Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat kanalizy+odpowietrzenie

slaw2006

Recommended Posts

Mam pytanie,

myślę że architekt za dużo się nie zastanawiał i efektem tego mam np. pion w salonie;)

1. Naszkicowałem proponowane zmiany, proszę o ocenę czy jest OK czy może coś zmienić.

2. Cy wystarczą 2 odpowietrzenia - na szkicu oznaczone K4 lub K4' (czy może być w połowie nitki czy musi być na końcu) oraz K5

1 i 2 zdjęcie - wg adaptacji przez architekta

3,4 i 5 - moje wypociny

Wejście kanalizy do budynku projektant z zakładu wodociągów każe zrobić pod garażem (studzienka 2na szkicu) ze względu na jakiś luk rewizyjny. Studzienka nr 1 jest już na działce wyciągnięta - dlatego taka kombinacja

Proszę o sugestie i uwagi.

CCI20161103_00004.jpg

CCI20161103_00005.jpg

CCI20161103_00000.jpg

CCI20161103_00001.jpg

CCI20161103_00002.jpg

Edytowane przez slaw2006

Wszystko wygląda na dobrze. W łazience na poddaszu zrezygnuj z czwórnika łaczącego dwie umywalki i kabinę na rzecz jednej rurki łączącej szeregowo wszystko w narożniku podłogi i odejściach z jednym lub dwoma trójnikami.

Odpowietrznik zrób w miejscu K4' oraz K5. Rura prowadząca do zmywarki jest 110 więc ewentualnie możesz zrobić punkt w K4 zamiast K4'

• 3 months później...
Wszystko wygląda na dobrze. W łazience na poddaszu zrezygnuj z czwórnika łaczącego dwie umywalki i kabinę na rzecz jednej rurki łączącej szeregowo wszystko w narożniku podłogi i odejściach z jednym lub dwoma trójnikami.

Odpowietrznik zrób w miejscu K4' oraz K5. Rura prowadząca do zmywarki jest 110 więc ewentualnie możesz zrobić punkt w K4 zamiast K4'

Proszę zerknijcie jeszcze na schemat zdjęcie 4

Czy w punkcie K4 lub K4' mogę iść z poziomu parteru (zdjęcie 5) rurą w ścianie zewnętrznej (porotherm 25P+W + styro 20cm) na strych i nad dach i zakończyć to dachówką z kominkiem wentylacyjnym. Jeśli tak to jaką średnicą rury - w gruncie będzie FI110 lub 160. Fi 50 byłaby wystarczająca?

Czy może lepiej zamontować na parterze pod zlewem zawór napowietrzający? - nie będzie wtedy śmierdziało w kuchni?