pompę na żywo i dogadać warunki finansowe.Kurcze pasowało by już ruszyć się za kredytem bo kasa się kończy a wszystkie zaskurniaki zostały wysupłane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.02.2018 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Zdjęcia podłej jakości ale robione telefonem i już super jasno nie było a okna zabite płytami:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.02.2018 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Jutro mają skończyć,no i trzeba szykować kasiorkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.02.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Zapytam Cię jeszcze o parę kwestii dotyczących stanu 0. Czy robiłeś uziom fundamentowy, jeśli tak to w jaki sposób? Do rozprowadzenia kanalizacji pod chudziakiem brałeś hydraulika, czy robiła to ekipa? Dawałeś przepust w fundamencie na wprowadzenie wody, prądu i gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 16.02.2018 03:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Murarz miał zrobić uziom ale "zapomniał" bo gadam farmazony i po co mi to( na początku budowy jeszcze nie czuł respektu i miał mnie za amatora;-).A wystarczyło kilka prętów w ławie utopić, teraz elektryk będzie robił uziom otokowy.Z uwagi na oszczędności sam zasypywalem fundamenty, a kanalizację robił hydraulik z tym że był to starej daty hydraulik i wszystko mu nie pasowało więc do dalszej pracy go nie zaprosiłem.(wg niego kaloryfery muszą być, a silikat 18 nie nadaje się na ściany, i on nie widzi możliwości w silikacie zrobić instalacji.)Teraz robi ktoś inny, oczywiście wszystko z moimi oczekiwaniami choć stwierdził że kucie w silikacie powinno być liczone jak kucie w betonie bo strasznie twarde:-)Przepusty kanalizacji robił murarz podczas zalewania fundamentów ale wyprowadzenie wody, peszle idą pod ławą więc kopał to hydraulik.Mam chyba 4 rury wypuszczone. Edytowane 16 Lutego 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.02.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 No właśnie, siadłem do analizy projektu i ani w zestawieniu materiałów ani nigdzie indziej nie ma informacji w jaki sposób robić kanalizację pod chudziakiem i jakie materiały są potrzebne w jakich ilościach. Podobnie uziom - pisze żeby użyć bednarki ale też nie jest podana ilość, trzeba liczyć samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 16.02.2018 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Uwierz mi projekt nie wiele da, dużo zmian będzie po drodze, trzeba zrobić więcej i od razu przewidywać co możesz sobie wymyśleć za 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawplo 16.02.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Przeczytałem wszystko i podziwiam za samozaparcie i zaangażowanie w budowaniu swojego wymarzonego domu. Za kilka miesięcy mam zamiar ruszyć z fundamentami jak znajdzie się ekipa. Reszta przyszły rok albo później jeżeli założone plany ulegną zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.02.2018 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Przeczytałem wszystko i podziwiam za samozaparcie i zaangażowanie w budowaniu swojego wymarzonego domu. Za kilka miesięcy mam zamiar ruszyć z fundamentami jak znajdzie się ekipa. Reszta przyszły rok albo później jeżeli założone plany ulegną zmianie. No to życzę powodzenia, zaparcia i mnóstwo gotówki. Pamietaj że tylko wielbłąd nie zmienia zdania i mimo iż możesz mieć wszystko poukładane to podczas robót bedzie mnostwo zmian i kosztów.Nie nastawiaj się na koszty i rozwiazania, a cokolwiek robisz rób tak aby tanim kosztem dało się to przerobić.Uwierz mi to rozsądne podejscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.02.2018 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Wracając do mojej budowy, wczoraj hydraulik skończył roboty wewnetrzne, zrobiona woda i kanalizacja koszt 4000 zł, oraz skrzynki wraz z przebiciami i instalacją na miedzi do podlogowki -1000 zl.Dziś murarz korzystając z ciepła i słońca przygotowywuje wysokości otworów do montażu okien, ja muszę jeszcze okleić otwory styropianem, zaciągnąć klejem i będę gnębił Cinka o montaż okien, a okna już czekają.Oby nie było niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 18.02.2018 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Zapobiegawczo przypominam o sprawdzeniu szczelności instalacji przy użyciu kompresora o ile nie była zrobiona, bo jest zima i zapewne wody w rurach nie masz. Po wylewkach może być za późno.2 sprawa przypilnuj żeby odpowietrzenie kanalizy na dach szło rurą fi 110, bo często hydraulicy z wygody i dziwnych teorii montują mniejszy przekrój. 3 rzecz nie zapomnij zrobić polewaczkę na działkę, bo później to już po ptakach jak wylewki zrobią. Pozdrawiam i powodzenia. Edytowane 18 Lutego 2018 przez adam1234567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.02.2018 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Dzieki za rady ale chyba już po bigosie. Próbę szczelności robili 2 razy. Odpowietrzenie kanalizacji mam na strychu, woda wypuszczona na zewnątrz, akurat to dla mnie najważniejsze żeby w upalne lato autko sobie samemu spokojnie umyć Dodatkowo mam przygotowane otwory do montażu częściowo w izolacji, czyli podmurowane doły tj na N18 przyklejony N24 czyli mamy wypust 4 cm. Edytowane 19 Lutego 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.02.2018 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]407697[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]407698[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]407699[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]407700[/ATTACH] Edytowane 19 Lutego 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.02.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Dodatkowo mam przygotowane otwory do montażu częściowo w izolacji, czyli podmurowane doły tj na N18 przyklejony N24 czyli mamy wypust 4 cm. Albo wypuszczałeś pustaka 2 cm. do wewnątrz domu ? (po co?) Albo ciąłeś silikat 24 cm. o 2 cm (po co?) Albo ... masz wypust 6 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.02.2018 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Dzięki:-) uświadomiłeś mnie że mam wypust 6 cm:-)Czyli ktoś jednak czyta mój dziennik:-)Dzis hydraulik miał wypłatę, kurde muszę zmienić fach, hydraulik to ma zarobki.Dziś wycenił podlogowkę 75 zł m2 -ale tylko za ułożenie pexa czyli 2 dni roboty 5000 zl, rozdzielacze mam zapłacić osobno i montaż osobno.Nie stać mnie na takie ekstrawagancje.Muszę szukać alternatyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 19.02.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 wywal te rurki, rozwiń sam kable i już zaoszczędzisz parę tysiaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts